понеделник, 5 октомври 2015 г.

Масленица / Butterbread


Не винаги ми се готвят засукани ястия и десерти. Понякога една простичка рецепта за вкусен, домашен хляб може да ни засити повече и от тристепенно меню. Особено, ако е тази рецепта за супер лесна домашна Масленица. 

Както името й подсказва, тук може да се насладим на хлебче, окъпано в масло - нещо, което може да накара и най-малката гарсониера да заухае на френска пекарна. А за да има още неща, за които да не съжаляваме за всяка минута във фитнеса,  сме натъпкали питката и с щедро количество сирене. 


Ако и вие искате да почувствате уюта на есента, предлагам ви нашата вечеря - гореща домашна масленица с чашка вкусен айран.

И въпреки, че според някои тестеното отнема повече време за приготвяне, аз вече се убедих, че няма по-лесно от това да забъркаш за 5 минути тестото, а след това да се насладиш на заслужена почивка след работа, докато то втасва.
След това остава само да се оформи питката и най-трудната част, да не преритаме от чакане, докато се изпече (което не е толкова дълго, колкото ни се струва) и ароматът й изпълва стаята.
Но веднага щом я разчупите, ще разберете - струваше си чакането! Това е най-добрата идея за вечеря! 


А ето и как става магията стъпка по стъпка:
Необходимите продукти:
Закваска: 200 мл хладка вода + 1/2 кубче мая + 1 ч.л. захар + 1 с.л. брашно 
За тестото:
Около 500 г брашно
3-4 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 яйце

Още: 100 г масло
150 г сирене
1 жълтък за намазване

Започвам като в купичката с леко затоплената вода прибавям захарта, кубчето мая и брашното и разбърквам хубаво (най-добре с ръка), докато съставките се разтворят. Оставям купичката на топло (най-често в друга, по-голяма купа, пълна със средно топла вода) за да шупне. 

През това време пресявам около 2 ч.ч. брашно в подходящ съд. Прибавям солта, яйцето и олиото (може и зехтин).


Прибавям шупналата мая и разбърквам с дървена лъжица. 


Бъркам, докато тестото започне да се отделя от стените на съда, като при необходимост прибавяме още от брашното, докато се получи меко, нелепнещо тесто. Слагаме в намаслена купа и оставяме на топло да втаса и увеличи обема си. (Зависи от топлината в помещението, но обикновено отнема около 40 минути) 
Втасалото тесто разделяме на четири равни части, всяка от които оформяме на топка. 


Взимаме едната топка и разточваме на дълъг, приблизително правоъгълен (доколкото е възможно) лист. Намасляваме хубаво с разтопеното масло (аз го правя с ръка)


и поръсваме с начупеното сирене. Отгоре слагаме втория лист от тестото.


Завиваме на руло, 


а след това и на охлювче. 


Поставям в намаслената тавичка (използвам навсякъде от разтопеното масло, като сметнах приблизително, че ми отиде около 100 г), а след това процедирам така и с останалите две топчета, завивайки ги около първото охлювче.


Оставям питката да втаса още веднъж, като вече затоплям фурната и поставям тавичката на отворената врата. Отнема значително по-малко време да се надигне и да стане пухкава.
Намазвам я с остатъка от маслото преди печене и я пъхам за около 30 минути на 200 градуса.



Ако желаете може да я намажете с малко разбит жълтък малко преди да я извадите, за да получите още по-златен цвят.


Готовата питка задушавам в чиста памучна кърпа, за да омекне.
Аз не успях да чакам дълго, защото не ми позволиха! ( този път явно ароматът и гладът бяха неустоими) :)


Питката се хапваше със завиден апетит, докато парата още се вдигаше от нея, но цялото съскане и пъшкане си заслужаваше, защото макар и с ококорени очи и нечленоразделни звуци, заради пълната с горещ хляб уста, успях да разпозная " Хвногу е хкусна"  

Опитайте и вие :) 


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!  



39 коментара:

  1. Наистина невероятна питка.Каня се от колко време да я направя и мисля че дойде моментът за това .После ще кажа резултата.Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Рони :) И аз все й се канех, но й дойде времето. Заслужаваше си чакането! Ще се радвам да споделиш впечатления! Усмивки!

