вторник, 11 март 2014 г.

Руска черно-бяла торта / Russian Black and White Cake Recipe


НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 

Много щастлив повод празнувах на този  ден - рождения ден на моят бивша половинка.  Щастлив бе този ден за мен, защото на този ден се бе родил моят най-добър приятел, невероятен романтик и непоколебим оптимист, който смятах, че ще вярва в доброто у хората и света, и който никога не ще поеме поражения, а винаги ще върви с високо вдигната глава (или среден пръст) срещу неприятностите.
Разбира се, това да не ви пречи да си го представите като дългокосо, дългобрадо същество, вечно облечено в метъл тениски и крещящо неразбираеми вокали на морбидни песни, които могат да вдигнат и инвалид от гроба :) Много противоречива натура на пръв поглед, но аз си го обичах, именно защото бе такъв - чудат и прекрасен!


Това не е единствената торта, която му бях посветила в блога, та след раздялата, дълго се чудиш какво да правиш с всички тези спомени от прекараните години - снимки, разкази, статии. Може да ги изтриеш, но истината е, че няма кой да заблудиш освен себе си, а ако не ти се получи, и все пак мозъкът ти ти напомня за стотиците преживяния, разбираш, че изтриването не решава нищо. Запазих текста към рецептата дълго време в оригинал, но след като няколко години ми честитяха рождения му ден, реших, че е време да наложа поне някои корекции. 
Емоциите, които съм изпитвала са си такива и наистина всичко съм правила с голяма любов, затова няма значение какъв е бил човек в последствие, за този момент, всяка дума си е важела на място.  Ето защо ми беше много важно да му избера една специална, малко по-мъжка торта, която да е  "немогадаповярвамколкоевкусна" торта. И когато я видях, просто знаех, че това ще да бъде тя: Тортата за рождения ден. Рецептата видях от тук, те пък са я видяли от друго място, но това пък, което ми направи впечатление е, че няма кой знае колко варианта на тази рецепта и даже мога да кажа, че е леко трудно откриваема. Това разбира се ме мотивира още повече, но не ми попречи да я опляскам на места.

 

Аз обаче съм честен човек и ще си призная гафовете, както и забележките по самата торта, която съвсем прилично си отбелязах в тефтера за следващия път при правенето й. Най не съм доволна, че не ми се получиха шарките много добре, но как и вие да не правите моята грешка,  ще опиша по-надолу в рецептата. А сега без много повече увъртане ето и самата рецепта за "Руска черно-бяла торта":


Необходими продукти:

За блатовете:
300 гр брашно
100 гр какао
400 гр захар
250 мл мляко
250 мл олио
250 мл вряла вода
3 яйца
1 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. ванилия

За сиропиране:
1 ч.ч. топло нескафе

Започваме с приготвянето на блатовете, като за целта ни трябват три отделни купи. В едната смесваме брашното с какаото, содата и бакпулвера. 


Във втората разбиваме яйцата със захарта и ванилията.
А в третата прясното мляко и олиото. Прибавяме млечната смес към тази с яйцата и продължаваме да разбъркваме.


Прибавяме постепенно тази смес към сухите съставки в първата купа, като разбъркваме с шпатула. Тук е моментът да прибавиме и чашата топла вода.


Получава се хубава наситено-какаова смес,


която разпределих в четири тавички с диаметър от по 20 см. Печем ги в предварително затоплена на 170 градуса фурна за около 35 минути или докато забучена дървена клечка в центъра им излиза суха.


Изпечените блатове оставяме да се охладят напълно и се заемаме с приготвянето на крема.


Препоръчвам да се започне с направата на шоколадовия крем, тъй като по мое мнение на него му отнема повече време за да стегне, но тъй като рецептата е нова и за мен, смятам да я опиша, в оригиналната подредба.

За белия крем са ни необходими:
400 гр крема сирене
250 мл сладкарска сметана за разбиване
60 гр пудра захар (Аз сложих още малко на вкус.)
1 пак. желатин ( + 60 мл вода)

В купа разбиваме сиренето с пудрата захар, а в друг съд - сметаната. През това време оставяме желатинът да се накисне в малко вода, а след това го разтваряме на водна баня.


