НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/
Днес започва Великия пост, който ще продължи до Великден. Този пост е най-строг и продължителен - седем седмици, затова и ще се опитам да ви давам по някоя и друга идейка за постни ястия. Самата аз не спазвам поста, но пък обичам постните ястия и ще се опитам да намеря нови и интересни идеи, които да опитаме заедно.
Днешното ми предложение е за така наречената сръбска погачица, която е наистина много лесна за приготвяне. Доказателство за това е, че дори аз успях да я направя, а никога не пропускам да кажа, че тестените рецепти не са ми силната страна.
И все пак, не мога да не се похваля, че задобрявам и в тази област, най-вече защото съм много доволна от резултата. Ще забележите, че рецептата не е изцяло постна, но се сетих, че можете да я направите такава само с две промени - заменете млякото с вода и пропуснете яйцето.
Дори в оригиналната рецепта се използва маргарин, вместо масло, което ме наведе на мисълта, че можете да приготвите питката в постен вариант още днес, ако постите, и в непостен вариант - ако не го правите. Ако пък сте от вторите, можете да си я подсладите и по този начин :)
Самата аз не бях купувала маргарин от години, но пък попаднах на един много добър такъв продукт за готвене, който е под формата на масло - твърдо и подходящо за готвене, без остра миризма. Не бих препоръчала честа употреба на маргарин, но ако ще карате този пост, мисля, че можете да си позволите да го приложите, най-вече в един-два десерта :)
Но няма да се обяснявам повече, ето и самата рецепта, която намерих тук:
Необходими продукти:
400 г брашно (и още за доомесване)
250 мл прясно мляко / вода
100 г маргарин / масло
10 г сусам
10 г суха мая
1 ч.л. захар
1бр яйце (пропуснете за постния вариант)
щипка сол
В купичка слагаме леко затопленото мляко, захарта, маята и 2 с.л. брашно. Разбъркваме добре за да се хомогенизира сместа и оставяме на топло да се надигне.
През това време в подходящ съд пресяваме брашното и добавяме щипка сол.
Добавяме вече надигналата се мая и яйцето и замесваме. При замесването тестото поема още брашно, но не съм го мерила, просто прибавям, докато усетя, че тестото започва да се оформя по-еластично и нелепнещо.
Всяко от тях разточвам леко, като големината му трябва да е такава, че да стига до средата на тавичката, в която ще печем. Аз избрах такава с диаметър 22 см.
Всяко кръгче потапяме в разтопеното масло или маргарин и поставяме в тавата.
Процедираме така докрай, подреждайки тестото под формата на ветрило ето така:
Оставяме тестото на топло да втаса още веднъж за около 30 минути. Преди да печем, поръсваме със сусам.
Печем питката за около 20 минути на 200 градуса.
Много мека и пухкава и страшно ароматна!
А най-хубавата част - няма нужда от рязане и чупене- всяко парченце се измъква с лекота!
Убедете се сами и ...да ви е сладко!
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!