понеделник, 20 май 2013 г.

Пита слънце със сърце от камембер / Bread with camembert



За мен няма по-прекрасен аромат от този на прясно изпечен хляб. Ето защо и тази рецепта ми е много любима, макар и да я приготвих за първи път съвсем наскоро. Освен че в нея се комбинира всичко, което е свято за домашните стомаси (хляб и сирене), особено харесвам това, че хлябът става хрупкав, а не толкова тестен.


Идеална рецепта за гости, тъй като красотата на ястието се крие в презентацията му и възможността да се хапва едновременно от повечко хора. За приготвянето му пък ви трябват само тесто, малка пита сирене камембер и малко масло. Можете да използвате както обикновено тесто от магазина, така и това от рецептата :) Но ето и необходимите продукти:

За тестото: 
375 мл хладко мляко
25 гр прясна мая
10 гр захар
30 гр масло (и малко за тавичката)
600 гр брашно
щипка сол
1 бр. сирене камембер
розов пипер (по желание)
Започваме, като приготвяме тестото. В леко затопленото мляко разтваряме маята и оставяме да шупне. През това време в тавичка пресяваме брашното. Добавяме солта и захарта, като след това правим малко кладенче, изсипвайки в него шупналата мая. С пръсти започваме леко да объркваме постепенно сместа. Тук можете да добавите малко от маслото и един брой яйце (по желание), ако искате да направите тестото по-богато. :) Оставете да втаса, докато удвои обема си.




След като тестото втаса, го разделяме на пет горе-долу еднакви топчета. Отделете едно от тях настрани и работете само с четири. За още по-пълни инструкции с много снимки можете да погледнете оригиналната рецепта , но аз предпочетох малко по-лесен  вариант.

Разточете първото топче на тънък кръг и хубаво го намажете с разтопено масло. Върху него сложете следващото разточено топче и отново намажете с масло. Направете така и с останалите, като само последния кръг не мажете с масло.



Вземете остър нож и оформете звезда в центъра на кръга чак до долу. Всяка една от тези половини ще разполовите на още веднъж и ще засукате крайщата им така навън, че да се оформят ето така:













Последното топче от тестото разточете също на кръг като с нож направете четири (или повече)  разреза от вън навътре, но не докрай. Поставете в центъра сиренето и започнете да го "обличате", като повдигате краищата и ги увивате около страните му. Можете да използвате малко масло за по-лесното им залепване.




Поставете сиренето в центъра на звездата и оставете да втаса още малко. Намажете с още малко масло и поръсете с розов пипер. 
Накрая печете в загрята фурна на 200 градуса до готовност...по уханието му ще го познаете :)


Откъснете парченца от хрупкавия хляб и потопете в течната сърцевина на сиренето. Гарнирайте със свежа салата и чаша студено бяло вино или ледена бира :)





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...