Прибавяме разтворения желатин към крема сиренето, като разбъркваме и добавяме постепенно и от сметаната. ( Според мен желатинът не е задължителен, тъй като кремът става достатъчно стегнат и така)




Получава се една изключително пухкава и обемна смес, която трябва да напълним в пош и да оставим настрана (или в хладилник) до момента със сглобяването на тортата.


За шоколадовия ганаш ни е необходимо:

250 мл сладкарска сметана за разбиване
40 гр глюкоза
400 гр черен шоколад
30 гр масло

В касерола слагаме сметаната с глюкозата и оставяме на котлона до момента, точно преди завирането на сместа.


Тогава прибавяме начупения шоколад и маслото.



Поохладения ганаш отново слагаме в пош и оставяме да стегне в хладилника. Отново ще поясня, че според мен шоколадовият ганаш е добре да се направи поне половин час по-рано от белия крем, но все пак всичко зависи от температурата, в която ще се остави да се охлади.

Сглобяването на тортата става по следния начин. Първият блат се напоява хубаво с кафе и като казвам хубаво, слагайте щедро :)
След това, започвайки с единия крем, правим кръг по целия блат, а след това с другия правим концентричен кръг, като се стремим да бъде еднакъв на големина и височина, за да може да ни се получи желаната шарка.


Така процедираме докрай, като на следващия блат обръщаме реда на двата крема. Ето какво не се получи при мен - белият крем беше стегнал прекалено и беше доста труден за шприцоване, особено когато най-подходящият накрайник за целта ми в случая липсваше. Затова и трябваше да го оформя с обикновен еднократен пош с изрязано връхче.


Макар и не особено доволна от резултата, не мога да не кажа, че все пак се получиха някои от фигурите. Това не означава, че перфекционистът в мен не се закле, че следващия път отново ще направя тортата и този път, следвайки собствените си бележки, ще кача левъла и ще я направя в оригиналната квадратна форма!

Останалата работа по тортата бе свързана с измазването й, за което използвах остатъка от белия крем, той не беше малко, както и от шоколадовия ганаш. От подравняването на някои от блатовете ми останаха малки парчета, които натроших и полепих по страните....

 

..и върха на тортата ето така:


Не се стърпяха много у дома и тортата бе разрязана има - няма 40 минути след това, кремът не беше стегнал толкова, но май нямаше никакво значение за нагъващите :)



На другия ден обаче успях да я снимам и определено шарките се виждаха доста по-добре!


И сега, защото изпълнявах желания на рожденика, а той настояваше да сложа много снимки на тортата  - ето още от тях, но преди това ще се радвам да натиснете линкът тук https://www.instagram.com/lussievtimova/  и да ме последвате в инстаграм, където ще може да се наслаждавате на още много -  нови, стари, в процес на готвене рецепти, както и малко повече лично съдържание :) 






Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!



109 коментара:

  1. Люси,пленена съм от тази торта!Поздравления за уникалните снимки!

    ОтговорИзтриване
  2. Идеална си е тортата, снимките са страхотни, поздрави на рожденика и на майсторката на тортата!

    ОтговорИзтриване
  3. Хм, коментарът ми май не се публикува.

    Та писах, че тортата е страхотна. Непременно ще я направя. Обичам шоколадови торти. :)

    Предполагам, че няма да е проблем ако пропусна желатина в крема?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Кокона :) ! Аз съм писала по-горе, че според мен желатина не задължителен, но май ще си зависи каква сметана и сирене ще вземете, защото все пак трябва да стегне хубаво. При мен нямаше проблем и без желатин! Поздрави :)

      Изтриване
    2. Не видях да го пише, но може и да съм пропуснала.
      И аз мисля, че без желатин ще се получи добре на консистенция, а и принципно според мен желатинът променя много вкуса на продуктите и не ми допада, затова попитах.
      Тортата си заслужава вниманието, определено, и ще я направя :)
      Благодаря за разяснението. :)

      Изтриване
  4. Гергана Тодорова11 март 2014 г. в 11:43

    Люси една малка фантазия!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Люси, всичко си е наред по тортата. Пък и щом е вкусна, какво повече? Да ти е жив и здрав Митко. Да знаеш, че Митковците са най-хубавите хора. ;) Много да се обичате и все така цветен да е светът ви.
    Поздрави и хубав ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за пожеланията, Гери! Така си е, Митковците Rulezzz! :) Поздрави и слънчев ден и на теб!

