неделя, 26 май 2013 г.

Салата "Дъбов лист" с млечен дресинг / Oak leaf salad with yougurt dressing



Слава Богу, започнаха се следпразничните диети, така че имам възможност да се съсредоточа върху по-полезните и бедни на калории ястия, като салатите например. Чудесна възможност да сложа и някоя друга рецепта в графата с предястията, която до момента е трагично малка :)

Не че не правя аламинути, но някакси все не успявам да ги снимам (може би, защото изчезват за броени (ала)минути). :) Но настана време да променя това, така че в следващите няколко дни ще се радвате на рецепти предимно от този характер, като започнем от тази невероятна салата.

На пазара все по-често се намират толкова различни и нови  видове салати, но дори и аз съм свикнала да купувам предимно познатите ни домати, зеле,  краставици и маруля.
Това от своя страна намалява възможността да експериментираме и накрая се оказваме пред купа с традиционната "Шопска салата". Реших да променя това, едва когато в ръцете ми попадна тази невероятна книга на Рийдърс Дайджест - "Супер салати".


Толкова различни видове салата и дресинги, а толкова малко от тях бях опитвала. Разбира се, за някои от тях са необходими доста продукти, които обикновено не отнасяме към салатите, но пък промяната е хубаво нещо - поне така смятам аз.

Набелязах си няколко вида, които исках да опитам да приготвя и бързо се отправих към магазина.  Естествено, промених рецептите според вкуса си, като накрая се получи ето тази:


В оригиналната рецепта се използва цикория, но докато бях в магазина, окото ми се спря на изключително крехката и свежа салата дъбов лист. Тя е от рода на марулите и съществува в зелен и червен цвят.  Тъй като е доста нетрайна, се зарадвах, че успях да я намеря толкова свежа и с това естествено веднага измести цикорията.

След пазара, веднага се впуснах да приготвям новото предизвикателство, като си дадох сметка, че най-важното за една салата е да имате свежи и пресни продукти като тези:



Преди да продължа нататък, ето и списъкът с необходимите продукти за една порция:

1/4 маруля "Дъбов лист"
1/4 къдрава маруля (като от нея се вземат 3-4 листа  от сърцевината)
2-3 репички
1 бр. сварено яйце
1 стрък пресен кромид
магданоз/копър *по желание

за дресинга:
4 с.л. кисело мляко
малко сирене
олио/зехтин
шарена сол
черен пипер

Започваме, като измиваме хубаво зеленчуците. В чиния нареждаме леко накъсаните (нарязани)  листа от двата вида маруля. Дъбовият лист е много крехък, така че можете просто да го накъсате леко, както правим със салатата "Айсберг". Добавете нарязания пресен кромид и объркайте. Полейте леко със зехтин (олио), оцет и сол.

Отделете от обикновената маруля 3-4 листа от сърцевината, които ще напълним с нарязаните на кубчета репички.


За дресинга смесете в купичка малко намачкано сирене с 4 с.л. кисело мляко така, че да придобие гъстотата на сос. Овкусете с шарена сол и черен пипер. Сложете по една лъжица от дресинга върху нарязаните репички. Украсете с копър или магданоз по желание.
Накрая добавете и нарязаното на кръгчета яйце.

Салатата е много лека и приятна, като нарочно не уточнявам използването на зехтин или олио, както и копър и магданоз. Направете я според вкуса си и й се насладете!





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...