петък, 24 юни 2016 г.

Tорта йогурт с праскови / Yogurt and ricotta peach cake


Горещините си казват думата! Все по-рядко ми се готви нещо, което изисква печене и въртене около котлоните. Затова пък идва редът на вкусните, свежи, охладени десерти, които да ни чакат, заредени в хладилника, когато се прибираме уморени вкъщи. 
Именно жегата кара главата ми да прегрява повече от дъното на моя лаптоп, затова и трудно ще намеря думи да ви опиша подобаващо днешния десерт. Затова пък и този път ще оставя снимките да говорят :


За много хора, както и за мен, тортите парфе ( вижте тук рецептата ми за традиционна торта "парфе" с ягоди) са едни от най-предпочитаните за сезона. Не само, че не изискват много готвене, но са свежи и ни дават много голям избор да включваме всякакви сезонни плодове. 


Можете да използвате и такива от компот, както направих аз. Хубавото на тази рецепта е, че вместо сметана, използваме смес от кисело мляко и рикота, което ни осигурява един наистина лек и много нежен десерт. Прасковите пък дават естествена сладост и определено тази торта ще се хареса и на хората, които не си падат по много сладките десерти! 


Но ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
За блата:
3 бр. яйца
6 с.л. захар
6 с.л. разтопено масло
6 с.л. брашно 
1/2 пак. бакпулвер
За крема: 
500 г рикота (фина извара) 
450 г кисело мляко
3-4 с.л. пудра захар
2 пак. желатин (х 10 г) 
праскови (от компот или пресни) 
бита сметана за украса

Започвам с направата на пандишпановия блат. Разделяме жълтъци от белтъци.

                

   Разбиваме белтъците на сняг със захарта. 
                  

Прибавяме един по един жълтъците и малко по малко от разтопеното масло. В купа си пресяваме брашното с  бакпулвера един път. 

                                        
Махаме купата от миксера и започваме на ръка, внимателно, с въртеливи движения отдолу нагоре да интегрираме постепенно брашното в сместа, като пресяваме от време на време. Образува се хубава и пухкава смес - ето така:


Прехвърляме сместа във форма за печене с махащи се стени, с диаметър до 24 см. На дъното сме сложили леко намаслена хартия за печене. Печем на 160 градуса, докато блатът порозовее и забита в центъра му дървена клечка излиза суха. Оставяме да се охлади напълно при открехната врата на фурната.
След това в купичка изсипвам желатина и накисвам с малко вода, както е на опаковката. 

                  

През това време в купа смесвам рикотата, пудрата захар и киселото мляко. 


Разбивам на крем.


Затоплям една чаена чаша от сока на компота на котлона и след това махам от огъня. Прибавям набъбналия желатин и разбърквам, докато се разтвори напълно в сока.

         

След като се поохлади леко, прибавям на тънка струйка към крема, докато бъркам с миксера.


Сглобяване на тортата: Обръщам блата с долната страна нагоре. Разрязвам го, като не е на половина, а по-скоро горната част е една трета, а долната - две трети (вижда се от снимката).


Слагам по-дебелата част на дъното на формата, сиропирам с малко сок от компота (по желание)  и нареждам прасковите. 


Горната част (или преди това дъното на блата) разрязвам на части ето така. Тъй като тази част е по-равна, е по-подходяща и за украса. (Завивам с опаковъчно фолио и оставям настрана, докато дойде моментът за украсяване)


Изсипваме крема върху прасковите и прибираме тортата в хладилника за няколко часа. (Най-подходящо за вечерта) 


На другия ден украсявам с малко бита сметана, за да мога да закрепя украсата от останалата част от блата.


Подреждам като ветрило и готово:


Насладете се на това лятно удоволствие и се убедете в лекия му и нежен вкус!
Прохладен, вкусен и много весел уикенд, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

21 коментара:

  1. Голям разкош! Точно за летните горещини е супер подходящ. Поздрави, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Наистина е така! Сърдечни поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Люска, гледам, протягам ръка към твоето парченце и съответно се облизвам като котарак, но... май ще се наложи да си я направя, за да хапна :) :).
    Изглежда прекрасно, а комбинацията праскови, рикота, кисело мляко и сметана гарантира голямо удоволствие и наслада!!
    Благодаря ти за виртуалното удоволствие, а реалното ще се постарая да си го доставя сама :)!!
    Прегръдка, миличка и приятни почивни дни!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за милите думи, Руми! Ще се радвам да ти хареса, а не се съмнявам, че ще го направиш "по учебник". Най-сърдечни поздрави от мен!

      Изтриване
  3. Нямаш умора при правенето на торти Люси.И всичките са чудесни - коя от коя по - красиви.Тази торта е напълно подходяща за лятото - лека и ефирна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милите думи, Лени! Най-сърдечни поздрави и от мен!

      Изтриване
  4. Сезонно, много свежо, вкусно и красиво!
    Прохладен ден, Люска :) Черпя се виртуално :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Даре!
      Черпи се на воля :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  5. Здравей,Люспи! За пореден път съм впечатлена от невероятните вкусотии, които публикуваш. Тази рецепта ми хареса страшно много, а нямам търпение да я изпробвам. Има въпросче - може ли вместо рикота да се използва извара? (че има в хладилника и си чака реда) :) А ми се иска да приготвя за моите слънчева нещо свежо и вкусно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Ради! Мисля, че ще стане, но трябва да бъде фина извара ( като тази на Олимпус)- не е някоя нашенска и едра, тъй като има по-различен вкус. Рикотата е деликатна и е идеална за десерти и бих препоръчала да се използва такъв вид тук. Поздрави!

      Изтриване
  6. Поредната прекрасна рецепта! Блогът ти ми е любим и всеки ден нетърпеливо очаквам нещо ново от теб :) Продължавай в същия дух, дано винаги така да радваш читателите си. Аз ти благодаря за вдъхновението и чудесните рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от все сърце за милите думи, Анонимен! Надявам се и винаги да успявам да вдъхновявам и зареждам с вкус и красота читателите си! Най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  7. Сега чуй какво ще ти каже кака ти Йоли, която може да каже, че има опит в сладкарството:

    по-гладък парфе-крем не може и да има! Рядко може да се види толкова Съвършено гладък крем! Дай си бележника да ти завъртя една шестица! Бързо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ехааа, благодаря, Йолинка! Давам веднага :) И парче торта с перфектно гладък крем! Прегръдка, мила!

      Изтриване
  8. Красота!Прекрасно предложение за жегите! Ще се възползвам!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Нат!
      Да ти е сладко!
      Поздрави, мила!

      Изтриване
  9. Прекрасно, наистина неустоимо лятно изкушение, Люси -
    впечатляваща феерия от нежен аромат и фин вкус, прецизно изпълнение и красиви снимки! Много комплименти за теб, вече оставам без думи...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Диди! Прегръдки и най-искрени пожелания за усмихнато и щастливо лято!

      Изтриване
  10. Люска, перфектен разрез, а и вкуса ми е по вкуса:))
    Момиче слагаш в малкия си джоб много майстори, да знаеш!
    Много ти се радвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много за думите, Весе! Прегръдки!

      Изтриване
  11. Подобни гледки винаги събуждат вълнение у мен като фен на леките млечно-плодови сладкиши. Искрено се радвам на енергията, любовта, въображението и ентусиазма ти, Люси! Приготвяш всичко като една малка красива блонди магьосница:) Снимките са много вдъхновяващи! Поздрав най-сърдечен!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...