сряда, 19 октомври 2022 г.

Брауни сладки / Brownie Cookie Recipe

 

Не ми се ходи на работата, ни навън, ни дори извън леглото. Да, вече официално е това време от годината, което не харесвам особено. 

Сутрин не е мека есен, а пукница от студ, по-обяд се затопля леко, колкото таман да настинеш, а вечер, щом се скрие слънцето усещаш как студа започва да пълзи по гръбнака, пръстите на краката в обувките и задните части, ако не си си сложил дълго яке или дебели гащи :) 

 От вчера кихам постоянно и се опитвах да убедя мама, че е лека алергия към котето, но след като половинката се върна вечерта болен от работа, разбрах, че тая гад ме е заразила.  От седмица имали болни там и той също се чувствал леко болен тези дни. Добре, че нямам сили да го удуша, та му се размина.

Би трябвало да нямам много апетит сега, но винаги имам за вкусни шоколадови бисквитки с...шоколад. Така и така пия по сто чая, поне да им се насладя с бисквитки, пък от кумова срам ги направих с типово брашно, за да са една идея по-здраволовни. Така като ме питат, приемеш ли сега витаминозна храна мога да кажа "Разбира се....шоколадови бисквитки :) " 
Рецептата за тези сладурки може да ви е позната от книжката за София мел и реших, че е време да я публикувам и тук:



За тестото:
270 г кисело мляко
100 г тъмно какао
180 г пудра захар
40 г меко масло
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
1 яйце
щипка сол

За гарниране:
100 г шоколад или шоколадови капки

Начин на приготвяне:
Смесете всички продукти без шоколада в купа и омесете тъмно, лепнещо, бисквитено тесто.


С леко намаслени ръце, откъснете от него малки парчета и оформете на топчета, които леко натиснете. 

Нарежете шоколада на ситно (или шоколадови капки) и притиснете топчето да полепне в шоколада от едната страна. Сложете върху тавичка с хартия за печене. Може да ползвате и нарязан шоколад вместо капките, но има капки, като тези, които не се разтопяват по време на печене като тези. 
Печете на 180°С за около 10 мин.


Не мога да кажа каква бройка излиза от тази доза, защото правя всеки път различни големини на бисквитките. Не мога да кажа и, че ще излизам да се виждам с приятели скоро време, когато ми е все студено, а у дома винаги имам нещо вкусно за хапване, нещо топло за пийване, нещо глупаво за гледане, нещо хубаво за четене и удобството на пухкавите, домашни дрехи :) 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!

неделя, 16 октомври 2022 г.

Шоколадови мъфини от Хари Потър "Сортиращата шапка" / Harry Potter sorting hat cupcakes

 

И този месец успях да си открадна около седмица за семейството, като този път заминах да видя новия член на семейството - новият ми племенник Матео. Той е само на три месеца и е безумно мило същество, което ме мога да спра да гледам. Сестра ми, да е жива и здрава, най-добрите рецепти за бебета има, защото до едно са супер меки, пухкави и безумно сладки. 

Докато Ноа е вече на шест и знае, че леля му ще бъде до него във всяка игра : гоненица, криеница, бой с лазерни мечове, карти Покемон, обикновени карти на война, рисуване, лепене,  и разбира се на една от любимите ни компютърни игри, които можем да играем заедно:  Хари Потър. 

Как да откаже и леля му, като обожава магическият свят на Хари Потър и всичко свързано с него. Ето защо тази година искам да ви изкуша с едни уникални шоколадови мъфини, които ще ви покажат към коя къща принадлежите, щом отхапете от тях - Грифиндор ( червен пълнеж) , Слидерин ( зелен пълнеж) , Рейвънклоу ( син пълнеж)  или Хъфелпъф ( жълт пълнеж) . Това последното обожавам как звучи :) 

След като ги декорирате обаче, няма да знаете къде какъв пълнеж има и само Сортиращата шапка може да реши това: към коя къща принадлежите. Шапките направих от меки карамелени бонбони - имах останали такива в един буркан от Лидл. Тъй като са меки, са като пластилин и не се налага друга обработка освен с ръце да ги помачкате да стане по-пластични. От два бонбона правя една шапка. От един правя основата на шапката, като кръгче, а от друг бонбон оформям по0скоро като триъгълник за върха на шапката. С нещо остро оформям гънките, очите и устата на Сортиращата шапка. ( Ако пискате, ще направя кратко клипче за оформянето им :)

Но ето първо как да направите мъфините: 

Необходими продукти за около 26 броя:
За мъфините:
300 гр брашно
100 гр какао
400 гр захар
250 мл мляко
250 мл олио
250 мл вряла вода
3 яйца
1 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. ванилия

За плънка: 
сметана/ крема сирене
хранителни боички

За украса:
шоколадов ганаш
меки карамелени бонбони 

Започваме с приготвянето на сместа за мъфините като за целта ни трябват три отделни купи. В едната смесваме брашното с какаото, содата и бакпулвера.  Във втората разбиваме яйцата със захарта и ванилията. А в третата прясното мляко и олиото. Прибавяме млечната смес към тази с яйцата и продължаваме да разбъркваме. Прибавяме постепенно тази смес към сухите съставки в първата купа, като разбъркваме с шпатула. Тук е моментът да прибавим и чашата топла вода. Получава се хубава наситено-какаова смес,

   

която разпределяме във формички за мъфини. Тъй като от тази доза излизат повече бройки, ако искате само 12 броя, може да направите и половин доза.
 Печем ги в предварително затоплена на 170 градуса фурна за около 20 минути или докато забучена дървена клечка в центъра им излиза суха.

