Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук!
Привет, приятели! Една "прясна" мама се завръща на линия, с голямо желание да ви почерпи виртуално за появата на нейния "фъстък", "кюфтенце", "поничка", "пипонада" и всякаква сладост, която го наричам от появата му насам. Забелязвате, че всичко е издържано в кулинарно- хранителната стилистика, но има ли по-голяма вкусотия от появилото се на бял свят бебче, пък камо ли ако е твое собствено. Няма, няма, истина ви казвам!
За съжаление никакво време не ми остана да готвя и пиша и само прекрасните и мили ваши включвания за съвети пожелания ми бяха връзката с реалния свят - благодаря на всеки от вас за което. Толкова много искам да ви показвам и разказвам, имам нова кухня, макар тя да е готова на 99% и остават да се монтират плотовете и дръжките. Ще ви покажа всичко в моя Инстаграм акаунт или на Фейсбук страницата, за тези от вас, които искат да и следят и малките моменти от ежедневието ми, наравно с позивите на апетита ми. И тъй като морето за мен е непосилна цел тази година, а заради кърменето не ми препоръчват драстични диети, мога да се отдам на сладко похапване на вкусни торти. а, такива не липсват, освен майка ми, и половинката ми имаше рожден ден наскоро, а отгоре на всичко и моят се задава.
Вижте надолу подробно описаната рецепта,
Необходими продукти:
За блатовете:
370 г брашно София мел Екстра
400 г захар
45 г тъмно какао
240 мл бътърмилк / айран
240 мл горещо кафе
165 мл олио
3 яйца
1 ч.л. сода
2 ч.л бакпулвер
щипка сол
ванилия
За крема:
250 мл сметана
200 г шоколад
Започваме като в купа пресяваме брашното и прибавяме захарта, каквото, бакуплвера и содата. Разбъркваме до еднородна смес.
После прибавяме яйцата, олиото, ванилията и айрана ( или бътърмилка - ако сте в чужбина навярно се продава при вас, но ако искате да направите и тук, просто капнете няколко капки лимонов сок в прясно мляко и оставете да се пресече)
Разбъркваме отново до еднородна смес.
Последно прибавяме горещото кафе и солта, разбърквайки отново. Сместа е една идея по-рядка, не бива да ви учудва, именно това ще направи блатовете много сочни.
Изсипваме сместа в две тавички с диаметър около 20 см и пъхаме да се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-30 минути. Проверете блатовете след 20 минути печене ( не отваряхте вратата на фурната преди това) с дървена клечка. Ако клечката излезе суха от центъра на блата, извадете от фурната и оставете да се охладят напълно.
Докато блатовете се охлаждат, си приготвяме ганаша. За целта кипваме сметаната и я прибавяме към начупения на по-дребно шоколад. Оставяме за около 30 секунди, а след това разбъркваме докато получим еднородна смес отново. Оставяме да се охлади първо на стайна температура, а след това може да приберем в хладилника, за да забързаме процеса. Проверявайте от време навреме и разбърквайте ганаша, за да не стегне прекалено и да ви се наложи пак да го загрявате, за да може да го нанесете върху тортата.
Сглобяваме тортата като слагаме ганаш между двата блата , а с остатъка измазваме тортата отвсякъде. Бъдете щедри, нанесете целия крем - не си заделяйте за друг път, дори и да ви се струва повече :)
Ако не сте препекли блатовете, те трябва да стоят леко влажни и няма да има нужда от сиропиране тортата.
Тази торта обичам да държа на плота в кухнята, под похлупак, а не в хладилника.
Остава мека и сочна поне 2-3 дни без проблем, въпреки жегите, но като цяло при нас се изяжда в рамките на първите 24 часа :) Като раздам и на бабите за помощта, която оказват у дома в момента :)
Много ще се радвам да я приготвите, да ми изпратите снимки на тази ( или други ястия по мои рецепти) на моята електронна поща cussivalo@yahoo.com, а аз ще ги споделя на моята Фейсбук страница :) , за да им се полюбуват всички.
