вторник, 25 юли 2023 г.

Бърза шоколадова торта без миксер/ One-Bowl Moist Chocolate Cake Recipe ( No Electric mixer )

Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук! 

Привет, приятели! Една "прясна" мама се завръща на линия, с голямо желание да ви почерпи виртуално за появата на нейния "фъстък",  "кюфтенце", "поничка", "пипонада" и всякаква сладост, която го наричам от появата му насам. Забелязвате, че всичко е издържано в кулинарно- хранителната стилистика, но има ли по-голяма вкусотия от появилото се на бял свят бебче, пък камо ли ако е твое собствено. Няма, няма, истина ви казвам!



За съжаление никакво време не ми остана да готвя и пиша и само прекрасните и мили ваши включвания за съвети пожелания ми бяха връзката с реалния свят - благодаря на всеки от вас за което. Толкова много искам да ви показвам и разказвам, имам нова кухня, макар тя да е готова на 99% и остават да се монтират плотовете и дръжките. Ще ви покажа всичко в моя Инстаграм акаунт или на Фейсбук страницата, за тези от вас, които искат да и следят и малките моменти от ежедневието ми, наравно с позивите на апетита ми. И тъй като морето за мен е непосилна цел тази година, а заради кърменето не ми препоръчват драстични диети, мога да се отдам на сладко похапване на вкусни торти. а, такива не липсват, освен майка ми, и половинката ми имаше рожден ден наскоро, а отгоре на всичко и моят се задава. 


Торти имаше и ще има! Ето първата от тях, която е за тази много сочна, мека и вкусна шоколадов торта, за чиито напарва не ви трябва миксер, а само една голяма купа и телена бъркалка.  

Вижте надолу подробно описаната рецепта, 

Необходими продукти:

За блатовете:
400 г захар
45 г тъмно какао
240 мл бътърмилк / айран
240 мл горещо кафе
165 мл олио
3 яйца
1 ч.л. сода
2 ч.л бакпулвер
щипка сол
ванилия

За крема:
250 мл сметана
200 г шоколад


Започваме като в купа пресяваме брашното и прибавяме захарта, каквото, бакуплвера и содата. Разбъркваме до еднородна смес.

 

После прибавяме яйцата, олиото, ванилията и айрана ( или бътърмилка - ако сте в чужбина навярно се продава при вас, но ако искате да направите и тук, просто капнете няколко капки лимонов сок в прясно мляко и оставете да се пресече) 


Разбъркваме отново до еднородна смес.


Последно прибавяме горещото кафе и солта, разбърквайки отново. Сместа е една идея по-рядка, не бива да ви учудва, именно това ще направи блатовете много сочни.

 

Изсипваме сместа в две тавички с диаметър около 20 см и пъхаме да се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-30 минути. Проверете блатовете след 20 минути печене ( не отваряхте вратата на фурната преди това) с дървена клечка. Ако клечката излезе суха от центъра на блата, извадете от фурната и оставете да се охладят напълно. 

 

Докато блатовете се охлаждат, си приготвяме ганаша. За целта кипваме сметаната и я прибавяме към начупения на по-дребно шоколад. Оставяме за около 30 секунди, а след това разбъркваме докато получим еднородна смес отново. Оставяме да се охлади първо на стайна температура, а след това може да приберем в хладилника, за да забързаме процеса. Проверявайте от време навреме и разбърквайте ганаша, за да не стегне прекалено и да ви се наложи пак да го загрявате, за да може да го нанесете върху тортата. 


Сглобяваме тортата като слагаме ганаш между двата блата , а с остатъка измазваме тортата отвсякъде. Бъдете щедри, нанесете целия крем - не си заделяйте за друг път, дори и да ви се струва повече :) 


Ако не сте препекли блатовете, те трябва да стоят леко влажни и няма да има нужда от сиропиране тортата. 


Тази торта обичам да държа на плота в кухнята, под похлупак, а не в хладилника. 


Остава мека и сочна поне 2-3 дни без проблем, въпреки жегите, но като цяло при нас се изяжда в рамките на първите 24 часа :) Като раздам и на бабите за помощта, която оказват у дома в момента :) 


Много ще се радвам да я приготвите, да ми изпратите снимки на тази ( или други ястия по мои рецепти) на моята електронна поща cussivalo@yahoo.com, а аз ще ги споделя на моята Фейсбук страница :) , за да им се полюбуват всички. 
Сега е време да почна да режа парчета и раздавам на всеки от вас. :) 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като 
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!

18 коментара:

  1. Прекрасно творение отново!💕Каква сметана ползваш, Люси?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Ползвам растителна сметана от кутии :) , но може и животинска.

      Изтриване
    2. Може ли снимка на сметаната

      Изтриване
    3. Сметаната може да е всякаква марка, ако е течна ( да не е заквасена) с масленост над 30 процента и да е подходяща за разбиване.

      Изтриване
    4. С готварска става ли?

      Изтриване
    5. Тя не е с такава масленост обикновено, може да проверите в описанието на продукта

      Изтриване
  2. Здравей, Прекрасна!
    Да попитам,колко висока става тортата?❤❤❤

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и от мен, Прекрасна :) Не съм я мерила на височина, може би 15-16 см :)

      Изтриване
  3. Здравей, Люси! Тортата изглежда страхотна, предполагам че и вкусът е такъв :) Искам да я направя за деца и в такъв случай кафето с какво да го заменя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, може да сложите само гореща вода :)

      Изтриване
  4. Здравей, Люси, от къде взимаш тавичките за блатовете ?
    Поздрави, Божидара

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Божидара. Тези ги взех от Джъмбо. Поздрави!

      Изтриване
  5. Здравейте! Браво за предложението! Изглежда чудесно. С какъв диаметър е тортата? Трябва да я направя и да стигне за 20 човека и се опитвам да преценя с колко да увелича продуктите. Благодаря предварително. Светла

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Светла, както съм написала, диаметърът е 20 см. Предполагам, че двойна доза може и да ви стигне за 25 см, но ще бъде значително по-ниска. Ако искате такава голяма торта, трябва да предвидите много по-големи дози. Поздрави!

      Изтриване
  6. Здравейте! Ще приготвя по случей рожденния си ден, за радост на цялото домочадие. 🙂 Имам въпросчета: 1во може ли блатовете да се изпекът един след друг, какъв шоколад се използва за крема и може ли вместо кафе или вода да сложа горещ шоколад? Благодаря! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Може за блатовете, аз ползвах черен за крема, но може и млечен, може да сложите и друга ароматна течност, която да засили вкуса на шоколад :)

      Изтриване
  7. Здравей! Какво кафе използва за блата

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...