петък, 12 септември 2014 г.

Гъби по селски / Mushrooms Country Style


Обичате ли гъбки? Ако е така, ще обикнете със сигурност и днешното ми предложение. Съвсем обикновено, народно, но пък изпълнено с прекрасни вкусове ястие - Гъби по селски.
Заради изсипалите се дъждове напоследък, така ми се засили желанието за нещо по-есенно, та тези гъбки ми се появиха в съзнaнието и не се махнаха от там, докато не ги приготвих.



Вярно, че за някои хора, това може да е само предястиe, но за мен беше страхотна вечеря. Понякога и аз мога да ям без месо или риба, да не повярваш :) Че какво по-добре замества месото от гъбите?!!
И така, наготвих едно тенджере от тези гъби по селски, и всеки ги хапна както му е сладко, от чинийка или върху филийка:




Ако и на вас ви допада тази идея за скорошен обяд или вечеря, ето я и самата рецепта :)

Необходими продукти:
500 г гъби печурки
2-3 скилидки чесън
1/2 ч.ч. червено вино
2-3 глави лук
60 гр масло ( и малко олио)
1 морков
1 ч.л. брашно
черен пипер
магданоз
сол

Започваме приготвянето на ястието като нарязваме зеленчуците: лука режем на полумесеци,


морковите на кръгчета, 


магданоза на средна големина ( не много ситно) 


а гъбите на средни парченца, като по малките можете да оставите цели:)


В подходящ съд слагаме да се загрее малко олио и лъжичка от маслото.


Когато мазнината загрее слагаме морковите, чесъна и лука и разбъркваме за няколко кратко.



Прибавяме и гъбите, поръсени с черен пипер и нарязаното масло.

Запържваме всичко за още малко и прибавяме нарязания магданоз.


Гъбите ще пуснат вода към този момент, но може да добавите още 1/2 ч.ч. топла вода при необходимост и задушаваме всичко за няколко минути. После почваме да прибавяме малко по малко от виното, като го оставим хубаво да се поеме от зеленчуците, като накрая махаме капака на тенджерето.
Прибавяме и размито в малко водичка брашно и разбъркваме.



Разбъркваме още малко, докато яденето се сгъсти.


Сервираме още топло...да си оближеш пръстите: 



Можете да ги сервирате като гарнитура или като самостоятелно ястие :)


Добър апетит!






вторник, 9 септември 2014 г.

Лека торта с праскови / Light Peach cake


Обожавам такива торти - много леки, плодови и супер лесни за приготвяне. А сега, когато е сезонът на прасковите и нектарините, нямаше как да не направя нещо и с тях.  Само дето след иначе тежичката торта "Фереро Роше" реших, че искам да направя нещо наистина много лекичко и се спрях на тази рецепта.


В нея се използват праскови, но у дома се намираха само нектарини, та реших да не издребнявам. Според мен можете да ползвате спокойно и двата варианта, както и плодове - пресни или от компот. Друга промяна направих в рецептата на блатовете, като ги замених с много по-лесните и по-малко изискващите като продукти пандишпанени блатове.


Избрах също и да ги напоя с подсладено мляко преди да сложа от прекрасния крем от крема сирене и сметана. Според мен този пълнеж е един от най-подходящите за плодови торти, тъй като оставя възможност на самия плод да изпъкне вкусово в цялата композиция.


Можех да сложа по-малко крем в пълнежа, но нектарините, които имах, бяха по-зелени и реших да се презастраховам. И така, без повече отлагане, ето го и списъкът с необходимите продукти:
Необходими продукти:

За блатовете:
4 яйца
4 с.л. захар
4 с.л брашно

За крема:
350 мл течна сладкарска сметана за разбиване
100 г крема сирене
100 г пудра захар


За напояване на блатовете:
1 ч.ч. прясно мляко със захар на вкус

Още:
3-4 броя праскови / нектарини

За приготвянето на блатовете стъпка по стъпка, моля погледнете тази рецепта. Сместа разпределих в две тавички от диаметър 20 см, предварително намаслени и застлани с кръг от хартия за печене на дъното.
Печем ги на 150-160 градуса до готовност, а след това оставяме да се охладят.

