Дойде време и за тази рецепта! Идеално време - лятно време. А кога повече би ни се усладил свежият дъх на кокос и манго, ако не сега. Иначе рецептата е подходяща по всяко време, в което ви се хапва нещо бързо, лесно и свежо. Аз ги приготвих преди месеци, но все си чакаха реда в черновите. Днес реших, че моментът най-сетне е дошъл и е време да намерят мястото си в блога.
Наистина много успешна рецепта и любителите на по-традиционните вкусове да не се плашат - няма нещо в тази рецепта, което да не се хареса и на най-претенциозния вкус.
Мангото освежава соса, но в никакъв случай не бих казала, че го "вкарва" в категорията : сладки сосове. А кокосовите стърготини са идеален начин да замените хлебните трохи при панировката.
Ако решите да си спестите пърженето и да ги опечете във фурна - погрижете се да ги залеете с малко олио / зехтин.
Друга алтернатива е да изпържите хапките в малко кокосово масло, което е изключително полезно за готвене, а пък все по-често са намира в магазините, което може само да ме радва.
Но без повече бавене, ето и какво ви трябва:
Необходими продукти:
400 гр пилешки гърди (една пеперуда)
За маринатата:
200 мл прясно мляко
лимонов сок
Подправки:
лют червен пипер
черен пипер
сол
Панировка:
2 яйца
кокосови стърготини
За сос манго:
половин манго
половин кофичка майонеза
3 с.л. лют кетчуп / пипер
щипка чесън на прах
1 ч.л. мед
няколко капки лимонов сок
къри
Нарязваме пилешките гърди на жулиени, ленти, хапки или каквото там ви е удобно за похапване :) Важното е да са приблизително еднакви по размер, за да им отнеме еднакво време за готвене :)
Сложете месото да се маринова в млякото, заедно с няколко капки пресен лимонов сок, за около час в хладилника.
Когато времето изтече, отцедете млякото и добавете подправките, като разбъркате хубаво, за да могат да се разнесат равномерно по месото.
Можете да добавите разбитите яйца към тях или да ги оставите в отделна купичка, където да ги потапяте в тях, преди да ги овалвате в кокоса. Кокосовите стърготини също изсипете в чиния, в която ще ви е удобно да овалвате парчета месо преди пърженето им.
Пържим хапките в тиган със силно загрято олио / зехтин до получаването на красив златист цвят.
Соса - Дип приготвяме отново много лесно : Пасираме мангото на нежен крем, а след това прибавяме майонезата и останалите подправки.
Опитвайте соса и се опитайте да го пригодите според вкуса си. Според мен няма рецепта за идеален сос - някой обичат по-люто, други - по-сладко, трети - по-кисело. Хубавото на домашно приготвената храна е, че винаги отразява само вашия вкус :)
Сервирайте горещите хапки с купичка от прекрасния, нежен, плодов и леко пикантен сос, и се насладете на този невероятен летен вкус:)
Сигурна съм, че ще останете очаровани :)
Добър апетит!
Изглеждат и звучат ужасно вкусно тези пилешки хапки мила ми Люси. А дали ще станат така вкусни и печени?
ОтговорИзтриванеРазбира се, Ани! :) Даже съм го описала в самата рецепта, но като съвет - все пак да ги полеем с малко олио, за да не стават сухи. Имам и една рецепта за диетични пилешки филенца, която ще кача скоро - те са без мазнина, но стават страшни и са идеални за диета!
ИзтриванеЛюсинка, грабвам едничко, прекрасни са! Прегръдки. :)
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко, Гери! :)
ИзтриванеИ аз съм сигурна, че ще остана очарована! Остава само да скрия пред домашните съставките, поне докато не опитат, че раберет ли предварително - пиле, кокос и манго - няма да вкусят гадинките.
ОтговорИзтриванеДано да им хареса, Весела :) Според мен вкусовете не са натрапчиви и ще се харесат :) Поздрави!
ИзтриванеХрупкави пилешки хапки с интересен сос!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Поздрави и за теб, Тили!
Изтриванепревъзходни са тази вечер ги приготвих съпругът ми по принцип е много предирчив толкова ги хареса че не остана нищо
ОтговорИзтриванеРадост, много съм доволна, че ми се довери с рецептата и се радвам, че ви е харесала :) Сърдечни поздрави!
Изтриване