сряда, 12 декември 2018 г.

Шоколадови мъфини "Снежни топки" ( без глутен) / Chocolate cupcakes "Snowball"( gluten free)


Не знам дали и вие сте така, но мен започва да ме тресе предколеднаta треска. Може и да е от захарта, но сън не ме хваща да мисля какви подаръци да направя тази година, като всеки човек си е специфичен с вкуса си, моето портмоне не предоставя много възможности за целта, Неща от рода на бяла и черна техника са изключени, още преди да сте си вдигнали пръста да ги предложите,нищо  че на мама микровълновата още не работи. Моля само за сериозни и достъпни предложения.
 При последното ми прочуване забелязах, че хората най-се радват на нещо, което могат да употребят веднага, като хапване например. така спретнах и тези безглуетови мъфини за едни безглутенови момичета, за които сладичкото често е невъзможно, тъй като няма как да го консумират. Така се зарадваха обаче на тези вкусотийки, не само, че е лично и ръчно изработен подарък, но и жестът е важен преди всичко. ето защо реших, че аз някои хора най-добрия подарък е храната ( и пиенето де). така и така поръчвах безглутеновто брашно от Вера Италия, знаете , моето любимо късче от Италия в България, та реших да се развихря и да си поръчам от някое друго подаръче между другото. 
Закупих си хубав кокос, бакпулвер, тъмно какао, ама наистина тъмно, като сърцето на управляващите, а също така и този сладък коледен джуджан на снимките. 

Много ми допаднаха предложенията за коледно пакетче с качествени италиански продукти като този, защото знам, че сред познатите ми има хора, които душа дават за истински хубаво кафе ( само там го има точно това кафе) или зехтин ( между другото и двете сега са на супер намаление, та ако ще купувате, сега му е времето). В магазинчето намерих много сладки плата и чинийки за поднасяне, чаши, вилици, че дори и миксер. Залепих се за категорията "Подаръци" като циганин на мед( на жица) и бързо нахвърлях още няколко неща в кошницата. Дали ще посегнете към тях, или вкусната селекция от колбаси сирена, абе въобще всякакви деликатеси оставям на вас, но аз знам, че днешните безглуетови мъфини са най-вкусните, които може да приготвите с такова брашно. Повечето хора свързват такива рецепти с нещо "Полезно" и хич и не си представят, че може да е толкова вкусно. 


 Преминавам към рецептата, а всички линкове към продуктите, които съм ползвала или страничките, които може да ви бъдат полезни, може да натиснете на удебеления шрифт. Ето и рецептата:

Необходими продукти: 
За мъфините:
1 2/ ч.л. сода щипка сол
200 г захар
100 г масло ( разтопено)
250 мл айран
2 бр. яйца

За глазурата:
2 бр. белтъка 
1 ч. ч. захар 
1 ч.ч. течна сметана

Ето и основните продукти, които закупих, като снимах и бакпулвера, които също имах от предишна поръчка ( и него го има на снимка, ако искате да видите как изглежда). Брашното е разфасовки от 500 г и е наистина чудесно за всякакви десерти без глутен.


Започваме като в купа смесваме брашното и какаото, щипката сол, бакпулвера  и захарта. Разбъркваме добре с телена бъркалка.

                             

През това време в купа разбиваме с телена бъркалка яйцата, а в в купичка разтопяваме маслото на микровълнова фурна. после, при непрекъснато бъркане, прибавяме малко по малко от маслото към яйцата, отново разбърквайки енергично.

                            

Прибавяме и айрана, в който сме сложили содата и разбъркваме отново. Последната стъпка е да интегрираме всички мокри и със съставки, образувайки се плътна шоколадова смес. Ако искате да бъде още по-шоколадов,а може да добавите начупен шоколад или шоколадови капки, но на мен и така ми беше достатъчно.


Разпределяме смес във форма на мъфини, предварително намазани леко с олио.
Пъхаме да се пекат за около 10-15 минути на 200 градуса във фурната. Готовите кексчета оставяме да се охладят напълно ( аз ги оставих за вечерта)


Захващаме се с глазурата, като имах два останали белтъка от вкусното, италианско "Панетоне", което ви представих преди дни.
разбих ги на твърд сняг със захарта и ги отделих в купа. После разбих сметаната ( ползвах растителна) на сняг и накрая смесих и двете пухкави, бели смес като се образува стабилна и много вкусна пухкава глазура. Може да я окусите с някакъв аромат, ванилия или пък портокалови корички, които ще донесат още повече коледно усещане.


Сигурна съм, че някои от вас ще ме попитата от къде са сладур ските якички на мъфините, но ако трябва да съм частна вече не помня. Пазя ги от толкова време и все им се канех да ги ползвам, че вече спомен нямам. Мисля, че ги взех от някой от сладкарските магазини в България, но може и да се лъжа :(


В купа слагаме от кокоса и нанасяме голяма купка глазура върху мъфина, като след това топваме обилно в кокоса. След като полепне добре с кокос, оформям с ръцете обло като топка, и тъй като е покрито с кокос отвсякъде не лепне по пръстите ;) 

                             

Съветвам ви да ползвате наистина вкусен кокос, тъй като един стар и овяхнал такъв, ще развали целия десерт.
За вкуса не знам какво да кажа - наподобява брауни, което е един от любимите ми десерти


Джуджачето си седи до мен и сега, на компютъра и ми помага да ви напиша рецептата, но държи да ви пожелая "Весело посрещане на празниците"!


Аз се присъединявам към това пожелание и се надявам и днешното предложение да ви е вдъхновило, да ви е дала нова информация или пък идея за подарък. 

Усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!



 


5 коментара:

  1. Здравей, идеята е страхотна и мисля да ги направя :) Дали е добре обаче, ако глазурата е само от течната сметана.. идеята ми е да избегна необработения термично белтък за мен и още една бременна дама... Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Иве! Да, може да е от течна сметана, Може да добавиш крема сирене или маскарпоне, ако искаш да има още някакъв вкус или да е по-твърда текстурата :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Благодаря за идеята! :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...