Палачинките са съботно-неделна закуска на много места по света. България също не е изключение, тъй като в много домове именно в тези дни от седмиците се разнася ароматът на току-що изпеченото сладко тесто. Някои глезанковци (мога да назова един, който започва с "М" и завършва на "итко") даже се събуждат от това ухание, гарнирано с чаша хубаво горещо кафе.
Кафето у дома вече наистина е такова, тъй като получих наградата си от конкурса на Блоговодител и FoodPanda - кафе-машина ДеЛонги!
Искам още веднъж да им благодаря за този толкова нужен за мен подарък и за това, че ме удостоиха с първо място, макар и всички участници да бяха наистина страхотни!
И така, ухилена да ушите и оцъклена от прекалената доза кофеин (но трябваше да опитам всички видове кафе, които мога да си направя), реших, че имам енергията ( "да не повярваш") да направя няколко дози палачинки още рано в събота сутрин.
И както става, една палачинка води до друга, а скоро и до палачинкова торта. Имах няколко останали жълтъци в хладилника (скоро някой ме пита за рецепта с останали жълтъци, ей на, една такава:) ) и забърках и един хубав домашен крем. Пльос един ганаш отгоре и се ражда торта, носеща име, което може да ви заблуди, че е сложна, но всъщност е "проста като талпа", както се казва :)
Името й идва от известния Бостънски пай, тъй като се използва същият крем. Само че традиционните пухкави блатове тук са заменени от палачинки. Това е една наистина много нежна и лека торта, която ще ви кара да жадувате за всяка следваща хапка повече и повече.
В интернет можете да намерите много и различни варианти на десерта, но аз ви предлагам моя, който сглобих почти на шега. За да съм сигурна, че тортата ще е стабилна с толкова голямо количество крем, използвах половин пакетче желатин, но след опитването й мисля, че няма да има проблем да се пропусне. Кремът си стяга достатъчно и без него, така че, стига да използвате остър нож за разрязването на тортата, отново ще получите красиви парчета.
Но стига философстване, ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
13-14 бр палачинки
5 жълтъка
5 жълтъка
500 мл прясно мляко
200 мл течна сметана
100 г шоколад
8 с.л. захар (може и повече)
6 с.л. брашно
1 с.л. масло
1/2 пак. желатин *
2 бр ванилия
* по желание
Започваме с направата на палачинките, защото, както знаете, ще отнеме известно време. Смятам, че почти всеки дом има своя любима рецепта за палачинки - чувствайте се удобно да използвате именно нея. За всеки случай съм сложила линк към една от най-лесните рецепти, които ползвам (само с три продукта - яйца, брашно и мляко), но пропуснете какаото, което е описано в продуктите. То е само, ако решите да направите тортата с какаови палачинки :)
Докато правите палачинките, можете да направите крема на съседния котлон. За целта в купа разбиваме яйцата със захарта и брашното, като добавим малко от студеното мляко, така че да се получи течност с консистенцията на боза (може и по-рядко).
На котлона сложете подходящ съд, в който да изсипете останалото мляко и 100 мл от течната сметана. Добавете и ванилията. Оставете млякото да заври. Прибавете на тънка струйка от яйчената смес към млякото, при непрекъснато и енергично бъркане с телена бъркалка. Оставете крема да поври, като разбърквате, той ще се сгъсти. Ако е необходимо, намалете силата на огъня, внимавайте да не загори! (Ако решите да използвате желатин, дръпнете крема от огъня, докато е още горещ, и прибавете предварително накиснатия в малко вода и вече набъбнал желатин. Разбърквайте отново в крема, докато се разтвори напълно.) Добавете към горещия крем и 1 с.л. масло, разбъркайте, докато се поеме, и оставете настрани леко да се охлади.
Често ме питат как успявам да направя палачинковите торти така равни, а не свлечени по краищата. Тайната е рингът за торти. С негова помощ успявам да разпределя крема равномерно и палачинките ни заемат подходящата форма. И тук той отново влиза в действие :)
Сглобяването на тортата е лесно - палачинка, крем, палачинка, крем и така до края. Не прекалявайте с крема, пластът трябва да е тънък, както виждате на снимката. По този начин си гарантираме, че той ще стегне и няма да се разтича при разрязване. След като сме я сглобили, сложете тортата за няколко часа (най-добре една нощ) в хладилника.
На следващия ден пригответе ганаша от останалите 100 мл течна сметана и шоколада, като той може да бъде черен или млечен, според вашия вкус.
Залейте тортата с течния ганаш, докато е още студена, току-що извадена от хладилника, и той ще стегне бързо :)
Скоро след това ще можете да се насладите на една наистина нежна, богата на ванилов вкус, но все пак "погалена" от шоколад торта!
И така, хапвайки и снимайки, а скоро и само хапвайки, и аз подсладих почивните си дни!
И понеже тортата е лекичка, започна да изчезва със същата лекота, но се спрях, тъй като получих закана от приятели да им оставя :)