събота, 18 ноември 2017 г.

Бърза торта с шоколадови палачинки / Chocolate Crepe cake


В нашия град тече "Фестивал на греяното вино" и то не спира да се лее. В четвъртък вечерта минах да го посетя с приятели и така успях да дегустирам три от шесте вида греяни напитки. Във въздуха се носеше още ухание на скара, ароматни карамелизирани ябълки, пуканки и току-що изпечени палачинки. Носеха се и още чашки с весела течност и скоро след това всеки се носеше из въздуха. Абе, наистина забавна вечер!
На сутринта обаче в главата ми бе останало само желанието за благоухайните, топли палачинки от преданата вечер. Имам един специфичен глад за сладко, но нещо мекичко и креместо, което не може да бъде задоволен с парче твърд шоколад. 


След предната вечер обаче хич не ми беше до готвене и знаех, че или трябва да измисля най-лесния и бърз десерт на света или да си остана само с мераците. 
След няколко чаши вода с прясно изстискан лимонов сок и втренчване в една точка, реших, че ще си направя просто набързо няколко палачинки, докато говоря със сестра ми.  Вместо с течен шоколад обаче, щях да ги напълня с крем, затова сложих на съседния котлон да се вари такъв, докато си правя палачинките. Докато се усетя, вече сглобявах торта, която стана ей такава:



Наистина много бърза рецепта, както ще се убедите и вие:
Необходими продукти:
За палчинките
3 яйца
1 2/3 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. какао
2- 3 ч.ч. вода или  прясно мляко
1 ванилия
олио на око

Крем:примери  от тук, готов пудинг крем или  крем Оле

За отгоре: течен шоколад или шоколадов ганаш

За палачинките смесвам всички продукти в купата на миксера, като прибавям и малко олио на око, може би 3-4 с.л и пускам миксера. Разбърквам хубаво, като гледам течността да ми е малко по-рядка от боза, така  палачинките стават по-меки. 
Згрявам котлона на умерена темепартура, намалсявам леко тигана с олио и слагам по черпак от сместа за всяка палаичнка. 
Докато ги правя, на съседния котлон си приготвям крема, като както е в посочената рецепта, може да ползвате и готови пудинги, ако мързелът е просто неописуем - един или два, в зависимост колко крем искате да има в тортата:) 
Сглобяването: ред палачинка, ред крем и така докрай :) 


Измазваме тортата с течен шоколад или за предпочитане шоколадов ганаш, направен от 100 мл кипната сметана и 100 г черен шоколад, разбъркани до получаването на хубав, лъскав крем. Оставам леко да се охлади и сгъсти и измазвам тортата.


Пъхам я в хладилника за кратко, докато измисля как още да я украса, което се оказа, че ще е с малко шоколадови пурички, млени бисквити и стърготини, които имах у дома.

Направих си едно следобедно, дълго кафе и се насладих на парче от тази вкусотия...


Определено не е нито най-изисканото ми, нито най-красивото ми творение, но за човек без глава, се справих доста добре. Важното е, че вкусът е там и докато се, чудех дали да я споделя, защото е е изцяло по моите стандарти си казах, какво пък - всеки има нужда от една наистина лесна палачинкова торта.  
Вкусен уикенд и..наздраве! ;) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!

10 коментара:

  1. Това е най-сочната палачинкова торта, която съм виждала.

    ОтговорИзтриване
  2. Получи се страхотна торта! Кремовете обаче ми станаха малко редички и текнаха по края . Полепих кокосови стърготини и дефекта стана ефект :) .Децата се забавляваха с украсата-
    от люспички бял шоколад оформиха очи и широка усмивка ! Благодаря ти за хубавата рецепта !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от все сърце за милия коментар. Радвам се, че ти е харесвала и не си се впечатлила на дребните недостатъци, които се получават понякога. Иначе винаги може да сгъстиш всеки варен крем, като към него добавиш масло, докато е топъл. Ще се разтопи веднага, но стегне ли в хладилника, няма да имаш никакви проблеми. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  3. Ще я пробвам.Изглежда страхотно.

    ОтговорИзтриване
  4. Много благодаря :) Поздрави от сърце!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте! Трябва ли палачинките и крема да са студени? Миналата година я направих, но не изчаках да изстинат и ми се получи глетава на вкус! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Теди! Не мисля, че има проблем. Лично аз предпочитам палачинки с кисело мляко или кефир ( има ги в блога), тъй като са по-меки и деликатни и ползвам по-често тях за торта, но тази рецепта е за класически палачинки. Може би е добре да ползвате друга рецепта за самите палачинки да сравните. Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...