сряда, 21 февруари 2024 г.

Огретен с праз / Creamy leeks gratin

 

Сега сигурно ще ви изненадам, но не съм от най-големите любители на праза. И все пак, имам много рецепти с него и макар да не се хващам прегладняла да мечтая за праз, някак щом ми заухае не него мигновено си казвам, че трябва да си хапна. Винаги ще предпочета баница със сирене и яйце вместо с праз, но ако има баница с праз и отделно такава със сирене, ще си хапна и от двете. Разбирате ли ме за какво говоря :) ?

Лаком г*з му се вика на моето и не мога да разбера, защо има хора за които харната е само източник на енергия и ядат на сила едва ли не, да си презаредят батерията и такива като мен, които смятат, че храната е едно от най-хубавите преживявания в живота и наслаждаването й,  готвенето й, аранжирането и хапването й, с вино или без, с хляб или без, на диета или не, е едно върховно удоволствие, което може да промени цялото ти настроение за деня. 



Моята добре приятелка Ванчето е точно като мен и докато други жени обикалят магазините да си набавят серотонин, то ние с нея обикаляме ресторантите да опитваме храна, а ако е по-скъпа ще си я поделим. Тя е толкова несломима, упорита и силна в ежедневието й, но няма нещо, което  накара лицето й да посърне така бързо, като това да е платила за харна, която дори не е толкова вкусна. 
Хубавото е, че и двете с нея оценяваме пълната палитра на ястията и обичаме както родопски пататник и цедено кисело мляко така и охлюви по бургундски. Знам, че и днешния огретен с праз ще й хареса, както и на вас. Ще се хареса и на тези, които уж не обичат праз, ама си го хапват, и макар тук да е звездата в ястието, така умело се гушка с дигите продукти, че просто лапаш виличка след виличка и дори не се замисляш от какво е ястието. 

Вече го обещах на някои от вас във Фейсбук, затова няма да се бавя, че денят си минава, а сигурно ще искате да го направите за вечеря. разбира се, Видео рецепта също има.

Тази рецепта може да видите и във 
Необходими продукти:
2-3 стръка праз 
4-5 картофа
2 моркова
2 с.л. брашно
300 мл прясно мляко ( или 50 на 50 с готварска сметана) 
300 г кашкавал 
1ч.л. сол
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. чубрица
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. куркума


Започваме като си измиваме и обелваме зеленчуците. Аз имах големи стръкове праз, но има и по-малки, като цяло изберете си една средна тавичка и гледайте като сложите вътре праз да я запълни. 


Нарязваме праза на колелца, а картофите на малки кубчета.

 

Рендосваме и морковите на по-едро ренде. 


Загряваме олио в тиган за пържене и първо запържваме картофките за една-две минути от всички страни. След това прибавяме нарязани праз и пържим докато омекне.

 

Следва да прибавим и морковите, разбъркваме ги и тях за минута-две в тигана и прибавяме подправките. 

 

Продължаваме да пържим ястието, докато прибавяме последователно след това брашното и млякото. Аз сложих и 50 на 50 мляко и сметана. 

 

Готовата смес изсипваме в тавичката и доливаме с малко водичка, ако е необходимо. Отгоре слагаме кашкавала и запичаме


на 180 градуса за около 40 минути. 


След това нарязваме на парчета и сервираме.


Много лесна рецепта, която може да направите всеки ден след работа за бърза вечеря, така че да й се насладите топла и прясна. Опитайте, а после минете да ми оставите отзив. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:




 Харесва ли ви публикацията и моя блог? 

Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 




петък, 16 февруари 2024 г.

Палачинкова торта "Черно и бяло" / Black & White Mille Crepe Recipe

 

Навярно вече сте попадали на тази рецепта в Инстаграм, You tube и хилядите клипчета в нета, защото е много актуална и аз просто нямаше как да я подмина. Не можех да спя докато не я направя, а пък все по-рядко ми остава време за тези по-изпипани десерти. Хубавото на тортите е, че в повечето случай можеш да ги сътворяваш два - три дни, а ако е с палачинки - с още някой друг ден отгоре. 