      Изтриване
  6. Аууу,то голяма вкусотия,Люси!Имам повод за правене на торта и сега така ме обърка с тази вълшебна торта,че май ще е тя!Благодаря!Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Все повече хубави поводи за празнуване и правене на торти :) пожелавам!

      Изтриване
  7. Супер яка :) ще я правя :) все ще се намери повод :) с какъв накрайник оформи шоколадовия ганаш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Дани, написала съм в рецептата, че за съжаление нямах никакъв накрайник за поша този път и затова се получи толкова неравно. Най-добре е иначе да се използва най-обикновен кръгъл. Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря Люси :) за мен тортата се е получила много арт :) и ме кефи как изглежда:)
      Поздрави

      Изтриване
  8. Здравейте,ако се направи правоъгълна пак ли се изпичат 4-ри блата?А имам и още едно питане:от къде се купува глюкозата?Невероятно изглежда,предполагам,че е "греховно" вкусна!!!!!Според мен изработката е супер,искам и аз да направя такава торта.С пожелание за за здраве и много положителни емоции за вас и рожденика!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Стелияна, да за правоъгълна пак се правят четири блата. Глюкоза съм купувала за сега от Билла и Кауфланд, но съм намирала и в малките магазинчета :) Благодаря ви за коментара и пожеланията! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  9. Прекрасна е!!! Аз забележки не намирам:)))

    ОтговорИзтриване
  10. Браво изглежда невероятно вкусна и красива :)

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасна торта!Благодаря за подробните обяснения,придружени със снимки.Ние,които не можем да правим такива красоти се учим!Желая ви хубав ден и много щастие с любимия мъж!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ваня, благодаря за милия коментар и пожелание! Сърдечни поздрави и от мен!

      Изтриване
  12. Много интересна и вкусна изглежда -да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасна торта за любим човек!
    Поздравления, Люси :)

    ОтговорИзтриване
  14. Izglejda adski vkusno i nqma kak da propusnesh,gydelichka te da si q napravish!obezatelno shte se probvam da q sytvorq za rojdeniq si den,koito chuka na vratata;))Mnogo usmivki!Pozdrav i shtastlivi dni s liubimiq chovek!

    ОтговорИзтриване
  15. Наистина изглежда прекрасно и вкусно, другата седмица внукът ми има рожден ден, непременно ще я направя дано да им хареса

    ОтговорИзтриване
  16. Макар и със закъснение, пожелавам да ти е жив и здрав любимия човек и да се радвате много един на друг! А ти да ни радваш с рецепти като на тази разбиваща торта!
    Още от вида й се разбира каква чудесия се крие вътре! Браво на теб!
    Сърдечни поздрави и усмивки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Алекс! Почерпи се и ти ( макар и виртуално) за негово здраве! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  17. Красота,
    с какво може да се замести глюкозата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, глюкозата може да се замени с мед или царевичен сироп. Поздрави!

      Изтриване
  18. Здравейте! Може ли да попитам от къде мога да намеря такива тавички за печене?Тортата е невероятна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Такива тавички можете да намерите най-успешно в магазините на Метро! Поздрави!

      Изтриване
  19. Браво Люси,просто уникална торта и сигурно толкова вкусна.Моите поздравления за подробното описание,а имам и един въпрос,с какво да заменя глюкозата,ако не намеря? Дали да пробвам със сироп,ама колко захар и колко вода? Желая ви много щастливи мигове с Митко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анонимен и благодаря :) По-горе съм написала, че глюкозата може да се замени с мед или царевичен сироп. Тъй като второто по-трудно се намира в България, сложете една-две супени лъжички мед. Дори и да се пропусне тази съставка, ганаша пак ще стане. Поздрави!

      Изтриване
  20. Татяна Нечева14 март 2014 г. в 18:32

    Zдравейте Люси!
    Чудесна тортичка, ще се пробвам и аз да я направя. Искам да попитам 1ч.ч. нес кафе се разпределя за четиритях блата ли? Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Татяна, на мен тази течност ми стигна за напояването на блатовете ( чашата с кафе, която си направих беше от 250 мл). Можете да сиропирате с още по желание Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  21. Поздравления за прекрасна торта, обожавам торти с много крем! Ще се пробва задължително без повод :) Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Елза, ще чакам отзиви :) Поздрави!

