сряда, 1 август 2018 г.

Летен зеленчуков гювеч ( постно / веган) / Summer vegan hotchpotch (gyuvech)


Не едно или две ястия мама готви чудесно, но колкото и да се дърпам да ги правя и аз, защото все не мога да издокарам баш маминия вкус, все по-често се хващам да посягам на "култовите" й рецепти. Една от тях е за този вкусен зеленчуков гювеч. Вярно, тя по-често си ми слага и месце, но тъй като започнаха постите, пък и ви обещах по-леки и летни ястия, си го приготвих постно ( веган). 
Хубавото на гювеча е, че сигурно няма по-лесно за приготвяне ястие - всичко се сипва в едно и направо със фурната. може да сложите опреден зеленчук повечко или по-малко, в зависимост какво има да "харчите" или просто въпрос на вкус. 

Основната съставка за мен винаги ще са зелен боб и картофи, а останалите зеленчуци в повечето случаи ще се преобразуват в някакво подобие на плътен, ароматен сос, който ще сплотява цялата консистенция. Но както казах, какво ще сложите - зависи от вас. 

Не пропускайте обаче да сложите бамя. Аз самата така и не го разбирах този зеленчук допреди време. Беше като нещо изпуснато от извънземните на тази земя. Леко мъхест зеленчук, с нишки, неусетно люто, с някаква странна геометрична форма - що за проклятие. 

Откакто се запалих по готвенето обаче, точно пренебрегваните от мен с години плодове и зеленчуци стават мишена номер едно за експериментиране и откриване на нови и неподозирани вкусове.


Какви красоти има около нас, само ако успеем да отделим време да разгледаме света подобаващо?!
Как може да ти е скучно, ако допри за миг си дадеш сметка колко неща може да си приготвиш в кухнята и да сътвориш нещо със собствените си ръце от нищото?!
Вдъхнових ли ви вече? Ако не, надявам се следващите снимки да го направят или поне да ви дадат идейка за следващото седмично ястие. 


Не знам дали има и други хора като мен, но аз обичам да ям гювеча дори студено, от хладилника през лятото. Такава наслада и прохлада. Нещо като питателна картофена салата. Но стига съм ви сгювечосвала, да се захващаме за работа.
Необходими продукти:
400 г зелен боб
4 бр. картофи
1 глава лук
1 шепа бамя
1 бр. домат
1 бр. тиквичка
1 бр. патладжан
1 бр. червена чушка
1 бр. зелена чушка
1/2 морков
1/2- 1/3 ч.ч. домати от шише
олио/ сол
магданоз

Продуктите са малко на око, тъй като както казах по-горе, количеството им зависи от вас. 
Започваме като сваряваме боба, а през това време нарязваме всички зеленчуци на средни по големина кубчета.

 

В тиган с олио запържваме първо лука, а след това и картофите за кратко. По принцип може да пропуснете тази стъпка, но мама го прави така и честно казано, по-вкусни си стават картофите по този начин.


Изваждаме запържените лук и картофи в подходящ съд за печене ( тава, глинен гювеч) и слагаме още малко олио на дъното. В него изпиваме и варения боб и останалите зеленчуци. Аз ползвах бамя и патладжан от буркани, които исках да доизразходвам от домашната зимнина, но вие може да добавите пресни. 
Разбъркваме всичко, като овкусяваме със сол. Добавяме и доматения сок ( или пюре) като също оставам този избор на вас. Някои хора не обичат доминиращ доматен вкус и може да използвате съвсем малко или просто само пресни домати.


 Доливаме малко водичка, колкото да облее зеленчука съвсем леко. Може да сложите и някакви подправки по желание, но аз оставям изобилието на зарзават да си свърши работа по отношение на аромата. Не искам да го туширам с някакви агресивни подправки, а и те могат да се добавят в последствие на всекиго според вкуса.


Пъхаме ястието да се пече ( под капак или задушено с фолио) на силна фурна докато заври, а след това намаляме фурната 170 градуса и оставяме да къкри до готовност. Накрая може да махнете капка, за да се запече малко отгоре.


Поръсваме с накълцан свеж магданоз, както почти всяка лятна манджа подобава.


Да се изгориш с горещ картоф не е най-добрия начин да започнеш деня, но пък не е и най-лошия в случая. Толкова вкусно не трае да чакам да изстива ;) 


Опитайте го и вие, а аз се захващам със следващата вкусотия, с която ще ви изненадам. 
Усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

4 коментара:

  1. Никога не съм обичала гювеч, когато го е готвила майка ми, но се оказа едно от любимите ястия на мъжа ми и се налага да го готвя честичко. Той не обича бамя, така че за мое съжаление я пропускам, но имам едно нововъведение, което според мен придава много добър вкус. Аз си обичам домати и слагам поне 1 кило в гювеча. Но как - обелвам ги, нарязвам ги и добавям сол, захар и малко чубрица. Пускат много сок, който с удоволствие изпивам, а останалите домати прибавям - от захарта соса на гювеча става много хубав, чак ти гъделичка небцето.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Звучи чудесно, Анонимен. Много благодаря за споделената рецепта. Сърдечни поздрави :)

      Изтриване
  2. Люси,
    страхотен гювеч, правеше навремето баба ми по подобен начин.С бамя и градински зеленчуци.Става чуден, много вкусен.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...