Та, както казах, влюбих с в тази шарка преди доста време в един десерт с пластове от желе  и се радвам, че някой ( не, аз) се е сетил, че има и по-лесен вариант - с палачинки. 

Следващият път, ще я направя с цветни палачинки за да достигна нещо средно между първоначалната идея и тази, и вярвам, че ще се поучи много забавна торта :) 

За днешната торта не ви трябва много: само рецепта за любимите ви палачинки!  Аз ще се ви дам моята, макар да си призная, винаги ги правя на око. Тези от вас, които са ветерани в  парването на палачинки, знаят че тестото  за тях се прави на усет, тъй като много зависи от яйцата, процента на млякото и т.н. 

Хубавото е, че докато се научите ще изядете много несполучливи палачинки, а още по-хубавото е, че сместа може да си я натаманявате през цялото време, така че не губите нищо. 

Освен яйца и мляко е добре да имате и една малка фуфка, която да си топне пръстчето вътре и да я подслади по неповторим начин.  Аз се сдобих с моята преди седем месеца и съм много доволна от този модел, макар да  е малко шумен и не е  много енергоспестяващ. 

Много бях притеснена дали ще ми се получи шарката за тортата, защото знаех, че нямам времето да я правя бавно и да я доизпивам, но ето още една хубава новина - не е толкова трудно колкото изглежда и явно не е и много важно да е чак толкова изпипана да се получи. 

Затова, хващайте тигана за палачинки и да я почваме тази торта!

Направила съм и ВИДЕО рецепта, защото вече почти никой не чете блогове и трябва да викам Стивън Спилбърг да ми държи телефона, докато жонглирам с тиганите, ама такова е вече през 2024 година. 

Тази рецепта може да видите и във 


Необходими продукти:
4 яйца
350 мл мляко
150 мл айран
30 г тъмно какао
130 г брашно
2-3 с.л. олио
За кремовете:
500 г маскарпоне
400 мл сметана за разбиване ( подсладена)
2-3 с.л. течен шоколад или разтопен черен, какао

Както казах, продуктите за палачинките са приблизителни, а и като цяло аз не използвам всички палачинки за тортата. Мой съвет е като за първи път да направите по-малка торта, с около 8-9 палачинки.

Започваме като разбиваме яйцата за тях, 


и към тях добавяме брашното, какаото и 


прясното мляко. Добавям малко кисело мляко и вода или айран ако имам, тъй като според мен стават по-копринени и нежни, когато има кисело мляко. Аз не слагам в палачинките захар или набухвател, поне не в този им вид, но вие винаги може да сложите. Слагаме малко олио и разбиваме всичко отново. ( Боян е нетърпелив да му дам и на него да се включи)

 

Готовата смес трябва да е по-рядка от боза. 
В нагорещен тиган за палачинки, намазан с малко мазнина, изсипваме около едно черпаче от сместа и разпределяме по цялата повърхност на тиган. След като почне да се отделя с помощта на шпатула от сраните обръщаме палачинката и запичаме за още половин минута. 


Готовите палачинки изразяваме с диаметър около 18-20 см.


В купата на миксера разбиваме изстудената сметана и прибавяме максарпонето. Тъй като сметаната е вече подсладена не слагаме допълнително захар, но ако нямате такава, сложете на вкус.
Отделяме половината бяла сметаната в купа, а към останалата част прибавяме течен шоколад, разтопен или само какао, така че да я оцветим в кафяво.

 

Прехвърляме двете смеси в еднократни пошове по отделно, на които сме отрязали връхчето. Съобразете да не е твърде малък отвор, трябва да ни шприцованата лента да има обем. 

Започваме сглобяването като върху една палачинка шприцоваме от белия крем около 5 ленти, на еднакво разстояние една от друга. Отново казвам, лентите трябва да са обемни и нагоре, тъй като след поставянето на втора палачинка отгоре, трябва да се получат вълнички.


Помагаме си с помощта на дървена тръбичка или химикал за да натиснем втората палачинка плътно до всяка лента, без да я сплескваме и да запазим обема й. 


Между тях шприцоваме вече от втория, кафяв крем и повтаряме процедурата.


