петък, 4 юли 2014 г.

Торта "Пчелна пита" с череши / Honey Comb Cake


Едно от най-големите ми удоволствия, свързани с кулинарията, освен нагъването на вкусотии, е и издирването на нови, необикновени и интересни рецепти. Днес искам да ви представя една точно такава и ако се осмелите да я приготвите, съм сигурна, че ще останете изумени от вълшебния й вкус!


Тортата носи името "пчелна пита", тъй като наподобява такава в разрез, но да не ви подлъже - не съдържа мед, а карамел..и то мноооого карамел, ....и шоколад...и щастие! :)


Все още сме в сезона на черешите и се надявам, че ви се намират такива под ръка, защото това е десерт, който трябва да се опита - ПОВЯРВАЙТЕ МИ!


Оригиналната рецепта можете да видите от тук, но аз я направих в малко по-малък вариант, тъй като имах само една консерва от карамела. Можете да приготвите тази торта с пресни или консервирани плодове и винаги ще бъде страхотна!
Определено е много атрактивна както на вид, така и като вкус. 
Аз имах желание за нещо студено и разхлаждащо, затова я замразих  във фризера, и така се получи ефект на сладоледена торта. Това разбира се е въпрос на вкус и не е нужно да го правите, ако не искате.
И така, да преминем към самата рецепта:
Необходимите продукти за торта с диаметър на блатовете 17-18 см.
Един квадратен лист бутер тесто със страна 30 см (приблизително)
2 ч.ч. плод череши

За крема:
1 консерва сгущенка /  дулца де лече / варено кондензирано (сладко) мляко
250-300 г краве масло

За шоколадовия ганаш:
200 г шоколад
200 г течна сладкарска сметана

Започваме като приготвяме блатовете. За целта разграфяваме листата бутер тесто на шест приблизително равни по големина ленти. Средната им ширина е около 4,5 см.


Всяка лента разточваме с точилката, така че дължината ще се увеличи около 45 см. Нареждаме черешките на един пръст разстояние една от друга и завиваме на руло, като леко притискаме с пръсти за да запечатим тестото.


Оформяме лентата на охлюв, като се стремим да оставяме малко разстояние, така че да има накъде да бухва тестото. Един блат образуваме от две ленти с череши. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато тестото се зачерви.


Изваждаме и оставяме блатовете да се охладят напълно. От тези продукти излизат общо три малки блата с приблизителен диаметър 17 см.

Преминаваме към направата на крема, като разбиваме с миксер мекото масло и карамела от консервата.


Сглобяването на тортата става с помощта на тортен ринг. Слагаме първия блат на дъното и изливаме част от крема. След това поставяме втория блат и така докрай. Можете да оставите малко от крема за измазване на тортата.


Пъхаме във фризера/ хладилника за една нощ. Тук искам да отбележа, че моят крем стана малко по-течен, затова и реших за по-сигурно да замразя тортата. Смятам, че причината за това бе, че маслото ми беше с по-ниска масленост от 82 процента, но за първи път ползвах това масло. За всеки случай обаче, ви препоръчвам да увеличите грамажа на маслото поне на 300 г, както съм посочила в продуктите.


Ганаша приготвям за украса на тортата, като за целта загрявам сметаната в касерола. И преди да тръгне да кипва, слагам шоколада. Бъркам до пълното му разтопяване и оставям на страна да се втвърди.


Излях по-голямата част от него върху тортата, а с останалата част украсих отгоре и отстрани, използвайки шприц.



Рядко повтарям торти, но тази знам със сигурност, че ще приготвя скоро отново!





33 коментара:

  1. Тази торта определено ме впечатли Люси :) Рядко използвам бутер тесто, по незнайни причини моите у дома не са му любители!! Но тази торта е наистина както атрактивна на вид, а съм сигурна и толкова прекрасно на вкус :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, харесва ми това изкушение. Искам да попитам течната сметана, която използваш за шоколадовия ганаш, миксираш ли я след като я свалиш от котлона с разтопеният шоколад. Предполагам, че не може сама да се втвърди, а трябва и да се миксира? Благодаря!

      Изтриване
    2. Здравейте Анонимен, няма нужда от миксиране. :) Това е стандартен шоколадов ганаш и нищо не би му попречило да се втвърди, след като шоколадът изстине. Важно е съотношението! Шоколадовият крем, който се получава от разбиване на сметана и прибавянето към нея на разтопен шоколад е друго нещо. Той също става за измазване и пълнеж на торти, но е пухкав и много по-различен на вкус :) Надявам се, съм била полезна. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. Люси,кога успяваш да сътвориш торта след торта,и то все такива внушителни,поздравления!
    И тази е разкошна!
    По Великден Снежи представи същото оформление,но с козуначено тесто,при теб виждам още един интересен прочит на идеята,супер.
    С пожелание за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Уау! Невероятен разрез, страхотна торта, Люси!
    Браво, браво!!

