петък, 22 февруари 2013 г.

Най-вкусните шоколадови сладки / The best chocolate cookies


Дъждовните дни предразполагат не само към уютно разполагане на дивана вкъши с книга в ръка и аромата на чаша кафе и чай, но определено и към готвенето на вкусотии. Поне при мен е така. Няма как сред такава леко мрачна обстановка, която винаги намирам за много успокояваща, да не прибавя и сладкото ухание на прясно изпечени сладкиши. 
А какъв по-добър аромат от комбинацията на канела, какао и карамелизирана захар.
Точно това можете да очаквате и от тези невероятно лесни за изпълнение и топящи се в устата шоколадови сладки. Освен това сладките са сравнително икономични на продукти и разходи за тях.

Приготвянето им няма да ви отнеме повече от 10-15 минути, но изяждането им - едва ли повече от 5 мин. Но ето и какво ви е нужно:
1.ч.ч.брашно
1/2 ч.ч. хубаво какао
6 с.л. захар
8 с.л. масло ( около 113 г)
2 с.л.мед
1 яйце
1.ч.л. ванилия
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол

За овалване:
захар
канела

В дълбока купа слагаме последователно брашното, какаото, содата и солта и разбъркваме. Добавяме леко омекналото масло, захарта, ванилията (аз използвам домашно приготвена ванилова есенция, която ще ви разкажа скоро как да приготвите), меда и яйцето. Разбърквам с лъжица, но най-добре да се мачка на ръка. Придобива консистенцията на меко тесто, което е добре да месите 3-4 минути така, че всички съставки да се хомогенизират. От направената смес оформяйте малки топчета, като съвсем леко ги натиснете отгоре.

В отделна чинийка изсипете малко захар и добавете 1-2 супени лъжици канела (или повече, по ваше желание). В тази смес овалвайте топчетата и след това поставете в предварително застлана с кухненска хартия тава. 


Сладките печете в загрята фурна на 190 градуса за около 10 минути. Времето може да е различно при другите печки, затова наблюдавайте първата тава, за да не загорят. 


Не успях да преброя сладките, тъй като бяха нападнати от кръжащите в кухнята субекти :) , но по предварителна преценка излизат около 25-30 бройки. 

 
Обикновено се казва кой сладкиш към какво върви, но мога да ви кажа, че тези вървят към всичко и по всяко време :)

вторник, 19 февруари 2013 г.

Торта" Теменужка" / Violet Cake


  

За Св. Валентин освен любовните банофи пайове забърках и тази торта. Поводът отново беше свързан с любовта, но по-специално към майката на Митко - Теменужка, която на този ден чества рожден ден. Всяка специална дама заслужава и специална торта, затова вдъхновена от нейното име се роди и тази торта. Мога да кажа с ръка на сърцето, че съм много доволна от резултата, защото тортата бе изцяло експериментална и каквото и да се бе получило, трябваше да го поднеса накрая. В този случай  извадих късмет. :)
В блога ми определено преобладават повече тежките шоколадови сладкиши, но трябва да има разнообразие, а тази торта е точно такава. Лека, въздушна торта със сиропирани блатове и крем с дъх на теменужки.
Най-важна роля играят тук познатите ни от детството бонбонки "теменужки" или "виолетки", които все още се продават в магазините.

 
Но ако така или иначе тортата ви е грабнала окото, вече трябва да ви кажа и необходимите продукти. А те са:

За блат с размер 18 см диаметър :
1 яйце
8 с.л. захар
12 с.л. прясно мляко
12 с.л. брашно
1 ванилия
1 бакпулвер

За крема:
500 мл сладка сметана
1 1/2 пакетчета бонбони теменужки

За сиропа:
1 ч.ч захар
2.ч.ч вода
няколко бонбони теменужки

За украса:
1 пакет бишкоти
украса от захарно тесто
натрошени бисквити

Започваме тортата, като приготвяме блатовете. Изброените продукти са за един блат, като той става достатъчно дебел и се разрязва на две. Въпреки това, аз изпекох два блата, тоест използвах общо четири половинки за направата на тортата.

