Такова готвене се е заформило тези дни у дома, че вече всеки се реди пред вратата с кутии и съдове за вкъщи. Но ако не сега, кога човек да (или аз най-точно) да се накани да сготви всички рецепти, отлежаващи сума си време. Навън е студено и не е за излизане - тоест, е за готвене :)
Най-сетне доживях и аз да си приготвя пататник. Съвсем сама, с тези две и ръце. То пък не, че е голяма работа, но пък се каня да го направя от 2010 г. някъде, когато го опитах за първи път. Със семейството ми бяхме в Триград по стъпките на Ам гъл от "Властелина на пръстените" или по друг начин казано - да посетим пещерите : ) Разбира се, че видяхме Ягодинската пещера и Дяволското гърло, но за мен най-хубавото преживяване бе в Харамийската пещера. Тя се намира високо в скалата и достъпа до нея става само с катерене, ето така:
Тази цвъцка там съм аз: )
В пещерата:
При изхода на пещерата:
Невероятно преживяване, което всеки, който може, трябва да опита.
След такъв изтощителен и изпълнен с емоции ден, вечерята бе най-прекрасният завършек. Именно тогава си поръчахме пататник и аз се влюбих в него. Реших, че ще го направя някой ден и този ден дойде. Дами и господа, представям ви моя пататник.
След щателно разглеждане на рецепти в нета, се спрях не на родопски, а на кърджалийски пататник, който ме грабна много. Рецептата е от тук. Аз разбира се не можах да я спазя съвсем изцяло, защото аз, ако трябва да спазя изцяло рецепта, сигурно ще се метна под някой самолет :)
И без повече лирически отклонения, ето какво ви трябва :
Необходими продукти:
1 кг картофи
1 голяма глава лук
200 гр дърпани кори на сач
100 гр масло
150 гр сирене
3 яйца
сол
джоджен
Първата ни задача е да сварим картофите в малко сол и олио. Нека да не са напълно готови, а все пак твърди, за да можем да ги рендосаме след това. След като картофите са готови, отцедени и достатъчно охладени, ги рендосваме, а след това същата съдба сполетява и лука. Прибавяме джоджена и сол на вкус. Аз реших да добавя сирене, но то не е задължително. Накрая прибавяме яйцата и разбъркваме всичко хубаво.
Докато приготвяме сместа, е добре да загреем фурната на 180 градуса и да сложим сача, който сме намазнили хубаво с масло, да се затопли.
Когато температурата е достигната, изваждаме сача и поставяме 2-3 листа от готовите кори ето така. Намазняваме отново леко с олио/ масло.:
аз използвах от тези кори:
След това разпределяме плънката равномерно, покриваме с още два листа от корите, като капака можете да изрежете с големината на съда за печене или да втъкнете всички листа отстрани, както съм направила аз :
Слагаме още малко масло отгоре и пъхаме в печката за около 20 минути.
След това изваждаме, обръщаме пататника с помощта на голяма чиния и го връщаме отново във фурната за още 20 минути, или до готовност.
Сложете отново масло. И при повторното печене е хубаво да сложим една-две чаени лъжички масло върху корите. Аз похарчих около 100 грама масло и затова толкова са посочени и в продуктите.
След това изваждаме, обръщаме пататника с помощта на голяма чиния и го връщаме отново във фурната за още 20 минути, или до готовност.
Накрая се получи невероятен вкус, който си заслужаваше чакането.
Занесох пататника същата вечер на гости на село при баба и дядо, (заедно с поничките с крем) и всички много го харесаха.
Опитайте и вие!
Определено е вкусно!
ОтговорИзтриванеА в обикновена тава дали ще стане толкова вкусно и апетитно?
ОтговорИзтриванеРазбира се :)
ИзтриванеКрайно време е и аз да го опитам този пататник!
ОтговорИзтриванеЧудесно преживяване сте имали!
Поздравления за катеренето!
Поздрави!
Благодаря ти Дани! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеТвоят пататник е страхотен, Люси, да видим кога и аз ще се реша. А тази пещера винаги ме е ужасявала... Не с катеренето, това не ме притеснява толкова. А точно с това преминаване под стената, за да се премине в галериите... Просто клаустрофобията ще ме смаже в подобен момент. Но се радвам за чудесното ти преживяване!
ОтговорИзтриванеХубави декемврийски дни, Люси!
Благодаря ти Гери! Да, и аз имам малък проблем с тесните пространства, но за мен по-ужасяващо място са пробните в магазините :) Но в тази пещера, адреналинът определено помага да не се замисляш за такива неща :) Сърдечни поздрави!
ИзтриванеЕха, какво приключение си имала, браво :) а за пататника нямам думи - аз страшно мого обичам и твоят изглежда страхотно!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав уикенд! :)
Благодаря ти от сърце Алкес! Успешна и усмихната седмица ти желая!
Изтриванеи аз ще опитам
ОтговорИзтриванеВече два пъти правя рецептата, в съвсем обикновена тава за 35мин - всеки път с чудесен резултат! Моите модификации са добавка чубрица, малко повече сирене (+20-30гр) и по-малко масло (-20-30гр).
ОтговорИзтриванеМного се радвам :) Поздрави и усмивки!
Изтриване