След като изстинат, издълбаваме в средата и се заемаме с пълнежа. За целта може да оцветите в четири различни цвята бита сметана, но аз обичам да е смес от бита сладкарска сметана ( вече подсладена) с крема сирене. Определено е по-вкусно и сочно. 
Пълним кексчетата с тази смес и заглаждаме отгоре за да не се подава от цветя и да издава изненадата.

  

След това приготвяме шоколад ганаш  от 100 г шоколад и 100 мл сметана, в който топваме кексчетата, запечатвайки пълнежа.

   

Преди да сложим по една шапка отгоре, реших за още допълнителен магически ефект да поръся шоколада с пукащи бонбонки :) 


Получиха се чудесно :) 


Искате ли и вие да разберете към коя къща принадлежите, просто си грабнете кексче? 



Дали за този или друг празник, за тематичен рожден ден или пък просто вкусни хапване по време на поредния филмов маратон на Хари Потър, за който есента е идеалното време ;) , тези мъфини ще ви създадат настроение


А, ти коя къща се падна? 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!





вторник, 4 октомври 2022 г.

Кабак на сач / Bulgarian Zucchini Filo Pie

 

Ако се чудите какво да сготвите днес, ви препоръчвам да извадите прашлясалия сач от долапа (или просто някоя подходяща тавичка) и да си спретнете един кабак. 

Захладнее ли веднага ми се иска да хапвам повече ястие в глинени съдове - сач, керемида, гювечета или голям гювеч, а българската традиционна кухня на мига ми става предпочитана. Докато лятото се наслаждавах на все чуждестранни идеи - салати с авокадо, скариди, маргарити, джелато и всякакви такива завъртулки, сега само "една ябълка на ден държи доктора далеч от мен". Или който и да е било друг далеч, стига да я хвърлиш подобаващо :) Ако сте готови да посрещнете с мен този есенен сезон, сгушени по домашни терлици, ухание на планински чай и горещи гозби, то нека ви представя първата от тях.

Не знаех много за съществуването на кабака, освен може би името и това, че съм го чувала. Преди две години някъде обаче попаднах на публикация на един младеж, Иван Кацаров ( дано не се лъжа) в една от кулинарните групи и веднага ми стана инверсно. той разказваше и споделяше за бабини рецепти от тракийския край и по-специално село Труд. 

Ястието е нещо като пататник, но с тиквички и може да го направите и на тиган и на фурна. Аз пък го направих на сач. Защо ли? След като години наред се канех да си го купя, си обещах , че ако го взема, ще си го ползвам поне няколко пъти годишно. 
Надявам се рецептата да ви хареса, макар аз леко да съм я адаптирала, като замених овчето сирене с краве - иначе просто няма да ми ядат яденето. Аз ще се опитам да опиша всичко, а вие ще прецените кое ще ви се понрави повече като вариант.

Необходими продукти за сач/ тава с размери 22 см диаметър:
1/2 пак. кори за баница ( аз ползвах само 8 кори) 
1-2 бр. тиквички
2 броя яйца
70 г сирене ( овче или краве) 
стрък зелен кромид
чубрица и сол на вкус
шепа орехи
галета ( по желание) 
Още:
масло и олио 



Може да използвате всички или само някои съставки, като разбира се може да приготвите ястието и в обикновена тавичка, тъй като често ме питате това. Ако ползвате сач обаче, трябва да го загреете постепенно във фурната и да работите с него докато е загрят или да го сложите с студена фурна и да загрявате постепенно. И в двата варианта сложете обаче олио по цялата вътрешна страна на сача, защото трябва да е добре намаслен. 
Първата ни стъпка е да рендосаме тиквичките на по-едро ренде и да ги овкусяваме със сол. Оставяме ги да преседят така и да пуснат водата си,  без да ги изстискваме допълнително, но нека водата се отцеди сама под наклон. 


След това към отцедените тиквички добавяме натрошеното сирене, яйцата, чубрицата, нарязания лук и орехите. Ако сместа ви се струва твърде влажна може да добавите някоя и друга супена лъжица галета да попие влагата. 


В намазания със олио сач, който сме загрели леко на 50 градуса първоначално започваме да редим корите. Редим на дъното три-четири кори, като между всяка една намазваме с микс от разтопено масло и олио. 


След четвъртата кора изсипваме плънката и изравняваме.


След това слагаме още 3-4 кори по същия начина, изрязваме излишъка и подпъхваме леко от краищата навътре в сача, за да се оформи добре. Отгоре намазваме също с мазнината от масло и олио 


и нарязваме с остър нож ето така.


Пъхаме сача да се пече във вече силно загрята фурна, като нашият трябва още да е топъл и оставяме кабака да се запече. Когато добие златист цвят, покривам е с капак ( ако имате) или фолио и допичаме за още половин час на 170 градуса.


Уханието, което ще се разнесе от фурната не е зад подценяване.


Доста семпло на вид  ястие, но и много вкусно, а бих казала и лесно за приготвяне. По принцип орехите се слагат отгоре при поднасяне, но на мен много ми харесаха в плънката. сигурна съм, че може да добавите и мръвка, защо не и запържена кайма, ако сте от хората, които не могат без месо, 


но както съм казвала, понякога предпочитам да мина без или пък може да има само някое филенце ( студено) на масата за мезене, докато си хапвам с охота от тази вкусотия. 


Не е баница, не е питка, не и закуска, но не ви пречи да закусите, обядвате и вечеряте с него. С винце или айранче, то ще засити апетита ви и ще ви накара да се размечтаете за предстоящите поводи да извадите сача :) тази зима. 


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!




Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...