сряда, 22 февруари 2023 г.

Чебуреки с кайма / Chebureki with meat

 

"Мило, моля те, направи пак чебурек." Ако получавах по лев всеки път, в който чувах това изречение у дома, сега щях да мога да си позволя цяла кора яйца и почивка на Велинград за Нова Година. Считайте за какво става въпрос :) Много обичана закуска, обяд и вечеря у дома, отново доставена до култовия си статус от youtube канала на Life of Boris. 

У дома често менюто се влияе не само от сезоните, ами и кой како е гледал във филм, сериал, в интернет и хайде да се направи. Понякога се виждам в чудо, когато трябва да изнамеря някои съставки, но днешната рецепта не е такава. Общо взето, сигурно поне половината от вас имат всичко необходимо за нея дори сега в хладилника си. Хубавото е, че става и за хапване по всяко време, пък и като изстине. 

Ще ви напиша рецептата за двата вида тесто, с които съм ги правила, като едното е с мая и втасване, правейки ги по-мекички, а другото е за по-хрупкави чебуреки. Моето допълнение е кашкавалчето, което завършва картинката напълно.Ако се чудите с какво да изненадата любимите си хора тези дни, ето и моето предложение сега:

Необходими продукти:
Тесто 1 - хрупкаво:
Около 500 г брашно
200 мл топла вода
1 ч.л. сол
30 мл разтопено масло или олио
Тесто 2:


За плънката:
Около 500 г кайма
1-2 глави лук
1/2 връзка магданоз
50 мл вода или доматен сок
черен пипер ( може и други любими подправки)
сол
Кашкавал - по желание
олио за пържене

Ако ще приготвяте тесто с мая, почнете с направата на тестото, но ако изберете бързото тесто без втасване, може да го оставите за втора стъпка.

Приготвяме плънката малко преди това, за да има време да поема вкусовете. За целта назряваме магданоз и лука на ситно 


и ги смесваме с каймата. Добавяме малко водичка или доматен сок, за още повече сочност. Овкусяваме с черен пипер, чубрица или други подправки, които обичаме. 


Смесваме всичко и оставяме каймата престои за половин - един час в хладилника.


Приготвяме чебурека като замесваме и тестото. За първата версия, просто прибавете всички съставки към брашното и замесете меко, еластично тесто. Няма нужда да втаса.


Разделете на топки, като всяка част разточвате на кръг, в която слагате част от каймата ето така. Броят на топките ще определи и колко големи да бъдат самите чебуреци, така че е по ваш избор. Направете един пробен за да прецените и от там насетне действайте по същия начин :) 


Прихлупвате като полумесец и притискате страните на чебурека с вилица, за да се запечата. Може да използвате и малко вода, ако искате да залепне по-добре. 


В някои от тях сложих и парченца кашкавал :) 


Запържваме чебуреците в сгорещено олио 


до златисто и от двете страни. 


Вървят чудесно с изстудена биричка, особено сега, когато времето навън става все по-топло. Понякога просто ни се хапва тестено и това си е, затова ако е го правим, поне да си струва :) 


А, вие готови ли сте да разнообразите менюто с нещо ново?


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!







четвъртък, 16 февруари 2023 г.

Домашен крем "Данет дуо" Шоколад / Homemade Danette Duo Chocolate


Кажете ми, че не съм само аз? само аз и децата? Понякога ми се прехапват готови сладости от магазина, като например готовите шоколадови кремчета със сметана. Има много марки, но като че ли Данет е най-разпознаваемо. И тъй като си взимам от време на време, признавам си, си признавам също, че в даден момент искам да си го приготвя и сама. Поне със сигурност знам какво ще има вътре, мога сама да побера продуктите като качество и определено ми е по-спококойно на душата. В този случай, не мога да ви обещая, че вкусът е съвсем същия, защото определено е по-вкусно :) като съчетание, вид и усещане, напълно задоволява глада ми за такова кремче, но я няма тази водниста и безвкусна текстура, а е заместена от плътен шоколадов крем. 
Приготвих този крем също за един Свети Валентин преди време, тъй като след коледните празници определено ни се хапват по-леки десерти. Ще се радвам да го опитате и да ми споделите вашите впечатления в коментарите тук :) 


Необходими продукти: 
400 мл пълномаслено мляко ( или 300 мл вода+ 100 мл сметана)
60 г царевично нишесте
100 г какао
1/2 консерва подсладено кондензирано мляко
150 г млечен шоколад

Още:
бита сметана
млени Oрео бисквитки

Слагаме млякото ( или водата и сметаната) , заедно с кондензираното мляко на котлона да заври. Снимала съм кое кондензирано мляко съм ползвала, но може и да е друга марка, просто изберете това, което е гъсто и тежки.  


През това време в купичка смесваме нишестето с какаото добре. 


Прибавяме към тази смес мляко по малко от течността, докато получим смес като горещ шоколад, а после я прехвърляме отново към останалото ни мляко на котлона. Бъркаме енергично, докато кремът се сгъсти. Дърпаме от огъня и към горещия крем прибавям нарязан на дребно млечен шоколад, за да подсилим шоколадовия вкус. Оставяме го за малко да се отпусне, а след това разбъркваме отново докато се интегрира напълно в крема. 


Готовия крем разпределяме в чаши, а след като изстине напълно довършваме с богат пласт бита сметана, която може да украсите с малко смлени бисквитки по желание. 


Обожавам да загребвам от плътния крем и голямо количество от вкусната, изстудена пухкава сметана. Действа толкова освежаващо и въпреки това, не е тежко на стомаха. 


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 

всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


 

вторник, 14 февруари 2023 г.

