вторник, 24 юни 2025 г.

Крънч торта с шамфъстък и шоколад / Crunch Chocolate & Pistachio Cake

 

Tази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток ток

Към края сме на юни месец, и дано не началото на нова световна война. Ударно начало за рецепта, но такова е времето, в което живеем. 

Човек да се чуди за кое по напред да се притеснява. Дали и преди време е било така и просто липсата на информация ни е карала да се чувстваме по-сигурни? 

С годините определено не става по-лесно да приглушим тревожните мисли, но поне за мен, решението е колкото по-глобални са тревожните ми мисли, толкова повече да се центрирам около малките моменти на щастие, които изпитвам всеки ден. Като това как в момента Боян си пее сладко някаква измислена песничка, а само преди няколко часа прекрачи прага на яслата за първи път. И ние заедно с него бяхме със свити сърца от днешната нова голяма крачка за малкия човек, но се справихме с начинанието геройски. 

Тати отиде на работа, мама отиде за първи път до офиса да направи постъпления за връщане, а Боян успя да изкара почти до обяд в нова среда, без нас и биба. Аз лично го отчитам като много продуктивен и успешен ден. 

В неделя пък имаше рожден ден и стана на две, но за това ще ви разказвам друг път, като ви покажа още една очарователна торта. Днешната изпревари рожденденската, защото не мога да се стърпя да не ви я покажа. Тази може да си я приготвите на бързо, още през седмицата и няма нужда да пускате печката. 

Днешната торта е вдъхновена от пандемията наречена "Дубайски шоколад", от която до момента не съм засегната. Не, че няма да се случи някога, но честно казано, опитвайки самия шоколад и различни версии, които ми пробутваха, така и не ме впечатли. Докато не попаднах на тази рецепта и си казах, ей това вече ми харесва. 

Не само няма да се наложи да диря суров кадаиф като в "Мисията невъзможна", но в рецептата има много повече шоколад и никакво печене ( или поне може да се избегне).
Вкусът е толкова добър, че определено влиза в моментите на щастие през деня, за които ви говоря, затова, ако последно време ви лисват такива, не забравяйте, че винаги може да си ги създадете сами като си приготвите нещо невероятно вкусно, като днешната рецепта. 
Ето я и нея: 


Необходими продукти:
200 г шоколадови бисквити
100 г масло
200 г крем от шамфъстък
2 с.л. масло
6-7 бр. фини кори София мел 
250 мл сметана
250 г крема сирене 
100 г тъмен шоколад
80 г пудра захар

Започваме като навиваме корите на руло и нарязваме с нож на тънки парченца. В тиган с малко масло на дъното запържваме корите докато станат хрупкави, като разбърквате непрекъснато. Може да ги опечете във фурната също така, но ако не ви се включва печката за няколко минути, и на котлона ще стане. 

 

Смиламе бисквитите в чопъра и прибавяме разтопеното масло. Когато нямам какаови бисквити, просто добавям малко какао към сместа и точно така направих и този път. Разбъркваме и намачкваме хубаво сместа, докато я суетим с текстура на мокър пясък. 

 

Разпределяме бисквитената смес на дъното на форма за торта с размери около 20-22 см и пъхаме в хладилника да стегне. 
В купа смесваме хрупкавите парченца кори за баница с крема от шамфъстък. 

 

Разпределяме и него върху бисквитения пласт и прибираме в хладилника. 
Последната стъпка е приготвянето на шоколадовия мус. За целта разбиваме изстудената сметана с пудрата захар на сняг и започваме да прибавяме от кремата сирене, докато получим хубав, пухкав крем. 

 

В отделна купичка разтопяваме шоколада. Аз използвах черен, тъй като смятам, че е най-подходящ за този мус. Започваме да прибавяме малко от крема към него, разбърквайки енергично с телена бъркалка, докато се темперира така, че да може да го прехвърлим обратно в купата и да продължим да разбиваме. Така ще премахнем възможността кремът да се пресече от топлия шоколад. 
Изсипваме пухкавия мус върху хрупкавия пласт с корите за баница и готово. 

 

За украса използвах още малко от останалите ми печени корички и шамфъстък.


