Тази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток тук Твърдо вярвам, че има два типа хора - за големи светлини и малки светлини. С майка ми не може да се разберем по въпроса, тъй като където и да стъпи, се пускат всички лампи, слага по два полилея и не само се усещам как главaта ми се пържи от прожекторите, но винаги ми е една идея по-студено. Аз съм човек на малките светлини - щом се стъмни, се пуска приглушена светлина, малки лампички, свещи и уютно приглушено осветление. Искам мозъкът ми да е в релакс режим и да не си мисли, че е време за работа. Вие от кои хора сте? Ще ми е интересно да разбера :)
Именно защото съм такава, се влюбих в тази малка и уютна светеща оранжерия, тъй като нямаше как да пропусна да набутам лампички в нея. Още преди години бях й хвърлила око, но още не се продаваше желатин на листа в България (или поне в моя град) и осъществяването й беше трудна идея. Сега не само има, но има и още по-лесен вариант, защото всички резци, заедно с рецептата и дръвчетата ги продават като готов комплект от
Scrapcooking.
Вие вече знаете, че ако ползвате
промо код Lusi може да купувате продуктите и с намаление от сайта на
reia.bg. По Коледа имат чудесни предложения и съм хвалила око на още неща за Боян. С него винаги трябва да си намерим причина да сме продуктивни у дома, като мием съдове, перем, готвим и въобще всичко правим заедно, тъй като в неговите очи всичко това е игра. Правенето и украсяването на къщичката в това число.
Не успях да докарам най-изчистен и прецизен вид, но Боян искаше да опита да декорира също и коя съм аз да не позволи на дете да пипа коледна къщичка???! Та тя нали е за това. Ако все пак се решите да си нaправите такава някой ден - от готов пакет или пък напълно сами, ще ви опиша всички съвети и идеи, които мога да ви дам по-долу. Да започваме:
Тази рецепта може да видите и във
Необходими продукти
125 г масло
125 г захар
250 г брашно
1 яйце
2 пак. желатин на листа
За айсинга:
1 белтък
250 г пудра захар
лимонов сок
Започваме като приготвяме тестото. Спазвах рецептата от пакетчето, в което имаше още всички резци за направата на къщичката и елхичките за самата оранжерия. Може да ползвате и друга рецепта за самата къщичка, като аз смятам, че ТАЗИ също е много подходяща, тъй като има много меден вкус.
Разбиваме яйцето със захарта, а след това постепенно прибавяме мекото масло и брашното, докато се формира хубаво маслено тесто. Добавете брашното постепенно и го оставете малко по-меко. Така ще може да го доомесите с ръце и ще усетите пластичността му.
Увийте го в стреч фолио и го оставете да се охлади в хладилника, за да стегне.
След като се охлади е по-лесно за разточване. Постарайте се да не правите тестото твърде тънко, тъй като ще бъде твърде крехка къщичката и може да се счупи. Първо изрежете формите и прехвърлете върху хартията за печене. След това там изрежете прозорчетата и прибавете изрязаното тесто към останалото, за да имаме повече тесто за работа.
Печем платките на 180 градуса за около 10-12 минути или докато тръгват да се зачервят. Оставете да се охладят напълно, преди да ги пипате, тъй като в началото ще бъдат доста меки.
Най-важната част за тази къщичка са листата желатин, моите купих от Кауфланд ( ми там ги има, какво да направя, не плащат за реклама) .
Може да ги залепите с айсинг, но аз реших, че няма да цапам толкова, ако го направя със сгъстен захарен сироп ( повече може да видите във видеата)
Все пак направих айсинга за украсата - разбиваме белтъка с пудрата захар и добавяме малко лимонов сок за свежест и течност към сместа. ( Добавяме пудрата захар също постепенно)
Ако сте по-неопитни в сглобяването на къщичката ви препоръчвам да заложите на бял шоколад за слепването, тъй като е по-здрав отколкото айсинга, и да оставите айсинга само за украсяване.
Може да украсите с още захарна украса и да развиете въображението си. Аз и Боян се опитахме да не омацаме всичко, но накрая беше много доволен.
Ще се радвам да ви хареса и споделете с мен вашите колетни къщички на
моята Фейсбук страничка :)
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓
👉📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.comКулинарното ми пътешествие продължава още във :Страницата на блога във Facebook:👉Lussi`s World of ArtcraftПриятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:
👉Тik Tok: