Пости се и, както винаги, гледам да включвам по някоя такава рецепта в блога за случая. Рецепти за Пости никога не са излишни, особено ако ти попадне нещо ново, слюноотделящо и ароматно като това невероятно ризото с грах и гъби.
Много обичам да приготвям (и да похапвам) ризото, тъй като става бързо, винаги можеш да експериментираш с него и засища глада ми за нещо топло и току-що сготвено, когато той е неудържим.
Точно такъв глад подтикна създаването и на днешната рецепта. Беше късен съботен следобед и пак бях заседнала да гледам едно от онези кулинарни състезания, където в продължение на един-два часа гледаш едни от най-прекрасните кулинарни изкушения на света. Повярвайте ми, каквото и да ядете в този момент от рода на пуканки и т.н, няма да помогне. Точно тогава ми се прияжда нещо горещо от кухнята, което да стопля коремчето с всяка хапка. Между паузите на сериите, запретнах ръкави и ето какво се роди от продуктите в хладилника. Мога да кажа с ръка на сърцето, че беше точно това, от което имах нужда, че и повече. Ето защо реших да го споделя и с вас, постещи или непостещи, но любители на вкусната храна. Ето и какво ви е необходимо:
1/2 ч.ч. ориз
150 гр гъби (печурки)
700 мл зеленчуков бульон
1 глава кромид лук
олио
сол
розов пипер
Започваме като измиваме и нарязваме гъбите.
В тиган слагаме малко олио и ги запържваме за кратко, докато придобият златисто-кафяв цвят.
Готовите гъби изсипваме в чиния и оставяме настрана. В същия тиган, отново с малко олио, запържваме нарязания на ситно лук.
Прибавяме измития ориз и грах, като запържваме за 1-2 минути. Добавяме един черпак от бульона и разбърквайки, оставяме да се поеме от ориза.
Така, черпак по черпак, като всеки път бульонът от предишната порция трябва да се е абсорбирал напълно, се процедира до пълното сваряване на граха и ориза. Можете да използвате и грах от консерва, но в такъв случай е добре да го прибавите малко преди да махнете ризотото от котлона. Така на грахът ще са нужни само няколко минути да поеме от ароматите на ястието, но не и да се превари самият зеленчук.
Накрая прибавяме и гъбите.
Тъй като това е постна рецепта, гарнирах само с поръска от ароматен розов пипер. Ако все пак не спазвате постите, можете да обогатите ястието с малко нарязан пармезан.
И както си и представях...стопляше коремчето с всяка хапка! :)
Добър Апетит!
Изглежда вълшебно ... точно така го обичам :)
ОтговорИзтриванеШестица по шестобалната система Люси :)
Благодаря :) Слънчеви почивни дни ти желая!
ИзтриванеЛюси, страхотни рецепти публикуваш! Правила съм доста от твоите неща и винаги са сполучливи! Благодаря от ❤️, че споделяш рецептите си. Само в тази рецепта не разбрах какъв бульон използваш?
ИзтриванеЛюси, изглежда прекрасно, а и толкова обичам ризото! Но вкъщи не съм приготвяла, затова ще те потормозя с малко въпроси. Та оризът задължително ли трябва да е специален, или може и с бисерен? И друго - какъв е зеленчуковият ти бульон?
ОтговорИзтриванеБлагодаря предварително и ти желая най-усмихнатия ден! :)
Здравей Гери, всеки кулинар ще ти каже, че за ризото си трябва специален ориз! Не и всеки гладен кулинар обаче, защото аз си правя ризото с най-обикновен ориз, и това на снимките също :) По принцип гледам да го правя с домашен бульон, но ако нямам, ползвам и такъв на кубчета - различни марки. Слънчеви почивни дни ти желая!
ИзтриванеВярно е че трябва специален ориз. Богат на нишесте
ИзтриванеОбичам ризото и скоро си правих с фенхел :)
ОтговорИзтриванеИ твоето изглежда чудесно !
Благодаря ти Дани! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеМнозина смятат, че ризотото е сух ориз, но грешат. Люси, перфектно си се справила!
ОтговорИзтриванеПоздравления за блога, чудесни рецепти, ще възползват от някое торте при повод :)
Хубав уикенд :)
Благодаря от сърце! С пожелание за слънчеви и усмихнати почивни дни!
ИзтриванеОбичам много ризото, приготвям го точно така и в допълнение с малко бяло вино и малко пармезан става неустоимо, но когато не се пости! Много хубав блог, как не съм го видяла досега! Поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеп.с. има проблем с последователите
Привет Павина и добре дошла в моето виртуално местенце! Радвам се, че ти харесва и ти благодаря, че ми писа :) Така и аз успях да намеря теб и вече те следвам! Сърдечни поздрави! п.с. Какъв точно е проблем, който се изписва с последователите, тъй като при мен не регистрира такъв. Благодаря ти предварително.
ИзтриванеНе мога да се регистрирам, но ще пробвам пак!
ИзтриванеЗдравей отново Павлина! Ако ви е удобно, можете да харесате фейсбук страницата ми, докато реша проблема. Благодаря ви предварително :)
ИзтриванеТортата ти е вълшебна, но и това ризото не му отстъпва, Люси-
ОтговорИзтриванечудесно предложение, с много вкус, аромат и неустоимо изкушаващо представяне!
Сърдечни поздрави, вдъхновени и усмихнати почивни дни!
Благодаря ти отново, Диана! Да получавам комплименти от теб винаги значи много за мен! Слънчева седмица, мила!
ИзтриванеBlagodarq za receptata Rizoto, osobeno, che e posta!! Shte opitam utre na obqd i shte vi psha za vpechatlenieto mi ot neq!! Leka vecher !!!
ОтговорИзтриванеЛюси, прецизна, както винаги!
ОтговорИзтриванеСподели какво мислиш за количеството олио или зехтин, което се използва в случая.
Майка ми - да, от нея вземах вторите уроци в кулинарията, има навик да казва, че "оризът трябва да остане на мазнинка". Това означава, че оризът трябва да бъде оставен да поеме всичко, на което е способен. А той е способен на много, както знам. От една страна това го прави доста "силен" като храна, но от друга повишава неговата способност да бъде усвоен по-бързо при активен начин на живот. Знам, че подобен ход на разсъждения никак не увеличават удоволствието от храната, но понякога хората на трапезата ни искат да знаят :)
Ако имаш време, сподели...
Наздраве - така казваме моряците, когато влезем в салета, когато там се хранят други хора!
А, да - това e, като "благодаря" за хубавата рецепта:
https://www.youtube.com/watch?v=D8lV1To-_fU
Георги, в този случай не слагам много мазнина, тъй като оризът я поема главно от бульона. Различните видове ориз поемат различно количество течност и затова има специален сорт за приготвянето на ризото. Според мен също е една много полезна храна, която в зависимост от начина й на употреба може да бъде засищаща, натоварваща или пък диетична. Благодаря за поздравчето :) За мен може и нещо по-тежичко! Усмихнат ден ти пожелавам!
ИзтриванеЗдравей Люси,ако добавим пилешко месо отделно от ориза ли трябва да го приготвим ?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен! С малко закъснения отговарям, но не бях на линия няколко дни- може да прибавите пилешко, което аз лично бих запържила за кратко преди да добавя към ориза, за да може да хване хубав златист загар и да не седи разварено само. Поздрави!
Изтриване