петък, 7 февруари 2014 г.

Торта "Рафаело" / Raffaello Cake


Имало едно време, не много отдавна, едно момиче, което започнало да преоткрива кулинарната магия с всяка следваща рецепта, която приготвяло. В него бавно се насъбирала смелост да започне и свой блог, но все се съмнявало, докато един ден не попаднало на тази рецепта за торта "Рафаело". Тортата била толкова лека, вкусна и ефирна, че незабавно го заредило с този неспиращ и до ден-днешен ентусиазъм да създава красиви и вкусни ястия и десерти :)

С това малко приказно начало искам да ви представя и днешната рецепта за може би една от най-любимите ми и също толкова приказни торти "Рафаело". Ето тук и снимка от първия ми опит преди повече от три години.


Сега реших отново да я приготвя за блога и отново се спрях на същата рецепта и вариант, тъй като според мен това е най-лесната, вкусна, а също така и доста по-икономична рецепта за тази торта. В интернет ще срещнете много вариации, съдържащи поне десет яйца, бял шоколад и още куп съставки, но според мен те далеч не са необходими за създаването на една прекрасна "Рафаело".

Аз отново модерирах рецептата по мой вкус, така че се надявам да допадне на всеки, който реши да я приготви. Много обичам леките торти, макар че и аз не отказвам скоросмъртно парче шоколадова торта от време на време. Този вид торти обаче, носещи лек и тропически вкус, винаги ще имат специално място в стомаха ми, най-малкото защото никога не ми стига само едно парче :)

И сега, за да не ви изкушавам излишно, смятам да преминем направо към рецептата, която отново се опитах да заснема и обясня подробно. Започваме с необходимите продукти:


За блатовете:
6 яйца (аз използвах 6 белтъка и 4 жълтъка)
180 гр захар
160 гр брашно

За крема:
консерва подсладено кондензирано мляко (около 400 гр)

250 гр масло
100 гр кокосови стърготини

За напояване на блатовете:
прясно мляко (сироп от консерва ананас)


За украсата:
100 мл сладка сметана за разбиване ( използвам на Meggle)
кокосови стърготини

Отделяме жълтъците от белтъците.  Разбиваме белтъците на сняг, а след това разбиваме жълтъците със захарта до пълното разтваряне на захарта.

 

След това внимателно разбъркваме двете смеси, като внимаваме да запазим въздушността на белтъците, като за целта ги обвиваме с жълтъчената смес с дървена лопатка отдолу нагоре. 

 

Постепенно пресяваме на порции и брашното в сместа, като продължаваме да разбъркваме, до получаването на хубава еднородна смес.
Разпределяме в две предварително намазнени, застлани с хартия за печене тавички с диаметър 20 см.

Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса до готовност.


През това време се захващаме с приготвянето на крема. Разбиваме мекото масло с кондензираното мляко,

 

а след това прибавяме кокосовите стърготини.

 

Пъхнете крема за няколко минути в хладилника, докато стегне леко и е по-лесен за нанасяне върху тортата.
Готовите блатове изваждаме от фурната и оставяме да се охладят напълно, а след това ги разрязваме напречно, получавайки четири тънки равномерни блата.


Сглобяването на тортата започваме като напояваме единия блат със затоплено прясно мляко. Аз добавих към моето и малко от сиропа от консервиран ананас, за да засиля лекия плодово-тропичен вкус на тортата :)

                 

След това разпределете от крема. Разпределете всички съставки така докрай, като запазвате една част от крема, която да смесите с разбитата сладка сметана. С тази по-лека и пухкава глазура измажете тортата, а след това покрийте с още кокосови стърготини.


За финал може да украсите с няколко домашни бонбони "Рафаело", рецептата тук.


Сега вече...думите са излишни :)


  



161 коментара:

  1. Обожавм бонбоните, обожавам и кокос, но никога не съм приготвяла самата торта. Опитвала съм в сладкарница и не ми хареса... Сигурно, повлияна от там, някак не събирам смелост да опитам и аз. Но твоята, Люси, е чудна! Много ти се радвам, аз опредлено нямам смелост да правя торти така, както ти... Май само по празници се случва и пак не с толкова увереност. :)
    Да ти е сладко! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, мила, благодаря ти отново, че ме навести :) Аз също не обичам тази торта от сладкарниците, но според мен се дължи на факта, че повечето сладкиши там се правят със заместители на оригиналните продукти. Мога да гарантирим, че тази торта тук е страхооотна :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
    2. Може ли да ми кажете приблизително колко парчета се получават???? :)

      Изтриване
    3. Здравейте, от снимката може да се прецени, че излизат около осем ( но доста по-големи парчета).Но тъй като тортата е доста висока, можем да си позволим да ги направим по-тънки :) Така че, поне 12-14 броя :)

      Изтриване
    4. Здравей Люси, правила съм веднъж тази торта по рецепрата ти и беше много вкусна, но ми се получи доста суха и целия кеф отиде по д@&волите...най-вероятно много малко сиропирах.Понеже искам пак да я направя, моля те да ми кажеш с какво количество от млякото горе долу се напоява един блат?Благодаря ти предварително.

      Изтриване
    5. Деси, тортата в никакъв случай не е сухичка, ако си я сиропираш, но много зависи от вкуса на всеки, затова е хубаво блатоете да си ти изглеждат мокри. Освен това, както казвам, кремът е маслен, и за да не седи сух, тортата трябва да се оставя на стайна темпертаура преди серивране, защото тогава кремът се отпуска и маслото също пропива в блатовете. Сега е зима и може изцяло да я държиш на стйна темепература. Тогава ще видиш колко е мека :) Опитай! Весело посрещане на новата година, мила ;)

      Изтриване
  2. Да, Люси, думите са излишни -
    прекрасна торта, прекрасно изпълнение и прекрасни снимки!
    Благодаря за удоволствието, сърдечни поздрави и още вдъхновени дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Люси,поздравления за ефирната кокосова приказка,която си сътворила!

