понеделник, 6 октомври 2014 г.

Свинско Уелингтън / Pork Wellington Recipe


Винаги след края на почивните дни съм заредена с нови и интересни рецепти, тъй като тогава ми се отваря време да понаготвя повечко неща. Обикновено дори планувам да остане по нещо и за през седмицата, но това не се получи с това изключително свинско "Улингтън", което изчезна от лицето на Земята светкавично. 
Е, да не си помислите, че Митко го изяде цялото (както беше с Тарт Татена :) ), този път го поделихме с компания. Беше наистина много вкусно, което можеше да се усети и само по невероятния аромат, който се разнасяше от кухнята.


Самата рецепта беше моя хрумка и отдавна ми се въртеше в главата, а  най-голямата награда за готвача в такива случаи са не комплиментите за добре свършена работа, а по-скоро липсата на такива,  защото всички са заети да примляскват. 
Този път възклицанията "ммммм" бяха толкова много, че сякаш слушаш песента на  Crash Test Dummies :)

Когато идеята за ястието бе само чернова, си представях сърцевината от карамелизиран лук, която да контрастира със соленото месо и леко пикантния привкус на горчицата. Задължителен елемент е и богатото присъствие на свеж магданоз, което въпреки готвенето се запазва и допринася изключително много за богатството от вкусове, които се допълват .
Гарнитурата в случая бяха "Гъбите по селски", но вие можете да се спрете на нещо по-леко, като салата, или пък да изберете нещо традиционно като картофи или ориз.



Смятам, че такъв вид вкусотия би ви се усладила идеално за обяд или вечеря в идните дни, затова и ще споделя с вас рецептата :) Ето я и нея:


Необходими продукти:
400 г свинско филе
100 г немска шунка / бекон
500 г бутер тесто
сол
1 яйце

За плънката:
3 глави лук (*захар, сол, оцет)
магданоз
горчица
черен пипер


Нарязваме месото на четири равни по големина филийки.


 Слагам ги в плик и ги начукваме на тънък лист.


Върху опаковъчно фолио нареждам парчетата шунка, така че леко да се застъпват. Отгоре подреждам и пържолите. Поръсвам с малко сол.

                  

Намазвам пържолите с горчица. Аз купувам мека френска горчица, като смятам, че вкусът и е идеална комбинация с месото. Рядко купувам горчица, но ако се налага - взимам само от тази.


Поръсваме щедро с нарязания магданоз.


Следващият елемент е карамелизираният лук. Нарязвам на ситно през чопър три глави лук, които запържвам до златисто, като прибавям малко захар да го карамелизирам. Накрая прибавяме щипка сол и една-две капки ябълков оцет,  за да се уравновеси вкуса.


Ако не обичате комбинацията на сладко и солено, можете да избегнете захарта в лука и да го поръсите със сол. Готовия вече лук разпределям отново хаотично върху пържолите.


Накрая, с помощта на фолиото, завивам на руло, като оформям като бонбон в двата края и пристягам, така че да е по-стегнато.


Ето го тук след като престоя около половин час в хладилника. Слагам го върху разточеното бутер тесто, което мажем с яйце по краищата за да може да се завие добре.



Обличаме хубаво рулото с бутер тесто и го намазваме с разбито яйце. Можете да направите някакви шарки с помощта на остър нож, но нека бъдат съвсем плитки.


Пъхам във фурната и първоначално пека на силна фурна (200-220), а после покривам с фолио и допичам на умерена за около 30-40 минути. (Проверявах месото периодично, дали е готово.) Времето за печене може да варира в зависимост от вида на използваното месо и това на колко тънки парчета сте го направили!


След измислянето на тази рецепта, и чудесните отзиви, които получи,  единодушно бе гласувано да влезе в "Златния списък" или иначе казано, нашия списък с рецепти, които трябва да се правят често. :)

60 коментара:

  1. Вариант 1 - веднага влиза и в нашия списък с рецепти, дори без да съм опитала - видяното ми е достатъчно, а пък и описанието ти...
    Вариант 2 - по някакъв начин влизаме в компанията ти - е, малко далечко сме, пък и старички ще ти дойдем, ама си струва да се пробваме...ако се договорим да не пускаш много тежък метъл:))(че и нахална съм, а?)
    Чудно предложение!

