Обичате ли гъбки? Ако е така, ще обикнете със сигурност и днешното ми предложение. Съвсем обикновено, народно, но пък изпълнено с прекрасни вкусове ястие - Гъби по селски.
Заради изсипалите се дъждове напоследък, така ми се засили желанието за нещо по-есенно, та тези гъбки ми се появиха в съзнaнието и не се махнаха от там, докато не ги приготвих.
Вярно, че за някои хора, това може да е само предястиe, но за мен беше страхотна вечеря. Понякога и аз мога да ям без месо или риба, да не повярваш :) Че какво по-добре замества месото от гъбите?!!
И така, наготвих едно тенджере от тези гъби по селски, и всеки ги хапна както му е сладко, от чинийка или върху филийка:
Ако и на вас ви допада тази идея за скорошен обяд или вечеря, ето я и самата рецепта :)
Необходими продукти:
500 г гъби печурки
2-3 скилидки чесън
1/2 ч.ч. червено вино
2-3 глави лук
60 гр масло ( и малко олио)
1 морков
1 ч.л. брашно
черен пипер
магданоз
сол
Започваме приготвянето на ястието като нарязваме зеленчуците: лука режем на полумесеци,
морковите на кръгчета,
магданоза на средна големина ( не много ситно)
а гъбите на средни парченца, като по малките можете да оставите цели:)
В подходящ съд слагаме да се загрее малко олио и лъжичка от маслото.
Когато мазнината загрее слагаме морковите, чесъна и лука и разбъркваме за няколко кратко.
Прибавяме и гъбите, поръсени с черен пипер и нарязаното масло.
Запържваме всичко за още малко и прибавяме нарязания магданоз.
Гъбите ще пуснат вода към този момент, но може да добавите още 1/2 ч.ч. топла вода при необходимост и задушаваме всичко за няколко минути. После почваме да прибавяме малко по малко от виното, като го оставим хубаво да се поеме от зеленчуците, като накрая махаме капака на тенджерето.
Прибавяме и размито в малко водичка брашно и разбъркваме.
Разбъркваме още малко, докато яденето се сгъсти.
Сервираме още топло...да си оближеш пръстите:
Можете да ги сервирате като гарнитура или като самостоятелно ястие :)
Добър апетит!