понеделник, 31 октомври 2022 г.

Шарен сач с пилешко / Delicious Chicken and Vegetable Clay Pot Sach

 

Месо ни дай на нас у дома и това е. Казвала съм го, ще го повторя, защото е самата истина. Вие ще ме запомните с тортите, но всъщност имам повече рецепти за месо в главата си, отколкото сладкиши някога съм правила или показвала. Всеки ден е ново 20 или ако не е, то поне да е златно 100 , или иначе казано - изпитана рецепта, която се изяжда винаги, всеки път. 

Дори и когато повечето хора се глезят с някой джънк фууд като пици, хамбургери и тн. ние пак ще изберем пиле от KFC - чисто месце както се казва. Истината е, че откакто разбрах, че готвят само с наше си, българско месо, от Лудогорско пиле дори не се крия като се редя на опашката за втора кофа крилца. Любовта ми към месцето, и пилешкото в частност явно не остана незабелязана и от тях, затова днес ще ви покажа още една любима семейна рецепта с любимото лудогорско пиле.

Кой не е бил прецакван я по морето, я в някоя механа като види уж големия грамаж на автентичния сач, и си мисли, че всички ще се нахранят от него? Е, на нас отдавана ни писна да ядем само стари картофи поръсени отгоре с останалото месо от скарата по заведенията и се наложи да станем спецове на сача у дома. Ето на това му се казва вече сач с пилешко, в което има правилен баланс на зеленчук и мръвка.

За целта избирам поне две различни части от пилешкото месо, овкусявам по различен начин и слагам зеленчуци, които да допълват вкуса, но и картинката подобаващо: 

Необходими продукти:
За месото:
Около 300 г пилешки пържоли от бут Лудогорско пиле
Около 300 г пилешко филе Лудогорско пиле
Червена марината:
(1-2 скилидки чесън, 1 с.л. лют сос, 2 с.л. червен пипер, 1 с.л. соев сос, 1 ч.л. черен пипер, 3 с.л. олио, 200 мл мляко. сол) 
Зелена марината:
( 1ч.л. чубрица, 1 ч.л. риган, 1 .л.1/2 ч.л. босилек, 1 скилидка чесън, 3 с.л. олио) 

Още за сача:
морков, кисели краставички, царевица, червена и зелена чушка, лук, домат, гъби, яйце
олио за сача
сол

Започваме като мариноваме месото. За целта първо нарязваме пържолите от бут, като една режем на четири части ( на кръст). Аз използвах половината пакет, около 330 г и излязоха общо 6 мини пържолки, които начукваме леко с чукче.
Слагаме ги в купа заедно с червената марината и втриваме добре в месото.

  

Прибавяме олиото, а след това и млякото и прибираме в хладилника да се маринова поне за час, най-добре за една нощ.

Гърдите нарязваме на бонфиленца и мариноваме в зелената марината и олио, 

 

като също прибираме в хладилника. Може да добавите и лимон, ако решите, но тъй като правя по-скоро зимен сач, ги оставих без него.

След като месото е мариновано, го запържваме в олио от всички страни. Тъй като е пилешко не му отнема много време, а и не е нужно да  е напълно сготвено, 

  

тъй като ще го запечем и в сач след това, нека хване само хубав загар от едната страна. 

След като месото е готово подготвяме сача. Намазваме го добре с олио и го пъхаме в студена фурна да се затопли постепенно до 180 градуса.  

През това време запържваме леко зеленчуците - лука, чушките, морковите и гъбите.

Изваждаме сача и слагаме зеленчуците и прибираме за кратко във фурната, разбърквайки от време на време. Може да не го правите на тигана първоначално, направо във сача, но ако са повече е добре да слегнат леко, за да не ви се изсипват от сача ( зависи колко е дълбок)

В последствие добавяме царевицата, кисели краставички и домати ( поръсвам и с още червен пипер) 

Нареждаме отгоре и пилето и пъхаме във фурната да се запекат за още 10 минути ( може да добавите и кашкавал по желание) 


Преди да извадим сача чукваме едно яйце по средата и допичаме, оставяйки го по-рохко. Завършваме с малко пресен магданоз. 


Какво да ви кажа ...има от всичко! И със сигурност е много шарен, даже и месото е с различен вкус. Не се размотавайте по ресторантите, и без това качеството им е ужасно, а с таз инфлация само за това си давайте парите. Я, извадете сача, или пък някоя подходяща тавичка  ( да, точно така, ще стане и в нея) и си спретнете тази вкусотия. 
Ако го направите, не забравяйте да ми изпратите снимки, а ако са в Инстаграм направо ме отбележете, мен, или пък Лудогорско пиле. Със сигурност ще се радват да видят какво сме им приготвили :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!