    ОтговорИзтриване
  2. Izglejda prevuzhodno I mnogo iziskano a puk v su6toto vreme ne e trudno da se prigotvi.
    Opredeleno 6te go probvam sledva6tiq put kogato imam gosti.

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно е, Люси! Чудесно предложение да очароваме гостите си...и не само тях!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Намаш милос :) и без това напоследък не излизам от блога ти а сега и тази вкусотия. Видяло се е, че тези дни и това ще се прави!

    ОтговорИзтриване
  5. Много вкусно, Люси! Страхотно изглежда!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Искам и аз от златния списък! Прекрасно... Не питай още колко огладнях в допълнение... Поздрави, Люси! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Това звучи и изглежда умопомрачително! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Наистина заслужава да се прави често! :) Изглежда идеално. Отвън с хрупкавата коричка на бутер тестото, вътре - сочна и вкусна плънка!
    Успешна нова седмица, Люси!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря на всички! Имам усещането, че успях да споделя ястието с доста голяма компания, следващият път ще трябва да направя повече :) Наистина е много вкусно и се радва, че идеята ви допада, както е в оригинал, с карамелизиран лук. Ще се радвам да споделите отзиви, когато го опитате. Прегръщам всички :)

    ОтговорИзтриване
  10. Оле, чудесия е! А постъпковите снимки, направо ме замаяха, някак още повече усилват апетита:))) Добре, че няма как да усетя и аромата от печенето, че тогава съвсем щеше да е лудница:))) Страхотни снимки, Люси! Прекрасен ден, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,. Кате! Наистина беше много вкусно, но въпреки съствките, свършва на едно ядене :) Но така е с нас готвачите, целият труд изчезва за минути, но някакси това е най-хубавата част :) Прегръдки!

      Изтриване
  11. Здравей,това изглежда вкесно,но не съм толам готвач и неразбрах как си проверявала месото от време на време и колко време си го пекла на силна фурна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ако нямате термометър за месо, можете да проверявате месото с нож, като пробиете месото в един от двата края. Те би трянвало да се изрежат преди сервиране, така че няма да се забелязва. Пъхаме студеното месо в студена фурна. Печенето на силна фурна е докато тестото се зачерви и след това покривам с фолио. Поздрави!

      Изтриване
  12. Здравей,кулинарна магьоснице!Откакто видях рецептата мира нямам и днес намерих повод да приготвя рулото.Дъщеря ми има рожден ден и това ще е изненада за вечерята.Подготвих месото и остава да го обвия с тестото...и тук вече притеснението ми е ...ще успея ли да го опека.Всъщност приготвих две рула.С уважение и благодарност за интересните рецепти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Катя! С малко закъснение, но благодаря за милия коментар и доверието да избереш моя рецепта за такъв важен повод :) Дано ви е харесало и и се справила с печенето, в което не се съмнявам, не е никак трудно! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  13. Привет,Люси!Много суперлативи получих- за приятния вид ,аромата и най-вече за вкуса на рулото.Не пропуснах да споделя с гостите от къде е рецептата.Аплодисментите са за теб!Моето семейство е свикнало с навика ми,да не повтарям ястия за празнични случаи,но този път пожелаха да го приготвям по-често.Щях да пропусна - опекох рулото без проблем.Коричката е невероятна!Много ,много благодаря!Успех навсякъде и във всичко,с което се захванеш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катя, благодаря ти още веднъж, че сподели отзиви! Аз също рядко повтарям ястия, но когато го правя - значи рецептата е много добра :) Радвам се, че и вие мислите така! Прегръдки и поздрави на всички!

      Изтриване
  14. Искам да се похваля или по точно да похваля теб Люси, за чудесната рецепта. На 14 дъщеря ми имаше рожден ден и изненадах гостите с тази вкусотия. Всички бяха мнооогоооо доволни. На мъжът ми най много му хареса и 2 пъти си поиска допълнително. Благодаря ти за чудесните рецепти, които споделяш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря за отзивите , Wafi! Прекрасно е, че рецептата е допаднала на всички и се надявам занапред все да мога да ви изненадвам с такива интересни рецепти :) Поздрави най-сърдечни!

