четвъртък, 2 март 2023 г.

Оризова фритата с червен ориз/ Frittata with Red Rice

 

Какво по-добро време за диета от това, в което цените на продуктите са пожар :) Човек трябва да може да намира положителното в почти всичко или ще се побърка.  Аз например съм решила, че поне веднъж в месеца задължително ще излизам извън комфортната си зона с няакой нов продукт, рецепта или ще си доставя удоволствието да си купя нещо, което ми се иска да опитам просто ей така. Също съм си обещала да има баланс между полезните и "неполезните" рецепти, като знаете, че не вярвам много във вторите. Дали нещо е лекарство или отрова зависи само от дозата. Но стига философстване, защото днес искам да ви поканя да опитаме заедно червен ориз. Самата аз не бях готвила с него досега, но тъй като винаги търся нови продукти, с които да изненадам стомаха си, та той да си каже "Ааа, какво е това, дай да му се насладим добре " и да го асимилира, вместо да го задели като редовните хляб и картофи и да каже "Оф, пак това ли, вкарай ги отзад на склад". 

Реших да опитам да си направя една оризова фритата, която видях от Йоли, но използвах червения ориз. Той представлява дългозърнест пълнозърнест ориз, който запазва намиращите се повърхностния слой и зародиша витамин Е, А и В6, желязо, влакнини и антиоксиданти. Червеният цвят се дължи на неразтворими антоцианини. 

След приготвяне придобива лек, орехов аромат и може да се използва като гарнитура, екзотични азиатски рецепти и салати. Аз пък реших да опитам тази фритата, която преди да се сложи яйцето си е много вкусна салата :) направо две рецепти в една.

Ето и необходимите продукти:

1-2 яйца
1 стрък пресен лук
50 г кашкавал
50 г шунка
2-3 с.л. царевица/ грах
1 морков
1 скилидка чесън
олио

Започваме като сваряваме ориза спрямо инструкциите на опаковката.


Отцеждаме от водата и слагаме в купа, прибавяйки останалите ни продукти. Вие може да добавите или премахнете някои по свое желание. 


Разбъркваме всичко и овкусяваме с подправки. На този етап, наистина е като салата, която почнах да ръфам неспирно, но бях твърде любопитна дали ще е така вкусно като фритата и добавих яйца. 


Изсипваме равномерен, не прекалено дебел пласт в равен нелепнещ тиган и го оставяме да се запече добре на ниска до средна степен на котлона. Трябва да стане достатъчно еднородна консистенция, така че с помощта на равна чиния да обърнем от тигана и да върнем да се запече от другата страна без да се разпадне.


Това кажи речи е и трудната част и за целта препоръчвам по-плитък тиган, в който да може да сложите чинията до фритата и да обърнете. Уверете се, че не е залепнала никъде преди това, за да не се разкъса. 


Може да ползвате и бял ориз, тъй като той има повече нишесте в него и залепва по-бързо, така че с диетичните ориз е една идея по-трдно, но може да си направите и мини фритати, ако ви е трудно или да добавите една-две лъжици брашно към сместа. 


Аз не сложих брашно, направих си я такава, леко хрупкава, засищаща и много вкусна. Диетите понякога могат да те изтощят не с друго, а с еднообразие. Ето защо е хубаво да си приготвяме малки изненади, които ще ни се сторят като шоколад в този момент. 
Опитвали ли сте други рецепти с  червен ориз? Напишете ми в коментарите :) 



п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!





понеделник, 27 февруари 2023 г.

Торта " Знаме България" / Bulgaria Cake

 

Тъкмо бях решила да прибера палтото и се сетих, че се задава и най-женският месец - март, заедно с неговата непредсказуемост. Дали ще е топло или студено, отговорът е - да! И като всеки кулинар и аз се вдъхновявам от различни празници и тенденции, като тази година реших отново да отпразнуваме подобаващо 3-ти март. Преди години ви предложих тази трицветна панна кота, която стана истински хит, а сега, нещо по-българско - любимата ни бабина торта в багрите на българското знаме. 

Знам, че думата "българско" и "България" все по-рядко предизвикват поводи за гордост и самочувствие в много от нас, а и аз не съм аз и изключението, което ще успее да ви амбицира за тях, но все пак ми се иска да споделя някои мои мисли, ако ми позволите, ( ако не искате, преминете направо към рецептата, за да не ви "насилвам" да четете)  

