Постите продължават, а с това и моите предложения за постни десерти! За днес нещо много семпло, но пък класика - Баница с локум! Приказната комбинация на ароматен локум и запечени до златисто кори, окъпани в прекрасен захарен сироп, може да задоволи за дълго желанието за сладко, но не и за стръвност :) , защото десертът меко казано си го бива.
Няма да си кривя душата, по-хубаво е баничката да си е с масло, аз най-обичам да я приготвям с масло и олио, но ако постите, ще трябва да се задоволите само с олио в случая. Но ето и какво още ви трябва:
Необходими продукти:
250 гр кори за баница
160 гр локум
масло / олио за намазване на корите
За сиропа:
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
1 ванилия
няколко капки лимонов сок
Аз си избрах този път един прекрасен локум с вкус на кокос, който нарязах на малки парченца.
Намазваме две от корите с малко олио / масло и поставяме вътре от нарязания локум. Не знам дали е нужно да споменавам, че тук е мястото, където вие решавате дали ще слагате ядки, но аз лично предпочитам най-семплия вариант на този десерт!
Завиваме на малки и стегнати рулца, които подреждаме в тавичка ето така:
Мажем отгоре с още мазнина и пъхаме да се запекат до златисто във фурната. През това време приготвяме сиропа от продуктите за него. Слагаме ги в касерола и ги оставяме да поврят на котлона, докато сосът започне леко да се сгъстява. Заливаме със сиропа опечената баничка и оставяме да поеме от сиропа за през нощта.
На другия ден се насладете на непотворимия вкус на този десерт:
Ако сте чужденец и опитвате българската кухня за първи път, и разглеждайки менюто, попаднете на този десерт, носещ името "баница", едва ли ще предположите, че може да изглежда толкова елегантно и очарователно :)
И защото е точно така, ще споделя тази малка галерия от снимки, пък към края, почти съм сигурна, че ще планувате кога да я приготвите и вие :) Сърдечни поздрави!
Люси
Прекрасна е, Люси!
ОтговорИзтриванеСкоро намерих турска рецепта за локум и още не съм стигнала до нея :)
Поздрави!
Благодаря ти Дани и поздравления за смелостта да се опиташ да направиш локум! Аз един път си направих експеримент да правя бяла халва и от този експириънс още не мога да се отърся :) Стискам ти палци и желая попътен вятър в кухнята :))
ИзтриванеМного обичам този десерт, определено е за хора, които обичат захарта. ;) Ама наистина е чуден и мнооого запомнящ се като вкус.
ОтговорИзтриванеТвоята баничка изглежда почвече от прекрасно, Люси! :)
Поздрави сърдечни!
Благодарско Гери :) Наистина стана много вкусна, макар и да не е толкова идеална, както майка ми я прави. Като за първи път и по-рошава става! Но пък на вкус си я бях направила точно, защото бързо започна да се вижда дъното на тавата. Слънчева седмица и на теб, мила!
ИзтриванеИма нещо отвъд рецептите,стилните фотографии и кулинарното майсторство, което ме връща тук.Това е слънчевата Люси!!!!
ОтговорИзтриванеПрегръщам те, мило момиче!
А баничката....ех, пристрастяване и яко залепване очаква всеки, който я опита!
Вили, сърдечно ти благодаря за милите думи! Направи деня ми още по-хубав и ти изпращам много от моите слънчеви усмивки!
Изтриване