вторник, 25 юни 2013 г.

Вишновка / Sour Cherry Liqueur




Ако има нещо, което приготвям всяка година, то това е домашната вишновка. Много я обичам и то главно, защото е идеална за приготвянето на всякакви видове десерти. Друг е въпросът, че "пияните вишни" са ми любимите бонбони :) Ето, че и тази година не пропуснах да направя някое и друго шише, въпреки че имам още от миналогодишната. Ако не сте правили досега, а имате вишни под ръка - последвайте тази рецепта за вкусно опиянение :)

За вишновката ви са необходими:
2 кг вишни
1 кг захар
1 литър ракия с около 45-50 C, или спирт

Такаааа... правила съм я по няколко начина, затова ще ви ги кажа всичките, а вие ще си прецените как ще я направите така или иначе. Все пак ще трябва да измиете вишните и да ги  почистите. Най-лесно е да използвате голям 3-литров буркан, тъй като по-лесно ще можете да изваждате вкусните плодове. Можете разбира се и да я затворите в няколко стъклени бутилки.  Сложете плодовете, а след това сложете и захарта. Залейте с ракията и затворете съда.  Хубаво е да ги поставите на слънце, на терасата например, за около 3 седмици, като не забравяте да ги разклащате. Можете по-късното да прецедите течността и да я сипете в (други) бутилки. Аз обаче си ги държа така, като по този начин си запазвам плодовете за различни видове десерти.

Ето тук разликата между миналогодишната вишновка в буркана (със силен наситен цвят) и новата реколта, с блед розов цвят:


Ако решите да направите само едно шише от вишновка, сложете почистените вишни в бутилката, като те трябва да са почти до средата на бутилката.


С фуния сипете около 300 гр захар или горе-долу колкото са вишните. Долейте с ракията и продължете с процедурата, както е описана по-горе.

Така или иначе, няма къде да сбъркате - алкохол, захар и ароматни плодове. Можете да добавяте различи видове аромати и подправки по желание (карамфил или канела), но аз я обичам чиста.

А цветът й е просто неустоим...заповядайте на по чаша :)



41 коментара:

  1. Много е добра за десерти, така е! Изглежда чудесно. Но имам да кажа нещо, което наскоро научих - костилките трябва да се чистят задължително, защото иначе се получава отровно...
    Хубав ден, Люси! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, не го знаех това, хубаво е, че сподели! Аз имам стара вишновка с костилки и не е станала отровна досега, всички сме живи :) Но за напред ще ги махам, за по-сигурно :)

      Изтриване
    2. Имам 3-4 годишна вишновка в 2 л буркан,не е плътно затворен,става ли за използуване?Да не си натровим,вишните са с костилки в течността(в буркана).Благодаря Ви

      Изтриване
    3. Често казано не знам. Аз преди години бая десерти направих с такава вишновка, за щастие никой не се помина, ама съвет да дам - не искам :)

      Изтриване
  2. Здравей :) Влюбена съм в блога ти, буквално. Омагьосва :)) Продължавай в същия дух! Искам да те питам дали ще се получи нещо ако заменя вишните с ягоди? Някаква представа? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Магдалена! Да знаеш и аз съм се замисляла да си направя ягодов ликьор и дори имам една рецепта под ръка( още не съм я пробвала), но според мен е добре ракията да се замени с водка в този случай. Рецептата е за 2 кг зрели ягоди. Почистени и нарязани се слагат в буркан. Прибавяме 750 мл водка и оставяме така един месец, като периодично разклащаме. Като мине времето прецеждаме и към тази течност добавяме сварен захарен сироп, направен от 750 мл вода и 1 1/2 ч.ч. захар. Би трябвало да излезе около литър и половина ликьор. :) Прекрасна седмица ти желая!

      Изтриване
    2. Благодаря ти за рецептата :) Мислех си и за такава с парченца плод, но вероятно ще станеат на пихтия докато узрее :D Както и да е, непреенно ще пробвам да направя и 2-та вида ликьор :)

      Изтриване
  3. Нищо им няма на костилките - аз си я правя с тях. Някой да знае как се прави тази дето я продават по магазините - май й слагат по-малко захар? Има хубав вкус!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За тази ли говориш http://vishnovka.bg/? Хубава е наистина. Има ли я още по магазините и има ли друга, че изпуснах вишните тази година?

      Аз съм правил със и без костилки и да ви кажа няма разлика във вкуса. Е, може и да не е престоявала достатъчно по обясними причини ;)

      Изтриване
  4. Туку що си приготвих вишневия ликьор,надявам се да се получи,защото на 1 кг. вишни и половин кг. захар сложих малко повече ракия(около 0.7 л.). Също да те попитам трябва ли буркана да е с плътно затворена капачка,в случая моята е на винт???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Алекс, направо ти отговарям - не! Даже е хубаво да е леко открехната бутилката за да диша. Аз и бях сложила марля с ластик на гърлото на буркана и го затварях с капачката само, когато трябваше да го разклащам. Вишновката беше така през целия период на "зреене" :) Поздрави!

