понеделник, 14 април 2014 г.

Голямото козуначинание: Козунак с крем, бадемово-шоколадова плънка, локум, маймунски козунак и козунак на центрофуга :)






Като кажа, че за мен почти няма граници на експериментиране в кухнята - значи не съм ви лъгала. Това сигурно вече ви е пределно ясно от заглавието на поста, от което научавате, че лирическият герой (тоест аз) проведе един доста интересен гастрономо-технически експеримент за направата на козунаци тази година. Или иначе казано пуснах тестото за козунаците на центрофуга в пералнята :)
 
I KNOOOOOOOOOOW! Right?!

Не, не мога да обера всички кредити за идеята, защото не е моя. Преди време научих за тази новаторска технология за обработката на тестото, като в същия ден научих и за готвене в съдомиялна машина, но все още не се чувствам готова за този тест :)
От тогава не ми дава мира идеята да пусна тестото за няколко оборота в пералнята и ето, че го направих. Разбира се, нямаше вода, препарати или пък дрехи...съвсем празна, суха и определено чиста пералня. Но след малко ще ви разкажа повече за тази чудесия.
 

Първо ще ви напиша рецептата за тестото, която ползваме у дома. Рецептата е за пиян козунак и така си е записан в маминия тефтер. Пиян, пиян, колко да е пиян - 1-2 с.л. ром може ли да свършат тази работа  все пак :)
Необходими продукти:
1 кг брашно за козунаци
6 яйца
250 мл прясно мляко
250-300 г захар
125 г масло
кората на един лимон
кубче мая
1 с.л. мед
1-2 с.л. ром
Маята се оставя да шупне с малко хладко мляко, супена лъжица захар и малко брашно.
През това време в тавичка слагаме пресятото брашно, яйцата,  захарта, млякото, меда, рома, и кората от лимон.

Прибавяме и шупналата мая. Започваме да омесваме тестото, като след като сме оформили хубава топка тесто, топваме ръцете си в разтопеното масло и продължаваме да месим, докато тестото го поеме. Така процедираме с цялото тесто. Оставяме го на топло да се надигне.
От тази рецепта тестото винаги става чудесно, на конци, но причината да не се вижда това на снимката, че ние решихме да направим повече, но по-малки на големина  козунаци. От един килограм брашно извадихме 6 малки козунака, като по този начин няма как да се получат големи конци в тестото.
Тази година експериментирахме повече от друг път, защото някакси взеха да ми доскучават всички варианти на добре познатите ни козунаци. И аз обичам да си хапвам от тях по Великден, но винаги ми се иска да опитвам нови и нови варианти. 
Ето защо този път ги приготвих с две нови плънки и мога да кажа, че догодина пак ще ги правя така. Точно така, получи се тооолкова добре!
Първата плънка беше от крема за понички от тази рецепта. Сложих и малко сок от портокал в млякото, за да засиля аромата на крема и се получи толкова вкусно, че нямам думи. За съжаление на снимките не се вижда много от крема, а и в този козунак сложих малко по-малко от онзи, който се изяде почти веднага след като бе изваден от печката.

 

Нямах време да го снимам, защото той си отиде така бързо...от този свят:) Следващия път смятам да залея козунака отгоре с шоколaд!
Друга част от козунаците направих с една моя много любима плънка, направена от около 100 гр нарязани на ситно фурми, 125 гр млени бадеми, 3-4 с.л. какао, 1/2 ч.ч. пудра захар и малко вода. Получава се много вкусна паста, с която пълня козунаците.

 

Третия вид козунак направих във вид на маймунски хляб. Представлява козунак, направен от много малки топчета тесто, като във всяко топче предварително поставям парче локум или стафида в шоколад. Много богат на пълнеж сладкиш, който също получи добри оценки.


И накрая - кулминацията на всичко - резултати и впечатление от проведения експеримент с центрофугата. 
Като за първи път реших да пусна само едната половина от тестото в пералнята. Разделих го в две малки торбички, предварително намазнени с масло/олио. След това се слагат поне в още 3 торбички, една в друга, като всяка се завързва здраво. Накрая поставяме тестото в платнена торба или както аз използвах, малка калъфка от възглавница. Пускаме тестото за около 10 минути на центрофуга в пералнята, а след това се изважда и се оставя да втаса.

