Ех, петък! Толкова хубава дума, толкова прекрасен ден! Дойде ли петък вече почваме да се размечтаваме за уикенда, а с наближаващото лято все някъде нещо се случва. В моя дом се случва предимно преяждане, но по-добре преяждане, отколкото препиване.
След като се върнах от гостуването при сестра ми в Холандия, където ви бях обещала много нови рецепти, вдъхновени от местата, които посетих и една по една ще започвам да ви ги споделям, защото аз обещая ли нещо го правя и това е само една от прекрасните черти на скромната ми личност! :)
Само поръсени с пудра захар или пък поднесени с Нутела, топлите пухкави възглавнички ще ви накарат да бучкате по две-три наведнъж и да ги поднасяте към устата си, с риск да се олигавите!!!
( Преглъщам, преглъщам даже докато пиша)
С нежните му бузки и ухание на сладост не мога да не направя тази асоциация с най-любимото си същество. Заедно с него приготвихме не едно и две ястия докато бях там, от торти до домашен сладолед, мекички, палачинки и какво ли още не, а той бе неотлъчно до леля да подава продукти и да подслажда манджите с вкусните си пръсти.
Моята "палачинка" е най-голямото ми вдъхновение и доказателството е днешната рецепта. А ето я и нея:
Необходими продукти:
1 1/3 ч.ч. брашно София мел класик ( около 200 г)
1 1/2 ч.ч. топло прясно мляко
1 ч.л. суха мая
1 ч.л. захар
1 бр. яйце
щипка сол
масло за тигана
ч.ч. = 200 мл
Започваме като в купа смесваме всички продукти ( без мазнината) и разбъркваме добре.
Оставяме сместа да почине малко, за около 10-15 минути , за да може да се активира маята и я прехвърляме в шише като за сос ( кетчуп например). Така е по-лесно да оформяме палачинките в тигана.
За традиционните холандски палачинки се ползва специален тиган, който след толкова години ( и след толкова купени палачинки) най-сетне си взех, но вие може да ги направите и на обикновен тиган.
С помощта на тази бутилка ще е лесно да ги дозирате като големина на френски макарон например, но обезателно го правете на разстояние една от друга.
Който и тиган да използвате е добре да бъде добре намаслен, а температурата не твърде висока.
Стават буквално за броени минути, като след като се запекат от едната страна, ги обръщаме от другата. В моя тиган най-лесно става с помощта на дървена клечка.
Още топли ги поднасяме поръсени с пудра захар, мед или течен шоколад.
Уж палачинки, уж бухтички, уж златни като жълтици, но пърхави като гъбки, заслужава си да поднесете тази вкусотия и у дома.
Красотата на Холандия е огромна и много извън зелените й площи и летящите холандци :)
Там хората знаят как да похапват вкусно, и дори не толкова здравословно, но все пак са изключително здрави и енергични, защото най-полезното нещо за човек е радостта от живота!
Усетете тази философия и у дома, като си спретнете тази вкусна закуска още утре!
Аз ви оставям с тези вкусни кадри ( и хапки) и ви пожелавам много усмихнат и слънчев уикенд!
п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)
Благодаря ви, приятели!
Ти си чудо! Така увлекателво пишеш и представяш рецептите си!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце, Иве! Прегръдки!
ИзтриванеОх в тролея съм на път
ОтговорИзтриванеЗа работа и
само преглъщам и се отнесох в Холандия
И така сутринта ти стана още по-хубава, надявам се :) Прегръдки, NAT!
Изтриване