      Изтриване
  22. Здравейте!Преди малко завърших моята руска черно-бяла торта :)
    Само искам да споделя,че моя белия крем стана доста твърд и нямаше нужда от желатина :)
    По-късно ще и направим дегустация ;)Благодаря за страхотната рецепта и подробното описание :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Нина, аз също споделям мнението, че желатинът не е задължителен в белия крем :) Смятам да го пропусна следващия път! Пожелавам ви сладко хапване и слънчеви почивни дни!

      Изтриване
  23. Здравейте!Прекрасна торта!Искам да попитам,какво крем сирене използвате?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, използвам различни марки крема сирене. Филаделфията е хубава, но доста скъпа, затова обичам да взимам от крема сиренето с марката на Кауфланд. В Лидл също има хубаво крема сирене,което ползвам в два варианта - пълномаслено и диетично. Поздрави!

      Изтриване
    2. Много благодаря за отговора!Имам скоро рожден ден и съм решила да я направя!Може би няма да е перфектна като вашата но ще се постарая!Още веднъж благодаря за бързия отговор!

      Изтриване
  24. Много благодаря за прекрасната торта.Направих я за специален повод, стана страхотна и мноооого вкусна, мммммм.Аз я направих на три блата, на за сметка на това не намалих количеството на двата крема.Поздравления и благодарности.Аз съм Диди :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диди, много се радвам, че тортата ви е харесала :) Винаги ме радва да чета такива коментари :) Изпращам ти специални поздрави и все такива хубави специални поводи за празнуване !

      Изтриване
  25. Здравейте,
    Наистина прекрасна торта, но аз имам въпрос: защо "Руска"? Имам приятел от Русия. Той дълги години не е посещавал родината си, а много скоро има празник. Искам да го изненадам с нещо и ако таз торта, освен красива и вкусна, има връзка с Русия, то това ще е най-големия подарък за него. Нещо сладко ( той обича да си похапва сладичко) от родината :)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, намерих рецептата в интеренет ( има посочен линк), та от там видях и името на тортата. За съжаление не можах да намеря повече информация за тази торта. Ако търсите нещо типично руско, може би трябва да потърсите в гугъл за топ 10 ( например) любими руски сладкиши :) И все пак, рецептата трябва да отговаря на неговия вкус, а направена ли е с любов - винаги ще радва! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  26. Здравейте,от доста време исках да я направя тази торта и днес ми остана време и ....стана страхотна.Благодаря за рецептата и инструкциите за приготвянето и.

    ОтговорИзтриване
  27. Тортата изглежда страхотно. Смятам да я приготвя за Великден, но нямам вкъщи пош. Как мога да оформя кремовете без такъв?
    Аз съм Кристина.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Кристина, можеш да избереш някоя чиста торбичка, от по-здрава материя, която да оформиш като пош, изрязвайки малък кръгъл отвор в единия от двата края. Ще свърши чудесна работа :) Поздрави!

      Изтриване
  28. Удоволствие е да се четат ваши рецепти!И тази е страхотна,обяснена добре,а как изглежда тортата...излишно е да казвам!Моите поздравления,Люси!

    ОтговорИзтриване
  29. Здравей, Люси! Тортата наистина изглежда прекрасна и неустоима, а от коментарите разбирам, че и на вкус е такава. Нямам търпение да я направя и да споделя резултата си с вас. Чудя се само ако за черен шоколад избера шоколадов фондан "Емилия" дали няма да променя вкуса. Закупих го от Кауфланд за една друга торта, но ми се иска да направя тази. Сърдечни поздрави от Калина! Благодаря за това изкушение
    !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! Ще се радвам да прочета впечатленията ви от тортата, но не мога да гарантирам за този шоколад, тъй като не съм опитвала да готвя с него. Ако все пак вкусът му ви допада, най-вероятно ще ви хареса и в тортата! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора! Иска ми се да зная обаче с какъв черен шоколад е постигнато това съвършенство.