За блатовете първо разбийте захарта с яйцето, като постепенно добавите млякото (може да го замените с вода), брашното, ванилията и бакпулвера. Сместа изсипвам върху намаслена и изрязана по дъното на тавичката хартия за печене. Пека на 160 градуса с обдухване.



През това време в хаванче начуквам бонбоните, като гледам да останат достатъчно малки парченца, но и все пак не на пясък. Бонбонките трябва да хрускат леко в крема. Прибавям ги към вече разбитата сметана и разбърквам отново.


За захарния сироп слагам на котлона тенджера, в която изсипвам 1 ч.ч. захар и 1 ч.ч. вода, и оставям да поври. Добавям и няколко натрошени теменужки (останалото 1/2 пакетче), които ще дадат аромат на сиропа. След като се посгъсти сиропа, дръпвам от котлона и добавям 1 ч.ч. вода. По този начин охлаждам по-бързо сиропа., но и леко го разреждам от доста захарния вкус.
Тортата сглобявам, като напоявам блатовете със сироп и отгоре слагам от сметановия крем. Така редя догоре и измазвам и отстрани с крема. Сега вече бишкотите ще се залепят с лекота, като за по-сигурно може да завържете панделка. :)

Цветовете теменужки бях приготвила два дена по-рано от захарно тесто и бях оставила да изсъхнат добре. Полепих краищата им с малко от натрошените бонбони.




Отгоре на тортата натроших 2-3 шоколадови бисквити, а върху тях разпределих цветчетата.






четвъртък, 14 февруари 2013 г.

Банофи пай - сладък подарък за Св. Валентин / Banoffee pie in a cup for Valentine's Day

 

Св.Валентин е онзи ден в годината, когато всичко е посветено на любовта. Да направиш подарък или изненада на любимия човек. Разбира се, някои хора у нас ще предпочетат Трифон Зарезан, за да се наквасят. Но на тези, които са решили да направят жест към човека до тях, или към любимия, който ги гледа от огледалото :) , мога да предложа интересна рецепта.
Представям ви вариация на известния банофи пай, но в чашки. Освен, че рецептата е лесна, тя е и много икономична. В нея може да използвате стар кекс или сладкиш, блатове за торта или меки сладки и бишкоти.

А ето накратко и продуктите:
3 парчета стар сладкиш
2 банана
1/2 консерва дулца де лече
250 мл сладкарска сметана
захарна декорация

Сложете начупения сладкиш (аз използвах шоколадов с портокалови корички, който имах вкъщи) на дъното на чашката и сложете малко нарязани банани. Полейте с 1-2 супени лъжички от карамела (дулца де лече). Ако не можете да намерите в магазина, пригответе сами, както съм ви разказала в тази рецепта. Сложете отново пласт натрошен сладкиш, банани и карамел. Завършете с бита сладка сметана и украсете по желание. Излизат около 3-4 по-големи чашки.

 
За украсата използвах малко захарно тесто, което изрязах във формата на сърчица.  

 


Както и други десерти в блога, и този изисква много малко усилие и дава много възможности да проявите креативност при приготвянето им. 


И  най-важното...приготвяйте ги с много любов!




понеделник, 11 февруари 2013 г.

Чоу миен със свинско / Chow mein with pork


Китайската храна е една от най-често купуваните храни за вечеря в много страни, а вече и в България. С богатия си вкус и най-вече задоволителни порции тя определено се конкурира с добрата стара пица. Не във всеки град има обаче китайски ресторант, затова реших да ви представя една рецепта, която можете да спретнете у дома - Китайски спагети със свинско и зеленчуци. Преди да ви представя списъка с продуктите искам да поясня, че съм използвала зеленчуци, които са домашно отгледани. Тоест размерите им определно са 3 пъти по-малки от продаваните на пазара.

