понеделник, 31 юли 2023 г.

Перфектното бирено мезе: Пилешки филенца със солети/ Pretzel Crusted Chicken Strips

 

Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук! 

Едно нещо се убедих тези дни: Всеки търси идеи за лятно меню! То в такива жеги малко неща ти се хапват, но пак си търсим разнообразие. Не може само таратор и диня! Моята любима лятна комбинация е розови домати, пуканки и луканка. Не ме питайте защо, но е чудесна. Мога да вечерям това почти всеки ден. Обаче, не значи, че не ми се хапва и цаца ( с бира), пържени картофки ( с бира) или пък вкусни, златни пилешки филенца със солетки. Какво? Не сте чували за тях ли? Ами тъкмо сега ще чуете :) 


И тъй като, по известни за моите по-редовни читатели обстоятелства се налага бирата да е безалкохолна, реших да кача здравословния фактор с още нещо - не са пържени, а печени...няма да познаете по вкуса обаче. Толкова крехки, толкова вкусни, че пръстите ще си оближете. 
Идеята за панировка от млени гризини, солетки, бретцели и т.н. е доста популярна на Запад, та реших да опитам и аз. Направих си също и домашен сос Тартар, но вместо с кисели краставички е с маслини. Сега кисели краставички посред лято ми се струва малко ненужно, но виж маслини - баш таман! 


Ако обичате пилешките филенца от KFC колкото мен, ще се радвате, че имате тази рецепта, без да се налага да ядете от кофа като прасенце...или да ви коства цяло състояние. Пилето обаче е същото, българско месо от Лудогорско пиле. Комбинацията на подправки, мариноването на филето в мляко и вкусната панировка, топната в свежото, изстудено сосче може да изпие много бира, но вие не бойте се, лятото е за това :) 



Необходими продукти: 
Около 500 г пилешко филе Лудогорско пиле
400 мл прясно мляко
150-200 г солети
3 яйца
1 -2 ч.ч брашно
1 ч.л. лют пипер на люспи
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1ч.л. подправка за пиле* ( по желание) 
сокът на половин лимон
олио

За соса:
10 маслини
1/3 връзка копър
1-2 скилидки чесън
100 г майонеза
150 г кисело мляко ( гъсто) 

Започваме като нарязваме пилешкото месо на флейки ( стрипсове) и ги мариноваме за поне 2 часа в студено прясно мляко, в което сме сложили подправките и лимоновия сок. Слагаме в хладилника да престоят и да се "напие" месото, като по този начин става много крехко и сочно.


След това си приготвяме три чинии : в едната разбиваме яйцата с вилица, в другата слагаме брашно, а в третата смлените на дребно солетки ( соленки) 


Взимаме едно филенце и го овалваме първо в брашно, после в яйца, а накрая в солетите, Редим в тавичка, застлана с хартия за печене и готово. Поливаме филенцата с малко олио, а след това пъхаме да се пекат за около 20 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.


През това време се захващаме със соса. Нарязваме на ситно маслините, чесъна и копъра (може и в блендер). След това добавяме към тях майонеза и кисело мляко и разбъркваме. Може да овкусите соса с още малко пресен лимонов сок по желание. 


Готовите филенца сервираме със сос и премръзнала от студ бира, която отчаяно чака да я стоплите в коремчето си.


Аз обичам повече подправки и слагам малко от черния пипер в брашното, както и подправката за пиле. Ако нямате такава обаче, може да сложите микс от любимите си подправки, като за мен задължително е чесъна на прах или чесновия пипер. 


И сега, демонстрирам за да няма объркване...взимаме филенце, топваме го в сосчето, 


виждаме дали има доволно количество и хоп...отхапваме колкото душа ни иска, преди да повторим процедурата. Сега е ваш ред :) 


Много ще се радвам да я приготвите, да ми изпратите снимки на тази ( или други ястия по мои рецепти) на моята електронна поща cussivalo@yahoo.com, а аз ще ги споделя на моята Фейсбук страница :) , за да им се полюбуват всички. 
Сега е време да почна да режа парчета и раздавам на всеки от вас. :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!

вторник, 25 юли 2023 г.

Бърза шоколадова торта без миксер/ One-Bowl Moist Chocolate Cake Recipe ( No Electric mixer )

Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук! 

