петък, 3 май 2013 г.

Великднески тестени морковчета с пълнеж от родопска закуска и луканка / Easter "carrots" with filling

  

Празниците са мотивиращи по много причини - повече свободни дни, повече време с близки и приятели, приповдигнато настроение, което пък засилва експериментаторския ни дух. В това число и рецепти - какъв по-добър повод да се развихрите в кухнята и да стимулирате въображението си от това да сготвите нещо наистина изумително. Като тези вкусни тестени морковчета с пълнеж от родопска закуска и луканка. 

Родопската закуска е мой вкусен спомен от детството и дните, които прекарвах при леля ми в Пловдив. Тя  винаги приготвя по една партида в началото на седмицата за мазане на филии  and stuff. Ето защо реших, че е време да ви споделя и тази семейна рецепта! :)
Но първо да ви разкажа за направата на морковчетата. За тях ни трябва един или половин килограм (зависи от бройката, която искате да направите) обикновено тесто. Оформянето им е лесно. Просто разточете тестото на голям правоъгълен лист и го разрежете на ленти около 1 см. Навивайте лентите около фунийки за сладки*. Така оформените фунийки печем в силно загрята фурна, докато порозовеят.

*Тук правя уточнение, тъй като не всеки разполага с такива метални фунийки - например аз. :)
Затова и си измайсторих сама от алуминиево фолио, като ги напълних с боб. Имах малко боб, който ползвам при печенето на кора за пай, за да не се надига :) Напълних фунийките - самоделки и така запазиха формата си, когато увивах тестото около тях.


Аз пригоитвих около 500 гр тесто и пак излязоха доста бройки. Тъй като ги пекох преди броени дни, ги съхраних в затворена кутия във фризера.


Когато ми потрябваха, както сега, извадих необходимото количество и ги боядисах с оранжева хранителна боя и ги оставих да изсъхнат. Използвах гел боя на  Ameri Colour, леко разредена с вода.


Преди да премина нататък, ще изброя какво още ще ни е необходимо за морковчетата:

За фунийките:
тесто

За пълнежа:
родопска закуска*
луканка

За украсата:
няколко стръка свеж копър


* Родопската закуска забърквам на вкус от една кофичка обикновена майонеза (около 200-250 гр) плюс около 500 гр извара. Можете да замените и със сирене, но става много по-солена и текстурата е по-различна. Понякога добавям просто 400 гр извара и 100 гр сирене.
Овкусявате със черен пипер, червен пипер и чили на прах на вкус.



С тази смес пълним морковчетата, като забучваме и по едно парче луканка в средата.




Украсяваме още с пресен копър и подреждаме в чиния.

Можете да напълните морковите и с млечна, руска или друг вид салата / пълнеж по желание. 
Те са прекрасно предястие и децата много ще му се зарадват. Ако решите да ги направите вегански, можете да замените луканката с парче истински морков :)

6 коментара:

  1. Отново - страхотно изпълнение. Аз правих подобни солени фунийки, но със лентички от бутер тесто. А за формичките, използвах сръчността на мъжа ми да ми ги "свие" от капачки от буркани, и те се използват по-многократно. Хареса ми плънката

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Галя и благодаря за комплимента :) Чувала съм за този вариант с капачките и май е по-добър от моя, но за съжаление аз не разполагах с такива. Иначе плънката е много любима на семейството ми и се надявам да ви се услади и на вас! Сърдени поздрави!

      Изтриване
  2. Люси, може ли рецепта за тестото :( нямам идея от какво да го забъркам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Анонимен, тестото, което можеш да използваш е обикновено хлебно или директно купено от магазина. Може да се използва и бутер тесто. Вариантите са много и затова не съм посочила конкретна рецепта. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  3. Фунийки могат да се направят от капачки от кисело мляко, изглаждат се и се навиват ,и на който му се занимава може да си ги измие и да ги използва пак :) А тестото не може ли да се премеси с малко червен пипер и така да се оцвети?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...