сряда, 16 април 2014 г.

Козуначено коминче / Trdlo


Продължавам серията от произведения от козуначено тесто, след като вече ви представих голямото козуначинение и различните видове плънки. За днес - нещо, което става все по-популярно в България, а пък за мен десерт - носещ много приятни спомени! 

При първата ми екскурзия в Прага преди години опитах този прекрасен коледен десерт, наречен Trdlo, и бързо се влюбих  в него. Веднага познах пухкавото козуначено тесто, но приготвено по този начин, бе ново и вълнуващо за мен. Уханието на топъл хляб, овалян в ароматна канелена захар, се носеше из целия коледен базар. Още тогава си обещах, че трябва да измисля начин да приготвя тази чудесия у дома.

Традиционно самият десерт се приготвя като от тестото се правят ленти, увивайки се около дървени цилиндри. Пече се върху жар, а след като е готов, се овалва в различни видове украса: захар, канелена захар, шоколад, кокос, орехи и други.

За произхода на този десерт все още се спори, макар и чехите твърдо да държат, че е изначално техен. Моите обсесивно-компулсивни методи за издирване на информация доведоха да заключението, че всъщност тази супер вкусотия произлиза от словашкия град - Скалица. Живеещият там граф назначил на работа готвач от Трансилвания, който "домъкнал" тази рецепта със себе си. Ето защо можете да си купите Trdlo и на коледните базари в Будапеща, но носещи името Kürtőskalács.

Но ето, че стигаме отново до това, че Великден наближава и освен традиционните козунаци, можете да опитате и да направите тези прекрасни коминчета и да зарадвате своите близки с нещо ново. Тестото за оригиналния десерт е различно, но аз реших да го направя от обикновено тесто за козунаци, като освен това оформих и козуначени кифлички.


Избрах си една от любимите мамини рецепти за козунаци, а именно "Пиян козунак"
След недълго размишление стигнах до идеята, че от главна необходимост е набавянето на самите цилиндри. Измайсторих ги от картон, а след това облепих с фолио.


После ще ги намажем с малко олио за да е по-лесно изваждането на коминчетата.
От това козуначено тесто направих тънки фитили, които ще бухнат доста, затова предвидете повече разстояния между коминчетата при печенето им.


Наредете ги в тава или пък, ако имате метален шиш за грил, можете да ги нанижете на него и да го закрепите от край до край във фурната. Аз нямах, затова и се задоволих с обикновена тава и хартия за печене.
Пекат се за няколко минути в предварително загрята фурна на около 160 градуса.
Когато са готови, още топли ги оваляйте в канелена захар, смлени орехи или друг вид украса по желание. За да сте сигурни, че ще залепнат, можете да ги намажете с четка, потопена в : масло, мед или захарен сироп.

15 коментара:

  1. Люси, чудесна идея! Много ми харесва крайния резултат и затова ще пробвам при първа възможност. Синът ми постоянно отмъква картонените тръбички от фолио, за да си прави пиратски далекогледи :)) но следващите две ще запазя специално. Красота!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни са ти коминчета! И аз за пръв път ги опитах в Букурещ, след това ги пуснаха в Моловете в България... Ще ми се да пробвам да си направя, ама не знам дали ще ми остане време сега, но пък и след празниците може, защо не:) Страхотни са, още веднъж! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни са, грабвам идеята и ще задължително ще я изпробваме за празниците! Поздрави и щастливи празнични дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  4. Zdraveite,otdavna se 4udeh kak da gi napravq tezi komin4eta. ei sega 6e gi opitam.a rezeptata za piqniq kozunak.....na kolko gradusa se pe4e?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анонимен, козунаците пекохме във фурна на 160-170 градуса, но разбира се всяка фурна е различна! Поздрави!

      Изтриване
  5. На мен ми хрумна една идея:) да се използват ролки от тоалетна хартия увити във фолио. Мисля да го пробвам!

    ОтговорИзтриване
  6. Мария, Candy, Пламена, Таня, радвам се, че идеята ви харесва и се надявам да споделите впечатленията си, ако ги приготвите. Пожелавам ви весело посрещане на празника!

    ОтговорИзтриване
  7. Люси,бих ти откраднала няколко,толкова вкусни изглеждат,страхотни си ги направила!Щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Весело посрещане на празника!

      Изтриване
  8. Люси, прекрасно изглеждат тези коминчета! Аз само съм ги виждала, никога не съм опитвала, макар че май трябва да поправя тази грешка...и без това сестра ми вече много ми е говорила за тях :)
    А пък аз като ги гледам не спирам да мисля как могат да се напълнят с вкусен нежен крем, но може би това е изкривяване от италианската среда, защото тука всичко е с крем илли сладко :D Както и да е, много дълъг ми стана коментара, оставям те да се наслаждаваш на празничните дни и ти желая прекрасен Великден!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Алекс, в коментарите по-нагоре ще видиш, че имаш много поддръжници на идеята за пълнени коминчета с крем :) Самата аз я одобрявам с две ръце, но тогава бих ги направила с по-малък диаметър, тъй като сегашните, щяха да погълнат поне 400 гр крем всяко. Обожавам италианските десерти, и нямам търпение пак да си хапна истински каноли :) Много усмивки ти пращам!

      Изтриване
    2. Здравейте, момичета! Четейки всички коментарии, реших да направя фунийки, които да напълня с крем. И ето тук се затрудних. Според вас какъв крем подхожда на тези коминчета/фунийки? Благодаря ви!

      Изтриване
    3. Според мен трябва да е нещо леко - белтъчен или ванилов крем :) Поздрави!

      Изтриване
  9. Люси,стрaхотнa си,милa! Христос Воскресе,весели прaзници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Алекс! Весели празници и на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...