понеделник, 4 август 2014 г.

Рибена чорба със скумрия / Unique Mackerel Soup

 

Ех, тази рибена чорба! Ако има нещо, което е най-подходящо за балансирано хранене през лятото, то това е именно тази питателна течност! След като се усъвършенствах в правенето й със сьомга ( рецептата тук ), реших, че дойде време да я опитам и с друга любима риба - скумрия.
Честно казано скумрия досега обичах да ям само на скара с мноого лимон, но сега, след като я пробвах в чорба, мога да кажа, че още повече ми харесва ( че дори повече и от сьомгата, да не повярва човек :) )

 

И тази година на морето обикалях всички ресторантчета и дегустирах различни разновидности на супата, но и този път, в "Чардакъ" ( както вече ви разказах за това местенце тук ) намерих най-добрия и лек вариант. Лично за мен, чорбата е чорба - без фиде и застройка, затова и пак я направих бистра.
Но ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
1 бр по-голяма прясна скумрия
1 глава лук
1-2 чушки
1 морков
няколко стръкчета пресни копър и магданоз
шепа бял ориз
и 1 голям картоф
девесил
черен пипер
сол / олио

Започваме като в тенджера слагаме измитата и почистена риба, доливаме с вода, количество като за супата. Подправяме с лъжица олио и сол и слагаме да се вари под похлупак. Когато рибата се свари, отстраняваме образувалата се пяна, и я изваждаме в подходящ съд.

 

В образувалия се бульон слагаме ориза, нарязаните на кубчета картофи, нарязаните на ситно чушки, морков, копър и магданоз.


Подправяме с олио и сол и оставяме да се сварят добре.


Когато зеленчуците са сварят, добавяме обезкостената и надробена на малки парченца риба.


Накрая подправете супата с малко млян черен пипер и задължителния девесил!


За повече свежест и кисел привкус не пестете пресния лимон :) 

6 коментара:

  1. Страхотно предложение, непременно ще се възползвам!

    ОтговорИзтриване
  2. Люси, спечели ме веднага! Обожавам скумрия, смятам, че е неправилно подценявана. А чорбичката ти е супер!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мило Гери :) Слънчеви и усмихнати летни дни ти желая!

      Изтриване
  3. Много обичам рибена чорба, но у дома останалите не ядат. Тази година на морето поръчах на едно място, но никак не ми хареса, да не говорим, че не беше почистена от костите, че даже и люспици имаше. Не посмяг другаде да опитам. Не съм правила със скумрия супа, но ще опитам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, аз от миналата година проядох чорба, но съм сигурна, че много съм изпуснала, е не съм яла и преди. Толкова е полезна и подходяща за лятото, само дето човек трябва да си я приготви хубаво, според вкуса си:)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...