понеделник, 5 октомври 2015 г.

Масленица / Butterbread


Не винаги ми се готвят засукани ястия и десерти. Понякога една простичка рецепта за вкусен, домашен хляб може да ни засити повече и от тристепенно меню. Особено, ако е тази рецепта за супер лесна домашна Масленица. 

Както името й подсказва, тук може да се насладим на хлебче, окъпано в масло - нещо, което може да накара и най-малката гарсониера да заухае на френска пекарна. А за да има още неща, за които да не съжаляваме за всяка минута във фитнеса,  сме натъпкали питката и с щедро количество сирене. 


Ако и вие искате да почувствате уюта на есента, предлагам ви нашата вечеря - гореща домашна масленица с чашка вкусен айран.

И въпреки, че според някои тестеното отнема повече време за приготвяне, аз вече се убедих, че няма по-лесно от това да забъркаш за 5 минути тестото, а след това да се насладиш на заслужена почивка след работа, докато то втасва.
След това остава само да се оформи питката и най-трудната част, да не преритаме от чакане, докато се изпече (което не е толкова дълго, колкото ни се струва) и ароматът й изпълва стаята.
Но веднага щом я разчупите, ще разберете - струваше си чакането! Това е най-добрата идея за вечеря! 


А ето и как става магията стъпка по стъпка:
Необходимите продукти:
Закваска: 200 мл хладка вода + 1/2 кубче мая + 1 ч.л. захар + 1 с.л. брашно 
За тестото:
Около 500 г брашно
3-4 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 яйце

Още: 100 г масло
150 г сирене
1 жълтък за намазване

Започвам като в купичката с леко затоплената вода прибавям захарта, кубчето мая и брашното и разбърквам хубаво (най-добре с ръка), докато съставките се разтворят. Оставям купичката на топло (най-често в друга, по-голяма купа, пълна със средно топла вода) за да шупне. 

През това време пресявам около 2 ч.ч. брашно в подходящ съд. Прибавям солта, яйцето и олиото (може и зехтин).


Прибавям шупналата мая и разбърквам с дървена лъжица. 


Бъркам, докато тестото започне да се отделя от стените на съда, като при необходимост прибавяме още от брашното, докато се получи меко, нелепнещо тесто. Слагаме в намаслена купа и оставяме на топло да втаса и увеличи обема си. (Зависи от топлината в помещението, но обикновено отнема около 40 минути) 
Втасалото тесто разделяме на четири равни части, всяка от които оформяме на топка. 


Взимаме едната топка и разточваме на дълъг, приблизително правоъгълен (доколкото е възможно) лист. Намасляваме хубаво с разтопеното масло (аз го правя с ръка)


и поръсваме с начупеното сирене. Отгоре слагаме втория лист от тестото.


Завиваме на руло, 


а след това и на охлювче. 


Поставям в намаслената тавичка (използвам навсякъде от разтопеното масло, като сметнах приблизително, че ми отиде около 100 г), а след това процедирам така и с останалите две топчета, завивайки ги около първото охлювче.


Оставям питката да втаса още веднъж, като вече затоплям фурната и поставям тавичката на отворената врата. Отнема значително по-малко време да се надигне и да стане пухкава.
Намазвам я с остатъка от маслото преди печене и я пъхам за около 30 минути на 200 градуса.



Ако желаете може да я намажете с малко разбит жълтък малко преди да я извадите, за да получите още по-златен цвят.


Готовата питка задушавам в чиста памучна кърпа, за да омекне.
Аз не успях да чакам дълго, защото не ми позволиха! ( този път явно ароматът и гладът бяха неустоими) :)


Питката се хапваше със завиден апетит, докато парата още се вдигаше от нея, но цялото съскане и пъшкане си заслужаваше, защото макар и с ококорени очи и нечленоразделни звуци, заради пълната с горещ хляб уста, успях да разпозная " Хвногу е хкусна"  

Опитайте и вие :) 


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!  