 

Крема приготвяме, като в една купа разбиваме сметаната, а в друга - сиренето и пудрата захар. Моля коригирайте сладостта на тортата според вкуса си и сложете по-малко или повече захар, ако е необходимо. Накрая смесете хубаво и двата крема. Аз сложих и съвсем малко (на върха на ножа) хранителна боя - праскова, но това не е задължително.


Остава само да нарежем плодовете на дребно и се захващаме със сглобяването на тортата.


За целта разполовяваме блатовете и леко напояваме с подсладеното мляко. Не прекалявайте, все пак са пандишпанени блатове и са крехки.


Слагаме пласт от крема, 


след това щедро поръсваме от плодовете и слагаме още малко от крема. Така процедираме докрай.


Измазваме и украсяваме тортата с остатъка от крема, като тук е моментът да се развихрите.



Трябваше да бързам, затова разрязах тортата преди да стегне и парчетата бяха малко нестабилни, но съм сигурна, че само за един час в хладилника ще имате перфектните парчета :) 













събота, 6 септември 2014 г.

Патладжани - пица / Flourless Eggplant Pizzas Recipe



Ако не се лъжа, сигурно това е първата ми рецепта с патладжани в блога, обещавам обаче - няма да е последната. Не беше сред любимите ми зеленчуци дълги години, но както и с много други, започнах да преоткривам вкуса им в нови и интересни за мен рецепти.

 

Това, което ми харесва в тази рецепта е, че може да накарате всеки (дори тези, които не обичат патладжани), да се насладят на ястието, слагащи си порция след порция.
Възможността за експериментиране никак не е малка, и макар за някои да е само предястие, според мен две тави предястие лесно се превръща в прекрасно безмесно ястие :)

 

Точно така - тази "пица" е без месо, защото когато има месо, при печенето му вкусът му доминира и се пренася и върху зеленчуците. Тук обаче исках да се насладя на автентичния вкус на патладжани, пресни домати направо от градината на баба и малко кашкавал, който да облече в пухкавата си прегръдка тези свежи продукти.

 

И така, ако сте решили да приготвите ястието, ще ви трябва и списъка с необходимите продукти:

500 г патладжани (при мен бяха два по-малки)
4-5 бр малки до средни по големина домати

200-250 г кашкавал (аз се спрях на гауда)
100 гр сирене
домашна чубрица
зехтин
сол

Започваме приготвянето на ястието с подготвянето на патладжаните. Ако живеете в чужбина, сигурно имате достъп до тези негорчиви патладжани, които срещам, когато съм на гости при сестра ми в Холандия.  Те нямат нужда от никаква подготовка освен нарязване и готвене.




Тук обаче по-придирчивите български вкусове може би ще усетят леко нагарчане от патладжана, ако не се отцеди За целта посолете нарязания патладжан и го сложете в съд с вода. Оставете го да престои малко. Преди готвене отцедете.
Други просто оставят нарязания на шайби зеленчук да престои върху кухненска хартия. След известно време се забелязва, че избилата течност от зеленчука е попила в салфетката и тя е станала влажна.


Аз не смятам, че тези стъпки са задължителни тук, тъй като режа патладжана на тънки шайби, които при печенето почти се изсушават.
Нарязаният на шайби патладжан нареждам в тави и пека в предварително загрята фурна на 180 градуса, като обръщам периодично.
След като се запекат, заливам с малко зехтин, съвсем малко сол (не е необходимо, ако сиренето е много солено) и нареждам нарязаните домати.


Отгоре завършвам с малко натрошено сирене и връщам във фурната. Пека още няколко минути, докато доматите поомекнат и кората им леко се набръчка.


Изваждаме за последен път и поставяме нарязания кашкавал. Пека до разтапяне и зачервяване нa кашкавала, като овкусявам с малко домашна чубрица.


Сервирам ястието още топло, а Джейми Оливър сигурно ще предложи да го поръсим с още няколко капки зехтин :) Вие постъпете, както намерите за добре :)


Както виждате, нищо сложно няма в това ястие, но пък крие много вкус, любов и ухание на циганско лято :)









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...