      Изтриване
  15. Страхотно става,Луси!

    ОтговорИзтриване
  16. Много представителна рецепта Люси,още не сме го опитали но това ще стане утре и се надявам да изненадам гостите си,едно нещо промених ,като добавих и мариновани гъбки дано не е проблем и навих плънката от днес а утре ще оформя с тестото и пека ,дано се получи.След ,като го опитаме ще пиша отново!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен! Стискам палци да се хареса и ще чакам отзиви! Поздрави!

      Изтриване
  17. Стана превъзходно,но да питам с друго тесто/не бутер/ дали би станало?Благодаря за рецептата,определено ще се прави отново и отново...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Ще стане и с обикновено тесто ( като от магазина :) ), което може да разточите на тънко. Поздрави!

      Изтриване
  18. Здравей, Люси! Чета с интерес всичко, което публикуваш! Невероятни рецепти, а също много оригинални, аз' имам намерение да направя това руло, което изглежда чудесно и има много положителни отзиви. Моите притеснения са свързани с това, как да го завия на руло и да се получи бонбон? Знам, че си описала с помощта на фолио и въпреки всичко не мога да си чудесно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Теди! Малко не разбрах накрая всичко, но ако това ще помогне, пристягаме не като бонбон, а като салам например - стегнато в двата края, та леко се събира. Качих още една снимка в албума ми в Пинтерест, надявам се да помогне, ето го линка - http://www.pinterest.com/pin/425519864767220644/ Поздрави!

      Изтриване
  19. Да, стана малко неразбираемо накрая, за което се извинявам, но имам малко детенце, което без да иска натиска клавиатурата и се сещайте какво става:)! Просто исках да питам как да го завия с фолиото, за да е стегната и да изглежда като вашето? Благодаря много за поясненията! В събота ще го пробвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма проблем, Теди! Важното е,че се разбрахме :) приятно готвене и похапване!

      Изтриване
  20. Истински кулинарен шедьовър!Може ли рецептата за гарнитурата.Юлия

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Юлия! Гарнитурата в случая е гъби по селски, рецептата можете да намерите в самата статия като линк :) Поздрави!

      Изтриване
  21. Рецептата е уникална,но е на великият Гордън Рамзи.Неговото Телешко Уелингтън го е доизкусурявал цяла година,за да стане перфектно.Но той месото/каквото и да е то/първо го запечатва в тиган,защото е много по-дебело.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! Радвам се, че рецептата ми ви харесва! Тъй като съм огромен фен на Гордън, трябва да сме точни все пак! Макар едно от неговите запазени марки да е Beef Wellington, първите записи за такова ястие датират от чак 1966 година. Този тип ястия се приготвят с всякакъв вид месо или риба и отново само заради технологията се наричат Уелингтън. Поради този факт, дадената рецепта няма нищо общо с неговата и не можете да кажете, че е негова. Самата аз съм опитвала неговата невероятна рецепта, но осен използването на горчица за овкусяване, няма нищо общо.Поздрави!

      Изтриване
  22. Поздравления, Люси! Рецептата е уникална-всички много я харесаха. Благодарения и за изключително подробния снимков материал. Не се престраших да кармелизирам лука, но следващия път(който ще е скоро по настояване на опиталите) ще работя с оригиналната рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за споделените отзиви. Надявам се да ви хареса и с карамелизирания лук! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  23. Жестока си Лу, и всичко което правиш така допада на мойте вкусове. Благодаря за страхотните рецепти ! <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря, Боряна! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  24. Стискайте ми палци.Почвам я след 15 мин.