Сега е време да почна да режа парчета и раздавам на всеки от вас. :)
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Прекрасно творение отново!💕Каква сметана ползваш, Люси?
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) Ползвам растителна сметана от кутии :) , но може и животинска.
ИзтриванеМоже ли снимка на сметаната
ИзтриванеСметаната може да е всякаква марка, ако е течна ( да не е заквасена) с масленост над 30 процента и да е подходяща за разбиване.
ИзтриванеС готварска става ли?
ИзтриванеТя не е с такава масленост обикновено, може да проверите в описанието на продукта
ИзтриванеЗдравей, Прекрасна!
ОтговорИзтриванеДа попитам,колко висока става тортата?❤❤❤
Здравей и от мен, Прекрасна :) Не съм я мерила на височина, може би 15-16 см :)
ИзтриванеЗдравей, Люси! Тортата изглежда страхотна, предполагам че и вкусът е такъв :) Искам да я направя за деца и в такъв случай кафето с какво да го заменя?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, може да сложите само гореща вода :)
ИзтриванеЗдравей, Люси, от къде взимаш тавичките за блатовете ?
ОтговорИзтриванеПоздрави, Божидара
Привет, Божидара. Тези ги взех от Джъмбо. Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте! Браво за предложението! Изглежда чудесно. С какъв диаметър е тортата? Трябва да я направя и да стигне за 20 човека и се опитвам да преценя с колко да увелича продуктите. Благодаря предварително. Светла
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Светла, както съм написала, диаметърът е 20 см. Предполагам, че двойна доза може и да ви стигне за 25 см, но ще бъде значително по-ниска. Ако искате такава голяма торта, трябва да предвидите много по-големи дози. Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте! Ще приготвя по случей рожденния си ден, за радост на цялото домочадие. 🙂 Имам въпросчета: 1во може ли блатовете да се изпекът един след друг, какъв шоколад се използва за крема и може ли вместо кафе или вода да сложа горещ шоколад? Благодаря! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. Може за блатовете, аз ползвах черен за крема, но може и млечен, може да сложите и друга ароматна течност, която да засили вкуса на шоколад :)
ИзтриванеЗдравей! Какво кафе използва за блата
ОтговорИзтриванеАз ползвам дълго еспресо :)
ИзтриванеЗдравейте. Бях поела ангажимент за 70 годишния юбилей на свекърва ми да приготвя торта. Харесах си торта Трюфел, но ... неочаквано се оказах без миксер. Веднага прегледах другите Ви рецепти и попаднах на тази. Безкрайно много Ви благодаря! Тортата е повече от страхотна, божествено вкусна и много лесна за приготвяне.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Мария. На всички ни се е случвало, затова да живеят тези рецепти. Поздрави най-сърдечни и благодаря за оставените отзиви !
ИзтриванеПрекрасна си, Люси!
ОтговорИзтриванеБъдете здрави и щастливи заедно с малкият фъстък!
Здравейте, какво значи "кипваме" сметаната, благодаря
ОтговорИзтриванеЗагряваме я до точка на кипене.
ИзтриванеЗдравейте Люси,имам няколко въпроса за блата 🙂:1-мога ли да изпека цялата смес във форма с ринг 26 см и след това да го разрежа -ще е достатъчно ли за 3 тънки братчета?
ОтговорИзтриване2-да разбирам ли че яйцата не е нужно да се разбиват с миксер до пухкавост и 3-готов айрян от бутилка може ли да се ползва?
Здравейте, Галя, въпрос 2 и 3 - отговор да, въпрос едно е по-скоро вашия опит с рязането на такива сочни блатове. Понякога трудно толкова голяма смес се изпича равномерно и съответно е трудно да станат три отделни равни блата, но знам, че някои хора го постигат или пък са доволни с постигнатото. Аз предлагам варианта за по-лесен и отличен резултат, останалото е въпрос на смелост и желания да се експериментира в кухнята.
Изтриване