      Изтриване
  5. Амиии... :))) Аз го бях затворила плътно вчера,но сега като ти прочетох отговора отидох да го разхерматизирам - в 1.00 след полунощ на терасата.. :D Дано му не стане нищо и да се получи ликьорчето,че тая рецепта за "Шварцвалд" отдавна ми е влязла в главата!!! Поздрави и на теб!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс , не се притеснявай, може просто да не затягаш капачката силно. Защото се събират изпарения при ферментацията и ако се отвори рязко бутилката, може да избухне течността. Това става постепенно все пак, а и трябва да се разклаща, така че няма проблем да се открехната капачка през това време, за да не влизат буболечки и прах. Поздрави!

      Изтриване
  6. Здравейте,
    аз съм нов в приготвянето на ликьори. Тази година се опитвам за първи път. Имам няколко вишнови дръвчета и реших да се опитам да си приготвя вишновка. Взех няколко буркана с вместимост 3 л. и ги напълних с измити вишни до мястото в което буркана започва да се стеснява. Останалото допълних със захар - 250 гр. Престояха на светло (2 ч. пряко слънце и след това сянка) 10 дни. След като захарата се разтопи (към 7-мия ден) започнах да ги разклащам. Сега е 20-тия ден и всичко изглежда наред, но като открехна капачката и помириша се разнася аромат на спирт примесен с вишни. Предполагам че съм попаднал в схема за приготвяне на вино от вишни :-)).
    Моля за съдействие как да продължа нататък. :-/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Матрин, малко се позабавих с отговора, но се надявах да намеря повече информация за възможностите. Имам приятели, които правят много различни видове домашни ликьори, вина и исках да попитам тях, но не можах да се свържа с тях. За съжаление, при вас плодът е тръгнал да ферментира и с е боя, че за вишновка вече е късно. В най-добрия случай сигурно сте попаднали в "схема"( тук ме разсмя) за правене на вино, но в най-лошия - за ракия. Ще ви пиша, когато имам повече информация :) Поздрави!

      Изтриване
    2. Привет Люси! Искрено благодаря за помощта. Малко се забавих с отговора, но исках да довърша нещата. Добавих водка за спиране на ферментацията, както и ром и канела за вкус. Сега го ставих да се избистря. Пробвахме го и отзивите са положителни :-) . Остава да разбера да ли се ще се задържи без да се развали, ;-) ако му остане време :-]] . Поздрави, Мартин.

      Изтриване
    3. Мартине, стискам палци, да се оправи, че вишновката си е хубаво нещо :) Радвам се, че сте му намерили някаква цака и да ви е сладко! Сърдечни поздрави и от мен !

      Изтриване
    4. Тъй като и аз ще правя вишновка /пак и отново/, реших да си припомня пропорциите в нета, защото са иначе само в главата ми. И попаднах и на твоята рецепта Люси. Всъщност моята /в главата ми/ е като твоята. Но понеже се зачетох и в коментарите и си мисля, че знам защо се е получило така при Мартин. Той пише: "Престояха на светло (2 ч. пряко слънце и след това сянка) 10 дни. След като захарата се разтопи (към 7-мия ден) започнах да ги разклащам. Сега е 20-тия ден и всичко изглежда наред, но като открехна капачката и помириша се разнася аромат на спирт примесен с вишни" - т.е. през първите 10 дни той не е разбърквал плодовете, а е изчакал захарта сама да се стопи. Важно уточнение е, че плодовете се разбъркват /всеки ден е желателно/ докато се разтопи захарта. После може да се намали разбъркването :)

      Изтриване
    5. Здравей, Анонимен! Благодаря ти за споделения съвет! Явно не съм се зачела и замислила по въпроса, но мисля, че си напълно права/а! Изпращам ти най-топли поздрави!

      Изтриване
  7. Привет, Люси! :)
    В момента правя вишновката в трилитров буркан, който обаче се напълни само с вишните до горе. Едва ли ще има място и за захарта, и за алкохола... Ти 2-та килограма вишни в един буркан ли си слагала?
    Поздравления за блога ти! И аз се вдъхновявам от него ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Валерия! Не съм ползвала само един буркан тогава, когато я писах. Просто пълни съда до средата или малко над нея.Разпределям в съдове, с които разполагам :) Благодаря ти за думите и ти пожелавам усмихнати почивни дни!

      Изтриване
  8. Привет,Люси :)
    Имам въпрос относно вишновката.Възможно ли е да се приготви от току що направен сироп,който е предназначен за стер.в бутилки ? В момента не разполагам с пресни плодове ,но ми хрумна това . Плодовете вчера минаха през соковарката ,а захарта преди малко се разтвори .Благодаря ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, аз съм експериментатор и въпреки, че не съм пробвала този вариант, бих рискувала едно шишенце в името на науката ( и чревоугодничеството) :) При теб обаче няма да има нужда да престоява, тъй като само пресните плодове могат да ферментират допълнително, но можеш да си направиш един смесен вариант от сироп и алкохол :) Поздрави!