Редим така останалите палачинки, като накрая измазваме тортата с останалия ни крем по желание. 
Аз използвах общо осем палачинки за торта с диаметър 18 см. 


Останаха ми от кремовете, но ги използвах за друг десерт. И все пак по-добре да имате повече крем, отколкото да не ви стигне. Тази торта е доста кремообразна, много лека и вкусна. 


Оставих я за една нощ в хладилника, за да съм сигурна, че ще стегне и ще мога да я разрежа. 
На другия ден още с първия разрез шарката се разкри :) 



Не знам дали защото Боян помогна, но тортичката стана чудно от първия път.


Уикендите са дни за палачинки, затова отделете си няколко и си спретнете тази грабваща и съблазнителна тортичка. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓


📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:

  Харесва ли ви публикацията и моя блог? 

Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 



понеделник, 12 февруари 2024 г.

Пиле "Омъжи се за мен" / Merry me chicken

 

 Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук!  

Може да пропуснете ресторанта тази година за Свети Валентин и да си спретнете истинска петзвездна вечеря у дома с тази рецепта. Като нищо ще получите предложение за брак след като го поднесете, опиянени от плътния сос от пармезан, сметана и още много вкусни работи, които ще ви споделя след малко.

Дали ще празнувате „Пропагандният празник на запада“, който насърчава икономиката и тормози мъжкото съзнание да измили пореден подарък баш когато трябва да се пие домашно вино, няма значение, защото днешната рецепта върви и с вино. Tака или иначе менюто съм ви го измислила и няма за какво да се тревожите.

Истината е, че не съм от най-големите почитатели на Св. Валентин, но пък съм голяма романтичка и всеки един повод, който подсеща хората да направят нещо специално за един друг одобрявам. Смятам че готвенето на вкусна храна си е доста специално, затова запазете си рецептата за 14-ти или който искате февруари, март и т.н. както се казва, защото храна си трябва всеки ден.

И защото много ВИ ОБИЧАМ съм ви направила и Видео рецепта.

Тази рецепта може да видите и във 
Необходими продукти:
Около 700 г пилешко филе Лудогорско пиле
3-4 скилидки чесън
200 мл течна сметана ( готварска)
150 мл пилешки бульон
100 г сушени домати
2 ч.л. риган
1-2 ч.л. лют пипер на люспи
1/2 ч.ч. пармезан ( или количество по желание)
зехтин/ масло
пресне босилек

Взимаме пилешките гърди и ги разполовяваме, така че да получим малки пържоли. Окосяваме ги със сол и черен пипер.

Загряваме мазнината и запържваме пържолите от всяка страна 

 по 3-4 минути, така че да хванат загар, но да останат все още сочни. Изваждаме ги в чиния.


В същия тиган слагаме още олио ( и лъжица малко за повече аромат) и прибавяме нарязания на ситно лук и чесън.

След като омекне, прибавяме сметаната и пармезана. Оставяме да покъкри, докато се получи по-гъст сос, който разреждаме с горещия пилешки бульон. Може да сложите повече или по-малко, зависи колко гъст сос обичате да има. Ако ви стане по-рядък, винаги може да го оставите да покъкри и ще се сгъсти. ( Не слагайте месото обаче да ври в него, за да не стане тегаво) 


Връщаме месото чак накрая обратно в тигана и прибавяме нарязаните на ситно сушени домати. (Аз ползвах такива от буркан, но вие може да ползвате и други).
Накрая подправяме ястието с малко нарязан на ситно пресен босилек и малко сушен риган. Може да сложите и малко лют пипер на люспи, защото така става леко пикантно, без лютото да доминира.


Това ястие  е толкова апетитно, че може да изяде пет чабати само за топене, но може да гарнирате с картофено пюре или паста. 


Аз лично обичам да се наслаждавам най-вече на месото, да е Лудогорско пиле, защото е българско и с доказано качество. 


Ако го опитате, не забравяйте да наминете да ми напишете отзивите си и да кажете "Здравей" по-надолу в коментарите : ) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓


📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:

  Харесва ли ви публикацията и моя блог? 

Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...