35 коментара:

  1. Наистина невероятна питка.Каня се от колко време да я направя и мисля че дойде моментът за това .После ще кажа резултата.Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Рони :) И аз все й се канех, но й дойде времето. Заслужаваше си чакането! Ще се радвам да споделиш впечатления! Усмивки!

      Изтриване
  2. Утре ще я направя.Усетих аромата и.Поздрави.Ти си знаеш,че си уникална :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, благодаря ти, мила! Ти също си прекрасна! Няма търпение да споделиш мнение после! Прегръдка!

      Изтриване
  3. Не е честно, сега искам да си хапна, а телефон за доставка - няма!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще поправя това :) Благодаря за сладкия коментар! Прегръдка!

      Изтриване
  4. Аз си я правя редовно. Разликата е че аз прибавям шарена сол към плънката.става много ароматнапеи положение че харесвате чубричка естествено 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мати, страхотна идея. Обичам чубрица и ще сложа следващия път! Благодаря, че писа :)

      Изтриване
  5. Люсиии идвам ти на гости, направо ми потекоха слюнки!!
    Прегръдки!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Вили! Ще те чакам :) Прегръдка!

      Изтриване
  6. Не съм сигурна, че трябва да се казва "Масленица". Нащо като "Фантазия" ми се върти из ума ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йолинка! И фантазия ще го нарека, щом си рекла ;) Прегръщам те!

      Изтриване
  7. Мекичка като памук, с хрупкава коричка! Чудна!
    Слънчев вторник, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили ! как правилно я описа! Усмивки и слънчев ден и от мен!

      Изтриване
  8. Люска, Люска, тесто ми дай и ми гледай сеира :)
    Тоя разкош къде го мярнах сега, сън няма да спа, ха ха

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даре, няма само ти да ме тормозиш с разни пици чудни! Прегръдка, мила!

      Изтриване
  9. Страхотна е! Браво, Люси!!! Не се ли меси тестото?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Валентина! Само първоначално при замесването, ако е необходимо, после - не! Направо си го разточвам :) Поздрави!

      Изтриване
  10. Ех, Люси, спирка нямаш! Напълняхме само от гледане ха-ха
    Ще я опитам със сигурност!
    Поздрави сърдечни! :))))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светле! Нищо, че пълнеем ..winter is coming!
      Прегръдка!

      Изтриване
  11. Сладката, Люси, приготвила най-голямото човешко изкушение, хляб с масло и сирене :) Има ли някой, който да устои на тази вкусоия и то притвена от това кадърно момиче! Такъв пух, а аромата чак при мен достигна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таничка! Опитвам се аз все по-често да се пробвам с тестото, пък понякога взема и ми се получава. Тази рецепта си е много успешна и това си е! Усмихнат ден ти желая!

      Изтриване
  12. Изглежда прекрасно! Може ли маята да е суха ,защото в чужбина не мога да намеря кубче

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може :) Цял пакет суха мая се равнява на половин кубче жива! Поздрави и весело посрещане на празниците!

      Изтриване
  13. Весели празници ,Люси ! Благодаря ви за прекрасният блог !

    ОтговорИзтриване
  14. Обожавам Масленица. Много е вкусна, когато между пластовете освен сиренце, се поръси обилно и с шарена сол. Става божествен вкус.

    ОтговорИзтриване
  15. Моята масленица стана супер благодаря за рецептата. Добър апетит.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за отзивите! Поздрави!

      Изтриване
  16. Истинско чудо беше, че се задържа в тавата 2 минути/докато го разграбим/. Такъв аромат се разнесе из къщата, че искаха да влязат във фурната всички :) И единственият коментар беше... утре, двойна доза! Благодаря за тази и всички рецепти, които споделяш с нас! Няма нещо, което съм направила и да не се е говорило за него и до днес! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за така вкусните отзиви, Мария :) Поздрави от сърце и прегръдки от мен!

      Изтриване
  17. Стана прекрасна,благодаря ти Люси

    ОтговорИзтриване
  18. Аз я направих вчера и стана просто разкошна,рекичка и пухкава.Благодаря Ви за сполучливата рецепта.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...