Привет, приятели! Една "прясна" мама се завръща на линия, с голямо желание да ви почерпи виртуално за появата на нейния "фъстък",  "кюфтенце", "поничка", "пипонада" и всякаква сладост, която го наричам от появата му насам. Забелязвате, че всичко е издържано в кулинарно- хранителната стилистика, но има ли по-голяма вкусотия от появилото се на бял свят бебче, пък камо ли ако е твое собствено. Няма, няма, истина ви казвам!



За съжаление никакво време не ми остана да готвя и пиша и само прекрасните и мили ваши включвания за съвети пожелания ми бяха връзката с реалния свят - благодаря на всеки от вас за което. Толкова много искам да ви показвам и разказвам, имам нова кухня, макар тя да е готова на 99% и остават да се монтират плотовете и дръжките. Ще ви покажа всичко в моя Инстаграм акаунт или на Фейсбук страницата, за тези от вас, които искат да и следят и малките моменти от ежедневието ми, наравно с позивите на апетита ми. И тъй като морето за мен е непосилна цел тази година, а заради кърменето не ми препоръчват драстични диети, мога да се отдам на сладко похапване на вкусни торти. а, такива не липсват, освен майка ми, и половинката ми имаше рожден ден наскоро, а отгоре на всичко и моят се задава. 


Торти имаше и ще има! Ето първата от тях, която е за тази много сочна, мека и вкусна шоколадов торта, за чиито напарва не ви трябва миксер, а само една голяма купа и телена бъркалка.  

Вижте надолу подробно описаната рецепта, 

Необходими продукти:

За блатовете:
400 г захар
45 г тъмно какао
240 мл бътърмилк / айран
240 мл горещо кафе
165 мл олио
3 яйца
1 ч.л. сода
2 ч.л бакпулвер
щипка сол
ванилия

За крема:
250 мл сметана
200 г шоколад


Започваме като в купа пресяваме брашното и прибавяме захарта, каквото, бакуплвера и содата. Разбъркваме до еднородна смес.

 

После прибавяме яйцата, олиото, ванилията и айрана ( или бътърмилка - ако сте в чужбина навярно се продава при вас, но ако искате да направите и тук, просто капнете няколко капки лимонов сок в прясно мляко и оставете да се пресече) 


Разбъркваме отново до еднородна смес.


Последно прибавяме горещото кафе и солта, разбърквайки отново. Сместа е една идея по-рядка, не бива да ви учудва, именно това ще направи блатовете много сочни.

 

Изсипваме сместа в две тавички с диаметър около 20 см и пъхаме да се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-30 минути. Проверете блатовете след 20 минути печене ( не отваряхте вратата на фурната преди това) с дървена клечка. Ако клечката излезе суха от центъра на блата, извадете от фурната и оставете да се охладят напълно. 

 

Докато блатовете се охлаждат, си приготвяме ганаша. За целта кипваме сметаната и я прибавяме към начупения на по-дребно шоколад. Оставяме за около 30 секунди, а след това разбъркваме докато получим еднородна смес отново. Оставяме да се охлади първо на стайна температура, а след това може да приберем в хладилника, за да забързаме процеса. Проверявайте от време навреме и разбърквайте ганаша, за да не стегне прекалено и да ви се наложи пак да го загрявате, за да може да го нанесете върху тортата. 


Сглобяваме тортата като слагаме ганаш между двата блата , а с остатъка измазваме тортата отвсякъде. Бъдете щедри, нанесете целия крем - не си заделяйте за друг път, дори и да ви се струва повече :) 


Ако не сте препекли блатовете, те трябва да стоят леко влажни и няма да има нужда от сиропиране тортата. 


Тази торта обичам да държа на плота в кухнята, под похлупак, а не в хладилника. 


Остава мека и сочна поне 2-3 дни без проблем, въпреки жегите, но като цяло при нас се изяжда в рамките на първите 24 часа :) Като раздам и на бабите за помощта, която оказват у дома в момента :) 


Много ще се радвам да я приготвите, да ми изпратите снимки на тази ( или други ястия по мои рецепти) на моята електронна поща cussivalo@yahoo.com, а аз ще ги споделя на моята Фейсбук страница :) , за да им се полюбуват всички. 
Сега е време да почна да режа парчета и раздавам на всеки от вас. :) 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като 
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!

вторник, 20 юни 2023 г.

Шоколадова грис торта без печене / No bake chocolate semolina cake

 

Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук! 

