понеделник, 16 декември 2013 г.

Шоколадови петифури "Подаръчета" / Petits Fours "Christmas Gift" Recipe


Винаги има някакво огромно очарование в малките десерти като петифурите. С минималистичните си размери все пак успяват да ни изкушат толкова, колкото огромна шоколадова торта. Може би защото винаги изглеждат толкова кокетно и елегантно, а крият толкова много вкусови качества само в една хапка.
 

Е, за тази Коледа реших да си измисля петифури по мое усмотрение, тъй като имах представа за визията, но все още нямах концепция за вкуса. И все пак знаех, че ще ми трябват два еднакви, тънки блата, които да слепя с някакъв пълнеж. Бях се спряла на блатовете от "Шоколадовата торта с тиквен крем", но докато пазарувах в магазина, видях 50% намаление на шоколадови правоъгълни блатове за торта и някакси решението само дойде при мен.


И без това, ако не се получи нищо кой знае какво на вкус, поне няма да съм потрошила продукти :) За мое голямо щастие станаха страхотни и дори си похапвам от тях, докато пиша всичко това :)

Ето какво използвах аз:

2 бр. готови правоъгълни блата (или блата от тази торта)
течен шоколад (за мен има само "Нутела")
1 бр. банан (може да заместите с ядки)
100 мл течна сладкарска сметана
100 гр бял шоколад
зелена хранителна боя
червен айсинг

И така...намазваме двата правоъгълни блата с нутела, като гледаме да бъде разпределен равномерно шоколадът.

 

След това нарязваме банана на много тънки парченца и ги подреждаме ( г*з до г*з) върху блата :)

Тук уточнявам, че може би ще предпочетете да сложите някакви ядки вместо банан, защото, както установих по-късното, бананът доста се хлъзга и се разместват леко двата блата. И все пак комбинацията на "Нутела" и банан е неуспорима :)


След това слагаме и втория блат и режем всичко на малки квадратчета (приблизително, не съм ги мерила с линия).
Пъхаме тази чудесия във фризера или хладилника за да стане и да ни е по-лесно обличането в шоколад.
През това време приготвяме ганаша, по обичайната рецепта. Кипваме сметаната, като този път към нея прибавих зелена боя. Махаме от огъня и към горещата сметана прибавяме белия шоколад, който сме счупили на парченца. Бъркаме, докато шоколадът се разтопи и ганашът леко започне да се сгъстява.
               

След това изваждаме петифурите и ги подреждаме върху метална решетка (аз използвам тази от фурната), като сме я сложили върху някакъв съд, в който да се събира падащият ганаш.


Обливаме с ганаш всички страни на петифурите, като можем да си помагаме с нож за страните. Подреждаме в поднос, предварително покрит с фолио и слагаме отново в хладилника. Украсяваме подаръчетата с червен айсинг или пък с разбита сметана, боядисана в червено. 
  

 В случая използвах готов втвърдяващ се червен айсинг на Уилтон :) 

 

Напълнете очи и усти с тази прекрасна галерия от снимки на коледните петифури "Подаръчета" и се заредете с много празнично настроение :) ! 

 



10 коментара:

  1. Люси, страхотно предложение. Придърпвам си едно подаръче, за да усетя какво се крие в него, а на теб пожелавам хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. izglejda neveroqtno<3, su6to taka i efectno da zanese6 na blizki i priqtli po praznicite

    ОтговорИзтриване
  3. Люси, прекрасни подаръчета си измайсторила, много повече биха зарадвали от купен подарък. Хубава вечер и да ти е сладко (нали си похапваш)! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Гери! Вземи едно и за теб, и съм сигурна , че вътре се крие пожелание за успешна и щастлива нова година :)

      Изтриване
  4. Още вчера ги харесах, но не успях да оставя коментар, Люси.
    Цялата ти празнична серия рецепти и идеи е страхотна -
    майстор на ефектните идеи, чудесни изпълнения и красиво представяне.
    Благодаря за удоволствието, красотата и настроението, с което зареждаш,
    сърдечни поздрави, вдъхновена и приятна предколедна подготовка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дианче, радвам се, че се зареждаш с коледно настроение от кулинарните ми творби :) Пожелавам ти и на теб и цялото ти семейство весели и изпълнени с любов празнични дни!

      Изтриване
  5. Страхотно! Невероятно! Прекрасно! :)

    А готовия айсинг от къде го купувате?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Купувам го от сладкарски магазини - онлайн или на място. Може да си направите и сами. Скоро ще пусна рецепта за такъв айсинг! Поздрави :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...