    ОтговорИзтриване
  4. СТРАХОТНА Е ТОРТА ! И АЗ Я ГЛЕДАХ В СЪЩИЯТ САЙТ И СЕ КАНЕХ ДА Я НАПРАВЯ :) БЛАГОДАРЯ ЗА ОПИСАНИЕТО И ВСИЧКИ ПОДРОБНИТЕ ПОЯСНЕНИЯ :)
    ЩЕ Я ПРАВЯ ТО СЕ Е ВИДЯЛО :)
    ПОЗДРАВИ

    ОтговорИзтриване
  5. Ама че интересно, Люси. Ама биииива ли така да изкушаваш - иде почивка, бански, а шкембенцето ми не ще и не ще да стане плоско вече...:((((

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда великолепно и със сигурност е много вкусно удоволствие! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Сега определено съжалявам, че не си наблизо... Страхотна е тортата, Люси!
    Поздрави, мило момиче!

    ОтговорИзтриване
  8. Вили,
    Роси,
    Мария,
    Виктория,
    Весела,
    Светлана,
    Рали,
    Гери, благодаря ви момичета за милите думи! Много ми е мило, всеки път, щом се отбиете "на гости", че и ме хвалите :) Тортата е наистина много интересна, но още по-вкусна! Силни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей Люси и благодаря за страхотната рецепта. За съжаление не успях да нанеря необходимите продукти за крема, с какво бих могла да го сменя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Миглена, бих казала, е този тип крем прави до голяма част вкуса на тортата и си заслужавам да се опита с него. Предполагам, че не можете да намерите вареното сладко кондензирано мляко, но ако е така, купете просто консерва сладко кондензирано мляко и го сварете. Технологията за това можете да видите в рецептата ми за торта "Сникерс". В рецептата ми за "писана домашна торта" се използва също вид карамелен крем, но той също ще трябва да се обогати с масло, за да стегне до този вид, но не мога да бъда сигурна в точните пропорции. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  10. Люси! удивителна е мила, а разреза сигурно ще го сънувам:))) страхотен е! Кога сътворяваш тези прелести и аз се чудя?! Толкова изпипана, а и вътре е пипкава работа. Страхотна си, поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, мила :) Слънчеви и летни поздрави!

      Изтриване
  11. Прекрасна! Бутер тесто в комбинация с крем и череши - неустоимо!

    ОтговорИзтриване
  12. Супер много ме впечатли! Ще я правя! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Оригинална и интересна торта, украсена и поднесена невероятно красиво!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Люси, залепнах за екрана. Умопомрачаваща е тортата. Моите поздравления!

    ОтговорИзтриване
  15. Уаууу, Люси, това изглежда просто УНИКАЛНО! Аз съм много зле в кухнята и сега ще търся кои да ми я приготви. :D А, аз дори не обичам торти! Браво, страхотен ти е блога! Продължавай в същия дух!

    ОтговорИзтриване
  16. Тили, Таня, Деси, благодаря ви момичета и се радвам, че идеята ви допада :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Милена Балтаджиева2 септември 2014 г. в 10:24

    Здравей,Люси! Още когато я видях тази торта се влюбих в нея и реших,че ще я пробвам.Вече няма пресни череши,но аз съм си замразила предвидливо :) Имам обаче едно въпросче - тъй като черешите са замразени,няма ли да пуснат много сок при печене и дали е удачно да ги овалям в царевично нишесте?Предварително благодаря за отговора и рецептата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Милена! Смятам, че ако размразите и отцедите добре черешите от сока преди готвене ще се поличи много добре и няма да имате проблеми :) Просто си отделете малко време за тази процедура преди да се захванете с тортата. Надявам се да ви хареса и вкусът й, както и видът й. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  18. Здравейте! Едно не ми стана ясно- има ли карамел в крема или не? В продуктите за направа,не се споменава,а в приготвянето да...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, карамелът е вареното кондензирано мляко! Поздрави!

      Изтриване
  19. Здравейте. Искам да попитам с какво е поръсена тортата, за да придобие този заскрежен вид и пречи ли, ако се използва сладкарски крем, вместо сметана? Поздрави! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Звездица, тортата си е заскрежена, тъй като , както съм описала в рецептата, я съхранявах първоначално във фризера :) Що се касае ганаша, той се прави само от сметана и шоколад, иначе би се получил друг вид крем, а не ганаш :) Поздрави! :)

      Изтриване
  20. Здравейте. А карамеленото мляко в какъв грамаж е- около 400гр. ли, понеже намерих единствено в нещо като тубичка и е 250гр. https://copy.com/hgQ6jX2HizLjniE3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей мила, да, това, което се намира тук е в консерва от по около 40гр. Но ако си намерила това на снимките, може просто да вземеш две опаковки, ще ти свършат работа :) Поздрави!

      Изтриване
  21. В коя верига магазини се продава сгущенка? Аз не успях да открия...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! Можете да намерите в руските магазини или Метро, но там е с името Делце де лече. Винаги можете да си го приготвите и сами, като сварите консерва кондензирано мляко. Процедурата съм описала в торта "Сникерс". Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...