Напук на всички припети, ей ме на пак с торта...в ръка! Не може да се изгаси това, що не гасне, в случая вечния ми глад за торта и хубави неща. Броени дни ни делят от заветното събитие и аз пак си мисля, как да се разсее човек, когато нещата вървят, ама не баш каквито си е искал, приставял и .н. Не, не този път няма да мрънкам! Този път ще ви вдъхновявам, защото след седмици в които спях на диван, живея без мивка, посрещам майстори на няколко часа като пенсионирана куртизанка по график и се чудя къде и как да огрея, пак мога да ви кажа едно - правенето на вкусен и красив десерт ме зареди повече отколкото всичко друго. Понякога буташ нещо, не само доколкото можеш, но и до колкото е писано, затова сега съм приела съдбата си - ами какво като нищо няма да е готово. Очевидно е, че ще мога да готвя навсякъде по съшия начин, защото, когато от теб напира да излезе творчески заряд, май нищо не може да го спре. 

И въпреки неудобното спане в девети месец на диван, кухнята на мама се оказа пък чудесна да се забърка, една вкусна и разхлаждаща лятна тортичка с грис. Последния път, когато бяхме на спа почивка с нея и леля ми, въпреки наличието на различни десерти за вечеря на блок масата, видях как и двете се нахвърлиха на десерта грис, който явно им напомняше на детството - не знам, но си казах, че е време да обърна повече внимание на това пренебрегвано злато. И се радвам, че го направих - амЧи то вкусно бе! 

Особено в комбинация с шоколад и какао, определено трябва да го опитате. Вижте надолу подробно описаната рецепта , а ТУК може да я видите като ВИДЕО в Инстаграм ( А, тук в Тик Ток) 

Необходими продукти: 
За блата:
600 мл прясно мляко
100 г грис София мел 
3 с.л. какао
5-6 с.л. захар
30 г шоколад
1 ванилия / ванилена захар


За крема:
2 яйца
350 мл прясно мляко
100 г захар
60 г брашно София мел 
100 г масло
кората на един малък лимон
100/ 150 мл бита сметана 


Започваме като слагаме прясното мляко в подходяща тенджера, а в друга купа


смесваме останалите сухи съставки - грис, какао, захар и ванилия. 


Разбъркайте до хомогенна смес ( може да пресеете за по-фин резултат) 


След като сложим млякото на котлона, прибавяме шоколада и разбъркваме, 


докато се разтвори напълно. След като тръгне да завира, прибавяме и сухата смес от грис и бъркаме на умерена температура, докато кремът се свари напълно и почне да бълбука. Изсипваме гриста в намазана с масло тавичка за торта, моята е 20 см диаметър и оставяме да изстине напълно. 

  

Докато тази вкусотия се охлажда, ние си приготвяме и втория крем. него винаги може да замените с някакъв инстантен крем или пудинг, но в случая не бих развалила тъй и така лесен десерт с готов крем. Затова просто вземаме две яйчица и 


прибавяме към тях захарта, а след това разбиваме добре. Прибавяме постепенно брашното и млякото и бъркаме с телена бъркалка. 

 

Тази смес прехвърляме в тенджера и слагаме всичко на котлона да заври, като бъркаме постоянно, тъй като сместа ще се сгъстява и не бива да става на бучки. Щом стане готов крема дърпаме от огъня и слагаме към крема маслото и лимоновата кора, която ще го направи още по ням-ням :)  


След като и този крем изстине добре го смесваме с битата сметана, като  количеството на сметаната е по ваш вкус. Може да сложите повече или по-малко, да изпилвате част от нея за украса или да добавите още малко за украса на десерта. 


Така готовия крем изсипваме върху студения грис блат и пъхаме в хладилника за една вечер да се наспи хубаво. На другия ден украсяваме с рендосан шоколад, сметана, плодове и каквото сърце ви желае. 


Моята украса беше семпла, но искам да ви кажа, че понякога няма нужда от много завъртулки. Ще се насладите на един много лек, нежен и най-вече кремообразен десерт. 


Тази торта е любима на хората, които обичат, меки, кремообразни, сочни торти, с вкус на шоколад, но не и да ти става тежко. Може да сложите по-малко или повече от домашния крем отгоре, внимавайте да не го направите много течен, но нека седи въздушен. 


Аз използвам растителна сметана, тя обикновено се разбива на по-твърд сняг и стабилизира крема допълнително. 


Еми... какво да ви кажа, хубавото си е хубаво! И това далеч не е единствената торта, която чака да бъде показана :) Айде дано скоро още поводи имаме за празнуване, а вие не забравяйте да ми пращате вашите снимки по мои рецепти на cussivalo@yahoo.com и да ме следвате в която социална мрежа ви душа иска <3 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...