    ОтговорИзтриване
  4. Тортата е прекрасна!
    Снимките са толкова апетитни....
    Чудесно представяне :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте.Прекрасна торта,моите адмирации.Имам въпрос за кон. мляко-това ,което виждам на снимката ми изглежда,като каремел,но е течно.Какво е точно млякото,ако може снимка или поне марката?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, може би от светлината така се е получило, иначе си е обикновено кондензирано мляко, то има по-наситен жълт цвят. Моето беше от марката на Кауфланд и по-принцип е около щанда с кафе и сметана за кафе. Надявам се тази информация да помогне :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Dani, Дианче, Милена, благодаря за милите коментари! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей Люси, поздравления....обожавам бонбони рафаело...веднъж се пробвах да направя тази торта, не си спомням по коя рецепта, но беше пълен провал...нещо не ми се получи крема с кондензираното мляко...искам да те попитам как се приготвя кондензираното мляко дали се вари 2-3 часа......може да ти прозвучи смешно, но никога не съм приготвяла кремове с кондензирано мляко и сега съм решила да направя тортата по твоя рецепта. Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Анонимен :), в тази торта млякото не се вари. Само отваряш консервата и изсипваш при маслото. Аз изваждам маслото от хладилника от предната вечер за да е на стайна температура и изсипвам млякото. Крема става много бързо и лесно, няма грешка. През лятото може да е по-рядък от жегата, но нищо, което няколко минути в хладилника няма да оправят :) Сигурна съм, че ще се справиш, а ако имаш още въпроси, винаги можеш да ми пишеш. Поздрави!

      Изтриване
  8. Изглежда страхотно, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  9. zdraveite lysi.kondenziranoto mlqko sladko li e?zastoto ima i podsladeno i takova koeto e bez zaxar

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, да , подсладено е, сега ще го допълня :) Поздрави!

      Изтриване
  10. Здравейте Люси,
    Поздравления за тортата и чудесните снимки! :-) Аз имам въпрос, имате ли някаква тайна за разбиване на белтъците, на мен понякога не ми се получават и е много изнервящо?
    Прочетох, че млякото е от Кауфланд и не се вари, което ме изненада, аз съм купувала и все го варя :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Веси, кондензираното мляко, когато е варено става на дулца де лече или така нареченото сладко от мляко. То е с много по-карамелен вкус. Можеш да ползваш и кондензирано мляко направо от консервата за различни видове сладкиши. Колкото до белтъците, просто трябва да се разбиват в напълно сух съд, не знам за друга философия :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  11. Господи Люси .... всички думи са излишни .... просто съвършенна! Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей Люси, страхотна торта, която още утре ще пробвам. С какво би ми препоръчала да заменя бонбоните рафаело за украсата, просто нямам втора кутийка кондензирано мляко. И след колко време вече може да се хапва от тортата, не ми се чака ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Елена, можеш да направиш подобна украса от разтопен бял шоколад ( 90-100гр) и 5О мл сметана. Като стегне ганаша, оваляй в кокосови стърготини или ги прибави към цялата смес. Що се касае за тортата, според мен може да се хапва след 30 мин-1час в хладилника :) Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря ти за отговора, решила съм да я направя за Свети Валентин, дано ми се получи

      Изтриване
  13. Е прекали го с тези вкусни десерти! :)
    А снимките са убийствени!
    Прекрасна торта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Наталия! Сърдечни поздрави и от мен :)

      Изтриване
  14. Искам да питам с какъв диаметър е формата за блатовете?Благодаря“

    ОтговорИзтриване
  15. здрaвейте! Дa ми кaжете мaркaтa нa кон мляко дa не би дa е кaто руското сгъстено мляко(сгущенкa)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ползвах от млякото с марката на Кауфланд,но съм я приготвяла и Duch lady, получава се и с двата вида!

      Изтриване
  16. Привет, забърках я и аз тортата - много рецепти гледах, и накрая на вашата се спрях. Повечето са сходни, но тук най-добре беше представено. Блата мисля, че добре ми се получи, намалих с 1 яйце и пропорционално захарта и брашното, защото исках да е повече на крем. Но май трябваше да си го направя както е по рецепта. Формата ми е 22 см и пак щях да си го разрежа на 3. И крема добре се получи, макар и само с 50 гр кокос /нямах повече/. Обаче тотален провал с глазурата. Мъжът ми вече няколко сладкиша ми проваля с някаква глупава животинска сметана която купува /защото искал да яде нещо истинско/. Тя въобще не се "държи" като сладкарската, с която съм свикнала /на Хопла/. Помислих, че тук няма да има проблем, защото нищо не трябва да бухва, обаче уви. Като се смеси тоя ужас със мекия топъл маслен крем и се пресече, плувна някаква вода, маслото стана едно ... абе ужас - така стегна, че едва го размазах върху тортата след като сума вода изсипах от него. И така, оплаках се, и ми олекна, утре ще видим дали ще става за ядене

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ради, макар промените, които си решила да направиш, явно животинската сметана ти е изиграла най-лоша шега. Аз обикновено използвам растителна на Meggle, която става и за сладко и солено. Правя десерти и с животинска, но само при сестра ми в Холандия, тъй като си знам коя да ползвам. Определено животинската има друга структура, че и вкус. И все пак винаги могат да се очакват такива изненади, когато се променят неща в рецептите, но се надявам все пак тортата да се изяде, пък следващия път - с твоята си Хопла :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
    2. Привет, тортата ставаше за ядене общо взето, навалицата я хареса. На мен обаче през цялото време ми дъхаше на втвърдено масло. И ми беше суха. Този път смених доста неща - изцяло блата и частично крема. Добавих бял шоколад, намалих маслото и сметаната сложих в целия крем - много приятен стана, но малко ... мек. Може би трябваше да изчакам още малко да стегне, но го намазах мекичък и не стана много равно. Ще видим утре как е на вкус.