      Изтриване
    3. Привет отново, Калина! Аз използвам от черния шоколад на кауфланд, лидл или билла. Не е нещо особено, но пък е евтин, допада ми на вкус и се разтопяват добре. Тук съм ползвала един от трите изброени, но не помня кой точно, тъй като бе преди време. Поздрави :)

      Изтриване
  30. Здравейте! Бих искала да попитам относно крема - пишете сладкарска сметана за разбиване - течна ли имате в предвид? И смятате ли че би могло да я заместя със заквасена сладкарска, тъй като тук в момента имам проблем с намирането на другата. Поздрави, Деси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Деси! Предполагам, че заменянето на течната сметана ( да, за такава става въпрос :) ) със заквасена е възможно тук, но самата аз не съм опитвала, така че ти първа ще направиш този експеримент :) Сигурна съм, че ще се получи много вкусно! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  31. Привет! Възхитена съм от тортата, от обясненията и въобще, за което благодаря :) Твърдо съм решила да я направя, но искам да попитам, глюкозата мога ли да я заменя с нещо друго? Още веднъж поздравления за това вкусно произведение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и от мен и благодаря! :) Бихте могли да замените глюкозата с мед, царевичен сироп, гъст захарен сироп или дори да я пропуснете изцяло. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  32. Привет Люси! Прекрасна е! Гледах я от няколко дни и тази вечер се реших и я започнах, но имам една голяма чуденка - в нес кафето слага ли се захар и колко? Извинявам се, ако въпроса ми е тъп, но наистина блокирах. Иначе блатчетата се пекат и мисля, че се получава до тук. Още веднъж благодаря, ако получа отговор получа, ако не ще го направя без захар, защото в блатовете захарта си е доста, ама .... (аз съм Краси :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и от мен, Краси! :) Може би вече е късничко, но едва сега успявам да ти отговоря. Надявам се тортата ти се е получила. Що се касае за кафето, дали ще слагаме захар или без, е въпрос на избор. Аз реших да сиропирам блатовете, тъй като харесвам по-сочните торти, но иначе го няма в оригиналната рецепта. Не съм слагала захар в моето кафе, но пък пия кафето си черно и затова. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
    2. Привет Люси! Тортата стана страхотна и всички много я харесаха :) В нес кафето сложих все пак малко захар, но важното е, че успях. Сега обирам овациите и се радвам :) Благодаря ти още веднъж!

      Изтриване
  33. Боже, ще припадна, като я гледам! Вече от 6 месеца съм на диета и почти забравих вкуса на сладкото и не се поддавам на изкушения! Постоянно правя разни сладости и си позволявам по залче за проба, не повече. Но тази разкошотия направя ли я, просто няма никоѝ да успее да ме удържи! А после ще се мразя до гроб! Страхотно изглежда / както впрочем и авторката ѝ! / Поздравления!!! И все пак някой ден ще ви изпратя снимки на тази торта и аз, та ако ще след това да се намразя ( просто знам, как ще се развият нещата) Очарована съм от приятното и интелигентно поднасяне на всяка една рецепта, от младата и много симпатична дама!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Диана, благодаря ти много за милите думи. Мога само да кажа,ч е напълно те разбирам. Аз периодично съм на диета, тъй като покрай готвенето, ако не се ограничавам, ще стане страшно :) Когато я приготвих тази торта, точно бях на диета и си замразих едно парче във фризера. Хапнах я доста по-късно, но пак беше страшно вкусна! Стискам ти палци да достигнеш желаната от теб цел, пък после се награди като хапнеш нещо, което наистина си струва - като тази торта например. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  34. Утре ще правя тортата през деня и понеже е за една рожденичка, ще бъде поднесена чак вечерта и искам да Ви попитам, Люси, веднага след сглобяването на тортата ли я слагате във хладилника? И, ако да, как я съхранявате там? Понеже е височка торта не може да й се сложи похлупак или торбичка, а се притеснявам да не попие от ароматите в хладилника.. Вие как смятате?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анонимен, освен ако нямате друго хладно място, хладилникът е единствената опция за торта през лятото. В моят хладилник не се задържат миризми, може би, защото е ново поколение и досега не съм имала такъв проблем. И все пак, времето за съхранение ще бъде само няколко часа и не врявам да имате такъв проблем, освен ако в момента на съхранявате продукти в хладилника си, които със силен аромат. Поздрави!

