четвъртък, 20 февруари 2020 г.

Най-меките курабийки на баба / Old Fashioned Bulgarian Cookies


Когато живееш с някого, неминуемо се сблъскваш с някои негови привички - някои забавни, други досадни. Да рисува по запотеното стъкло в банята различни колички и съобщения - сладко, да си оставя кърпата да съхне с дни върху стол - досадно!
 Не съм решила да се оплаквам и то точно днес,по време на малкия петък, както му казва моята колежка Роси, но истината е, че някои рецепти си имат съвсем логично последствие, a затова  и предисловие.

Например настоящата ми половинка ( не се знае колко ще се задържи) има страхотния навик да отваря постоянно нови кофички кисело мляко, защото "не е видял предишната", която пак не си е доял. Така често се озовавам с отворени около три  кофички, които освен на таратор, ми иде да му изсипя във врата. И така, след като вчера отново се озовах с половин килограм кисело мляко от четири кофички се сетих за рецептата за курабийки на баба, в която се ползваше именно повече българското чудо. 


Исках да го уточня това, в случай, че някой си помисли, че съм решила да направя курабийки, защото така се нарича, жена, която си биела мъжа ( спрямо онзи стар виц) Насилието не е решението, както знаете. Важното е да виждаме доброто във всяка ситуация, а доброто за мен са тези супер вкусни курабийки. Пробвала съм най-различни рецепти, но може би тази ми е фаворита, защото стават супер мекички. 
Наскоро видях една дама да беше споделила рецептата в групата на Ваня и ме подсети, а пък така и така идват задушница/ прошки - хубаво е да сложим в кутийките нещо лесно, бързо и да стигне за всички. 

Аз самата от край време обичам бабините курабийки намазани с течен шоколад. Те са трайни и могат да издържат дълго врене, та след училище се прибирах, слагах три-четири -пет-десет в чиния, буркан Нутела, едно дълго кафе и сядах да уча. Сега практикувам същата мантара, но след работа! 


Курабийките са едни от най-лесните и вкусни български рецепти, които помним от деца и е хубаво да ги предаваме за напред. Ще се радвам да направя и аз това сега, като ви споделя рецептата, и то как да си я направите стъпка по стъпка: 



Необходими продукти:
500 г кисело мляко
200 мл олио
200 г захар
2 ч,л. сода бикарбонат
кората на един лимон
1 ванилия
1 бр. яйце

още захар за поръсване

Аз се спрях на бялото брашно на София мел, защото според мен истински вкусните курабийки са снежно бели отвътре, правейки ги още по-нежни и вкусни. 
В купа слагаме косилото мляко и содата и разбъркваме. Оставяме да шупне , а през това врем си пресяваме около 700 г брашно. Останалото ползвам за дозамесване. 

                    

Към прашното прибавяме захарта, ванилията и лимоновата кора. 


А след като киселото мляко шупне, към него прибавяме олиото. 


След това прибавяме киселото мляко към брашното и добавяме яйцето. 


Бъркаме всичко докато получим меко, леко лепнещо тесто, но не бива да прибавяме твърде много брашно, за да не станат твърди курабийките. 
Изсипваме го върху набрашнен плот и добавяме още малко брашно, докато го замесим  един-два пъти, Тестото е шуплесто и веднага готово за печене. 


Започваме да откъсваме парчета от него, с големината на орех и ги правим на топче. Топваме ги от единия край в захар и ги редим в тавички, застлана с хартия за печене.
някои хора предпочитат да намажат курабиите с яйце преди захарта, но аз лично си го спестявам :) 


Печем ги в предварително загрята фурна на 180 градуса с подухване за около 15-20  минути. Хубаво е да хванат цвят отвън, но вътре да останат все още мекички.

След изпичане ги оставям да се охладят две минути, а после ги прибирам, докато са още топли в плик, за да се задушат и да омекнат още повече. 


Тъй като това може да доведе захарта отгоре им да се овлажни, ги поръсвам със захар още веднъж, преди поднасяне. 

Опитайте и моят вариант с течен шоколад....просто са безумно вкусни! 


Вчера занесох от тях на мама и тя ми се оплака" че така се е надумкала с тях", но отдаван не била яла истински, домашни, ароматни курабии.
А защо не - стават толкаво бързо, икономични са, а ще имате с дни! 


Надявам се да ви харесат, а ако е така - не бъдете срамежливи, а ми споделете - тук в коментар, на страничката на блога със снимки или просто кажете "здравей" :) 

И не забравяйте процедурата : Ударете ми едно рамо ( лайк) на страничката във фейсбук и ме последвайте в инстаграм! 



Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!


61 коментара:

  1. Люси, изглеждат страхотно! Аз не ям в момента такива вкуснотии и затова ми е доста трудно да гледам тези изкушаващи снимки. Искам обаче да направя такива на сина си и на съпруга си. Предпочитам да не слагам захар обаче, затова да те попитам: Вместо захар, мога ли да използвам стевия на прах?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Сиси!Не съм опитвала сладките със стевия, но пък ти може да опиташ.Даже направи първо половин доза, за да видиш дали ще ти харесат така. Все пак не са скъпи съставки - човек трябва да експериментира :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Здравей,Люси!Сладките са наистина страхотни,лесни, много вкусни и излизат много бройки 🤩Аз също като теб един дъждовен следобед се чудех пък какво да забъркам лесно и с подръчни продукти,и тъй като малкия гледа разни детски с разни сладки, решихме да запретнем ръкави и да спретнем нещо, попаднахме на бабините сладки, страхотни са😉👍

      Изтриване
    3. Много благодаря за думите :) Радвам се, че съм дала вкусна идейка. Прегръдки!

      Изтриване
  2. Благодаря, Люси за точната рецепта. Това са едни от любимите ми сладки, спомен от моята майка. Преписах си рецептата и скоро ще ги приготвя и аз!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря , Вили :) ще се радвам да ти харесат и да ти донеса сладки спомени!

      Изтриване
  3. Изглеждат добре и сигурно са вкусни!


    ОтговорИзтриване
  4. Чудесни курабийки си сътворила, Люси! Аз съм от тези твои фенове, които изчитат предисловието преди същинската част на рецептата с удоволствие :-) Четейки редовете по - горе ме напуши смях като прочетох "или просто кажете "здравей" :) ", защото мисля, че вчера те видях и исках да те заговоря, но не събрах смелост, а беше малко странно, защото само половин час преди това се бях зачела в блога ти...Та така, казвам - Здравей, грабвам курабийка и ти желая лек и спорен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей тогава от мен, Анонимен. :) Не съм страшна, допри и да ми кажеш "Здравей", най-вероятно просто ще се опуля, защото ще си помисля, че би трябвало да се познаваме, а пак съм забравила някого. Ужасен физиономист съм и кон с капаци и постоянно се тревожа, че хората ще о приемат за неуважение, че не ги помня :) Е, ако това не те притеснява - винаги може да се обадиш > Поздрави от все сърце!

      Изтриване
    2. Благодаря за милите думи, Люси! Другият път ще се обадя :-) Хубава, слънчева и усмихната седмица!

      Изтриване
  5. Чудесна рецепта! Днес цялата къща ухае на домашни курабийки. Следващия път ще увелича малко количеството на захарта - ние обичаме по-сладичко 😃

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че са ви харесали :) Разбира се, че може да увеличите захарта според вкуса си! Аз обичам да им слагам и плънка от микс млени орехи, какао и захар :)Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  6. Люси,
    курабийките са чудесен спомен от моето детство.Бабите ми често ги правеха , но съм забравила рецептата.Знам,че вкусни ставаха със свинска мас, защото така стават пръхкави.Но вместо захар освен стевия може да се използва и друг подсладител.Напр.фруктоза.Използвам я за овкусяване вместо захар.
    Чудесни са се получили твоите курабийки .Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Лени! И аз ги правя със свинска мас, когато имам такава под ръка, но пък мога да кажа, че тази рецепта е страхотна и стават изключително мекички и без нея. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  7. Люси, благодаря че ме върна в детството с курабиите които правеше баба!
    Станаха страхотни, както всичко което съм пробвала по твоя рецепта (ако ми позволиш на "ти").
    Курабийките се приготвят много лесно и бързо, а количеството си заслужава! А облачният ти хляб...мммм...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Лили. Благодаря за милите думи и сладкия коментар като цяло. разбира се, че може на "ти' :) Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  8. Извадих ги от фурната преди малко и вече съм изяла 3 една след друга. Супер са- и понеже имах 2 лъжици смлени орехи сложих и тях. Очаквам семейните като се приберат да ги нападнат хихи. Прегръдки и прекрасен празник утре Люси.

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотни станаха, направих ги преди малко. Благодаря за рецептата. Честит празник на теб, поздрави и целувки. Петя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за оставения отзив за рецептата, Петя! Поздрави най-сърдечни!

      Изтриване
  10. "Надумках се" с тях е мого точна дума🐷... невероятни станаха! Отгоре хрупкави, отвътре мекички... мммм..Само отбележи някъде, че излизат стотици бройки от дозата, че въртях топчета като луда😜

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И как се изяждат после набързо, въпреки бройката нали, Кате :) благодаря за сладкия коментар, мила <3 Прегръдки!

      Изтриване
  11. Много са вкусни Люси!Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам и благодаря, че ми оставихте коментар :) Усмивки!

      Изтриване
  12. Здравейте, много вкусни и мекички станаха. Благодаря

    ОтговорИзтриване
  13. Люси,благодаря ти,че ме върна в детството!И понеже ме сърбят ръцете-хахах-да направя нещо бързо,лесно,вкусно-започвам твоите прекрасни курабийки! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря. Надявам се да са се харесали. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  14. Страхотни! Много точна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  15. Невероятни!Страхотна рецепта.Благодаря!На децата пред блока много им харесаха.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам :) И аз благодаря за оставения коментар!

      Изтриване
  16. Наистина са много хубави. Всеки път правя по твоята рецепта и не мисля да я сменям скоро !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам :) Благодаря за оставените отзиви! Поздрави!

      Изтриване
  17. Привет! Страхотна страничка, открих я съвсем случайно и изпробвах вече няколко рецепти! Много ми харесва чувството Ви за хумор, простичко обяснените рецепти и невероятните снимки към тях! Въобще всичко! Благодаря! Желая успех с новата любов, аз отивам да почвам курабийките, ще ги направим със сина ми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за милите думи, Диди! Много се радвам, че си намерила хубави идейки и настроение при мен. Поздрави и усмивки най-сърдечни!

      Изтриване
  18. Здравейте,административен за страхотната страница
    Последвах Ви и в Instagram. Рецептите са представени по страхотен начин. Много ми допада. А специално за тази благодаря.Вкусен резултат. Продължавайте в същия дух. Много успехи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за думите :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  19. Днес направих корабийките станаха страхотни и много меки ,понеже не съм много фен на олиото в сладки сложих разтопено масло ,пръхкави и меки както моята баба някога ги правеше .Адмирации за рецептите които споделяте лесни и много вкусни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за милите думи. Поздрави от сърце и благодаря, че оставихте отзив.

      Изтриване
  20. Благодаря Ви, Люси! Рецептата е много сполучлива.Желая Ви здраве и успехи!

    ОтговорИзтриване
  21. Здравейте, рецептата Ви е страхотна, курабийките стават точно така, както сте описали😀

    ОтговорИзтриване
  22. Здравейте, от години пробвам да направя меки и вкусни курабийки от моето детство. Пробвала съм доста рецепти из Интернет, безуспешно. Пробвах вашата, с половин доза. Станаха ПЕРФЕКТНИ! Много благодаря, че я споделите! Утре ще направя цяла доза 🙂

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Миглена Благодаря, че ми написахте отзиви. Това винаги ми дава стимул! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  23. Здравейте! Станаха уникално вкусни, така както баба ми ги правеше! Много Ви благодаря за рецептата ❤

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам :) Благодаря за оставения коментар.

      Изтриване
  24. Ах вкусотийки запретвам ръкави през почивните дни и ще. Ги направя смятам да ги оформя като зайчета и з а очички да Бодна по 1 карамфил ще придаде допълнително аромат! Благодаря за рецептата...имма рецепти от майка ми нооо са с Амоняк....а на амен не ми понася...знаете какво е да печеш и цялата къща да мирише н аАмоняк докато се пекат....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ви харесат и да ви усмихнат. Поздрави сърдчени!

      Изтриване
  25. Супер рецепта, няма формички, няма точене, няма плескане половин ден. Девет годишният ми син ги оформяше, миналата година пак тази рецепта правих, сега от няколко дни си я търся, добре, че се сетих къде съм я запазила. Страхотни са! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотна реклама е този коментар :) Благодаря от сърце :)

      Изтриване
  26. Дъщеря ми е на 9 години и сама ги приготви. Страхотни са!

    ОтговорИзтриване
  27. Да половин доза ,пак ли да сложа едно яйце ?

    ОтговорИзтриване
  28. Люси, записах се с рецептата. Уникални са!

    ОтговорИзтриване
  29. Люси, сигурна съм, че са страхотни, защото рецептата е като на баба :) Обаче в какъв плик ги слагаш, и как да ги запазя мекички? Иска ми се да са изцяло меки, не хрупкави, или да изпръхнат от стоенето.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Вая, готин аватар :) Тези си остават мекички, в найлонов плик или кутия, пак ще са меки :) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...