      Изтриване
    3. Само да споделя, че крема стана уникален - прибавянето на 200 гр шоколад и толкова сметана, го направи доста повече като количество, и страхотен на вкус, поне в къщи обожаваме белия шоколад, а вкусът му много силно се усеща. Та препоръчвам. Блата този път беше кофти, следващият път пак ще боря пандишпана.

      Изтриване
  17. Здравейте и от мен..... много вкусна торта - обожавам кокос :) Но искам да попитам (понеже съм на безмлечна диета за момента) мога ли да заменя кондензираното мляко за крема с бадемово/кокосово или друго безмлечно мляко или няма да се поличи тогава(то не е така гъсто)? А маслото с какаово, макар че мисля, че него бих могла да го използвам и краве? Сметаната кокосова :) Изменя ли се така много рецептата? Много благодаря предварително и хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Краси, ох, че въпрос ми зададе :) ...знам ли аз, не съм опитвала досега. Само един път съм готвила с кокосово мляко и то миди с къри. Наистина няма да мога да ти дам отговор как ще се съчетаят всички промени в рецептата, но със сигурност ще се промени доста вкуса, тъй като кондензираното мляко има специфичен вкус, определяш в голяма част и вкуса на крема. Това не означава, че съм сигурна, че няма да се получи и с кокосово мляко, но мога само да предполагам, което едва ли ти е много от помощ :) Ако си по експериментите, има само един начин да разбереш :) Сърдечни поздрави !

      Изтриване
    2. Благодаря за бързия отговор :) По принцип обичам експериментите,но това всичко да е без мляко... :) малко ме затруднява, и за мен е ново, не мога да преценявам :) Но ми се струва, че бих опитала за скорошен повод... и да кажа резултата.... със сигурност и някой друг се чуди като мен може ли.. как? :)

      Изтриване
  18. Здравейте,
    Искам да попитам дали всички блатове се сиропират с мляко или само първия ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, всички блатове се сиропират :) Поздрави!

      Изтриване
  19. Прекрасна торта. Вече е любима на децата и приятелите ми. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави за чудесната тортичка.Имам въпрос: в случая тук не се вари кондензираното мляко,но по принцип искам да попитам - не можем ли да заменим дулсе де лече ,като си направим карамелен сос примерно, правила сам карамелен сос згъстява се като истине,става уникално приятен ползвам също и за торти, но дали при други рецепти когато ми е необходимо дулсе делече дали ще мога да го заменя с карамелен сос, и двете имат вкус нс карамел вдъщност. при мен му казват Тоффи,на карамел.сос.

      Изтриване
    2. Здравейте Анонимен, тук млякото наистина не е карамелено, но вие можете да го замените с такова. това ще промени малко вкуса на тортата, като според мен има възможност да я направи малко по-тежка. Самото заместване на вареното мляко обаче с домашен сос не мога да гарантирам, тъй като не зная коя рецепта използвате. Ако все пак сте настроени експериментаторски опитайте! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
    3. За карамеления топинг Тоффи използвам ето тази рецепта:
      половин чаша масло
      Половин чаша течна сметана
      11/4 кафява захар .
      Всички продукти се смесват в касерола,оставя се до желаното сгастяване,но не много понеже като истине ще се сгасти още.Това е,става страхотен сос.Използвам този топинг със кейк с фурми.Та все си мисля че мога да заменя дулсе де лече именно с този сос.Вие как мислите? Благодаря

      Изтриване
    4. Привет отново, да, приготвяла съм такъв сос за Sticky Toffee Pudding и според мен можете да го замените, но още веднъж ще вметна, че кремът на тортата ще стане по-тежък - все пак има доста масло в соса и го прибавяме към още толкова масло. Има опасност да се втвърди твърде много в хладилника. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
    5. Благодаря ви.Тогава няма да използвам тази идея тук,но при тортата Сникерс как мислите?

      Изтриване
    6. При торта "Сникерс" няма да има проблем :) ще се получи страхотно! Поздрави!

      Изтриване
  20. Здравей Люси,
    Много благодаря за тази разкошна рецепта! За първи път се престраших да направя торта и трябва да кажа, че се получи превъзходно!

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей Люси,Имам един въпрос или по скоро молба за съдействие.Живеем в малък град и при нас не се продават сладкарски бой.Би ли ми казала от къде мога да си поръчам и набавя, защото ще правя торта за класът на дъщерями.Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ако имате наблизо по-голям град, можете да си купите бои на прах от магазин Кауфланд, но там са само няколко основни цвята. Сега наближава Великден и има възможност някои от магазините в града да заредят боя за яица, годна за консумация - проверете какво пише на описанието на боите! Ако тези опции не ви харесват, най-сигурно е да си поръчате он лайн от сладкарски магазини като Аромас Хаус, Хитрини и Сладката къща и др. Надявам се тази информация да ти помогне! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  22. Днес направих първата торта в живота си по тази рецепта. Получи се СТРАХОТНО! Благодаря ти, Люси! Непременно ще изпробвам и други рецепти от твоя блог. То не било трудно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Силвия и благодаря, че остави този мил и позитивен отзив! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  23. Здравейте, поздравления за прекрасната рецепта. От всички рецепти в нета за тази торта, от първи прочит вашата ми допадна най-много и не сбърках. Вчера я направих и се получи невероятно. Това е любимата ми торта вече. Благодаря. Благодаря. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Елена! Много съм щастлива, че си избрала моята рецепта и ти е харесала толкова :) Благодаря и за многото благодаря :) Поздрави!