      Изтриване
  35. Здравейте отново, Люси :)
    Искам да ви кажа, че приготвих тортичката, не е лоша, но имах някой проблеми, а и малко попромених някой грамажи.
    Според мен на 750мл. течности (мляко, олио и вода) е малко 300 гр. брашно.
    Аз сложих около 400, като също така намалих олиото на около 70мл., млякото 200мл. и водата към 100мл.
    Какаото също ми беше много , половин пакетче перфектно е устрои (тоест към 30гр. някъде) Аз и не го обичам много, де. Затова сложих много.
    Получи ми се 1,500мл. кексово тесто. Пекох във форма с дм. 28, излязоха ми два блата, можеше и да се разрежат, но аз не го направих.
    Проблема беше при напояването на тортата... мислех, че знам как става, но всъщност почти нищо не бях направила.. дупчих блатовете с клечки за зъби, но пак беше леко суха, предполагам, че е трябвало да слагам повече, ама на момента пък се притеснявах да не я "удавя". Ако обичаш сподели твоят начин за напояване :)) Не обичам сухи торти.
    Отделно кремовете също ме ядосаха - шоколадовият ми скъса всичките нерви :D Не половин час по-рано от белия, ами половин ден по-рано трябва да се прави!!!
    То не беше изстудяване под климатика, във хладилника, та накрая прибегнах го фризера.
    Белия крем ми стегна добре, не слагах желатин.
    Срещнах проблем при самото сглобяване на тортата, понеже в момента, в който намацах първия блат и слагах отгоре му другия, от всички страни на блата излизаше крем.
    Това значи, че не е стегнал достатъчно ли? А и между блатовете не ми се получи достатъчно крема, а уж слагах доволно, като се разряза, в парчето се виждаше съвсем тъничка линийка между двата блата....
    Ох, извинявам се, че бях толкова многословна, но имам нужда от корекция :))
    В крайна сметка подарих тортата , но като я опитах не останах очарована от това, което съм направила.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анонимен,. какво да ви кажа..вие сте направили не една или две промени в тортата, което няма как да не доведе до различен резултат, за който няма как да гарантирам. :) Според мен няма грешки в правенето на сладкиши, ако човек не е критичен към продукта, защото все ще излезе нещо сладичко, но все пак в кулинарния свят съществува един общоизвестен закон и това е, че в "печенето на сладкиш" точните грамажи са критични. Многото течност в блатовете е причината те да са много сочни и след печене, което улеснява напояването. Аз не дупча блатовете, а ги напоявам директно с лъжица. Според мен обаче малките торти са по-вкусни, защото дават възможност да се нанесе крем поне на няколко нива, което значително омекотява всяка торта. Освен това блатовете са по-малки и тънки, което няма как да не улесни напояването. За шоколадовия ганаш не бих могла да предполагам защо не е стегнал. Аз дори нямам климатик у дома, но използвам стария номер с двете купи и лед, като разбъркам. Разбира се, ако бързам и аз бих прибегнала до фризера с периодично разбъркване, което би решило проблема. За белия крем, както сигурно сте прочели в останалите коментари, че желатин не е задължителен. :) , въпреки, че може той да необходимата част за да държи кремът да не се спляскава при натиск на блат отгоре. Във вашия случай говорим за един доста по-голям блат, което няма как да си каже думата. :( Едва ли има смисъл да продължавам да предполагам причини за възникналите затруднения, което самата промяна в рецептата да не обясни. Винаги съветвам хората, когато приготвят рецепта за първи път, да я спазят както е написана и едва тогава да преценят къде и какви промени им се иска да направят за следващия път. И както писах в друг коментар - има експериментатори, които харесат своя си вариант повече, так че накрая всичко опира до въпрос на вкус! Стискам палци за следващия път и ви пожелавам само успешни опити в кухнята. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  36. Опсииии! Съвсем случайно попаднах на твоят кулинарен блог или по-точно от фейсбука ( скука). Страхотно вкусен блог за което благодаря на скуката ( без нея нямаше да го намеря). По-прочетох някоя и друга рецепта от любопитство и ме връхлетя една идейка. Благодарение на теб Люси ще изненадам моята шантава половинка със тази торта за годишнината от запознанството ни ( за другата годишнина има още 4 месеца време ). Със моите две леви ръце мисля, че ще се справя успешно. Дори и да не се получи перфектна според вкусът ми за външният вид, моичкият не придиря много. Та нали всички мъже са "прасета". :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, анонимен! Радвам се, че си харесала торта от блога и стискам палци да се хареса :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  37. Благодаря за рецептата,получи се страхотна торта и всички си облизаха пръстите :) Но нещо обърках с шоколадовия ганаш,защото стана много твърд и трудно разрязах тортата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Марияна! Радвам се, че тората ти е харесала, странно това за ганаша, обикновено ми се оплакват, че не им стяга, но предполагам, че всичко си е до продукти :) Сърдечни поздрави и благодаря за оставените отзиви :)

