петък, 14 март 2014 г.

Постно ризото с гъби и грах / Mushroom Risotto with Peas Recipe


Пости се и, както винаги, гледам да включвам по някоя такава рецепта в блога за случая. Рецепти за Пости никога не са излишни, особено ако ти попадне нещо ново, слюноотделящо и ароматно като това невероятно ризото с грах и гъби.


Много обичам да приготвям (и да похапвам) ризото, тъй като става бързо, винаги можеш да експериментираш с него и засища глада ми за нещо топло и току-що сготвено, когато той е неудържим. 
Точно такъв глад подтикна създаването и на днешната рецепта. Беше късен съботен следобед и пак бях заседнала да гледам едно от онези кулинарни състезания, където в продължение на един-два часа гледаш едни от най-прекрасните кулинарни изкушения на света. Повярвайте ми, каквото и да ядете в този момент от рода на пуканки и т.н, няма да помогне. Точно тогава ми се прияжда нещо горещо от кухнята, което да стопля коремчето с всяка хапка. Между паузите на сериите, запретнах ръкави и ето какво се роди от продуктите в хладилника. Мога да кажа с ръка на сърцето, че беше точно това, от което имах нужда, че и повече. Ето защо реших да го споделя и с вас, постещи или непостещи, но любители на вкусната храна. Ето и какво ви е необходимо:

1/2 ч.ч. грах
1/2 ч.ч. ориз
150 гр гъби (печурки)
700 мл зеленчуков бульон
1 глава кромид лук
олио
сол
розов пипер

Започваме като измиваме и нарязваме гъбите.

 

В тиган слагаме малко олио и ги запържваме за кратко, докато придобият златисто-кафяв цвят.

 

Готовите гъби изсипваме в чиния и оставяме настрана. В същия тиган, отново с малко олио,  запържваме нарязания на ситно лук.

 

Прибавяме измития ориз и грах, като запържваме за 1-2 минути. Добавяме един черпак от бульона и разбърквайки, оставяме да се поеме от ориза.



Така, черпак по черпак, като всеки път бульонът от предишната порция трябва да се е абсорбирал напълно, се процедира до пълното сваряване на граха и ориза. Можете да използвате и грах от консерва, но в такъв случай е добре да го прибавите малко преди да махнете ризотото от котлона. Така на грахът ще са нужни само няколко минути да поеме от ароматите на ястието, но не и да се превари самият зеленчук.




Накрая прибавяме и гъбите.


Тъй като това е постна рецепта, гарнирах само с поръска от ароматен розов пипер. Ако все пак не спазвате постите, можете да обогатите ястието с малко нарязан пармезан.


И както си и представях...стопляше коремчето с всяка хапка! :)


Добър Апетит!


21 коментара:

  1. Изглежда вълшебно ... точно така го обичам :)
    Шестица по шестобалната система Люси :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Слънчеви почивни дни ти желая!

      Изтриване
    2. Люси, страхотни рецепти публикуваш! Правила съм доста от твоите неща и винаги са сполучливи! Благодаря от ❤️, че споделяш рецептите си. Само в тази рецепта не разбрах какъв бульон използваш?

      Изтриване
  2. Люси, изглежда прекрасно, а и толкова обичам ризото! Но вкъщи не съм приготвяла, затова ще те потормозя с малко въпроси. Та оризът задължително ли трябва да е специален, или може и с бисерен? И друго - какъв е зеленчуковият ти бульон?
    Благодаря предварително и ти желая най-усмихнатия ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Гери, всеки кулинар ще ти каже, че за ризото си трябва специален ориз! Не и всеки гладен кулинар обаче, защото аз си правя ризото с най-обикновен ориз, и това на снимките също :) По принцип гледам да го правя с домашен бульон, но ако нямам, ползвам и такъв на кубчета - различни марки. Слънчеви почивни дни ти желая!

      Изтриване
    2. Вярно е че трябва специален ориз. Богат на нишесте

      Изтриване
  3. Обичам ризото и скоро си правих с фенхел :)
    И твоето изглежда чудесно !

    ОтговорИзтриване
  4. Мнозина смятат, че ризотото е сух ориз, но грешат. Люси, перфектно си се справила!
    Поздравления за блога, чудесни рецепти, ще възползват от някое торте при повод :)

    Хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце! С пожелание за слънчеви и усмихнати почивни дни!

      Изтриване
  5. Обичам много ризото, приготвям го точно така и в допълнение с малко бяло вино и малко пармезан става неустоимо, но когато не се пости! Много хубав блог, как не съм го видяла досега! Поздрави от мен!
    п.с. има проблем с последователите

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Павина и добре дошла в моето виртуално местенце! Радвам се, че ти харесва и ти благодаря, че ми писа :) Така и аз успях да намеря теб и вече те следвам! Сърдечни поздрави! п.с. Какъв точно е проблем, който се изписва с последователите, тъй като при мен не регистрира такъв. Благодаря ти предварително.

      Изтриване
    2. Не мога да се регистрирам, но ще пробвам пак!

      Изтриване
    3. Здравей отново Павлина! Ако ви е удобно, можете да харесате фейсбук страницата ми, докато реша проблема. Благодаря ви предварително :)

      Изтриване
  6. Тортата ти е вълшебна, но и това ризото не му отстъпва, Люси-
    чудесно предложение, с много вкус, аромат и неустоимо изкушаващо представяне!
    Сърдечни поздрави, вдъхновени и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти отново, Диана! Да получавам комплименти от теб винаги значи много за мен! Слънчева седмица, мила!

      Изтриване
  7. Blagodarq za receptata Rizoto, osobeno, che e posta!! Shte opitam utre na obqd i shte vi psha za vpechatlenieto mi ot neq!! Leka vecher !!!

    ОтговорИзтриване
  8. Люси, прецизна, както винаги!
    Сподели какво мислиш за количеството олио или зехтин, което се използва в случая.
    Майка ми - да, от нея вземах вторите уроци в кулинарията, има навик да казва, че "оризът трябва да остане на мазнинка". Това означава, че оризът трябва да бъде оставен да поеме всичко, на което е способен. А той е способен на много, както знам. От една страна това го прави доста "силен" като храна, но от друга повишава неговата способност да бъде усвоен по-бързо при активен начин на живот. Знам, че подобен ход на разсъждения никак не увеличават удоволствието от храната, но понякога хората на трапезата ни искат да знаят :)
    Ако имаш време, сподели...
    Наздраве - така казваме моряците, когато влезем в салета, когато там се хранят други хора!
    А, да - това e, като "благодаря" за хубавата рецепта:
    https://www.youtube.com/watch?v=D8lV1To-_fU

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Георги, в този случай не слагам много мазнина, тъй като оризът я поема главно от бульона. Различните видове ориз поемат различно количество течност и затова има специален сорт за приготвянето на ризото. Според мен също е една много полезна храна, която в зависимост от начина й на употреба може да бъде засищаща, натоварваща или пък диетична. Благодаря за поздравчето :) За мен може и нещо по-тежичко! Усмихнат ден ти пожелавам!

      Изтриване
  9. Здравей Люси,ако добавим пилешко месо отделно от ориза ли трябва да го приготвим ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! С малко закъснения отговарям, но не бях на линия няколко дни- може да прибавите пилешко, което аз лично бих запържила за кратко преди да добавя към ориза, за да може да хване хубав златист загар и да не седи разварено само. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...