Точно такава торта ми се хапваше в топлите дни. Обожавам торти, които съчетават различни видове текстури, а хрупкавия пласт тук е божествен. От сега ви казвам, ще направя още вариации на тази торта и ще сътворя някой "Български шоколад", който да отвее Дубайския в десе(р)та глуха. 
Може да пропуснете и бисквитения пласт и пак да се насладите на супер торта, а ако искате, може да го замените и с някой любим блат за торта. Аз съм тук да давам идеи, не акъл, може да правите каквото искате с живота си :) 



И тъй като ми остана половината пакет от корите, нямам търпение да ви покажа каква бърза и лесна закуска сътворих с тях :) 
Но сега, да се почерпим за здравето на всички ни и на моето юначе. 


Грабвайте виличките и съм сигурна, че няма да оставите и трохичка :) 



Надявам се това мое предложение да ви е харесало, а ако търсите и искате да виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉👉👉НОВОИзползвайте Промо код:  LUSSI при закупуването на уреди и аксесоари от Instantpot.bg (натисни тук) и получи безплатна доставка и/ или безплатна книжка с рецепти. 

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :
👉 Lussi`s World of Artcraft Кулинарна група

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3







вторник, 17 юни 2025 г.

Кюфтета от тиквички / Easy Zucchini Fritters Recipe

 

Сигурна съм, че не съм открила топлата вода с днешната рецепта, но със сигурност съм открива най-вкусните, топли и вкусни кюфтетата от тиквички, поне за себе си. 

Искам да ги споделя с вас, защото сезонът на тиквичките официално е открит, ако съдим по аромат , който се носи от отворените кухненски прозорци наоколо. Истината е, че лятото е сезонът на пържотийките и колкото и да искаме да ги ограничим или минем в здравословен вид, излезем ли навън, най-сигурният начин да хапнеш нещо наистина прясно приготвено е да е аламинут и то пържен. 


Трудно се "симулира" прясно пържена храна и това е един от малкото и плюсове. И все пак, хубавото на днешната рецепта е, че може да я приготвите пържена, печена, не съм опитвал на еърфраър, но предполагам, че ще стане, в зависимост от вида на уреда. ( Ако още нямате хубав такъв, препоръчвам ви да си го избере от Instantpot, където ако въведете код LUSSI ще получите и специален бонус) 

Тази рецепта ми харесва специално, защото липсват млечните продукти в кюфтетата. Обикновено те са слагат като слепващ и овкусяващ елемент, но истината е, че покачват и калорийната стойност, а всъщност кюфтетата могат да бъдат достатъчно вкусни и само така. 


Но да преминем на рецептата, която днес, веднага щом Боян се събуди от сън ще направя пак, Обожавам тези кюфтенца, защото са много вкусни, богати на витамини, и ако не искате да ползвате обикновено брашно, може да замените с безглутеново.  Ето как да ги приготвите:


Необходими продукти:
2 бр. средно големи тиквички
2 бр. моркови
1 глава лук 
1-2 скилидки чесън
2 яйца
50 г брашно / галета
сол/ черен пипер
1/4 връзка копър/ магданоз
олио за пържене

Започваме с рендосването на морковите и тиквичките. Овкусяваме с малко сол, разбъркаме и оставяме за малко да пуснат сок. След това отцеждаме добре от получилата се течност и прибавяме нарязания на ситно кромид. 

 

Прибавяме още яйцата и брашното и разбъркваме добре. Овксявяваме с подправките, като може да добавите пресована глава чесън или да ползвате сух, на гранули. Аз не мога без черен пипер. така че слагам щедро от него. Разбъркваме всичко, докато получим по-рядка паста. 


Аз лично винаги добавям и малко свежи подправки, копър или магданоз, но ако не ги обичате, пропуснете. 

Взимаме една лъжица от сместа и оформяме на кюфтенце в ръката си ( използвате мокри длани за по-лесно оформяне) или директно в тиган, в който сме загрели олио. 