      Изтриване
  2. Утре ще я направя.Усетих аромата и.Поздрави.Ти си знаеш,че си уникална :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, благодаря ти, мила! Ти също си прекрасна! Няма търпение да споделиш мнение после! Прегръдка!

      Изтриване
  3. Не е честно, сега искам да си хапна, а телефон за доставка - няма!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще поправя това :) Благодаря за сладкия коментар! Прегръдка!

      Изтриване
  4. Аз си я правя редовно. Разликата е че аз прибавям шарена сол към плънката.става много ароматнапеи положение че харесвате чубричка естествено 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мати, страхотна идея. Обичам чубрица и ще сложа следващия път! Благодаря, че писа :)

      Изтриване
  5. Люсиии идвам ти на гости, направо ми потекоха слюнки!!
    Прегръдки!!

    ОтговорИзтриване
  6. Не съм сигурна, че трябва да се казва "Масленица". Нащо като "Фантазия" ми се върти из ума ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йолинка! И фантазия ще го нарека, щом си рекла ;) Прегръщам те!

      Изтриване
  7. Мекичка като памук, с хрупкава коричка! Чудна!
    Слънчев вторник, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили ! как правилно я описа! Усмивки и слънчев ден и от мен!

      Изтриване
  8. Люска, Люска, тесто ми дай и ми гледай сеира :)
    Тоя разкош къде го мярнах сега, сън няма да спа, ха ха

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даре, няма само ти да ме тормозиш с разни пици чудни! Прегръдка, мила!

      Изтриване
  9. Страхотна е! Браво, Люси!!! Не се ли меси тестото?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Валентина! Само първоначално при замесването, ако е необходимо, после - не! Направо си го разточвам :) Поздрави!

      Изтриване
  10. Ех, Люси, спирка нямаш! Напълняхме само от гледане ха-ха
    Ще я опитам със сигурност!
    Поздрави сърдечни! :))))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светле! Нищо, че пълнеем ..winter is coming!
      Прегръдка!

      Изтриване
  11. Сладката, Люси, приготвила най-голямото човешко изкушение, хляб с масло и сирене :) Има ли някой, който да устои на тази вкусоия и то притвена от това кадърно момиче! Такъв пух, а аромата чак при мен достигна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таничка! Опитвам се аз все по-често да се пробвам с тестото, пък понякога взема и ми се получава. Тази рецепта си е много успешна и това си е! Усмихнат ден ти желая!

      Изтриване
  12. Изглежда прекрасно! Може ли маята да е суха ,защото в чужбина не мога да намеря кубче

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може :) Цял пакет суха мая се равнява на половин кубче жива! Поздрави и весело посрещане на празниците!

      Изтриване
  13. Весели празници ,Люси ! Благодаря ви за прекрасният блог !

    ОтговорИзтриване
  14. Обожавам Масленица. Много е вкусна, когато между пластовете освен сиренце, се поръси обилно и с шарена сол. Става божествен вкус.

    ОтговорИзтриване
  15. Моята масленица стана супер благодаря за рецептата. Добър апетит.

    ОтговорИзтриване
  16. Истинско чудо беше, че се задържа в тавата 2 минути/докато го разграбим/. Такъв аромат се разнесе из къщата, че искаха да влязат във фурната всички :) И единственият коментар беше... утре, двойна доза! Благодаря за тази и всички рецепти, които споделяш с нас! Няма нещо, което съм направила и да не се е говорило за него и до днес! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за така вкусните отзиви, Мария :) Поздрави от сърце и прегръдки от мен!

      Изтриване
  17. Стана прекрасна,благодаря ти Люси

    ОтговорИзтриване
  18. Аз я направих вчера и стана просто разкошна,рекичка и пухкава.Благодаря Ви за сполучливата рецепта.

    ОтговорИзтриване
  19. Много добре се получи.Люси,вчера я правих тази масленица.Чудесна е .Ще я правя и друг път.Благодаря!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...