Още щом видях тази украса на един сладкиш, докато си търсех нещо в нета, се влюбих в нея. Толкова е сладурска, че просто си казах "това трябва да го направя". Дълго време търсих тези мини маршмелоу бонбони и тъй като не успях да ги намеря из българските магазини, бях решила да купя от големите и да ги нарежа. Вече бях пробвала такъв вид украса и мога да кажа, че се получава чудесно. За мой огромен късмет обаче прекрасната ми сестричка ми изпрати точно тези малки бонбонки, директно от Холандия, и успях да я направя с оригиналната украса.
Вкусът на тортата е изцяло моя импровизация, но се получи чудесна хармония между вкус и цвят :)
Комбинирах пухкави пандишпанени блатове, нежен крем с лек цитрусов вкус, малиново сладко (може да използвате и желе) и тънък пласт сметана.
Тъй като бе експериментална торта, а пък и цялата трябваше да я покрия с бонбонки, се спрях на мини размер от 16 см в диаметър. Оказа се повече от достатъчен, защото макар и тортата да е малка, тя е височка и доста богата на вкус.
Време е да премина и към самата рецепта, като започнем със списъка с необходими продукти:
За блатовете:
2 бр. яйца
6 с.л. захар
7 с.л. брашно
1 ванилия
За крема:
1/2 доза от този крем
половин грейпфрут
Още:
80 мл течна сладкарска сметана за разбиване
1 бурканче малиново сладко / желе
бонбони маршмелоу
Блатовете приготвяме като разделяме белтъци от жълтъци. Разбиваме белтъците със захарта до получаването на твърд сняг. Продължавайки да бъркаме с миксер, прибавяме един след друг жълтъците. Накрая, пресявайки постепенно и бъркайки с бъркалка на ръка, бавно интегрираме и брашното и ванилията.
Изсипваме сместа в две алуминиеви тавички с диаметър 15-16 см (от тези за еднократна употреба, купих ги от "Джъмбо"), които леко сме намазнили. Аз изрязвам винаги и кръг от хартия за печене, който слагам на дъното на тавичката, като също го подмазвам с олио, и ми помага много за по-лесното отделяне на блатовете от тавата.
Печем блатовете на 150-160 градуса. Тъй като са малки, стават за броени минути, така че ги наблюдавайте. Готовите блатове оставяме да се охладят напълно, а след това разрязваме на две.
Крема приготвям по дадената рецепта, но само половин доза. Кремът е много вкусен, така че можете да си приготвите пълна и да изядете останалата половина с лъжица, докато е още топъл (както правя аз). Тук обаче замествам портокала с грейпфрут. Капвам и няколко капки от сока на плода в млякото с цел да засиля лекия цитрусов аромат. Ако не ви допада вкусът на грейпфрут, можете да го замените с лимон или пък портокал.
Докато оставяме крема да се охлади, разбиваме сметаната в отделна купа.
Преминаваме към сглобяването на тортата. За целта, използвайки еднократен пош или по-здрава торбичка с изрязан връх, шприцовам сметанов кръг около края на блата. Правя го на два или три пласта, образувайки нещо като кладенче. Намазвам с хубаво малиново сладко,
а отгоре изсипвам и част от крема. Накрая "затварям" с едната половинка от блатовете. По този начин процедирам докрай.
С останалата сметана измазвам тортата отвън, което ще ми помогне, да залепя бонбонките.
Дори и да нямате от този размер, можете да се спрете на много различни видове украса с този тип бонбон или пък да вземете ножица и да направите малки бонбонки:
И в заключение няма да ви убеждавам колко нежна и пухкава е тортата, колко прекрасна комбинация се получава от тези два вкуса - малини и млечно-цитрусов крем.
Ще оставя, както и друг път, снимките сами да ви говорят:
Ще оставя, както и друг път, снимките сами да ви говорят: