вторник, 18 февруари 2014 г.

Metal Kitchen: Roots Bloody Roots Cake & Sepultura / Метъл кухня: Шоколадов кейк с червено цвекло и Sepultura



Сещате ли се как понякога хората се отнасят, разказвайки за някой приятен за тях момент от миналото, подсетени от случайно пусната по радиото и телевизията песен. Говоря за нещо от този род - "Ооо, тази песен ми напомня за един път, когато..." или   "...тази песен беше първият танц на сватбата ни..." и т.н. Е, и аз си имам една такава песен, която ме връща винаги на едно и също място: Абитуриентският ми бал, малък метъл клуб и разбира се моят най-добър приятел, кавалер за бала и гадже в реалния живот -  Митко.  Не, че за първи път сме куфяли на това парче тогава, но този път беше такъв мармалад, че няма как да се забрави.


Както се очакваше не прекарах повече от час под прожекторите на голямото соц заведение, в което се състоя бала, в компанията на дрънкащи чинии и чаши и разбира се ритмите на Славка Калчева. Нищо лошо, но определено на съм за този тип събирания. Може би затова и идеята за сватба като тържество винаги ме е карала да се чувствам толкова некомфортно.
Ето защо и истинският купон на моя "бал" започна именно под звуците на Roots Bloody Roots на Sepultura.
 

И аз, като много други, ги обичам най-вече от времето с Макс Кавалера и ако имаше някакви съобразни ОскУри за уга-буга музика, тук те със сигурност щяха да грабнат един. Но за да не влизам в много подробности за самата група, ще кажа, че днешната рецепта е посветена предимно на това парче, защото след задълбочен литературен анализ стигнах до заключението, че "кървавите корени",  за които Макс пее, са чисто и просто няколко глави с цвекло :) и така реших да приготвя този "яката работа" вкусен десерт.

 
Знааам, знам, някой пак скептично ще каже, че използвам неконвенционални продукти за сладкиши, но хей, все пак това не е обикновена музика, заслужава и необикновена рецепта! Истината е, че тя не е мое творение, а я намерих в сайта на 24 Kitchen, но без повече увъртания, ето я и самата нея:

Необходими продукти :
3 яйца
280 гр захар
240 мл олио
30 гр какао
250 гр брашно
250 гр пюре от цвекло
2 ч.л. бакпулвер
100 гр  шоколад

Първата част от рецептата е свързана с приготвянето на пюрето от цвекло. Не знам дали се продава готово в магазините, но аз реших да си го направя сама.

     

За целта сварих една средно голяма глава цвекло, а след това го нарязах в блендера. Всичко ми излезе около една ч.ч. от 250 мл. Заделяме настрана и продължаваме с рецептата.


В купа разбъркваме яйцата със захарта до побеляване. След това добавяме олиото.

 

Прибавяме на порции пресятото брашно, бакпулвера и какаото, а след това и пюрето от цвекло.

  

Накрая прибавяме и предварително разтопения на водна баня шоколад.

 

Разбъркваме всичко на висока скорост с миксера и изсипваме готовата смес в предварително намазнена тавичка.


Печем сладкиша за около 30-40 мин в предварително загрята фурна на 160 градуса.
С много старание изрязах едни шаблони с логото на групата и ето така украсих и самия десерт:


Получи се много, ама много сочен и крехък сладкиш. Ако обичате повече сладко, използвайте млечен вместо черен шоколад.



Не мога да не кажа, че това е един от най-крехките и сочни десерти, които съм опитвала.


И Макс не спря да вие, докато не му дадох и на него...  :)

5 коментара:

  1. Хах, опасна си обаче. :)))
    Не слушам такава музика, но те поздравявам за цялата идея музика-храна. А за сладкиша... И аз му се каня от толкова време вече, а все не стигам до него. не се съмнявам колко е прекрасен! :)
    Поздрави, Люси, и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти отново за включването :) Наистина стана много хубав и си остана сочен докрай. Любителите на сладкото го гарнираха с един пласт сметаната и почнаха да издават едни такива нечленоразделни звуци от примляскване...абе добре се получи :) Сърдечни поздрави, мила Гери!

      Изтриване
  2. Непременно ще опитам!Правила съм с тиквички и той така стана много сочен!Поздравления и за музиката!И на мен не ми харесват чалги ии другите нови течения,както и да се наричат!Винаги вкусни и интересни изкушения при теб и се радвам на рецептите ти!Успехи!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти за коментара и съпорта :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Люси, и аз съм го правила по същата рецепта, невероятен е. Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...