вторник, 27 август 2024 г.

Кесадия с пилешко/ Chicken Quesadillas


Тази рецепта може да видите и във 
👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток тук 

Лятото е времето за малко грил, повече пърженко, ухание на чушки, тиквички, скара и картофки. Или поне аз свързвам лятото с бързи рецепти, които ми дават повече време да стоя навън и по-малко около печката. И все пак, понякога ми остава някой продукт в хладилника, който се задържа повече от ден-два. Най-често това е вече сготвено месце или пък щайга със зарзавати от село, които трябва бързо да оползотворя " за да не се развалят". За щастие имам няколко любими рецепти за такива случаи и една от тях ще ви покажа днес. Прочутите мексикански кесадии, които може да си направите с останало ви пиле на грил или пък просто си запържите набързо на тигана. 

Преди време с Ачо тропосвахме по София и се натъкнахме на малко павилионче за мексиканска храна, която беше доста пикантна откъм вкус и цена. Още тогава се сетих, че отдавна не съм правила кесадия и у дома и се зарекох да ги сготвя при първа възможност, а тя не се забави. 

Днес ще ви споделя любимата си комбинация, но вие може да сложите и друга плънка. Обилното присъствие на кашкавал и най-вече сирене чедър е задължително обаче и ви препоръчвам да не го пропускате. И въпреки, че рецептата е мексикански, изберете българско пилешко месо, като Лудогорско пиле за най-добър вкус. 

Тази рецепта може да видите и във 


Необходими продукти за 6 бр:
6 бр. тортила хлебчета ( или арабска питка, лаваш)
600 г пилешко гърди Лудогорско пиле
1 броя червена чушка
1 бр. зелена чушка
1/2 ч.ч. сладка царевица
1/ 2 глава лук
400 г сирене чедър
300 г кашкавал
подправка за мексиканско
люта чушка по желание

Започваме като нарязваме на кубчета чушките и лука. Ако ползвате останало ви пилешко месо, може да го накъсате на конци, а ако 

 

готвите на момента изберете пилешки гърди или пържола от бут. Нарязваме и месото на малки кубчета, тъй като ще се сготвя най-бързо и ще е по-лесно за хапване след това. Горе долу се пада по 100 г месо на една питка, ако решите да не правите цялото количество от питки. 


Загряваме малко олио и запържваме месото, като го подправяме с подправки на вкус, това може да бъде само червен, черен пипер сол и чесън, но ако имате подправка "мексикански микс" ще е още по-добре 

 

След като месото се запържи, добавяме нарязаните чушка и кромид. Запържете всичко за още една-две минути, като аз оставям зеленчука леко суров, за да има свежест в иначе тежкото ястие. 

 

Прибавяме и сладка царевица от консерва, а ако желаете, може да добавите и червен боб. Разбъркваме всичко и изсипваме плънката в чиния. В същи тиган, с много малко мазнина на дъното, 

 

слагаме тортилата, а върху нея няколко резенчета кашкавал. Върху тях слагаме от плънката 

 

и върху нея от сиренето чедър. Може да сложете няколко резенчета люта чушка за тези от вас, които обичат повече люто. Захлупваме и запичаме кесадията от двете страни за по около две минути. 

Разрязваме касадията на две и все пак хапваме и двете части :) 
Опитайте, няма да съжалявате 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓


📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 


петък, 23 август 2024 г.

Сладолед "Теменужка" / Violet Ice Cream

Тази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток тук

Ей, успях да ида и аз на море тази година. Че даже два пъти, един път с "помощно средство- баба" и един път "сами срещу природата", само с малкия. И в двата случая нямаш почивка, но в първия понякога сядаш, а във втория, оставаш и майка ти да седне.

 Първата ни почивка бе седмица преди това и както винаги посетихме добрата стара Равда. И двамата с Ачо я обичаме заради различни неща, и макар с годините сякаш те да намаляват, все още имам любимата ми рибена чорба и любимият ми сладолед "Теменужка" / "Виолетка", който продават на плажа. 

Преди много, много години, един дядо продаваше от него пред ГУМ в Благоевград, като сладоледът беше в един дълбоки, бели канти, а той слагаше от сладоледа във вафлените фунийки с обикновена лъжица. Спомням си как се спусках от училище през центъра, носеща със сетни сили претежката си раница от четвърти клас и само този сладолед бе опорната точка на презареждане. Беше точно на половината път за вкъщи и идеалното място да се почерпя с един сладолед преди да се прибера у дома след тежкия "работен" ден. 