    ОтговорИзтриване
  25. Поздравления, изглежда невероятно вкусно! Винаги съм си мислила, че свинското Уелингтън е страшно сложно за приготвяне от аматьор-готвач, но попадайки на твоята публикация, осъзнавам, че съм грешала и е съвсем изпълнима задача и нямам търпение да го пробвам! :-)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Петя! ще се радвам да споделиш впечатленията си после :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  26. Здравей, Люси! Много благодаря за хубавите рецепти, моето семейство е голям почитател на твоите вкусни изкушения. Искам да попитам рецептата за колко порции е? С Уважение Деси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Деси и благодаря :) ! Около 6 порции според мен. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  27. Здравейте,
    този уикенд ще тествам ястието, защото другата седмица имам рожден ден и искам да го приготвя, но моля кажете каква марка е шунката/бекона, който купувате.
    Също така, правилно ли разбрах - не слагаме да печем в загрята фурна, а в напълно студена като включваме на 220С?
    Ако успея ще си купя термометър за месо, на колко градуса вече ще знам че е изпечено и от вътре?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен.
      Ползвам различни видове шунка, наистина зависи от вкуса. В случая ползвах немска шунка, има различни варианти.
      Пека ястието в леко загрята фурна, защото я включвам да загрява малко преди да го пъхна да се пече, но определно не е достигнала максимална температура.
      За термометъра трябва да погледнеш инструкциите на самия него, те би трябвало да те ориентират, но аз самата все още нямам. Просто проверявам с връхчето на нож или шишче колко лесно прониква в месото, но все пак печенето може да си отнеме около час.
      Поздрави!

      Изтриване
  28. Здравейте отново, днес приготвих ястието, но отгоре се нацели. Направо се показа отдолу шунката. Защо стана така? Да не би да съм разточила прекалено тънко или защото пекох малко повече от 40 Мин. под фолио?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен. Явно зависи от качеството на тестото Следващия път опитай с 500 г тесто, тъй като някои ползват по-толкова за да избегнат нацепване, но при мен се получи идеално 400. Съжалявам,че се с получило така. Поздрави от сърце!

      Изтриване
  29. Аз толкова ползвах, нали така пише в рецептата. Не съм рязала или нещо подобно от него :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, обърках с "Мързеливия Уелингтън", друга рецепта в блога. Тук съм ползвала 500, но не помня да се напуквало. Може би наистина си е до качество на тестото просто. Поздрави!

      Изтриване
  30. Благодаря захубави рецепти. Намерих си рецептичка за Коледа!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) След Коледа ще пусна няколко чудесни рецепти за Нова Година!

      Изтриване
  31. Здравей Люси. Рецептата е чудесна, както личи по датата, направихме я на Нова година. Стана учудващо лесно и бързо, а че резултатът е превъзходен и на външен вид, и на вкус е ясно. Ползвах готово бутер тесто на два пласта, понеже бях взел малко повече, но явно съм улучил дебелината - изглежда също като твоето ястие в разрез.
    П.П. Предполагам върви добре с метъл, но поради наличието на гости с други музикални вкусове, го опитахме в съпровод на музика от 80-те. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за сладките и вкусни отзиви, Орлин! Музиката от 80-те е широко понятие, но опредено няма нещо толкова заплашително, че да ни си върви с ястието. Бъдете здрави и ти и цялата компания и щастлива 2019-та година!

      Изтриване
  32. Леле Люси, стана божествено, фен съм ти 😊 Евгения.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за оставените отзиви, Евгения :) Прегръдки!

      Изтриване
  33. Менюто ми вчера за празника беше изцяло по твои рецепти.Уелингтън и умопрачителната шоколадова торта.Ами какво да кажа-беше умопомрачително!Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че готино :) Само аз не съм била там :) Но хайде, от мен да мине този път :) Прегръдки!

      Изтриване
  34. Привет,тази вечер приготвих рецептата. Изглежда чудесно, но беше пуснало много вода. Сега се опасявам, че бутер тестото е длетаво отдолу. Чита коментарите и не виждам никой да е казал подобно нещо. Сложих в загрята фурна върху хартия за печене. Не ми звучи логично да е от това, но не намирам друго. Къде съм сгрешила?Съвет?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен. Не знам какво би могло да пусне толкова вода от продуктите, може би друг път може да го печеш върху някаква решетка, така че като пада течността, тестото да е едно ниво по-нагоре.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...