      Изтриване
  24. И тази торта като всички други твои Люси е изкушение голямо :) Поддадох се и всички продукти вече са налице, но има лека спънка по пътя към сътворението й :( В моят град магазините отдавна се отказаха от продажбата на кондензирано мляко, защото им излизало много скъпо (освен Billa мисля). Купих от марката на Кауфланд, но и там голямо разнообразие, т.е. различна опаковка и различна масленост + факта неподсладено е. Моето е неподсладено в консерва с масленост 7.5% и въпросът ми е дали ще се получи желаният крем ако го загрея на котлона с малко захар или отчаяно да потърся Duch lady?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поли и аз ще попиша малко, за да уточня. Преди време купих и аз истинско кондензирано мляко от Кауфланд, но бяха три боря в пакет, някакъв XXL вариант. То си беше като Duch lady. По натам обаче си взех от единичните бройки, като си мислех, че е същото, а се оказа много рядко. Боя се да не си взела такова, защото иначе крем няма да се получи според мен. Ако, когато го отвориш е течно, по-добре не рискувай. Аз с мойто май направих палачинки :) Аз също трудно намирам кондензирано мляко и като видя ( и аз в Billa) купувам да има! Това мога да ти кажа за сега, стискам палци!

      Изтриване
  25. Неподсладеното е по-течно, определено и моето е такова, но се надявах че с малка хитринка ще се получи номера. И друг път съм работила с подсладено кондензирано мляко, но само Duch lady. Ще тичам до Billa не се отказвам, защото тортата е за рожденничка и трябва да е перфектна ;)
    Благодаря Люска за сладките приказки :)) Хубав и слънчев ден от мен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стискам палци всичко да се намери и получи страхотно :) Поздрави, Поли!

      Изтриване
  26. Направих я, изяде се за нула време :) Единствено затруднение изпитах при разрязването на блатовете. Може би е редно като професионалист да постнеш едно клипче как и с какво режеш толкова равномерно ;)
    Удоволствието е изцяло мое :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Поли! Що се касае за блатовете, режа си ги с голям готварски, но много остър нож. Ще обмисля, предложението ти за клипче :) Поздрави!

      Изтриване
    2. Бебе, а може и с конец. Мама така ме е учила :)

      Изтриване
  27. Здравек купих консерва кондензирано мляко от. Кауфланд 7,5 ще стане ли.дриг въпрос колко от ананасовия сирон се слага в млякото и последния търсих еднократни формички няма с диаметър 20

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! Кондензиранито мляко трябва задължително да е подсладено, тъй като в Кауфланд често има такива, които не са от този род. Кутията трябва да е тежка и като я разтръскаш да не се усеща лашкане на течност, малко смешно звучи, но е така. Заради по-голямата разновидност препоръчвам кондензираното подсладено мляко на Duch Lady, което често намирам в BiIlla. Тавичките съм писала в други постове, че съм купувала от Jumbo И магазини за левче, но ако използвате по-голям диаметър, ще получите значително по-ниска торта. Количеството от сиропа, който ще сложите е на вкус - трябва на вас да се услажда, преди да го нанесете. Надявам се отговорих на всичките въпроси! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  28. Здравей,направих тортата "фереро роше"за моят рожден ден,сега искам да направя и рафаело за съпругами... но имам проблем с фурната . Въпроса ми е може ли да ползвам готови блатове..благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! Винаги можете да ползвате готови блатове, разбира се, но вкусът на тортата ще се бъде друг. И все пак, след като нямате друга опция, прекрасният богат крем и кокоса ще свършат магията си и върху готови блатове! Поздрави!

      Изтриване
  29. Здравейте,
    Може ли вместо подсладено кондензирано мляко, да използвам заквасена сметана с пудра захар?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! Винаги можете да смените крема на тортата, но това определено ще промени и самия вкус. Смятам, че масления крем с кондензирано мляко има доста специфичен вкус, докато този със заквасената сметана по-скоро от вида на "чийзкейка" :) И все пак и вторият е доста вкусен, вече е въпрос на избора :) Поздрави!

      Изтриване
  30. Здравей, Люси , писах на лично съобщение , пропуснах ,че тук може да задам въпроса си.
    Тъй като празникът е в сряда ,а ми се иска да приготвя тортата по - рано , би ли могла да ми кажеш колко най-рано бих могла да я направя ,за да е свежа и вкусна , а и да не се развали ?
    Плами

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Плами! Не бих ти препоръчала да държиш дълго тортата в хладилник преди поднасянето, тъй като кремът е с масло, а то, както знаеш поема много миризмите в хладилника. Ако все пак я държиш там, пак бих препоръчала да е под капак. Според мен тази торта е най-вкусна възможно най-прясна, тъй като блатовете са още много пухкави и леки. Хубавото на тортата е, че можеш спокойно да я направиш предната вечер, тъй като ( поне според мен) става много бързо и лесно. Но ако се притесняваш, можеш да направиш блатовете няколко дена преди това и да ги съхраняваш във фолио за свежо съхранение и само предния ден да забъркаш крема и да я сглобиш. Преди да сервираш, остави тортата за 20-30 минути ( вече е достатъчно топло) на стайна температура, за да се отпусне крема и да бъде още по-мека при консумация! Поздрави :)

      Изтриване
  31. Здравей, Люси! От всички рецепти на тази торта в нета, твоята най-много ми допадна. Аз живея в Германия и идея си нямам каква сметана да купя, завива ми се свят от различните видове. И се питам дали ако приготвя тортата предния ден, кокосът няма да попие в крема и това да навреди на външния вид?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Катерина! Тортата няма проблем да престои един ден в хладилника, няма да се промени нищо - от опит знам.:) И аз живях в DE, така че просто вземи някоя schlagsahne, но аз ти препоръчвам да е растителна, бухват повече и са по-леки на вкус! Гледай да са към 30 процента масленост! Ако ти е трудно, прати ми снимка - аз ще ти кажа коя :) Поздрави на теб и любимата ми Германия !

