петък, 28 юни 2019 г.

Торта йогурт "Диня" / Light yogurt cake "Watermelon


Петък, сладък петък! 
Да се върна към традицията да ви го подслаждам абсолютно преднамерено, точно преди почивните дни, за да не можа да мислите за нищо друго, докато не си спретнете този десерт. Не бойте се - този не е нито сложен, нито пък кой знае колко калоричен, а за сметка на това носи уханието и вкусът на лято. 

Отдавна ми се въртеше в главата тортичка, която да прилича на диня, може би защото едва ли има по-летен плод за мен от нея. Толкова е пъстра, свежа и само човек, който не е сядал да яде диня не знае какво означава "да се напраскаш с плод". Има някаква космическа връзка между този плод и неконтролируемото поднасяне на вилица към устатата докато не усетиш, че кръглата й форма не се пренася в коремчето ти. 


Обикновено хората се делят на такива, които обичат повече пъпеш или повече диня, а аз спадам към категорията на тези, които ядат торта и с двете. Е, днес на прицел ще е червения плод, като както той, така и този десерт е най-вкусен да се консумира изстуден. Разбира се не съм първата,  която осъществява тази визия, но определено мога да кажа, че рецептата си измислих в движение и реших да заложа на всичко, което счетох, че ще си подхожда, ще бъде леко и свежо и няма да ви се налага да се охарчвате прекалено.

Не бях правила торта с кисело мляко от тази торта тук, затова беше време за нова такава. Надявам се идеята да ви допадне и да й се насладите, както всички ние у дома. Ето и самата рецепта:


Необходими продукти:

За блата:
3/4 ч.ч. пюре спанак
1/2 ч.ч. олио
1/4 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар
2 бр. яйца
1 ч.л. ванилия
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
щипка сол

За крема:
400 г кисело мляко
400 г заквасена сметана
1/2 ч.ч. пудра захар
100 мл светъл компот 
1 пак. желатин


За глазурата:
240 г пюре диня
200 г пюре ягоди
1/2 пак. желатин
шепа боровинки

Започваме с блата. За целта в купа смесваме всички сухи съставки, без захарта и содата. 


Содата прибавяме към киселото мляко в чашата и оставяме да шупне, а захарта разбиваме с яйцата на крем.

                       

Към яйчената смес, започваме да прибавяме от мокрите съставки, като аз ползвах пюре от замразен спанак, за да получа този хубав зелен цвят. Постепенно прибавяме и сухите съставки към сместа.


Изсипваме я в предварително намазана с олио и застлана с хартия за печене на дъното тавичка с размери 24 см и я пъхаме да се пече на 170 градуса за около половин час. 
Проверете блата с тест за "суха клечка" и щом се е изпекъл оставете да се охлади постепенно, а едва след това извадете от формата.


След като блатът е изстинал, го поставяме във форма за торта с махащи се стени и напояваме с компот ( по желание). Аз използвам някой с не толкова доминираш цвят и вкус - като светъл компот от дюли, праскови, кайсии, а може и обикновен захарен сироп.

Захващаме се с крема, като оставяме желатина да се накисне с малко студена вода, както е описано на опаковката. През това време с миксера или на ръка разбиваме киселото мляко, заквасената сметана и пудрата захар. Захарта може да е на вкус и ако искате да е по-диетична и лека тортата, може да овкусите сместа със стевия, мед или друго по желание. Може да я опитвате и да прецените, като аз лично не я правя много сладка, за да контрастира с блата и глазурата от плодове.



Към набъбналия желатин прибавяме затопления до горещо компот и разбъркваме докато се разтвори напълно. След това, разбивайки крема, на бавна струйка прибавяме желатиновия сироп, така че да се интегрира добре в сместа. Постарайте се продуктите за крема да са по-скоро на стайна температура, а не от хладилника, за да не стегнат веднага желатина и да ви стане на конци.
Изсипете крема върху зеления блат и приберете в хладилника за около час, за да стегне.

                          

След като този пласт се желира , се захващаме с глазурата. По същия начин накисваме във вода този път половин пакетче желатин ( може да ползвате и цяло, но а исках да е по-мека глазурата, а не толкова като желе).
 Пюрираме с пасатор динята, като аз обичам по-свежата част от динята, тази към кората. Тя е по-светла като цвят затова прибавих и малко пюре от тъмните ягоди на баба, за да постигна този хубав черен цвят. Загрях леко пюрето от ягоди на микровълновата, колкото да мога да разтворя желатина в него и прибавих и пюрето от динята. Изсипах цялата смес върху белия крем, като има един трик, който е добре да знаете, когато наслагвате пластове с желатин.  

                             

Тъй като втория пласт обикновено е по-топъл ( заради току-що разтворения желатин), ако го изсипете веднага върху крема може да образува вдлъбнатина. Затова е добре да го изсипвате първо върху обърната лъжичка, така че глазурата да не пада директно върху крема и да образува дупка. Гледайте да го правите възможно най-близко до крема.

След като сложите глазурата, разпоредете отгоре няколко боровинки, който ще играят ролята на "семките на динята".


Върнете тортата в хладилника за още няколко часа,  докато и горния пласт стегне. Ако искате да стане по-бързо използвайте цялото пакетче желатин и за глазурата.

Тортичката е изключително лека, сочна, свежа и определено нещо, което се отличава от всичко, което сте опитвали досега. Лято в чинийка!
Опитайте и вие! 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


7 коментара:

  1. Определено ще я пробвам тортата. Детето отдавна ме врънка за торта с диня, а аз мислех, че такова животно няма :) Средата на месеца имаме повод и ще я приготвя тогава. Каквото и да съм направила от твоите рецепти, винаги се е получавало перфектно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за милите уми, Петя! надявам се и детето да я хареса :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Прекрасна и много сполучлива рецепта. Благодаря Ви! Получи се страхотна торта, която изчезна набързо. :)

      Изтриване
  2. Имам едни изостанали бишкоти,ще пробвам да ги използвам за блат и да си спестя печенето и отгоре ще направя крема и глазурата с диня.:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добра идея :) Може да оцветиш бишкотите като ги потопиш в домашна боя от спанак, скоро пуснах рецепта за такава боя :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  3. Здравей, Люси,
    ако нямам пюре от ягодис какво да го заменя? 🙂

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Петя, някакъв друг пюриран червен плод. Поздрави :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...