Обичате ли череши? А шоколад? Ако отговорът на двата въпроса е "ДА", значи сте на правилното място, в идеалния момент, защото днес ще ви изкуша с един чудесен, лесен и много бърз десерт с череши. Толкова е страхотен, че за първи път ще оставя снимките да говорят повече за него, отколкото аз самата.
Знаете, че това е необичайно явление при все , че винаги има какво да говоря, дори и когато се обяснявам, че няма какво, но този път просто искам да ви оставя да се убедите сами.
Знаете, че съм на вълна, простички, лесни и не много претенциозни рецепти, защото 2020 не заслужава излишно да се тормозим за каквото и да е било и смятам да направя реверанс към точно такъв вид постове в блога Поне за лятото. Искам да си почивате, да се насладите на живота и да спрем да мислим за външния вид на каквото и да е било поне за малко, а да оценим сърцевината му! Като например тук - тя е сочна, шоколадова изпълнена с вкусни череши!
Рецептата за сладкиша е стара колкото света и видях, че публикувана вече тук, като аз реших да си спестя още усилия, използвайки направо брашно за кекс на София мел, което е набухвател.
Ако се случило, че в момента сте без сладкиш у дома или е на привършване, може да забъркате този, докато си говорим и пак ще хапваме заедно накрая - става много бързо :)
Ето и необходимите продукти:
200 г захар
150 мл олио
150 г шоколадови стърготини ( или нарязан шоколад)
400 г череши без костилките
4 с.л. тъмно какао
4 яйца
1 ванилия
алкохол ( по избор)
За глазурата:
масло
захар
какао и
тъмен шоколад
сметана
Започваме като разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем.
През това време разбъркваме брашното с какаото и ванилията.
Прибавяме ги постепенно към яйчената смес, като получаваме смес малко по-гъста от кексово тесто. Прибавяме постепенно олиото, шоколадовите пръчици, алкохола (аз ползвах ром) и накрая черешите, като последните интегрирам разбърквайки със шпатула на ръка.
Изсипваме сместа в леко намазана с олио тавичка (моята е диаметър около 28 см) и пъхаме да се пече на 170 градуса с обдухване за около половин час.
След като сладкишът е готов, разрязваме на квадрати заливаме със заливка, която е по желание, но според мен така става още по-шоколадов и сочен.
Заливката винаги правя на око: слагам масло ( около 120 г и захар и какао на вкус, и когато стане тъмна рядка смес, към тях прибавям или останал ми шоколадов ганаш или просто сметана и шоколад.
Украсяваме с още череши.
Обичам да го хапвам още горещ, а гарнирам ли го с топка сладолед, честно казано няма никакъв разлика със суфлето, а става в пъти по-бързо и лесно.
Може да го направите и с други плодове по избор, а ако нямате от брашното за кекс, използвайте Класик, но добавете пакетче бакпулвер.
Толкова сочен и толкова вкусен!
Не губете време, а си го пригответе - животът е твърде кратък за да отлагаме удоволствието!
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята!
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!