      Изтриване
  32. Благодаря, Люси! Благодаря за бързия отговор. Аз купувам Schlagsahne от Алди, в малки розови кутии по 200 мл, 30% масленост. Не зная как се прикачват снимки тук, за да покажа. Днес ще направя блатовете за Рафаело, както и бонбоните, утре крема и сглобяването, поднасяне в петък сутрин :) Ще споделя резултата, надявам се успешен. В любимата Германия вали от няколко дни непрекъснато, студено е и няма и помен от лято...така че не съжалявай :) Поздрави от мен!
    Катерина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази сметана ще стане идеално :) Планът ти също е железен! Пожелавам ти безпроблемно готвене и сладко похапване! А снимки можеш да ми пращаш както на пощата, която е под представянето ми в дясно, така и на страницата във фейсбук. тук https://www.facebook.com/pages/Lussis-World-Of-Artcraft/492229107474274 - Можеш да ми изпратиш снимки и на неща, които си готвила по мои рецепти, за да ги добавя към албума "Моите рецепти-вашите творения" :) Поздрави!

      Изтриване
    2. Привет, Люси! От известно време се опитвам да сложа коментар, но незнайно защо не се публикува. Просто исках да благодаря за чудесната рецепта и да пожелая много успех! Благодаря! :* <3

      Изтриване
    3. Привет, Кате :) Много ти благодаря за оставения коментар( не знам, защо не са станали преди) Надявам се да изпробваш и други рецепти и да ти харесат! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  33. Много благодаря, Люси, за невероятно вкусната торта!!! За рожденият ми ден, дъщеря ми ми направи изненада - торта " Рафаело", много ми хареса на мен и на гостите също, за миг се изяде. Поздравления!!! Пак ще се прави.....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, много се радвам и благородно завиждан за такава хубава и вкусна изненада :) Да сте живи и здрави цялото семейство! Благодаря за оставения коментар, и приятните емоции, които оставяш и с него :) Поздрави от сърце и честит рожден ден и от мен!

      Изтриване
  34. O4arovana sam ot receptata, stana strahotna torti4ka blagodarq ti Lusi.........

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за вашия коментар! Радвам се, че сте й се насладили! Поздрави!

      Изтриване
  35. Люси, нещата Ви са прекрасни, описанията одухотворени и весели. Поздравления. Ще правя тортата. Формата ми е 24-26см. Естествено, ще стане по- ниска, но, ако деля на три( опичайки блата наведнаж от продуктите), ще стане ли с една нормална "тортена" височина. Блатовете са пандишпан и с телта за рязане на торти би трябвало да стане, нали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен и благодаря за прекрасните отзиви Може да опитате, но аз мисля, че може би ще успеете най-лесно да ги разделите на две части. Блатовете са много нежни и аз също съм правила тортата в по-голяма форма, но рязането на блата си е предизвикателство. За мен печенето има на части е най-сигурният начин за равномерни и стабилни блатове, но ако вие се чувствате уверени, можете да опитате. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  36. Здравейте,
    искам да приготвя тази торта и понеже предпочитам по-ниските торти с повече крем ще направя блатовете в тавичка 26-28см. Нали не трябва да променям и количеството на продуктите за крема?
    Също така да попитам - ако я приготвя от вечерта няма да е проблем нали? И да се хапва чак на другата вечер :)
    Само за сиропирането малко се притеснявам, че нещо не ми се получава и се страхувам да не стане суха тортата... вие как сиропирате? Дупчите ли блата предварително, за да се усвоява по-лесно течността и колко г/д сироп отива на блат :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! Дадените от вас размери са доста по-големи и се страхувам, че тези продукти няма да са ви достатъчни, а и щом имате конкретни предпочитания за други промени, можете да направите всякаква интерпретация от тук нататък по рецептата, но аз не мога да говоря за евентуалният й резултат. Няма да има проблем тортата да престой един ден преди поднасяне, даже някои може да я харесат така още повече! Не дупча тези блатове, тъй като са много въздушни и лесно поемат течност. Сиропирам с лъжичка като започвам от краищата - навътре. Правя го на око, така че не мога да кажа какво количество отива на блат! Всичко зависи от това, колко сиропирани десерти обичате! Надявам се да се получи чудесно замисленото от вас и ви пожелавам весели празници!

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора!
      Не че е проблем да я направя в по-малка форма, просто никъде не откривам с размер 20см., и то с откопчаващи се стени.. Дори и да открия, те са алуминиеви, а след това нямам с какво да стегна тортата.
      И още нещо, което забравих снощи - като изпечете блатовете веднага ли ги вадите или оставяте да изстинат на отворена фурна?

      Изтриване
    3. Аз също ползвам алуминиеви, но тази торта няма нужда да стяга в ринг, така че може да си я сглобите по нормалния начин. След като крема стегне, тортата се маже и измазва много лесно.
      Блатовете оставям да изстинат в тавичката, като не ги вадя директно на студено, а ги оставям на леко отворена фурна или на вратичката на фурната. Поздрави!

      Изтриване
  37. Здравейте,
    От всички рецепти в нета се спрях на тази. Продуктите са вече в шкафа и утре е денят "Х". Искам да попитам 2 неща: 1. Не виждам набухвател в сместа за блатовете и 2. Дали мода да добавя малко кокосови стърготини и в блата ...според Вас?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Гергана! Тук няма набухвател в блата, тъй като те става пухкави от самите белтъци и трябва да се пекат правилно, за да не спаднат - така ще останат бухнали! Точно по тази причина не смятам, че стърготини в блата е най-добрата идея, не защото е неправилно, а защото трябва да внимавате, за да не прекалите и да на направите сместа тежка. Така ще притиснат белтъците и няма да бъдат толкова бухнали. Разбира се, малко кокос няма да навреди, но просто внимавайте :) Весели празници ви пожелавам и сладко похапване!