Необходими продукти:

300 гр свинско за готвене
3 с.л . царевично брашно
4 скилидки чесън
1 стрък пресен кромид

2-3 моркова
2-3 репички
зелена чушка
червена чушка

половин краставица
стрък праз
125 гр китайски спагети чоу миен
средна глава стар кромид
1/2 консерва соеви кълнове (около 140 гр)
олио / сусамово олио
соев сос
сол
джинджифил
черен пипер
вода

Започваме приготвянето на ястието с три важни стъпки:
1. Кипваме подсолена вода, отстраняваме от котлона и в нея слагаме спагетите, докато поомекнат. Отцеждаме водата и оставяме настрани.
2. Измиваме, подсушаваме и нарязваме свинското на лентички
3. Нарязваме зеленчуците - морковите и краставицата на лентички, чушките на правоъгълници, а останалите на обикновени резени.


В дълбок тиган (най-добре уок) загряваме на максимална степен слънчоголедово олио (с 1 супена лъжица сусамово олио при възможност). Прибавяме нарязания чесън, пресен кромид, 1 с.л. соев сос и 1 ч.л. джинджифил. Добавяме свинското месо и оставяме да се запържи. Добавяме царевичното брашно, разбъркваме и добавяме 100 мл топла вода. Оставяме малко да поври, като през това време отцеждаме кълновете. Към месото прибавяме спагетите, кълновете и разбъркваме. Добавяме и зеленчуците (без краставицата). Подправяме със сол, черен пипер - (още соев сос и джинджифил) на вкус.
Овкусяването на ястието е най-важната част в готвенето, така че, както казва Гордън Размзи крещейки: "Always taste your food". :)
Малко преди да извадите ястието, добавете нарязаната на ивици краставица и разбъркайте. Тя не бива да се готви дълго, затова я добавяме накрая, колкото леко да се затопли и овкуси.

Сервирайте ястието още топло.

 

Разпределете в голяма чиния или малки купички. 


петък, 1 февруари 2013 г.

Торта "Сникерс" / "Snickers" Cake

 

Когато направих тази торта за пръв път, не очаквах да бъде такъв хит. Но изглежда подценявам апетита за сладко в семейството ми. Тази рецепта бързо стана една от любимите ни, а най-хубавото е, че се приготвя изключително лесно. 
За блатовете например може да използвате вашата любима рецепта за шоколадови блатове или кекс. Мога да ви предложа и някои от моите, като тази или тази. Изпечете два по-малки или един голям блат в тавичка с размери около 25-26 см в диаметър.

Останалите продукти са:
3-4 белтъка
захар (на белтък по 60 гр)
1 консерва сварено подсладено кондензирано мляко
150 гр масло
200-250 гр солени пържени фъстъци
За украса: (по желание)
течен шоколад
фъстъци


Приготвените предварително блатове оставяме да се охладят настрана. През това време разбиваме белтъците и захарта на снежна смес, като за целувки. Върху хартия за печене очертаваме кръг с диаметър около 24 см и шприцоваме (или разпределете с лъжица развномерно) белтъчената смес. Изпичаме блата на много слаба фурна ( около 100 градуса). Тук уточнявам, че не е необходимо да изсъхне съвсем като за целувки, добре е да остане хрупкав отгоре, но плътен и мек отвътре.
През това време в купичка смесваме омекналото на стайна темепература масло с вареното кондензирано мляко.  Макар да предполагам, че много от вас знаят как се прави т.нар - "сладко от мляко", ще отделя един-два реда за разяснение. 
Запечатаната консерва се вари в дълбок съд, покрита с вода за около 3 часа на тих огън, като постоянно се долива вода, така, че да облива консервата. Тъй като направата на дулца де лече (както още го наричат) изисква доста време и разход на ток, ви препоръчвам да направите минимум 3 консерви едновременно. На пазра вече се продава и готово, което същo е вариант.

За тортата ни остана още да натрошим на едро фъстъците. Използвах солени фъстъци, но вие можете да използвате и обикновени. Според мен соленият вкус на фъстъка балансира иначе доста сладкия вкус на карамеления крем. 
Сглобяваме тортата по следния начин - от долу нагоре: един шоколадов блат, половината крем, фъстъци, целувчен блат, останалата част от крема, фъстъци и втори шоколасов блат. 
Ще си помислите, че това ми стига, но не :) За украса на тортата използвах течен шоколад. Поръсих с още малко от фъстъците.