Пиле с вино на Джулия Чайлд / Julia Child's Coq au Vin

 

Помня първия Св. Валентин с моята половинка сега, редно е да кажа вече годеник, но ми звучи като герой от латиносериал така. Беше в една от ресторант-пицариите в града, той яде лазаня, аз ризото, което беше презентирано върху каменна плоча, изливащо се от метална кофичка. Не се шегувам! Около нас имаше още хора честващи празника на любовта, на съседна маса - на виното, на трета съм почти сигурна че честваха бирата и празника на сунгурларската, а за фон вървеше футболен мач под акомпанимента на тичащи деца. 
Ние срамежливо почопквахме от ястията си, казвайки си наздраве със съмнителното наливно вино, осъзнавайки бързо колко повече бихме искали да сме си сами и какво ли ще бъде като заживеем заедно. И до ден днешен обичаме да обикаляме ресторантите и да си похапваме, обсъждайки всичко наоколо - от дебелината на менюто, атмосферата, до забавните имена на ястията, но любимият ни "ресторант" наистина си остана у дома. Само там знаем, че виното е лично подбрано от нас, пък и на промоция :) , че вместо една малка чаена свещичка на масата може да сложим десетки, музиката за фон  е по наш вкус, а ястията с пилешко - са с българско месо.

Тази година искам да ви вдъхновя за малко семейно ресторантче с вкусна, домашна кухня за празника - френска, но с българско месце от Лудогорско пиле. Реших да изненадам любимия с една много вкусна рецепта на Джулия Чайлд за пиле с вино, но това е доста обобщено име, защото съкровищата за откриване в тази рецепта не са никак малко. От бекон, гъбки, коктейлни лукчета, до богатия и плътен сос с масло и вино, нищо в тази рецепта не е под пет звезди. 

Трябва да го опитате, защото и да не сте влюбени, ще се влюбите! Толкова е вкусно! В рецептата се използва една нова за мен техника, специално масло за сгъстяване на носа, което нямах търпение да опитам и предам нататък като знание. Може да си забърка човек и по-голяма доза и да си я съхранява в хладилника именно за такива цели, което улеснява много, ако често приготвяте яхнийки и запръжки. Но да не се бавим повече, ето и рецептата: 

Необходими продукти:

4 бр цели бутчета Лудогорско пиле
1 1/2 ч.ч. червено вино
1 ч.ч. пилешки бульон
1-2 глави лук
2 бр. моркови
4 скилидки чесън
200 г бекон
200 г гъби
200 г коктейлни лукчета
2 с.л. масло за яхния * ( виж как се приготвя по-надолу)
100 мл доматен сос
сол
олио

Масло за яхния:
2 с.л. брашно
2 с.л. масло

Нарязваме пилето на части и го мариноваме за поне час във виното и пилешкия бульон. По оригинална рецепта може да добавите и малко бренди, но аз реших да пропусна.

  

Нарязваме бекона на кубчета и запържваме до хрупкаво от всички страни. След това в същата мазнина, запържваме и нарязаните гъби. Изваждаме отново в отделен съд, овкусяваме с малко сол. 

  

Следва пилето. Всяко парче пиле подсушаваме с кухненска хартия, а след това запържваме в нагорещения тиган, от страната на кожата първо, запържваме от всяка страна до златисто и осоляваме. Аз го правя в чугунен тиган, за най-добър резултат.


Последната част от ястието е нарязването на лука и морковите. 

  

В тиган с малко олио ги запържваме за около 7-8 минутки от всички страни, докато се карамелизират. Прибавяме и чесъна и запържваме за още няколко минути. 


Преместваме малко зеленчуците настрана и в малката разчистена част добавяме дометения сос или доматена паста, ако предпочитате. Запържваме за кратко, докато потъмнее  и се карамелизира, разбърквайки отново със зеленчуците. Прибавяме винената марината и поставяме в тигана парчетата пиле ето така. Поставяме капака и оставяме ястието да къкри на ниска температура за около 20-30 минути, докато месото стане крехко.

  

През това време приготвяме маслото за яхния. Това всъщност е начин за сгъстяване на соса, с който се обогатява и като аромат и вкус с маслото, но и не рискуваме да стане на бучки, тъй като брашното е интегрирано в него и по-лесно се разтваря в течност.  За целта смесваме брашното и мекото масло на еднородна паста. 

   

След като месото е готово, го изваждаме отново и към соса прибавяме тази паста, разбърквайки докато се разтвори напълно.
Прибавяме и малките, коктейлни лукчета, гъбите и част от бекона.


Подреждаме отгоре пилето отново, завършвайки с поръска от оставалия ни бекон, свеж магданоз или ако искате да бъдете лоялни към френския вкус - прясна мащерка.


Опитвам се да не ядем много хляб у дома, но с този сос може всеки да омете една багета. Идеален е за топене и не знаете кога да спрете. 


Месцето е крехко, лесно се отделя и е поело всички аромати на ястието. Коктейлните лукчета придават една свежест със себе си. Ако ви интересуват, те се продават консервирани в буркани, може да ги закупите в повечето големи вериги. 


Няма значение дали чествате този или онзи празник, някой или всички, важното винаги е било да намерим място в сърцето и ежедневието си да отбележим хубавите неща в живота около нас - хора, определени моменти, поводи и разбира се щастието да сме живи, да се насладим на всичко това. Аз ще се постарая да ви го напомням, дори в дните, които ни изглеждат твърде сиви и еднообразни. Никога не подценявайте силата на добре приготвената храна - тя може да е наистина най-вкуснитят и цветен миг от деня ни и често е напълно достатъчно да промени изцяло настроението ни. 



п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...