Честно да си кажа, според мен се получи по-добре тестото, което не бях пуснала и ми се струва, че и без голямо месене, тряскане и тем подобни си се получава добре. Наскоро бях чела,  че това с цялото премесване и без това е мит, но аз не се наемам да пиша дисертация по тестените въпроси!
И така, надявам се сте се позабавлявали с този пост, пък кой знае - може би ще опитате някоя от новите плънки, които ви предложих И защото от днес започва страстната седмица, публикациите през нея ще бъдат на тази тематика.
Очаквайте още идеи за произведения от козуначено тесто съвсем скоро! :)

 

21 коментара:

  1. Люси, велика си! :) Ама големи вкусотии! Всички плънки ми харесват, браво! И се радвам, че сподели за центрофугата... Мислех го преди време и аз, вече се отказах. ;)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти Гери, не знам дали помниш, но точно на тази среща, на която се запознахме говорихме за този вид правене на козунаци. От тогава ми е в главата и се радвам, че най-сетне успях да го направя. Прекрасен ден ти желая и аз!

      Изтриване
  2. Люси, направо ме изуми, за първи път чувам за тази техника. Козунаците ти са станали уникални. Браво! Прекрасна седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таня! Определено беше интересно преживяване :) Слънчеви и усмихнати дни!

      Изтриване
  3. И аз си мисля с моя опит, че не е нужно прекалено много месене, а по-важно е достатъчно продължителното втасване - да започне да излиза от съда, в който е сложено тестото...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, и аз се убедих, че явно това е разковничето :) ! Поздрави!

      Изтриване
  4. Здравейте, много ми харесаха идеите. У дома правим всяка година козунаци по идентична рецепта на твоя "пиян козунак". Интересно ми стана за този с крема, може ли малко инфо, кога точно се слага той? Благодаря предварително! Весели и усмихнати празници ;)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Деси, кремът се прави малко по-рано за да може да изстине напълно. Когато е студен, по лесно се слага в тестото. Иначе взимаме малко тесто и го оформяме на правоъгълник. По средата слагаме от крема, пълни лъжици, нека има повече, че като бухне тестото си трябва повече крем. Може да го завиеш с двете страни или да нарежеш страните на лентички и да го оформиш като този хляб, аз така направих - http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/09/braided-bread-with-cabbage-and-cream.html Поздрави!

      Изтриване
  5. Деси, чудесни са станали козунаците ти.
    И с много ароматни плънки.
    Този трик го знам отдавна от "Нож и виличка", но не съм го опитвала!
    Усмихната, "страстна" седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха, Дани, предполагам, че се отнася за мен, но в бързината си ме прекръстила :) Благодаря ти за коментара, и аз ти желая хубави празнични дни!

      Изтриване
    2. Люси, извинявай за "прекръстването" :)
      Някой на някого в този случай купува риза :)
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Точно тия дни обсъждахме в един форум месенето в центрофуга :)
    Благодаря, че сподели впечатления! Козунаците с тези пълнежи изглеждат страхотно! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даре, не съм впечатлена много от центрофугата, но за плънките гарантирам, че наистина са страхотни и си заслужават да се опитат:) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  7. Много интересна идея!Браво, досега не съм месила козунак, може и да опитам. По повод на готвенето в миалната, познавам една дама,любител кулинар, която е гледала по кулинарен канал за приготвяне на сьомга в миалната машина и е пробвала, получило се е доста добре. Идеята е да се готви на пара. Мисля, че е гледала рецептата по Фиеста.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анонимен, и аз съм чувала именно за този вариант, но още не съм се навила да опитам. Кой знае...може би скоро и това ще стане :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  8. Благодаря ти много Люси! Вече набавих продуктите и са в очакване да го сътворя/съсипя козунака ;))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, хубавото на десертите е, че каквото да стане, все е вкусно, така че давай смело! Ще очаквам да споделиш резултати :) Поздрави!

      Изтриване
  9. Mного интересни рецепти Люси!
    Като гледах коминчетета, които при нас се наричат нещо като броиш, си помислих че може да се изпозват катртонените "коминчета" около които е навита тоалетната хартия или за по дълги,ролата от домакинска хартия. А след като прочетох рецептата за крема за понички си помислих дали си опитвала да напълниш тези коминчета с този крем?Струва ми се ефектно и интересно и смятам да опитам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! В коментарите на рецептата за козуначените коминчета, получих тези предложения и ми се струват много подходящи. Бих ги напълнила с крем следващия път, но тогава ще ги направя с по-малък диаметър :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  10. Здравей Люси! Козунака стана божествен. Точно нещо такова винаги ми е липсвало в козунаците изобщо - крем ;))) Като минус за себе си мога да определя само това, че го направих от 1кг брашно и стана доооста голям, което не попречи за бързото му изяждане, но пък там където е крема посредата, как да го обясня, сякаш пропадна. Смятам, че ако беше по-малък самия козунак нямаше да се получи. Благодаря, догодина ще повторя с удоволствие ;))) Поздрави Деси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Деси, много се радвам, че козунака ви е харесал. И аз винаги съм мислела, че му липсва нещо като крем :) Щастлива съм, че идеята ми си е намерила поддръжници! Изпращам ти много усмивки и най-топли пожелания!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...