      Изтриване
    2. Предполагам е,че допуснах леко да заври сместа от сметана и глюкоза.Свалих от огъня и прибавих шоколада и маслото.А всичко толкова добре сте обяснили и снимковия материал е страхотен :)

      Изтриване
  38. Калинка Стоянова24 февруари 2015 г. в 0:03

    Привет и от мен! Благодаря за рецептата. Направих тортата за сирни заговезни и се получи повече от очакванията ми. Разкошна торта стана, мн. вкусна, мн. сладка - при толкова шоколад естествено. Направих малки промени; намалих какаото на 50 гр.; намалих и шоколада на 350гр.;сложих мед вместо глюкоза; и сиропирах със сока от компот вместо кафе, защото имах в предвид, че деца ще я ядат. Всичко се получи мн. добре, кремовете също, абе заслужаваше си да я пробвам като начало, само че е доста скъпичка торта с тези продукти, но пък си струва , особено за повод. Гостите мн. я харесахал. Влагодаря още веднъж.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Калинка, радвам се, че тортата ви е харесала и сте направили свой собствен вариант. :) Тортата не е нито много лесна, нито наистина евтина като продукти, но както сама сте преценили, за специални поводи си заслужава! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  39. Калинка Стоянова24 февруари 2015 г. в 0:06

    Влагодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Zdraveite. Parvo da se izvinq che ne pisha na kirilica,no nqmam vazmojnost.Ocharovana bqh ot tazi torta.Receptata mnogo mi haresa.Az sashto imam nqkoi problemi v napravata i. Otnosno shokoladoviq ganaj poluchi se jelanata konsistenciya,stana chudesen,za jalost na beliya krem koito me izmachi dosta :D . Az sashto reshih da ne izpolzvam jelatin.Izpolzvah krem sirene Filadelfiya light,za koeto mislq che tuk mi e greshkata,poneje pri sglobqvaneto i mazvaneto na torta beliyat krem zapochna da se vtechnqva,vapreki che beshe stegnal predi tova dosta.Izmazah q,slojih q vav frizera za izvesno vreme za da stegne i sled tova da q ukrasq sas shokoladoviya ganaj koito mi beshe ostanal.Iskarah q ,ukrasih veche beshe pochti gotova ,kogato zabelqzvam che otnovo se vtechnqva beliya krem ispot ganaja :Drazpadnaha se rozichkite koito bqh napravila,svleche se napravo ot ednata strana.Haide pak q pahnah vav frizera,kogato beshe stegnala q dookrasih nanovo s malkoto shokolad koito beshe mi ostanal.Predpolagam che vsichki tezi problemi e che zalojih na krema sirene -light,ako beshe s maslenost mojeshe da se izbegne jelatina,no pri men v tozi sluchai shteshe da bade hubavo, ako bqh slojila.Vapreki tova tortata stana unikalno vkusna,deistvitelno sharkite na drugiq den se lichat mnogo po dobre.Za sledvashtiq pat shte si vzema belejka.Shte vi izlratq snimki na facebook stranicata vi.Vlagodarq za receptata. Anife Ahmed

      Изтриване
    2. Здравей, Анифе! Благодаря ви за споделения опит и за това, че въпреки несполучливия съвсем резултат, сте останали доволна и сте намерили начин да се насладите на тортата. Благодарна съм, че имам такива страхотни читатели.И аз ви отговорих по-подробно в страницата на блога, където ми писахте и съм изказала друго предположение, но се радвам, че все пак сте останали доволна от вкуса, другия път -и готвенето да безпроблемно! Прегръдки и усмихнат ден!

      Изтриване
  40. Люси, страхотна торта си направила и определено се е получила много по-добра от тази, чиято рецепта си гледала. Мноооого ми харесва. Браво!
    Мисля, че ще се залавям и аз с приготвянето и...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анонимен! Надявам се и на вас да ви хареса и да ви се услади! Поздрави!

