вторник, 6 юни 2017 г.

Плезири - фунийки с шоколадов крем / Chocolate cream filled cones


Вчера не успях, но днес вече станах рано, пих кафе, направих планове да правя упражнения, не направих упражнения и ето, че сядам веднага след това да напиша една дълго обещана, дългоочаквана и много интересно-вкусна рецепта за десерт. Плезири или иначе казано вафлени фунийки пълнени с крем, познати ни от доброто старо време.
Ако не са ви познати от тогава, едва ли сте попадали много на тях като рецепти в нета ( като паста "Бачиново" ) например и това е, че изобилието на десерти на пазара ни кара понякога да пренебрегваме тези по-простички, но много вкусни такива. 


Доколкото знам, производството им е спряно в първоначална форма, заради наличието на пресни яйца в крема, а сега, когато съществуват множество заместители се появяват по щандовете, но вкусът им е друг заради заместителите в продуктите. Аз направих един вариант на рецептата, който се надявам да ви хареса, без да се налага да се притеснявате за тези неща.
Освен това, ако нямате машинка за правенето на вафли, може да си купите готови фунийки за сладолед, които знаете са доста евтини, а в големите магазини или дори в малките, покрай Задушница с лекота могат да открият.
Няма да пиша много, тъй като племенника си дъвче чорапчето и се хили на среща за излизане, затова е мой лелински дълг да се стягам по-бързо и да изведа сладурската му физиономия на разходка. А ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
250 г краве масло
3 жълтъка
3-4 с.л. кристална захар
1/2 ч.ч. пудра захар
ром / ромова есенция/ захар с вкус ром
3-4 с.л. тъмно какао
една шепа орехи
11-12 бр. вафлени фунийки

За глазурата:
50 г шоколад
20-30 г масло

Започвам като разбивам маслото, което трябва да е на стайна температура, с пудрата захар на пухкав крем. 


Слагам жълтъците и кристалната захар в купа и разбивам леко с телена бъркалка. След това пренасям на котлона на водна баня, 

                    

докато се сгъсти и стане на бледо жълт крем. По този начин жълтъците преминават топлинна обработка и са безопасни за консумация. Прибавям го към масления крем постепенно, а след това какаото и аромата - аз избрах захар с аромат на ром.

                    

Готовия крем е лъскав, ароматен и пухкав. Прехвърлям в пош и 


 шприцовам от крем във вафлените фунийки. Шприцовам до средата, след това слагам малко орехи и отгоре слагам още крем, така, че да има сърцевина от ядки. Вие може да изберете и друга изненада :)
Оставям в хладилника да стегнат за кратко и приготвям глазурата.


В микровълнова фурна разтопявам шоколада и маслото на течен шоколадов сос. Поставям охладените плезири в шоколада, образувайки хубава шоколадова "шапка".


Може да решите да ги оваляте след това в млени орехи или кокосови стърготини, но аз се спрях на орехова сърцевина.
Препоръчвам ви да ползвате по-тесни фунийки, за да не отива много крем и да не стават много тежки за консумация. 


Рецептата предлагам много възможности за експериментиране, а аз нямам търпение да видя вашите идеи.
Нашите фунийки си ги хапваме със следобедното кафе, макар, че вече почти не останаха. 
На вас пожелавам усмихнат ден, приятели, а аз отивам да гушна чорапко-дъвчещото човече.  



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...