За такива като мен - кажи речи откакто се помня, все сме в преход, търсене на демокрация и изграждане на модерна европейска държава. И все пак, аз също съм от хората, които са се завърнали от живот в чужбина и след много "търсене" успях да намеря чисто човешки, народни и дори наследствени архетипи тук, в които намирам утеха и приемственост, от която чисто духовно се нуждая. Така де, това е моята "страна", каквато и да е тя -  малко шантава, скандалджийска, комплексирана и понякога си пада твърде много по чашката и чалгата, все се бие в гърдите, но най-често се бие със себе си, все някой или нещо й е крив, откраднал или взел, нищо, че тя не го е опазила като хората. Все ще избере тариката и забавния пред умния и стабилния, но иначе къде е кефът? Къде е интригата? Това е моята страна, дом на моите баби, дядовци, родители, на моята първа любов, на моите прекрасни приятели, които макар и много от тях да живеят отдавна в чужбина, още ни свързват спомени за намазани филии с шипково сладко, газирано ябълка, квартири с аромат на черги и супа, разменяне на дрехи, празници като "сурва", "прошки" и "баба е взела пенсия". Дом на култови фрази като "Не се прави на Мара подробната", "не клапай, а лапай", "ти недей много знаа" и други с предупредително-възпитателн характер, които даваха на поколения деца "храна за размисъл" преди лягане.

И въпреки всичко, това е нашата родина, нашата невидима нишка със земята и въздуха тук, която ни тегли от което и да било кътче на планетата и ни кара понякога да мечтаем за вкуса на зрелия домат биволско сърце, за печената баница в печката на село, за чувството ни за хумор, което е еволюирало от защитен механизъм срещу несправедливостта и несгодите до виртуозно изкуство в намирането на смешното във всяка ситуация! Нашата топлина, гняв, сърдечност и откровеност, която може да ти се изсипе на главата или една след друга или с помощта на малко ракия и наведнъж само защото нашата психика е такава - казва си "право куме в очи" и после "дупе да ти е яко".

 Но пък и само тук хора които не се харесват един друг си бутат колата заедно като закъса или пращат смс-и за лечение, само тук знаеш, че този, който те ядосал днес, ще ти стане приятел и ще  иска услуга утре. Такива сме каквито сме и само с годините добиваме мъдростта да разберем, че не сме идеални, не сме и най-умните и красивите, но си имаме и добри черти. Колкото толкова! И тук, макар и напук, може да се смеем, да обичаме, да отглеждаме деца, да се радваме на природата, на близките си. Никъде не е идеално, но така ни се е паднало - това кътче да е наше. Не са останали само идиоти в страната, само безмозъчни хилуронови бомби, не са само мързеливите и неуспешните, има и от другите. Знам ги, виждам ги, те са мои приятели, колеги, близки и съседи. Те не пишат много в нета, и нямат време да коментират под всяка новина с първата осъдителна мисъл, която им е дошла на ума, за да докажат, че съществуват. Те ще оставят място за паркиране и на другите и ще почистят след себе си, когато хапват в парка. Те рядко имат време за "кафе с цигара", но са там когато имаш нужда от нещо, да те подкрепят и похвалят. Те са такива в България и извън нея! Те знаят, че нищо не е само черно или бяло,  добро или лошо. Има и от двете и приемат, че ако направиш добро не е за да ти се пляска с ръце. Не защото Бог или камерите гледат, а защото просто им идва отвътре да са хора "като хората". Знам ги тези хора, знам, че ги има още и точно те СЪЩО са България. И именно те заслужват тази торта. Тя е за тях! 

Необходими продукти за торта 20 см:
3 яйца
2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. захар
1 кофичка кисело мляко
1/2 пак. бакпулвер
40 мл олио
1 ванилия
хранителни боички

Крем:
1 литър мляко
3 яйца
125 г масло
6 с.л. брашно
2 ванилии

Още:
захарен/ карамелен сироп за сиропиране
орехи

Започваме като разбиваме яйцата със захарта


докато увличат обема си и побелеят. Прибавяме киселото мляко, както и малко по малко от пресятото брашно, с бакпулвера и ванилията. ( Ако нямате бакпулвер, заменете с 1 ч.л. сода, което смесите с киселото мляко преди това, за да бухне) 

  

 Добавяме и олиото, разбъркаме докато получим гладка еднородна кексова смес. 


Разделяме на три равни части. Аз го правя черпак по черпак в три купички. 


Към две от смесите добавяме боя - червена и зелена и разбъркваме докато се оцветят напълно. Ползвах от сухата боя в Кауфланд.

  

Печем всяка смес по отделно, в предварително намазана с олио формичка с диаметър 20 см 


Печем блатовете за около 20-25 минути в предварително загрята фурна на 170-180 градуса.
През това време приготвяме крема. За целта слагаме млякото със захарта да завра на котлона, а в купа смесваме яйцата с брашното. За да стане по-течна сместа, прибавете малко по-малко от топлото мляко към яйцата, бъркайки постоянно за да не се пресекат. 

  

След като течността стане с консистенцията на боза, прехвърлете при останалото мляко и варете докато тръгне да се сгъстява, бъркайки постоянно и енергично, за да изберете появата на бучки.  Дръпнете от огъня и прибавете ванилиите и 


маслото към крема.  За сглобяването на тортата ще ви трябват и орехи - може да сложите само отгоре, по цялата торта , че дори и между блатовете, което аз лично предпочитам. 
Мекия и сладък крем омеква тортата и я овлажнява, особено ако се сглоби докато той е още топъл, но все пак може да си приготвите захарен или карамелен сироп за сиропиране на блатовете, ако обичате по-сочни торти.