 

Пържим и от двете страни, докато се зачервят. Времето за изпичане ще варира, спрямо дебелината и големината на кюфтетата. Ето още няколко съвета:
- сложете първо само едно кюфте в тигана и преценете дали сместа не е твърде течна, гъста и дали да добавите още нещо. Така и да не се получи нещо, няма да е цяла партида кюфтета, а само едно
- използвайте добре загрят тиган и не обръщахте кюфтето, докато не се запече от едната страна добре. Така ще ви по-лесно да го обърнете, без да се разпадне
- не ги правете твърде дебели или големи. не само ще отнеме повече време докато се приготвят, но и ще ви е трудно д аги обръщате. 
- спрямо силата на котлона ви, може бие  добре да не пържите на максимална степен, а една идея по-слабо. Не ги препържвайте, нека да се усеща прекрасния зеленчуков вкус

\

Като малки златни кюлчета, толкова ароматни, сочни и безумно вкусни. 


Тази смес може да направите още на руло, гофрети, палачинки и каквото си решите и пак ще стане чудесно.

Опитайте и вие :) 



Надявам се това мое предложение да ви е харесало, а ако търсите и искате да виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉👉👉НОВОИзползвайте Промо код:  LUSSI при закупуването на уреди и аксесоари от Instantpot.bg (натисни тук) и получи безплатна доставка и/ или безплатна книжка с рецепти. 

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :
👉 Lussi`s World of Artcraft Кулинарна група

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3




петък, 13 юни 2025 г.

Родопска закуска / Rhodope Breakfast

 

Tази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток ток

Месец Юни е детският месец -  тогава е Международният ден на детето, но и всички деца излизат ваканция. Навсякъде се изпълва с техния смях и игра от рано до късно вечер. За нашето семейство месец Юни е още по-специален, защото през този месец е роден и Боян, който след две седмици ще навърши две години. 

Замислих се за детството и какви закуски хапвахме тогава, освен любимата попара, пържени филийки и мекички. Мама не беше голям почитател на сандвичите, но това навярно беше заради трудните години, когато не се намираха кашкавал или салам в излишък. Затова пък обожавах да гостувам на леля в Пловдив по цяло лято, а там всяка сутрин започваше именно с тази високо протеинова родопска закуска. При леля беше ларж - все се намираше някакъв колбас, понякога дори луканка. Реших да ви я представя и на вас по същия начин, защото все някога ще се уморите от авокадо тост и ще поискате да опитате нещо наистина близко до балканския ни вкус. 

Тази закуска се приготвя буквално за минути, с достъпни продукти, а сега още по-лесно - използвам  Picantina трапезна шарена – най-традиционната българска комбинация  от натурални и ароматни подправки. И много важно – не съдържа оцветители, мононатриев глутамат, глутен.  Ето как: 

Тази рецепта може да видите и във 


Необходими продукти: 
400 г извара
250 г майонеза
4 с.л. Picantina трапезна шарена сол 
( по желание чесън и черен пипер) 

Не е голяма философия. Слагаме в купа изварата, добавяме майонезата, шарена сол на вкус и разбъркваме. Леля винаги добавяше доста червен пипер, за по-розов цвят, знаеше, че обичах тази розова закуска. Освен това слагаше и никоя щипка черен пипер, ей така за пикантност. Може да добавите и чесън, но за мен тогава става повече като разядка за обяд или вечеря. Ако все пак държите да има чесън, добавете Picantina чесън на гранули /солничката/. 

 

Всяка седмица леля приготвяше нова доза, като просто допълваше към предишната (ако е останала), затваряше в бурканче и хоп, в хладилника. 


Толкова е вкусна добре изстудена върху мека филийка в топлите дни, че няма да имате нужда от нищо друго.


Напоследък накъдето и да погледна лепят етикета "протеинов" или "високо протеинов", но вие да знаете, че баба отдавана е открила топлата вода. Яли сме хубави закуски и едно време и пак ще ядем. 
Добър апетит! 




Надявам се това мое предложение да ви е харесало, а ако търсите и искате да виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉👉👉НОВОИзползвайте Промо код:  LUSSI при закупуването на уреди и аксесоари от Instantpot.bg (натисни тук) и получи безплатна доставка и/ или безплатна книжка с рецепти. 

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :
👉 Lussi`s World of Artcraft Кулинарна група

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...