петък, 4 октомври 2019 г.

Чаен сладкиш с плодове / Perfect Peach and Plums Upside-Down Cake



Есента е вече тук и дори и да има топли дни, не бива да ви подвежда. Ако не сте забелязали, скоро ще започнете да го усещате по най-различни показатели. При мен смятана на сезона определено си оказва влияние освен с желанието да отслабна ( всеки сезон едно и също, просто нямам спирка :) и с това, че си имам чисто конкретни промени в организма.

Например се засилва желанието ми да похапвам опредена храна, като през есента това са повече крем супи и топли ястия, но и усещам, че организмът ми има нужда от презареждане. По-малкото слънце, разходки и почивка определено си оказват влияние върху това, че освен листата по улицата и косата ми капе у дома на поразия. На моменти ми се струва, че някакъв скандинавски трол се е намъкнал и ръси руси косми навсякъде.

Обикновено по това време на година предприемам някакъв по-здравословен режим, ей така, за да се подготвя за зимата, защото знам, че хич не ми се дават пари за лекарства ( наред с другите неща).
Знаете, че не веднъж съм ви споменавала, че аз пия добавки и полезни за тялото продукти целогодишно, за да не ми се налага да посещавам лекарските кабинети по спешност. Едно от нещата без които не мога през последно време, след като отказах кафето е чая, който всяка сутрин прибирам в термосче за работа.  


Пия различни полезни чайове : домашен смес, от баба или такива, които оказват благоприятно влияние за моите болежки, като съм се научила да не ги пия със захар, защото затова обикновено ги гарнирам с парче вкусен домашен сладкиш. Един от най-позелените чайове, които може да пиете е този от корен джинджифил. За мой лош късмет аз така и не успявах да го направя, защото пресния джинджифил винаги ми се дразнеше гастрита и много внимавам, когато трябва да го консумирам в някоя рецепта. Много ми беше неприятно, защото самата аз знам колко е полезен и за колко много неща помага, затова когато попаднах на българските чайове с джинджифил Verve, се надявах да съм намерила решение. Бях сигурна, че успея ли да ги пия без болки в стомаха, ще мога да пиша за тях, в противен случай, не бих мога да го правя с чисто сърце. 

След като изпих една кутийка, спазвайки всички инструкции на отделните пакетчета ( моите бяха с различни видове чай) установих, че не само не ме боли, но се чувствам много добре.  И няма как иначе. Чаят с джинджифил засилва имунната система, изпъва с енергия и необходим именно сега, в сезона на простудите, когато сме изложени постоянно едновременно на жега и студ. Разбира се, че е страхотен за стимулиране на метаболизма, и именно затова повечето чайове за отслабване съдържат именно джинджифил. 


Това, което ми хареса в този чай обаче, освен че се произвежда в България, е че можеш да видиш съставките в самото пакетче, малките парченца коренче, а не някакъв съмнителен прах. Определено ме заинтригува и опитах всичките пет вкуса, като този с мента, зелен чай и ябълка най-много ми харесаха. Може би и канелата, но ще изчакам да ми стане по-коледно. Знаете, че има ли нещо хубаво на пазара, не се свеня да пиша за него, защото най-важната част на нас блогърите е да споделяме своят опит, впечатления и да ви препоръчваме нещо, което си струва да се опита.Е, днес ще ви представя две такива неща - чай и десерт.

Есен е и ще се спрем на лесен есенен десерт, защото трябва да си почиваме повече, да си сръбваме топло чайче и да събираме сили за зимата :) , а ето и как да си го направите:


Необходими продукти: 
3 бр. яйца
100 г масло ( плюс 1 с.л. за тавата) 
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар*
1 1/2 ч.ч. брашно
2 ч.л. лимонов сок
1 пак. бакпулвер
1 ч.л. ванилия


За плодовете:
2 бр. праскови/ нектарни
2 бр. сини сливи
2 с.л. лимонов сок
2 ч.л захар
1 ч.л. царевично нишесте

Още: 
шам -фъстък за украса

*1 ч.ч = 200 мл


Разбиваме яйцата със захарта на крем


Прибавяме от мекото масло, както и леко разбитото кисело мляко.  Прибавяме постепенно от брашното, бакпулвера и ванилията, докато получим хубава еднородна смес.

                             

Може да решите да овкусите блата с някое от пакетчетата чай с вкус на мента, зелен чай, ябълка и т.н, като заместите половината айран, с прясно направен чай. 


В подходяща тавичка с диаметър около 26 см, която предварително намазваме с още малко масло редим плодовете, които предварително сме нарязали на резени. Преди да ги сложим ги топваме от едната страна в сместа от лимонов сок, нишесте и захар, които предварително сме разбили в купичка. Слагаме ги с тази страна към намаслената част, така че да ни бъде по-лесно отлепването на плодовете от тавичката. 

                             

Честно казано, може и да пропуснете тази част, но аз я прочетох някъде и реших да опитам за всеки случай - вярно, отлепиха се много лесно :) , но също е ставало така и без тази процедура. Понякога си зависи от плодовете .

Изсипваме отгоре сместа и изравняваме. Пъхаме да се пече за около 40 минути на 180 градуса, до суха клечка. 

 

Щом се опече, още горещ го обръщаме върху подходящ поднос или чиния за поднасяне и украсяваме с шам фъстък.


Поднасяме го с чаша топъл джинджифилов чай verve, а вкус изберете сами. Едно е сигурно, ще окажете мощна подкрепа на имунната си система, благодарение на уникалните комбинации от джинджифил и специално селектирани български билки.  


По този начин не само ще доставите  на организма си важни за здравето витамини, минерали и незаменими аминокиселини, но и мощни антиоксиданти. Чаят е в пакетчета, което го прави много лесен за направа дори и за малко време сутрин преди работа :)

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!







Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...