петък, 16 юни 2017 г.

Бисквитена торта "Шварцвалд" / Black forest icebox cake


Отдавна бях замислила тази торта и ето, че вчера успях да я направя. В тези горещини изобщо не ми беше до печене, а пък отдавна исках да направя торта "Шварцвалд" с пресни череши. Няма по-добро време за това от сега, когато им е сезона и можем да им се насладим в напълно натурален вид. тортата е толкова лесна за направа, че едва ли ще ви отнеме повече от 20 минути. 


Използвах една нежна комбинация от сметани и сирене в крема, която го прави супер свеж и лек, а наситения шоколадов вкус на бисквитките, съчетани със сочните и хрупкащи череши прави тортата едно задължително, лятно удоволствие. Ако вече сте опитвали оригиналната "Шварцвалд" ( рецепта тук) или пък сте фен на най-вкусната торта торта с маскарпоне и праскови от блога ( Да, Цецо, за теб специално говоря :)) , определено ще се влюбите и в тази. 
Но ето и самата рецепта:


Необходими продукти:
1 1/3 пакет бисквити "Закуска" - какао

1 ч.ч. вишновка/ компот за напояване
2-3 ч.ч. череши
250 г маскарпоне
200 г заквасена сметана
400 мл течна сметана 
3/4 ч.ч. пудра захар
1/2 шоколад

Започваме като приготвяме крема. За целта разбиваме маскарпонето със заквасената сметана и захарта на крема. Прибавяме и 200 мл от сметаната и бием докато се получи пухкав крем.

                    

В тавичка с размери 25 см в диаметър редим бисквитките на дъното като предварително ги потапяме за секунда от всяка страна във вишновка, или ако искате да е без алкохол - компот. Аз винаги имам домашна вишновка и уханието й в бисквитите прави тортата наистина специална.
След това разпределяме от крема, нареждаме отгоре череши- аз слагах половинки, за да ми отиде по-малко крем за изравняването на пласта.

                          

Продължавам така докрай, като накрая завършвам с пласт от задалените 200 мл сметана, която сме разбили на сняг ( ако не е подсладена, с малко захар). Останалата част от сметаната заделям в кутия в хладилника, за декорирането на тортата.
Оставям тортата в хладилника за два часа.

               

Важен елемент при декорацията на тази торта са шоколадовите стърготини, които може лесно да направите с помощта на белачка. Аз винаги избирам черен шоколад. 


Слагам по средата на тортата, така че ми отиде по-малко от половин шоколад, но вие може да облепите и страните на тортата. На мен ми останах бисквити и смлях една-две в блендера, с  които покрих стените на тортата.


Доукрасих с останалата сметана и малко черешки.


 Ето го и моето следобедно парче за кафето....ооообичам лятото! 


Ако и вие искате да се насладите на тази прелест у дома, направете я още днес! А после - ми пишете в коментарите!
Усмихнати почивни дни, приятели!


 Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

16 коментара:

  1. Люси,
    чудесна е.И аз съм фен на бисквитените торти, лесно и бързо се приготвят, а при това са много красиви и вкусни.Черешите са подходящи точно сега за тази изискана и красива торта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени :) Радвам се, че ти е харесала! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  2. Изглежда приказно , а да вкуса нямам съмнение ще се прави но ще може да се замени плода , нали Люси ? Прекрасно лято :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анонимен! Да, може да смениш плода, но няма да е точно вкусът на "Шварцвалд" :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Чудесна торта, както всичко излязло от твоите ръце.Веднага ме обзе желание и аз да я направя. Имам въпрос - каква течна сметана използваш, растителна или животинска ? Ако прецениш посочи марката. Благодаря ! Приятен следобед !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Ползвам по-често растителна, на Мегле, която става за сладки и солени ястия. Поздрави!

      Изтриване
  4. Ако използвам вишните тези от компота?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стига да ти допада вкуса им, разбира се :)

      Изтриване
  5. Здравейте, рецептата е уникална, само не разбрах къде отиват останалите 200 мл.сметана?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Останалата част се разбива на сняг и с нея се измазва отгоре, после отстрани и се прави украса. Преработих малко изречението дано е по-ясно. Поздрави!

      Изтриване
  6. Благодря,ви ,много за доуточнението. Сега е много по добре,за тези от нас, които не влизт чеато в кухнят.

    ОтговорИзтриване
  7. Тези череши да не са 50 лева????

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не :) от достъпните на пазара :)

      Изтриване
  8. Здравей, ако плодът се замести с вишни и не се сложи маскарпоне дали пак ще се получи вкусно според теб??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Ако ви допада вкуса на вишните може да ги замените, но лично аз не бих пропуснала маскарпонето. Смятам, че прави тортата по-специална. Поздрави :)

      Изтриване
  9. Мила Лусси, тортата 🎂 е БОЖЕСТВЕНА🍒🍒🍒 както и всичко твои рецепти :)
    Голям съм ти Фен 😜

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...