      Изтриване
  41. Здравей, Люси! Току що приключих с направата на тази прекрасна торта. Спазих рецептата точно и всичко се получи идеално. Белият крем стегна без желатин, а шоколадовия...мммм, приказка! Стана идеален! Утре официално ще я опитаме, макар че аз знам колко е вкусна, защото тайничко опитах парченце от изрезките с малко от двата крема (не издържах на изкушението):). Благодаря за рецептата!!! Поздрави!!! Цвети

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цвети, аз ти благодаря, че остави своите впечатления за тортата! Много се радвам, че "откраднатото" така ти се е усладило :) Да си я хапнете със здраве! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  42. Здравей,Люси!Мислиш ли че тортата би издържала фонданово покритие и кола отгоре/от блатове/.В последния момент си промених мнението и реших да направя тази торта.За малко разнообразие.Мерси предварителното!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Милена, здравей :) Да, би издържала, тъй като си стяга достатъчно, но все пак кремът е от сметана и трябва да внимаваш да не достига фондана, за да не го разяде. Ако добре изолираш с маслен крем, ще стане ;) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  43. Здравей, Люси! Досега не съм работила с глюкоза. От къде мога да се сдобия с нея, а евентуално мога ли с нещо да я заменя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! В предишните коментари съм отговорила за глюкозата и сама може да прецениш дали да я пропуснеш. Иначе може да я намериш в магазини като Кауфланд и Билла, и не е никак скъпа ;) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  44. Люси тортата е невероятна! В момента правя този шедьовър за четвърти път :) Опиталите я винаги са във възторг и питат за още 🎂

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Милена! Наистина е чудесна торта :) Прегръдки!

      Изтриване
  45. Шоколадово съвършенство!Ще се пробвам да я направя.Благодаря Люси,бъдете здрава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря <№ ще се радвам да ви хареса и да ми пишете отзиви :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  46. Реших, за рождения си ден, тази торта ще направя, много ме впечатли. Изглежда чудесно, а и на вкус сигурно е трепач.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря :) ще се радвам да ти хареса и да ми пишеш отзиви! Весел празник!

      Изтриване
  47. Здравей, Люси,
    тортата изглежда наистина прекрасно.
    Не обичам кафе, а и искам дъщеря ми също да опита от нея.С какво препоръчваш да го заменя за сиропиране?Зная, че вкусът ще се промени, но мисля, че пак ще е вкусно.
    И ако може още малко обяснение как да се направи ефекта с украсата отгоре или линк в интернет, за любители като мен.
    Предварително благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Петя! Миля, че с едно хубаво наситено какао може да стане също много вкусно, пък и ще подсили шоколадовия вкус. Украсата е наистина моя прищявка, когато още не знаех много кака да украсявам с шприц - просто отрязах върха на една здрава торбичка и отвора беше по голям, а ганашът по-гъст и се получи това :) Поздрави и сладко похапване!

      Изтриване
  48. Люси,попаднах на тортата ти и бях впечатлена,ОТНОВО!Правила съм някои от тортите ти и винаги са били приемани-Уау!Имам въпросче по крема.Мога ли да заменя в белия крем сиренето с маскарпоне и какво би било количеството?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен. Поради големия брой коментари по празниците, не успях да отговоря на всички навреме, но ти благодаря за милите думи. Замени кремата сирене с маскароне, няма проблем, нека е същото количество. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  49. Здравей, Люси! Смятам да направя тази торта за рождения ден на съпруга ми, тъй като обича шоколадови торти. Дали ще се получи обаче добре, ако приготвя 3 блата, но с по-голям диаметър - 23 или 25 см?
    Поздрави,
    Галя Илиева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, галя. ще стане и с по-големи блатове, но е добре да си увеличите продуктите, з ада не стане много ниска тортичка и да се загуби ефекта :) Поздрави!

      Изтриване
    2. Здравей отново, Люси! Изчислих си продуктите и направих четвърти блат с размер 26 см. Получи се страхотна торта. Малко съм зле с украсите, но при повече опити смятам, че ще се получи. Скоро ще опитам друга рецепта. Благодаря, че те има! Поздрави, Галя Илиева

      Изтриване
    3. И аз ти благодаря, за думите, Галя :) радвам се, че си била смела и си я опитала с промените. Поздрави сърдечни!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...