 

Тортата сглобяваме в подходяща форма или ринг за торти,


 като разбира се почваме с червения плат, сиропираме, слагаме крем,


 орехи и слагаме зеления блат, отново повтаряме и завършваме с жълтия ( белия) блат.


Оставаме тортата да изстине на стайна температура, а след това прибираме в хладилника. 
На следващия ден облепваме добре с млени орехи. 


Какво по-бълграско от любимата бабина торта с нашето знаме? Само си представете лицата на децата, които ще ахнат щом я зърнат. Пък и ние самите ще си донесем малко празничност у дома. 


Моята половинка обожава тази торта и до ден денешен. каквито и дриги да правя, спомените, българщината и детството му са закодирани в този десерт. Триста десерта с маскарпоне да му направя, ей така ще стоят в хладилника, живи и здрави да са останалите приятли, колеги и съседи да помагт с изяждането им, но тази торта, лелееее, парче не дава да раздам. 
Отрязва си парченце, взима си кофичка кисло мляко или кафе и яде все едно е свинко след пости. 


Един път така я поиска точно преди да заминем на море и аз му казах, че няма за кога да я правя, като няма да сме у дома, а той "ще си я взема за из път". Аз му казвам, "Да, дай сега ще мъкнем торта на морето в кутии, защото там такава няма и като знам колко ядеш, само ще я хвърля". Бога ми, изяде я по време на нощното каране от Благоевград до Варна. Ако и вие имате нужда от малко сладост, оптимизъм и патриотизъм, спретнете си тази вкусна бабина торта и нека отбележим 3-ти Март заедно :) 


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като 
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



сряда, 22 февруари 2023 г.

Чебуреки с кайма / Chebureki with meat

 

"Мило, моля те, направи пак чебурек." Ако получавах по лев всеки път, в който чувах това изречение у дома, сега щях да мога да си позволя цяла кора яйца и почивка на Велинград за Нова Година. Считайте за какво става въпрос :) Много обичана закуска, обяд и вечеря у дома, отново доставена до култовия си статус от youtube канала на Life of Boris. 

У дома често менюто се влияе не само от сезоните, ами и кой како е гледал във филм, сериал, в интернет и хайде да се направи. Понякога се виждам в чудо, когато трябва да изнамеря някои съставки, но днешната рецепта не е такава. Общо взето, сигурно поне половината от вас имат всичко необходимо за нея дори сега в хладилника си. Хубавото е, че става и за хапване по всяко време, пък и като изстине. 

Ще ви напиша рецептата за двата вида тесто, с които съм ги правила, като едното е с мая и втасване, правейки ги по-мекички, а другото е за по-хрупкави чебуреки. Моето допълнение е кашкавалчето, което завършва картинката напълно.Ако се чудите с какво да изненадата любимите си хора тези дни, ето и моето предложение сега:

Необходими продукти:
Тесто 1 - хрупкаво:
Около 500 г брашно
200 мл топла вода
1 ч.л. сол
30 мл разтопено масло или олио
Тесто 2:


За плънката:
Около 500 г кайма
1-2 глави лук
1/2 връзка магданоз
50 мл вода или доматен сок
черен пипер ( може и други любими подправки)
сол
Кашкавал - по желание
олио за пържене

Ако ще приготвяте тесто с мая, почнете с направата на тестото, но ако изберете бързото тесто без втасване, може да го оставите за втора стъпка.

Приготвяме плънката малко преди това, за да има време да поема вкусовете. За целта назряваме магданоз и лука на ситно 


и ги смесваме с каймата. Добавяме малко водичка или доматен сок, за още повече сочност. Овкусяваме с черен пипер, чубрица или други подправки, които обичаме. 


Смесваме всичко и оставяме каймата престои за половин - един час в хладилника.


Приготвяме чебурека като замесваме и тестото. За първата версия, просто прибавете всички съставки към брашното и замесете меко, еластично тесто. Няма нужда да втаса.


Разделете на топки, като всяка част разточвате на кръг, в която слагате част от каймата ето така. Броят на топките ще определи и колко големи да бъдат самите чебуреци, така че е по ваш избор. Направете един пробен за да прецените и от там насетне действайте по същия начин :) 


Прихлупвате като полумесец и притискате страните на чебурека с вилица, за да се запечата. Може да използвате и малко вода, ако искате да залепне по-добре. 


В някои от тях сложих и парченца кашкавал :) 


Запържваме чебуреците в сгорещено олио 


до златисто и от двете страни. 


Вървят чудесно с изстудена биричка, особено сега, когато времето навън става все по-топло. Понякога просто ни се хапва тестено и това си е, затова ако е го правим, поне да си струва :) 


А, вие готови ли сте да разнообразите менюто с нещо ново?


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...