Добър апетит! :)

 

понеделник, 21 януари 2013 г.

Хобитски мини пайове със свинско и картофи / Salted pork Mini pies from the Shire

 

В този блог освен вкусни рецепти можете да намерите и един голям фен на творчеството на Толкин..в мое лице. :) А ако веднъж сте имали възможност да се потопите в една от книгите му, най-вероятно и вие сте такива. Освен с невероятни приключения, книгите могат да ви запознаят и с невероятните чревоугоднически обичаи на хобитите, откъдето идва и вдъхновението ми за тези солени пайове. Макар и да съм препрочитала книгата няколко пъти, бумът ми на вдъхновение се породи от това, че съвсем наскоро излезе дългоочакваният филм по книгата. От тогава насам съм приготвила още няколко рецепти от Средната земя, главно от Графството. Апетитът идва с гледането, а в трапезата на хобитите определено има какво да се види :)


Ако нищо от това не ви говори, не отписвайте все още тази вкусна рецепта. Идеална е за обяд, вечеря, закуска и дори за втора закуска :) 



А ето и нужните продукти за пайовете:
1 кг тесто (готово)
2-3 картофа
около 300-400 гр свинско
няколко стръка праз
1 филия пълнозърнест хляб
100 гр заквасена сметана
80 гр меко солено сирене
олио за намазване на формичките
сол и пипер

Тъй като от тестото излизат доста пайове, направих 2 вида - отворени и затворени. Отворените направих във форма за тарталети, като във всяка форма първо  оформих блатовете. Затворените направих във форми за мъфини, като разточих леко тестото и изрязвах правоъгълници, които леко излизат от формичките така, че да могат да се затворят после. През това време нарежете свинското на много малки кубчета.



Запържете го с праза и овкусете със сол и пипер. Използвайте това време и да сварите картофите на съседен котлон или в микровълнова. След като се сварят, ги отцедете и оставете да се охладят. В отделна купичка смесете сиренето и заквасената сметана. В тази смес оваляйте нарязаните на ситно картофи и започвайте да запълвате пайовете. Около по 1 супена лъжица от сместа. Отгоре сложете и по една супена лъжица от месото с праза. Посипете с трохи от предварително леко запечената филия хляб. Ако сте приготвили малко повече от сместа от сирене и сметана, може да полеете малко и отгоре. Слагаме да се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса.

Пайовете, които приготвих във формата за мъфини, затворих като похлупих излизащите навън крайчета тесто навътре и леко намазах с белтък . Отгоре поръсих и с още малко праз.


Невероятно вкусни и ароматни, тези мини пайове от Графството определено могат да засилят както апетита ви, така и желанието за ...приключения :)

Още рецепти от Графството: Закуската на хобита: Пухкави пържени филийки с  мармалад

сряда, 16 януари 2013 г.

Вафлена торта "Ретро" / Vintage Waffle cake



Имам някаква страст към традиционните, дори ретро сладкиши. Мисля, че са класика заради причина, и това е, че вкусът им е толкова уникален и затова и рецептите не остаряват с годините. Такава за мен е тази торта, която съм нарекла "Ретро" главно, защото ми напомня на отминалите времена, когато десертите далеч не се приготвяха с 3 вида сметани и 4 разновидности белгийски шоколад. И въпреки това вкусът и е достатъчно изискан, така, че да впечатли и най-взискателния вкус. 


Рецептата за тази торта се вмъкна в семейната кулинарна книга посредством моята тетка Янка от Петрич. Няма нужда да споменавам прословутия апетит за захар от този край :)
Продуктите са малко и са следните:

пакет вафлени кори
200 гр тахан халва
1/2 ч.ч мляко
200 гр шоколад (може и повече)
около 200 гр масло

На котлон затопляте до кипване млякото и маслото, като след това добавите натрoшените шoколад (аз използвам един млечен и един черен) и халвата. Ако намерите халва с какао става най-добре :) Разбъркваме крема, докато се сгъсти и хомогенизира. Тортата се сглобява по добре познатия ред - кора, крем, кора, крем и т.н. Последната кора разрязах на вафли, които украсих с карамел и кроканови ядки.

