Сутрин не е мека есен, а пукница от студ, по-обяд се затопля леко, колкото таман да настинеш, а вечер, щом се скрие слънцето усещаш как студа започва да пълзи по гръбнака, пръстите на краката в обувките и задните части, ако не си си сложил дълго яке или дебели гащи :)
От вчера кихам постоянно и се опитвах да убедя мама, че е лека алергия към котето, но след като половинката се върна вечерта болен от работа, разбрах, че тая гад ме е заразила. От седмица имали болни там и той също се чувствал леко болен тези дни. Добре, че нямам сили да го удуша, та му се размина.сряда, 19 октомври 2022 г.
Брауни сладки / Brownie Cookie Recipe
неделя, 16 октомври 2022 г.
Шоколадови мъфини от Хари Потър "Сортиращата шапка" / Harry Potter sorting hat cupcakes
Как да откаже и леля му, като обожава магическият свят на Хари Потър и всичко свързано с него. Ето защо тази година искам да ви изкуша с едни уникални шоколадови мъфини, които ще ви покажат към коя къща принадлежите, щом отхапете от тях - Грифиндор ( червен пълнеж) , Слидерин ( зелен пълнеж) , Рейвънклоу ( син пълнеж) или Хъфелпъф ( жълт пълнеж) . Това последното обожавам как звучи :) Но ето първо как да направите мъфините:
Започваме с приготвянето на сместа за мъфините като за целта ни трябват три отделни купи. В едната смесваме брашното с какаото, содата и бакпулвера. Във втората разбиваме яйцата със захарта и ванилията. А в третата прясното мляко и олиото. Прибавяме млечната смес към тази с яйцата и продължаваме да разбъркваме. Прибавяме постепенно тази смес към сухите съставки в първата купа, като разбъркваме с шпатула. Тук е моментът да прибавим и чашата топла вода. Получава се хубава наситено-какаова смес,
вторник, 4 октомври 2022 г.
Кабак на сач / Bulgarian Zucchini Filo Pie
Ако се чудите какво да сготвите днес, ви препоръчвам да извадите прашлясалия сач от долапа (или просто някоя подходяща тавичка) и да си спретнете един кабак.
Захладнее ли веднага ми се иска да хапвам повече ястие в глинени съдове - сач, керемида, гювечета или голям гювеч, а българската традиционна кухня на мига ми става предпочитана. Докато лятото се наслаждавах на все чуждестранни идеи - салати с авокадо, скариди, маргарити, джелато и всякакви такива завъртулки, сега само "една ябълка на ден държи доктора далеч от мен". Или който и да е било друг далеч, стига да я хвърлиш подобаващо :) Ако сте готови да посрещнете с мен този есенен сезон, сгушени по домашни терлици, ухание на планински чай и горещи гозби, то нека ви представя първата от тях.






