петък, 11 януари 2013 г.

Патица с портокали / Orange-Roasted Duck



Признавам си, не съм много сериозна да качвам чак сега рецептата за патицата, но просто обещах, макар и официално сезона на диетите у нас да бе открит. Това не означава, че няма да ви публикувам рецепти - напротив! Тъй като дълго отлагах блога, имам един добре охранен архив от снимки и рецепти, които ще ви представям този и следващия месец. Но да преминем към рецептата. "Патица с портокали" или иначе казано, "Ястие за чревоугодници" :)

Нужни са ви:
1 средно голяма патица или иначе казано до към 4 кг
2 моркова
2-3 малки глави лук
дафинов лист
1 портокал
черен пипер
мащерка
сол


Измийте и почистете патицата (което си е истински ад), поставете я в съда, в който ще я печете, с гърдите нагоре. Прокарайте пръсти под кожата на патицата в областта на гърдите и постепенно я отлепвайте, докато не се образува джоб. Изстискайте сока от портокала и полейте хубаво патицата с него, а корите от портокала сложете под кожата. Намажете хубаво със сол и пипер цялата патица, отвътре и отвън. Нарежете на едро лука и морковите и сложете в патицата и отвън за вкус. Добавете още дафинов лист и малко мащерка. 


Печете патицата покрита с фолио около 1 час и 30 мин - 2 часа. След това махнете фолиото и допечете още един час или повече в зависимост от големината на патицата и печката. При мен цялото печене отне около 3 часа.

Предложения за сосове и гарнитури:

 Гарнитура:

1) Консервирано червено зеле по немска рецепта - Тоест купете един буркан с овкусено червено зеле и затоплете леко преди сервиране. Можете да си направите и домашно, но предвид многото рецепти за празника, не ми остана време (и котлон) за това. Тази гарнитура е традиционна в Германия и се сервира с най-популярното зимно ястие - печената гъска.




2) Печени върху хартия червени картофи с кожата - слагаме върху хартия за печене нарязани червени картофи с кожата и печем на силна фурна, като разбъркваме от време на време. Овкусяваме със сол и малко зехтин.


3) Гъби в масло и бяло вино  - нарязани на едро гъби се задушават в тиган на котлона с малко масло. След като се задушат, добавяме и половин чашка бяло вино.

4) Грилована царевица в масло - сварена царевица нарязвам на малки порции и гриловам в тиган, като още топла я намазвам леко с четка, потопена в масло.


Сосове

1) Сладък портокалов сос - не е изненада, че в много страни комбинират месото с подобно на сладко или поне доста сладък сос. Ето и един такъв:

В тиган затоплете на слаб огън 100 гр захар с 3 лъжички вода, оставете леко да се карамелизира. Отместете от котлона и прибавете около чаша от бульона, образувал се при печенето на патицата. Добавете ситно нарязани портокалови корички, около 1 шепа, и  сока на един портокал. Оставете да поври на слаб огън около 10 мин, а след това добавете 2 лъжички масло, около 100 гр коняк и сол и пипер (използвах черен и зрънца зелен). По желание можете да добавите и цели резенчета портокал, който със своята киселинност ще балансира соса и няма да бъде толкова сладък.

2) Тъмен сос за патица  - приготвя се по стъпките за традиционен грейви сос. В тиган запържваме няколко лъжици брашно, след което добавяме чаша от мазнината от печенето на патицата. Овкусяваме със сол, пипер и дори малко индийско орехче. Добавяме 100 мл коняк (бяло вино). За по-голяма гладкост и плътност на соса, може да добавите и 100 мл заквасена или готварска сметана. Ако сосът стане много гъст, разредете с малко вода. 


4 коментара:

  1. Na kakva temperatura se peche?

    ОтговорИзтриване
  2. Още от сега съм си поръчала патица за коледа и се надявам рецептата да ми хареса и на живо, защото като я чета, ми звучи екзотично вкусно!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...