Тортата е идеална за следобедна чаша чай или кафе. :)

 

петък, 11 януари 2013 г.

Патица с портокали / Orange-Roasted Duck



Признавам си, не съм много сериозна да качвам чак сега рецептата за патицата, но просто обещах, макар и официално сезона на диетите у нас да бе открит. Това не означава, че няма да ви публикувам рецепти - напротив! Тъй като дълго отлагах блога, имам един добре охранен архив от снимки и рецепти, които ще ви представям този и следващия месец. Но да преминем към рецептата. "Патица с портокали" или иначе казано, "Ястие за чревоугодници" :)

Нужни са ви:
1 средно голяма патица или иначе казано до към 4 кг
2 моркова
2-3 малки глави лук
дафинов лист
1 портокал
черен пипер
мащерка
сол


Измийте и почистете патицата (което си е истински ад), поставете я в съда, в който ще я печете, с гърдите нагоре. Прокарайте пръсти под кожата на патицата в областта на гърдите и постепенно я отлепвайте, докато не се образува джоб. Изстискайте сока от портокала и полейте хубаво патицата с него, а корите от портокала сложете под кожата. Намажете хубаво със сол и пипер цялата патица, отвътре и отвън. Нарежете на едро лука и морковите и сложете в патицата и отвън за вкус. Добавете още дафинов лист и малко мащерка. 


Печете патицата покрита с фолио около 1 час и 30 мин - 2 часа. След това махнете фолиото и допечете още един час или повече в зависимост от големината на патицата и печката. При мен цялото печене отне около 3 часа.

Предложения за сосове и гарнитури:

 Гарнитура:

1) Консервирано червено зеле по немска рецепта - Тоест купете един буркан с овкусено червено зеле и затоплете леко преди сервиране. Можете да си направите и домашно, но предвид многото рецепти за празника, не ми остана време (и котлон) за това. Тази гарнитура е традиционна в Германия и се сервира с най-популярното зимно ястие - печената гъска.




2) Печени върху хартия червени картофи с кожата - слагаме върху хартия за печене нарязани червени картофи с кожата и печем на силна фурна, като разбъркваме от време на време. Овкусяваме със сол и малко зехтин.


3) Гъби в масло и бяло вино  - нарязани на едро гъби се задушават в тиган на котлона с малко масло. След като се задушат, добавяме и половин чашка бяло вино.

4) Грилована царевица в масло - сварена царевица нарязвам на малки порции и гриловам в тиган, като още топла я намазвам леко с четка, потопена в масло.


Сосове

1) Сладък портокалов сос - не е изненада, че в много страни комбинират месото с подобно на сладко или поне доста сладък сос. Ето и един такъв:

В тиган затоплете на слаб огън 100 гр захар с 3 лъжички вода, оставете леко да се карамелизира. Отместете от котлона и прибавете около чаша от бульона, образувал се при печенето на патицата. Добавете ситно нарязани портокалови корички, около 1 шепа, и  сока на един портокал. Оставете да поври на слаб огън около 10 мин, а след това добавете 2 лъжички масло, около 100 гр коняк и сол и пипер (използвах черен и зрънца зелен). По желание можете да добавите и цели резенчета портокал, който със своята киселинност ще балансира соса и няма да бъде толкова сладък.

2) Тъмен сос за патица  - приготвя се по стъпките за традиционен грейви сос. В тиган запържваме няколко лъжици брашно, след което добавяме чаша от мазнината от печенето на патицата. Овкусяваме със сол, пипер и дори малко индийско орехче. Добавяме 100 мл коняк (бяло вино). За по-голяма гладкост и плътност на соса, може да добавите и 100 мл заквасена или готварска сметана. Ако сосът стане много гъст, разредете с малко вода. 


неделя, 6 януари 2013 г.

