събота, 15 юни 2013 г.

Шведски кюфтенца и картофени рьощи / Swedish Meatballs and Rösti


Тези няколко дни се лее дъжд и в небето проблясват гръмотевици. За някои това е "лоша прогноза", но аз обичам това време. Обичам стичащата се вода по улиците и свежият прохладен въздух, който се настанява на мястото на тежкия запарен дъх на лятото. След дъжда ароматът на липите се засилва и можеш да го усетиш във всяко кътче на дома си, ако е отворен и само един прозорец.
Когато дъждът започне да се сипе с такава мощ, че виждам хората да се затичват напосоки за да се скрият, ние с Митко бързаме да се приготвим за излизане. :) Това се случи и вчера и разхождайки се из празния площад се наслаждавахме на единствения звук от падащите капки по чадъра. Срещнахме единствено няколко приятели, които потвърдиха "Ех, само металисти навън по това време" ...

Подобна атмосфера винаги ме вдъхновява да приготвя нещо от скандинавската кухня, защото все пак тя е винаги "Grim and frostbitten" :) Спрях се на Швеция и по-точно традиционните им кюфтенца в ароматен сос, гарнитура от сладко и хрупкави картофени рьощи.


За да ми върви готвенето по вода, бе на фона на дискографията на великите Amon Amarth, които обожавам.

А и те обожават кюфтенцата:



 "Aaaaa, защо няма кюфтета за вечеряяяяя"


както и всеки, който ги е опитвал:

"Всеки, който обича шведски кюфтета да вдигне ръка"


Не малко пъти съм казвала колко много ме вдъхновява музиката за всичко, което изисква креативност и именно затова е почти невъзможно да готвя без подходящия музикален фон. :)




 Разбира се, нямаше как да не сложа и нещо на Hypocrisy в плейлистата:




А сега бегом към рецептата, като започнем с необходимите продукти:

За кюфтенцата:
1кг кайма смес
1/2 ч.ч. галета
1бр. голяма  глава лук
2бр. яйца
3.с.л. масло
100 мл прясно мляко
1 ч.л. горчица
1/2 ч.л индийско орехче
1 ч.л.черен пипер
щипка лют червен пипер
1/2 ч.л.бахар
1 1/2 ч.л.сол

За соса:
3.с.л. масло
1/2 ч.ч. готварска сметана
3 ч.ч. телешки бульон
4 с.л. брашно
1/2 ч.л. захар
1/4 ч.л. сос "Уорчестър"
сол и черен пипер (на вкус)

За картофените рьощи:
1 кг картофи
1 яйце
черен пипер
сол

Приготвянето на кюфтенцата ще започнем с нарязването на лука на дребни кубчета, като след това ще ги запържим  в разтопеното масло на средна температура. Така лукът няма да прегаря, а просто ще омекне и стане прозрачен. Прибавете и солта и разбъркайте.


Когато е готов, след около 4-5 минути, го изсипете в подходящ съд, аз използвам метална купа. Добавете млякото, галетата и двете яйца. Разбъркайте хубаво до получаването на каша със средна гъстота.

 

Добавете каймата и подправките и омесете хубаво. Така овкусената кайма покрийте с опаковъчно фолио и оставете за около час в хладилника, за да попие ароматите.
След като мине времето, оформете кюфтенцата. Има два начина за да ги приготвите. Можете да ги запържите за няколко минути, докато се запекат, но останат все още меки и сочни. Ако имате няколко котлона, няма да е проблем да приготвяте и соса през това време. Но ако решите, можете да изпечете кюфтенцата за около 20 минути във фурната, в тавичка, покрита с добре намазнено фолио. Така ще можете да приготвяте соса спокойно на котлона. Който и вариант да изберете, все ще станат вкусни :)

За соса запържваме в разтопеното масло, отново на средна температура, брашното, докато започне леко да покафенява. Добавяме на няколко пъти бульона, като разбъркваме непрекъснато. Ако сосът по случайност стане по-гъст, можете да го разредите с още топла вода, но при мен се получи идеално. Добавете сол, черен пипер на вкус, 2-3 капки сос "Уорчестър" и захарта. Накрая прибавете и сметаната и оставете да къкри, докато се сгъсти. През това време кюфтенцата ще станат готови и ще можете да ги прибавите към ароматния сос.




Картофените рьощи можете да приготвите малко по-рано, защото ви се очертава доста пържене. Можете също така да ги запечете на фурна, но внимавайте да не залепнат, защото ще се разкъсат. Ето защо препоръчвам да ги изпържите. Има много рецепти за рьощи, но общо взето единственото, което трябва да направите, е да нарендате на едро ренде картофите. Добавете черен пипер на вкус и едно яйце за спойка. Може и без яйцето, така ще станат още по-хрупкави. Картофите пускат много сок, затова е хубаво да притискате оформените рьощи между двете си длани, докато пада сокът и се оформят нещо като много тънки картофени кюфтета.
 

Пържете ги в тефлонов тиган с повече мазнина,  и то много гореща. Така картофите ще стегнат много бързо и няма да се разпадат при обръщането им. Можете да ги натиснете при пърженето допълнително с шпатула, за да стегнат равномерно. По една-две минути от всяка страна (в зависимост от дебелината им) и са готови. Поръсете със сол.

Последният компонент от гарнитурата е прословутото сладко от червени боровинки. Ако не можете да намерите из магазините, импровизирайте с друг много подходящ сезонен плод, а именно вишните. Една шепа почистени вишни, малко захар и  вода. Оставете всичко това да кипне, а след това да поври 5-10 мин. на тих огън. Аз добавям и една чаена лъжичка царевично нишесте, разтворено с малко вода, за да се сгъсти.

Насладете се на една истинска шведска вечеря (на факли)!

НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 




Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!

2 коментара:

  1. Всичко е много хубаво,но в къщи ще пропуснем сладкото,кюфтенцата и рьощите са идеални :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, сладкото не е задължително. :) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...