      Изтриване
    2. Здравейте,
      искам да споделя моето скромно мнение, базирано на практиката ми. Преди години ми подариха шишенце малинов сироп. Реших да си направя малинов ликьор от него и добавих 1/2 от вместимостта на шишенцето водка. Е, не мога да кажа, че бях възхитена от резултата. На следващата година си "набрах" от пазара 2kg малини, добавих 1kg захар, добавих 1l водка, престоя така 20-тина дни.Получи се страхотен малинов ликьор. По същия начин правя и вишновката. Не мога да кажа, че съм постоянна в разбъркването, но вишновката ми до сега винаги се е получавала.

      Изтриване
    3. Благодаря за споделената рецепта. Ще се опитам да я приготвя, щом имам малини под ръка :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  9. ДИАНА ПАНАЙОТОВА4 юли 2017 г. в 14:30

    ЛЮСИ, ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА РЕЦЕПТАТА ЗА ЧУДЕСНАТА ВИШНОВКА! МНОГО МИ ДОПАДНА И НА ВКУС И НА ЦВЯТ И НА АРОМАТ! НАЗДРАВЕ!
    ДИАНА ПАНАЙОТОВА-с.Тенево,обл.Ямбол


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за оставените отзиви, Диди! Поздрави и много усмивки от мен!

      Изтриване
  10. Първо искам да успокоя форумците за костилките, ако не ви се играе да ги чистите, не е проблем, не се отразява върху качеството на напитките.Даже някои натрошават няколко за да придадат горчивина. Аз направих една дълга серия от ликьорчета, почти от всички зимни и летни плодове.Искам да споделя, че най-сполучливи станаха от нар,ягоди, вишновката и малини.Изключителен аромат и цвят.Също така и домашното лимончело.Сега е лято и ги ползваме за коктейли.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много за мнението и информацията, Анонимен. Ще се радвам на вашата рецепта за лимончело ;) Поздрави и наздраве!

      Изтриване
    2. Здравейте,
      много ще се радвам, ако може да споделите рецептите за ликьор от ягоди и малини. Благодаря предварително!

      Изтриване
    3. Записвам си, Диди :) Щом излязат плодовете ще се постарая да предложа и такъв :) Поздрави!

      Изтриване
    4. Случайно попадам тук. МАХАЙТЕ КОСТИЛКИТЕ! С течение на времето се образува калиев цианид - т. н. цианкалий. Вярно, че са нужни години, но струва ли си да се рискува...

      Изтриване
    5. Благодаря за съвета, Краси! Поздрави!

      Изтриване
  11. В предишния си пост пропуснах да Ви поздравя за добрия блог. Оригиналната рецепта за лимончело я има на много места в нета, аз обаче приложих собствена и стана сполучлива. Лимоните измивам и ги нарязах на шайби, посипах ги със захар и залях със спирт. Всичко в трилитров буркан. Слагат се канела и ванилия, няколко стръкчета липов цвят. Някои казват да се държи сместа на светло, други на тъмно, аз имам един долап и там прибирам ликьора. Бърка се до разтопяване на захарта, така две седмици. После прецеждам течноста, доливам малко ром или вермут, и оставям продукцията да се избистри.Не изстисквам плода. После наливам в бутилки и прибирам в мазето на хладно. Ликьорът стана много вкусен, от корите леко нагарча. Слагам етикет с дата и име на ликьора. Тук се запалих по оригинални бутилки, както са купешките ликьори, трудно се намират, но успях. Това е.
    кило лимони
    1/2 захар
    канела
    ванилия
    1 л.мед.спирт 33гр.
    200гр.ром или вермут
    С най-добри пожелания.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за споделената рецепта. Пила съм само купечко лимончело, но обичам да приготям различни ликьори. Радвам се, че има такъв читател на блога, от който мога да черпя идеи :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Здравейте, "Анонимен".
      Прочетох Вашата рецепта за домашно лимончело.Имам един въпрос по отношение на пропорциите, които моля, да уточним: Какво е количеството на медицинския спирт? Така както сте записали не е ясно "1 л.мед.спирт 33гр.". Литър ли е или 33гр. Защото има разлика в мерките според плътността на продуктите. Кой Конвертор използвате и с каква температура е вложения спирт.

      Изтриване
  12. Купувам 1л. медицински спирт от аптеката, най-висок процент, над 90гр., който разреждам с вода, докато се получи желания градус. Тоя сезон го оставих по-силен,40 гр.Вече приключих с ягодите, сега съм заредил вишновка и малини. Извинявам се, че Ви отговарям толкова късно, но се надявам да съм бил полезен.

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей,Люси. Може ли да заменя ракията с водка? И ако искам да я направя с череши, същата ли е рецептата / обаче с водка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! Да, няма да има проблем и рецептата ще е същата :) Поздрави!

      Изтриване
  14. Здравей Люси, поздравления за блога ти! Тук имам един въпрос, на колко градуса смяташ за добре да се остави готовата вишновка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Дуат и благодаря за думите. Не съм следяла за температурата, но на хладно в килерчето й беше идеално, въпреки лятото.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...