Шоколадова торта "Лед" / Chocolate Cake "Ice"

 

Обещаното си е обещано - ето я и рецептата за шоколадовата торта от Новогодишната вечеря. Нарекох я така заради ледените висулки, които направих за украса. От доста време ми се въртеше тази идея в главата и се радвам, че реализацията й бе така успешна.

 

Истината е, че майка ми приготвя тази торта всяка Нова година и тя е любимата на сестра ми Мими. И тъй като тя се прибра за Коледа в България за първи път от много много години, сметнах, че традицията трябва да се уважи, но и с little twist :) Предупреждавам, че тортата е с голяма сладост и затова се приема толкова добре от нашето семейство.

А ето и рецептата. Първо - необходимите продукти:

За блата:
6 яйца
6 с.л. захар
4 1/2 с.л. брашно
1 1/2 с.л. какао
1 бакпулвер
1 ванилия

За крема:
5 яйца
12 с.л. захар
125 гр масло
5 с.л. какао
портокалови кори
крокан
стафиди

За захарната украса:
есенция портокал
125 мл вода
130 г  глюкоза
250 г захар
леден прах за декорация


Първо приготвяме блатовете, като разбиваме отделените жълтъци със захарта до побеляване. Прибавяме последователно брашното, бакпулвера, какаото и накрая разбитите предварително на сняг белтъци. За да се запази въздухът в тях използвайте дървена лъжица и постепенно обръщайте белтъците с яйчената смес отдолу нагоре. Готовата смес изливаме в тавичка - аз използвах четири малки, но ако искате да направите по-голяма, използвайте една тавичка от 25-26 см и разрежете блата на две. Блатовете се пекат на умерена фурна за около 15 - 20 мин.


Крема приготвяме като отново отделяме жълтъци и белтъци. Първите разбиваме със захарта в огнеупорен съд на най-ниска степен на котлона, до пълното разтваряне на захарта. Докато тази смес изстива, разбиваме в друг съд маслото, какаото, портокаловите кори, крокана и стафидите. После ги добавяме към хладния жълтъчен крем.



Сглобяването на торта е следното - блат, крем, блат, крем и т.н



Заделените белтъци разбиваме на водна баня с около 2 ч.ч. захар, добавени постепенно, и сока на един лимон. Тук има един трик, който бих искала да споделя - за да се приеме по-лесно от сместа, затоплете леко сока от лимона и поне половината от захарта, докато се разтвори. Добавяйте тази течност към белтъците на тънка струйка. Готовата белтъчена глазура е с консистенцията за целувки и с нея можете да украсите цялата торта, да направите пламъци, снежни преспи и каквото ви хрумне.

 

Ледената украса направих като в тенджерка оставяме на котлона да поври водата, захарта и след като се разтопи - добавяме и глюкозата.  Тази смес оставяме да ври на тих огън и проверяваме от време на време с лъжица нейната готовност. Това става като потапяме лъжицата в чаша със студена вода, когато сместа започне да излиза твърда - тогава сме готови. Общо взето принципът за приготвяне на близалки. Към готовата смес добавяме есенцията и дръпваме от котлона, изчакваме малко да се избистри и започваме да изливаме желаните от нас форми върху силиконова подложка. Поръсваме с леден прах за декорация. Изчакваме леко да се втвърди и "обличаме" тортата с украсата. :)





Тортата може и да отнема доста време и няма да лъжа, не е от онези торти, които ще забъркате за 1 час. Но за да видите изумените лица на гостите си - си струва цялото суетене в кунята. Още повече, когато на следващия ден не е останала и троха. :) 

С много любов за цялото ми семейство и всички приятели - кулинари - Люси!

 







четвъртък, 3 януари 2013 г.

Новогодишната трапеза! / New Year's Eve meal recipes



Нова Година - Нов Късмет!

Или поне за мен започна така :) Освен хубави късмети от баницата ми се падна въможност отново да се появя в страницата на Kulinar.bg този път с Новогодишната си трапеза.
Обещавам съвсем скоро да споделя с вас тези рецепти, които определено се правят за празнични поводи.

С пожелание за успешна и щастлива 2013 година - Люси! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...