      Изтриване
    2. Благодаря за светкавичната реакция, смятам да се доверя на рецептата Ви и да не експериментирам точно за коледа и то когато я приготвям за първи път. С пожелание за светли празници !

      Изтриване
    3. Здравейте отново, моля да ме извините ако досаждам, но имам нужда от съвета Ви. Току що установих ,че най-малката форма за торта която имам е 24 см. Какво ще ме посъветвате? Освен това имам само една и трябва или да пека на 2 пъти или дебел блат. Моля за съвет!!!

      Изтриване
    4. Здравей, Гери! Измислих го така. Направи първо един блат от 4 яйца, 120 г захар и 100 г брашно. Направи го спрямо инструкциите и го изпечи в тавата. Като изстине го извади и направи още един блат по същия начин, но забърквай продуктите директно преди печене, тъй като белтъците ще спаднат, ако чакат! Поздрави!

      Изтриване
  38. За съжаление беше вече късно, просто пекох на 2 пъти. Втория блат стана малко по-тънък, но се получи доста добре.Вече е в хладилника готова. Няма снимка защото нямам украса , но имам снима на покрита с крема торта.Нямах никакви проблеми с крем. Купих кондензираното от Лидл, 9 % подсладено. Утре пътува с нас до Бохемия. Ще Ви пиша за вкуса допълнително.

    ОтговорИзтриване
  39. Тортата беше по-добра от колкото очаквах! Благодаря Ви за отличната рецепта , ще се прави пак !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за отзивите, Гергана! Много се радвам,че ви е харесала! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  40. Пък аз завчера я правих. Качих снимки в една кулинарна група и 470 човека ги харесаха. Това означава че толково хора са я правили или са харесали рецептата. Пиша го това за да окуража желаещите да я опитат, да не губят време и да я приготвят на обичните си хора. Аз ще я приготвя пак. Искам да е днес :) Едно пояснение ако позволите. Не знам как правят другите, но аз държа тортите в хладилника, но тази е по - добре, да се държи не в хладилник. Отрязъх пърчета и за да не ги ядем студени изчакахме да се стоплят малко. Много меки !!! А консумирани веднага от хладилника стоят като сухи парчетата. Та... хапвайте си торта Рафаело топла!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Цвети и благодаря за оставените отзиви! Радвам се, че тортата ти е харесала! Що се касае съхранението, не веднъж съм писала, че тортите с крем с маслена основа се консумират на стайна температура, тъй като в хладилника маслото стяга. Може да се съхранява в хладилник, но да се остава да се отпусне преди консумация ( както си направила) Разбира се винаги има някои, които не оставят тортите да се отпуснат и често казват, че даден десерт е сух :) Радвам се, че си успяла да я опиташ в най-добрата й форма! Поздрави :)

      Изтриване
  41. Тортата изглежда супер и съм сигурна, че е много вкусна.С моята половинка обожаваме бонбоните :) Утре имам рожден ден и ще я направя, а после ще покажа резултата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ви хареса и да направи празника ви още по-специален!Поздрави! П.п. Ще чакам отзиви :)

      Изтриване
    2. Тортата е изключително сладка, според мен завършека е по-добре да се направи с готварска сметана, а не с течна. :)

      Изтриване
  42. Здравей Люни! Страхотна торта!иска ми се да я направя като втори етаж на торта облечена с захарно тесто. Мислиш ли че ще стане понеже блатовете са сиропирани?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Ако я измажеш хубаво с маслен крем и стегне, ще бъде достатъчно твърда за целта. Зависи доколко имаш опит в тази сфера ;) Поздрави!

      Изтриване
  43. Здравейте, Люси!С голямо удоволствие следя блога Ви и Ви се възхищавам на способността да творите! А за тази кокосова прелест... просто нямам думи! Не знам дали ще успея да я направя...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анонимен! Сигурна съм, че ако следвате стъпките в рецептата, ще се справите :) Поздрави!

      Изтриване
  44. С шоколад и бонбони линдор дали ще стане?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със сигурност ще стане вкусна торта, но няма да е Рафаело! :) Поздрави!

      Изтриване
  45. Благодаря!Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  46. може ли да заменя захарта с пудра захар

    ОтговорИзтриване
  47. Здравей! Имам няколко въпроса: Тортата става ли сочна или е по-суха, защото у дома сме маниаци на тема сочни шоколадови торти, с шоколадови мусове и се колебая още за тази торта, защото искам да се хареса на всички?
    И ако реша да я заливам с бял шоколад колко бял шоколад ще ми трябва за 26 см форма, на водна баня ли го разтапям и отдолу трябва ли да слагам от пухкавия крем със сметаната?
    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Донка :) Тортата се сиропира, таак че колко сона ще стане си зависи от вас. Дала съм съвет при каква темепратура да се сервира, за де мек крема и да се яде сочна. Ако решите да я заливате, трябва да е студена и ще ви трябва около 300 г бял шоколад и 200 мл течна сметана за ганаша. Отгоре е добре да бъде измазана само с крем от масло и кондензирано мляко, за да стегне и да е подходяща за заливка. Напарвете ганаша както се прави и обикновения ганаш ( писала рецепта за цялата процедура подробно много пъти и може да потърсите в блога в търсачката отстрани) Мисля, ч еотговорих на всички въпроси :) Сладко похапване!

