вторник, 24 юни 2025 г.

Крънч торта с шамфъстък и шоколад / Crunch Chocolate & Pistachio Cake

 

Tази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток ток

Към края сме на юни месец, и дано не началото на нова световна война. Ударно начало за рецепта, но такова е времето, в което живеем. 

Човек да се чуди за кое по напред да се притеснява. Дали и преди време е било така и просто липсата на информация ни е карала да се чувстваме по-сигурни? 

С годините определено не става по-лесно да приглушим тревожните мисли, но поне за мен, решението е колкото по-глобални са тревожните ми мисли, толкова повече да се центрирам около малките моменти на щастие, които изпитвам всеки ден. Като това как в момента Боян си пее сладко някаква измислена песничка, а само преди няколко часа прекрачи прага на яслата за първи път. И ние заедно с него бяхме със свити сърца от днешната нова голяма крачка за малкия човек, но се справихме с начинанието геройски. 

Тати отиде на работа, мама отиде за първи път до офиса да направи постъпления за връщане, а Боян успя да изкара почти до обяд в нова среда, без нас и биба. Аз лично го отчитам като много продуктивен и успешен ден. 

В неделя пък имаше рожден ден и стана на две, но за това ще ви разказвам друг път, като ви покажа още една очарователна торта. Днешната изпревари рожденденската, защото не мога да се стърпя да не ви я покажа. Тази може да си я приготвите на бързо, още през седмицата и няма нужда да пускате печката. 

Днешната торта е вдъхновена от пандемията наречена "Дубайски шоколад", от която до момента не съм засегната. Не, че няма да се случи някога, но честно казано, опитвайки самия шоколад и различни версии, които ми пробутваха, така и не ме впечатли. Докато не попаднах на тази рецепта и си казах, ей това вече ми харесва. 

Не само няма да се наложи да диря суров кадаиф като в "Мисията невъзможна", но в рецептата има много повече шоколад и никакво печене ( или поне може да се избегне).
Вкусът е толкова добър, че определено влиза в моментите на щастие през деня, за които ви говоря, затова, ако последно време ви лисват такива, не забравяйте, че винаги може да си ги създадете сами като си приготвите нещо невероятно вкусно, като днешната рецепта. 
Ето я и нея: 


Необходими продукти:
200 г шоколадови бисквити
100 г масло
200 г крем от шамфъстък
2 с.л. масло
6-7 бр. фини кори София мел 
250 мл сметана
250 г крема сирене 
100 г тъмен шоколад
80 г пудра захар

Започваме като навиваме корите на руло и нарязваме с нож на тънки парченца. В тиган с малко масло на дъното запържваме корите докато станат хрупкави, като разбърквате непрекъснато. Може да ги опечете във фурната също така, но ако не ви се включва печката за няколко минути, и на котлона ще стане. 

 

Смиламе бисквитите в чопъра и прибавяме разтопеното масло. Когато нямам какаови бисквити, просто добавям малко какао към сместа и точно така направих и този път. Разбъркваме и намачкваме хубаво сместа, докато я суетим с текстура на мокър пясък. 

 

Разпределяме бисквитената смес на дъното на форма за торта с размери около 20-22 см и пъхаме в хладилника да стегне. 
В купа смесваме хрупкавите парченца кори за баница с крема от шамфъстък. 

 

Разпределяме и него върху бисквитения пласт и прибираме в хладилника. 
Последната стъпка е приготвянето на шоколадовия мус. За целта разбиваме изстудената сметана с пудрата захар на сняг и започваме да прибавяме от кремата сирене, докато получим хубав, пухкав крем. 

 

В отделна купичка разтопяваме шоколада. Аз използвах черен, тъй като смятам, че е най-подходящ за този мус. Започваме да прибавяме малко от крема към него, разбърквайки енергично с телена бъркалка, докато се темперира така, че да може да го прехвърлим обратно в купата и да продължим да разбиваме. Така ще премахнем възможността кремът да се пресече от топлия шоколад. 
Изсипваме пухкавия мус върху хрупкавия пласт с корите за баница и готово. 

 

За украса използвах още малко от останалите ми печени корички и шамфъстък.


Точно такава торта ми се хапваше в топлите дни. Обожавам торти, които съчетават различни видове текстури, а хрупкавия пласт тук е божествен. От сега ви казвам, ще направя още вариации на тази торта и ще сътворя някой "Български шоколад", който да отвее Дубайския в десе(р)та глуха. 
Може да пропуснете и бисквитения пласт и пак да се насладите на супер торта, а ако искате, може да го замените и с някой любим блат за торта. Аз съм тук да давам идеи, не акъл, може да правите каквото искате с живота си :) 



И тъй като ми остана половината пакет от корите, нямам търпение да ви покажа каква бърза и лесна закуска сътворих с тях :) 
Но сега, да се почерпим за здравето на всички ни и на моето юначе. 


Грабвайте виличките и съм сигурна, че няма да оставите и трохичка :) 



Надявам се това мое предложение да ви е харесало, а ако търсите и искате да виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉👉👉НОВОИзползвайте Промо код:  LUSSI при закупуването на уреди и аксесоари от Instantpot.bg (натисни тук) и получи безплатна доставка и/ или безплатна книжка с рецепти. 

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :
👉 Lussi`s World of Artcraft Кулинарна група

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3







Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...