Горе-долу по същия начин се чувствам и когато мога да си взема от него на плажа, след като цял ден строим пясъчни замъци с Боян и чистя пясък от хавлията, косата, устата му и въобще всяка цепка по тялото през пет минути. И ако има нещо, което може да бие купечкия сладолед от този, които може да си приготвите сами у дома е само, че продавачите му освен сладолед ще ти зашият и един комплимент, за да не се чувстваш зле, че ядеш и докато лежиш. Тази година например, когато ги попитах "Може ли един сладолед, моля?",  те отговориха: " За топ мацките на плажа винаги може". Викам си "Малеее, ей, тея и на ескимос ще продадат сладолед за 5 лева чашка". 

И все пак, лакомията ( и немотията след почивката) ме накара да си направя същия сладолед у дома, и да ви кажа, комплименти пак не липсваха от домашните. Затова ето и за вас : 

Тази рецепта може да видите и във 

Необходими продукти:
2 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. течна сладкарска сметана 
1 ч.ч. бонбони теменужки ( 2 пак) 
3 с.л. царевично нишесте
( лилава боя по желание)

Започваме като слагаме на котлона касерола с млякото, едната чаша сметана и нишестето. Най-лесно е първо да смесите нишестето с много малка част от течността, и след като се разтвори да добавите и останалата, така няма да има бучки. 

 

Прибавяме и теменужките, като аз слагах на вкус и отиде около пакетче и половина. Тъй като се разтварят по-бавно ви препоръчвам да ги натрошите преди това. 
Варим кремът при непрекъснато бъркане, така хем бонбоните се разтворят, хем кремът ще се сгъсти и ням ада има бучки. Оставете на тих огън и разбърквайте периодично, докато теменужките се разтворят напълно, а след това охладете. 
Към този етап кремът ще има лек розов цвят заради бонбоните, но ако искате да има сладоледът лилав такъв, пригответе и малко хранителна боя. Ако не искате да ползвате обикновена боя, ползвайте синя спирулина например. 
Останалата част от сметана разбиваме с миксер до гъст сняг. 

 

Към нея прибавяме малко по малко от охладения крем, като ако желаете сладоледът да има по-млечен вкус, а не сметанов, сложете по-малко сметана и повече крем. 







Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓


📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 


сряда, 14 август 2024 г.

Грис халва със сирене / Semolina Halva with Cheese


Тази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток тук

Мама много обича грис халва. Така и не разбирах какво толкова я превъзнася тази напояваща мокър пясък консистенция, особено когато като малка си мечтаех повече за шоколад и по-корекомски десертчета. Тези познати от девството халви, сутляши и нишестета хич ми не бяха по вкуса, но ето сега, няколко десетилетия по-късно, и аз стоя над тигана премлясквайки и боготворейки получения вкус. 
Не мога да си го обясня защо, но със сигурност се получава някакво насищане и изведнъж уж по-простичките на вид и вкус рецепти, започват да пленяват сърцата ни отново. С днешната рецепта успях и аз да се влюбя в грис халвата и вече няма само Боян да посяга към пакетчето грис в магазина.  

Хубавото на този десерт е, че може да го оформите и поднесете всякак. като каша, като топки сладолед, да го режете на квадрати дори, но истината е, че най-голямо удоволствие доставя или да създадете една интересна картина при поднасянето му или да го гледате как се разтяга заради плънката от моцарела. 

Тази рецепта може да видите и във 

Необходими продукти:
1 ч.ч. грис София мел
1 ч.ч. захар
200 г моцарела 
100 г масло
3 ч.ч. вода

Започваме като в тиган разтопяваме маслото, а след това прибавяме гриса. Разбъркваме постоянно, докато го оставяме да се запече и 

 

постепенно промени цвета си към по-карамелен. След това прибавяме захарта и "запичаме" на тигана още няколко минути, докато усетите карамеления аромат. 
След това прибавяме водата и разбъркваме периодично, 

  

докато десертът тръгне да се сгъстява и поеме течността. 
Накрая прибавяме и нарязаната моцарелаа. Разбърквам отново, докато се разтопи напълно, 

 
и се оформят конци. 
По желание добавете малко шам фъстък или други ядки. 

Да ви е сладко! 







Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓


📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:




Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...