неделя, 16 октомври 2022 г.

Шоколадови мъфини от Хари Потър "Сортиращата шапка" / Harry Potter sorting hat cupcakes

 

И този месец успях да си открадна около седмица за семейството, като този път заминах да видя новия член на семейството - новият ми племенник Матео. Той е само на три месеца и е безумно мило същество, което ме мога да спра да гледам. Сестра ми, да е жива и здрава, най-добрите рецепти за бебета има, защото до едно са супер меки, пухкави и безумно сладки. 

Докато Ноа е вече на шест и знае, че леля му ще бъде до него във всяка игра : гоненица, криеница, бой с лазерни мечове, карти Покемон, обикновени карти на война, рисуване, лепене,  и разбира се на една от любимите ни компютърни игри, които можем да играем заедно:  Хари Потър. 

Как да откаже и леля му, като обожава магическият свят на Хари Потър и всичко свързано с него. Ето защо тази година искам да ви изкуша с едни уникални шоколадови мъфини, които ще ви покажат към коя къща принадлежите, щом отхапете от тях - Грифиндор ( червен пълнеж) , Слидерин ( зелен пълнеж) , Рейвънклоу ( син пълнеж)  или Хъфелпъф ( жълт пълнеж) . Това последното обожавам как звучи :) 

След като ги декорирате обаче, няма да знаете къде какъв пълнеж има и само Сортиращата шапка може да реши това: към коя къща принадлежите. Шапките направих от меки карамелени бонбони - имах останали такива в един буркан от Лидл. Тъй като са меки, са като пластилин и не се налага друга обработка освен с ръце да ги помачкате да стане по-пластични. От два бонбона правя една шапка. От един правя основата на шапката, като кръгче, а от друг бонбон оформям по0скоро като триъгълник за върха на шапката. С нещо остро оформям гънките, очите и устата на Сортиращата шапка. ( Ако пискате, ще направя кратко клипче за оформянето им :)

Но ето първо как да направите мъфините: 

Необходими продукти за около 26 броя:
За мъфините:
300 гр брашно
100 гр какао
400 гр захар
250 мл мляко
250 мл олио
250 мл вряла вода
3 яйца
1 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. ванилия

За плънка: 
сметана/ крема сирене
хранителни боички

За украса:
шоколадов ганаш
меки карамелени бонбони 

Започваме с приготвянето на сместа за мъфините като за целта ни трябват три отделни купи. В едната смесваме брашното с какаото, содата и бакпулвера.  Във втората разбиваме яйцата със захарта и ванилията. А в третата прясното мляко и олиото. Прибавяме млечната смес към тази с яйцата и продължаваме да разбъркваме. Прибавяме постепенно тази смес към сухите съставки в първата купа, като разбъркваме с шпатула. Тук е моментът да прибавим и чашата топла вода. Получава се хубава наситено-какаова смес,

   

която разпределяме във формички за мъфини. Тъй като от тази доза излизат повече бройки, ако искате само 12 броя, може да направите и половин доза.
 Печем ги в предварително затоплена на 170 градуса фурна за около 20 минути или докато забучена дървена клечка в центъра им излиза суха.

След като изстинат, издълбаваме в средата и се заемаме с пълнежа. За целта може да оцветите в четири различни цвята бита сметана, но аз обичам да е смес от бита сладкарска сметана ( вече подсладена) с крема сирене. Определено е по-вкусно и сочно. 
Пълним кексчетата с тази смес и заглаждаме отгоре за да не се подава от цветя и да издава изненадата.

  

След това приготвяме шоколад ганаш  от 100 г шоколад и 100 мл сметана, в който топваме кексчетата, запечатвайки пълнежа.

   

Преди да сложим по една шапка отгоре, реших за още допълнителен магически ефект да поръся шоколада с пукащи бонбонки :) 


Получиха се чудесно :) 


Искате ли и вие да разберете към коя къща принадлежите, просто си грабнете кексче? 



Дали за този или друг празник, за тематичен рожден ден или пък просто вкусни хапване по време на поредния филмов маратон на Хари Потър, за който есента е идеалното време ;) , тези мъфини ще ви създадат настроение


А, ти коя къща се падна? 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!





2 коментара:

  1. Супер готина идея :) Благодаря.Изобщо всичките Ви рецепти много ме блазнят.Направих за рожденния ден на детето червено кадифе.стана супер.Следващата ще е спаначената-скоро за моя рожден ден.Блгодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за оставените отзиви :) Поздрави най-сърдечни!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...