      Изтриване
  48. Здравей, Люси! Радвам се, че открих твоя блог и съм редовен посетител и истински фен на рецептите ти! Искам да направя тортата с декорация от маслен крем (Swiss meringue butter cream), защото ще е за рожден ден. Мислиш ли, че мога да измажа тортата с крема от конд. мляко, масло и стърготини (без да добавям сметаната) и да направя декорацията със Swiss meringue? Дали няма да стане много маслено и ще се получи ли чисто технически? Благодаря за отговора предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Cakie! Извинявам се за забавянето с отговора, но отговарям при първа възможност. Мисля,че ще може да измажеш тортата с този крем, но мисля, че ще трябва да пропуснеш стърготините в крема, което ще те накарада увеличиш малко маслото, тъй като те вс епак те сгъстяват консистенцията. По стърготините трудно се закрепват неща, затова е добре да ги пропуснеш в крема отвън. Отвърте сложи доволно количество. Украстата с твоя крем звучи чудесно и вкусно. Ще се получи ;) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  49. Уникално вкусна торта! Вече ми е любима!Благодаря за прекрасната рецепта и снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Наталия :) Много се радвам! Поздрави!

      Изтриване
  50. Чудесна торта. Рецептата е сполучлива.Можете да се доверие напълно.Всеки месец поне два пъти я приговям.Много бърза и ужасно вкусна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за оставените отзиви, Снежа! Прегръдки!

      Изтриване
  51. Здравей Люси, блатовете могат ли да се изпекът на един път, цялото количество да се сложи в 20см дълбока тава?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Силвия. По принцип може, но лично аз предпочитам печенето по този начин - блатовете са по-равни, по-лесни за рязане и се изпичат по бързо. Въпрос на избор. Поздрави!

      Изтриване
  52. Тортата е уникална! Вкъщи много я харесват.Люси благодаря ти ,правила съм и спаначена ти тортата и морковен и червено кадифе,всички са превазходни!😘

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много за чудесната оценка, Непознат :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  53. Здравейте, искам да попитам ако ползвам форма за торта с по голям диаметър 26см колко смес трябва да сложа.Търся все още такива еднократни форми каквито сте ползвали вие, но не намирам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! Ще ви трябва двойна доза. Такива тавички има в Джъмбо, Метро и някои магазини за левче! Поздрави и сладко похапване :)

      Изтриване
  54. Здравейте, винаги когато правя такъв крем не мога да го направя гладък става на малки буци масло. Моля за съвет къде бъркам с направата му. Благодаря ви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. При маслото е винаги важно останалите съставки да са горе-долу със сходна температура. Аз бих ти препоръчала да разбиеш маслото с миксера, но нека да е меко като крем. Почни да добавяш лъжичка по лъжичка от кондезнираното мяко ( също на стайна темепратура да е), докато просто кремът се поотпуска все повече и повече. Така интергирането на млякото става постепенно. И съвет: ако друг път ти се пресече, сложи крема за няколко секунди в микровълновата, после разбии отново с миксера и сложи в хладилника да стегне за кратко. Тогава ще изчезнат бучките ;) Поздрави!

      Изтриване
  55. Привет! Днес и аз най-накрая се престраших да се захвана с тортата и удовлетворението ми определено не закъсня! Благодаря за страхотната рецепта и за вдъхновяващия дух! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  56. Извинете,за двата блата ли е 160гр.брашно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да :) те са пандишпанени и брашното е малко, колкото да държи въздушността на яйцата

      Изтриване
  57. Здравейте. Поздравления за прекрасната торта. Аз обожавам бонбони Рафаело и много ми се иска да направя тази торта, но имам един проблем. Нямам тавичка с диаметър 20 см. Та въпроса ми е дали ще се получи с форма с диаметър 26 см и без да разделям на две части, а да изпека наведнъж и после да разделя на 2 или 3 блата взависимост от това колко висок ще стане блата. Вие как мислите, ще се получили ли или да ходя да търся малка форма да купя. Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ася :) Ако искаш тортата да изглежда като на снимката може би ще трябва да си намериш по-малка форма, иначе от тази смес ще ти излезе един голям блат за твоята форма, който може да разрежеш на две, но ще бъде доста по-ниска тортата. Поздрави!

      Изтриване
  58. Здравейте! Много ми хареса рецептата за тази торта - лесна и ефектна, а и вкусът на Рафаело ни е любим, та реших да я направя за РДто на приятеля ми. Спазих всичко на 100%, но блатовете изобщо не се надуха... та да могат да се разполовят и си останаха 2 :( Не знам защо така... стана доста по-ниска... Предстои да я украся, сигурна съм, че вкусът ще е уникален обаче :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Сеньорита :) в основата си това са просто пандишпанови блатове, затова няма как да се надигнат, а самата смес трябва да е пухкава. Трикът е да я разбиеш така, че да остане пухкава и да не я пребиеш и да слегне прекалено. Също така е важно и охлаждането, тъй като разката промяна на темепартурата може да накара блатовете да слегнат. Като цяло е една от най-правените рецепти в блога, така че е изпитвана многократно, затова и нямам съмнение в нея, но пък съм сигурна, че с още-един два опита ще я покориш. Надявам се вкусът й да ти хареса и да й се насладите, тъй като съм сигурна, че си положила усилия. Поздрави най-сърдечни!

      Изтриване
    2. Здравей, Люси! Вкусът беше уникален (казвам беше, че торта вече няма :D). Аз очаквах да е доста по-тежка, но се оказа много ненатрапчива и приятна! Хареса се, а като я направя още 1-2 пъти, ще докарам и блатовете като теб :) Благодаря!

      Изтриване
  59. Двата блата заедно ли ги печете?

    ОтговорИзтриване
  60. Здравей, страхотна рецепта, благодаря за което! Честно казано, аз съсипах своя крем, тъй като не стегна добре и опитах да го оправя, но уви.
    За да не се налага да пазарувам повторно, реших да го заместя с продукти, които имах налични в хладилника, а именно: бял шоколад (200 гр.), сладкарска сметана (200 ml), масло (50-60 гр.) и кокосови стърготини (домашно направени, около 60-70 гр.). Разбърках добре сметаната и добавих към нея мекото масло. После добавих разтопения на водна баня шоколад и стърготините.
    Стана страхотен лек крем и с нетърпение очаквам обратната връзка утре, когато разрежат тортата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тед, радвам се, че си намерила решение на проблема и съм сигурна, че няма да има едно възражение по въпроса. Кремът звучи много вкусно, а тортата сигурно вече я няма. Благодаря за отзивите и ти желая красив и слънчев понеделник.