петък, 28 октомври 2022 г.

Торта "Черна магия" / Black Magic Cake

 

Готови ли сте за една брутална торта? I was born ready! Ако ме четете от години, знаете за любовта ми към метъла, готиката, хоръра, специалните ефкети, Хелоуин и де що има изкилиферчено и страшничко. 

Положителният ефект от тези "тъмни изкуства" отдавна е доказан от науката и затова повечето от нас сме много усмихнати и мирни граждани, ядящи торта, очевидно :) Мистичното и окултното винаги ме е вдъхновявало, но отдавна не си бях отделяла време да "творя" за блога нещо outside the box, затова ето, че най-сетне си позволих да бъда себе си отново.

  Отдавна и исках да направя такава торта и обмислях как ще стане най-добре, а  задачката както на мен, така и на други читатели, които я поискаха е много черно-шоколадова торта, която да не използва или да не се прекалява с черна хранителна боя. Ако вече сте опитвали да готвите с такава, сигурно сте усетили, че наистина трябва да се сложи голямо количество боя за да се промени цвета на сместа до черно, а това донякъде променя и вкуса. Знаем, че и не са особено полезни, но аз намерих решение с нещо, което даже е полезно - активен въглен на прах. Закупих го от био магазин в града и по-надолу може да го видите на снимка, като марката не е от значение, предполагам има други и със същия ефект, но аз намерих такъв и ви го показвам. 


Нарекох тортата "Черна магия" защото наистина е такава. Супер вкусна, супер шоколадова и много впечатляваща. Като нищо ще се носите из въздиха след някоя парче и то от кеф.                                                                                                                                  В рецептата ще ви покажа как да направите и този ефект отгоре сякаш е пръскана с спрей velvet който е също много актуален, но няма нужда. Тази баба Яга знае два и двеста и измислила и това. хайде, яхвайте метлата и да забъркаме нещо магическо...




Необходими продукти:
 За блата:
5 яйца
220 мл кока кола
300 г захар
350 г брашно
100 г тъмно какао
15 г активен въглен на прах
15 г бакпулвер
180 г масло
100 мл олио
1 ванилия 
щипка сол

За крема:
300 г черен шоколад
360 мл сметана 
черна хранителна боя за подсилване на цвета ( по желание)
черници ( по желание) 

Започваме като разтопяваме маслото и смесваме с олиото. Прехвърляме в купа и разбиваме 

 

заедно със захарта, прибавяйки едно по едно яйцата.


Докато разбиваме с миксера слагам на котлона да се приготви и ганаша. За целта кипваме сметаната и нарязваме на ситно шоколада. 

 

Прибавяме към горещата сметаната и разбъркваме докато се разтвори напълно и стане на крем.
Тук е моментът да добавите черен боя, ако искате да затъмните крема.


Връщаме се към блатовете и смесваме в купа всички сухи съставки и разбъркваме с телена бъркалка, за да получим хомогенна смес.  Започваме да прибавяме постепенно към яйчената смес, 

 

докато получим тъмно черна шоколадова смес, заедно с колата.


Разпределяме в две тавички с размери 20-22 см и печем на 170 градуса за около 25 минути или докато от тях извадим суха клечка. Оставяме блатовете да се охладят и изравняваме с нож, заделяйки изрязаните части.

 

Разпределяме по средата от крема и 


искаме може да сложим тъмни плодове, които допълнително да дадат вкус и сочност на тортата. Аз избрах черници, тъй като имах домашни.


Останалите ни изрезки надробяваме на ръка или в чопър, стривайки на ситно. След това ги слагаме в сито и пресяваме от тях върху тортата, правейки това кадифено покритие.


Украсих "семпло", както за "домашните" :) 


Удоволствието да разрежеш тази торта е неописуемо. не знам защо, но е толкова наситено черна, че е истински кеф, че в шоколада има някакъв блясък, иначе е като черна дупка. 


Балтавете не са сухи но не са и от влажните, затова може да я сиропирате ако желаете допълнително, но аз съм се погрижила просто да има повече крем.  


Черниците също допринесоха до овлажняването на блата, но и почти никой не можа да познае какъв е този плод, докато я хапваше.


Определено е торта, която може да претрепи още много превъплъщение и аз съм се заела, защото малкото ми черно сърчице се вълнува толкова много, когато може да се забърква всякакви магии в кухнята.


Каквато и да съм, изпълнявам желания на моите читатели, така че не се притеснявайте да ми пишете тук или в социалните мрежи, а аз ако мога ще създавам рецепти по вашите хрумки :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...