      Изтриване
  61. Здравейте, тортата ви е изглежда страхотно.Искам да пробвам рецептата,но ми трябва с големина минимум 16 парчета.Ако смятам продуктите двойно,дали ще се получи тази вкусотия?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ирена. Двойна доза би трябвало да ти стигне, тъй като тази е осем парчета. Просто трябва да съобразиш и диаметъра на тавичката, за да може да стаен по-голяма на диаметър с тази двойна доза, а не на височина ;) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  62. Здравейте! Има ли възможност да се смени цвета на тортата в синьо например!? Подходяща ли е за облицовка с фондан или по някакъв начин със сладкарска боя 👀👀👀

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! Да, може да я боядисате по желание. Ако я измажете с маслен крем, няма да имате проблем да я покриете с фондан :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  63. Здравей,Люси, имам въпрос относно печенето, в една рецепта видях че се пече цялата смес в една тавичка, при мен се получи с връх в средата и отгоре поизгоря, въпреки че го пекох по средата на фурната.Къде сгреших, има ли някаква тънкост?
    Благодаря ти предварително!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Cuinavic! С малко закъснение отговарям до девети септември, тъй като все съм на път. По принцип рецептата е за класически пандишпан и за да няма никакви надувания е важно сместа да се разбие равномерно, да се се интегрират добре белтъците и да се изравни добре преди печенето, за да няма издуване. При мен пандишпанът дори не помня някога да се е надувал в средата, но ако е имало такъв момент, най-вероятно е недобре хомогенизирана смес, а понякога се получава и от състава на някои тавички за печене. Те се нагряват много бързо по стените и тогава блата се запича много бързо там, така че се издува при печене в средата. Аз вече приготвям пандишпана като към разбитите белтъци прибавям жълтъците един по един ( това е по-стара рецепта), и става по-лесно. Също така не забравяй да намазниш стените, за да може блата да се плъзга нагоре при печене, като при суфлето. Надявам се тези бележки да са ти от полза и следващите опити да са още по-успешни. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Благодаря много за полезните съвети. Хубав ден

      Изтриване
  64. Люсиии, здрасти :) Искам да направя тортата за 1 парти днес, дано да успея, изглежда бърза и лесна :) Искам да попитам дали си я правила с добавен ананас върху крема? Искам да има силен тропически вкус, защото кокоса ми е малко еднопланов, но пък същевремено не искам да се разпада. Весели и топли празници с любимите ти хора, мила :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, непознат :) да, разбира се, даже си имам отделна такава кажи речи - http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2016/06/mascarpone-and-pineapple-cheesecake.html

      Погледни я или пък сложи на тази ананас между блатовете, сигурна съм, че ще стане супер вкусна :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  65. Здравей, Люси! Благодаря за прекрасната рецепта! Получи ми се страхотна и много стабилно построена на височина торта! Увеличих пропорциите с 1.5 за 26см диаметър и стана едно към едно със твоите снимки. Изключително сочна и всички много я харесаха! Адмирации за концепцията, която си сътворила - семпла, лека и без много врътки и безкраен лист от съставки!!! Благодаря ти!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за милите думи! Наистина точно това ми беше целта, въпреки, че съм опитвала и други торти преди това. Радвам се, че този вариант те е грабнал и ти е допаднал. И благодаря много, че намина да ми остави коментар!

      Изтриване
  66. Здравейте, дойде и моят ред да пробвам да приготвя тази торта :)
    Имам два въпроса: за да станат белтъците на хубав сняг (а не на пяна), хубаво ли е да се добави малко захар или всичката захар с жълтъците да е?
    Понеже живея в чужбина и тук на места продават кондензираното мляко в тубички, колко грама трябва да е то? Горе-долу една консерва колко грамаж е?
    Това ми е любимата торта, а от снимките изглежда наистина апетитно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мая. Тъй като това е по-стара рецепта, сега вече правя пандишапана по друг начин. Разбиваме си белтъците със захарта на сняг и като станат на сняг, почвам да добавям един по един жълтъците към сместа, като така се усвояват най-добре, без да рисуваме после да имаме бели петна в блата :)
      Кондензираното мляко е около 400 г консервата тук :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  67. Благодаря Ви за страхотната рецепта ! Божествено вкусна и лесна за приготвяне . За първи път я правя тази торта и стана в пъти по-вкусна от тази,която съм купувала !
    Още веднъж благодаря и поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме радват думите ви :) а пък и аз съм съгласна, че тази е най-вкусната рецепта, която съм правила за Рафаел и няма нищо общо с купечките. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  68. Здравей, прекрасна Люси ! Искам да попитам какво количество сироп от ананас добави ? Горе-долу като съотношение мляко - сироп. 3-1 или

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правя го на око и вкус. Това може да се опитва и след като ми хареса комбинацията, почвам да синкопирам :)

      Изтриване
  69. Здравейте,
    Може ли кравето масло да се замени с кокосово? Ще стане ли нещо, ако тортата престои в хладилник 48 часа преди консумация?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, според мен няма да има този резултат и не бих го заменила. Не мисля, че е проблем да преседи. Поздрави!

      Изтриване
  70. Здравей.
    Скоро ще имам рожден ден и мисля да направя тази торта.
    Но моята торта искам да е диаметър 26см. В такъв случай двойна доза ли трябва да са продуктите за блата?
    Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  71. Получи се страхотна торта! Благодаря!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...